Dodaj do ulubionych

Pomysły kulinarne potrzebne.

11.06.25, 09:07
W niedzielę przychodzi do nas na obiad fizjo meża ( nie pytajcie jak to się stało 😅), chce mi się czegoś nowego, ale żeby było trudne do spieprzenia:p
Część możemy przygotować w sobotę wieczorem, jeśli jakieś pracochłonne, no problem.
Dawajcie:p

Ah, żadnych owoców morza :p
Obserwuj wątek
    • jasnoklarowna Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 09:12
      Jak to nie jest pPolka to bym zrobiła prawdziwe placki ziemniaczane z sosem i szarlotkę. Sos możesz dzień wcześniej. Jak ma być wykwintniej to zupkę jeszcze. Tak w ramach propagowania polskiej kuchni to mógłby być rosół.
      • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 09:15
        " chce mi się czegoś nowego" ci umknęło 😅
        • senin1 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 09:28
          jakies twoje zwiazki z szwajcaria mi sie kojarza, Zgadza sie? jesli tak to proponuje chinskie fondue. Czyli zamiast sera. zupka- rosolek z owocami morza, makaronen, warzywami i, jesli ochota, cala plejada innych skladnikow gotowanych przez gosci.

wlasnie cos takiego przyrzadzam w sobote. Tutaj link:Tekst linku

Zupa niekoniecznie na wieprzowinie. Moze byc jakikolwiek rosolek/ wywar warzywny
          • kk345 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 10:11
            Szarm jest z Holandii. Tam chińska kuchnia jest znana i popularna, poza tym pisała że nie ma być owoców morza.
            • senin1 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 10:19
              >poza tym pisała że nie ma być owoców morza

Upss! Przegapilam.
            • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 10:20
              Ja jestem z Polski :p ale aktualnie mieszkam w Antwerpii. Gość ( bo to już oficjalnie facet, choć jeszcze biologicznie kobieta) jest z Belgii i z tego, co wiem, kompletnie nie potrafi gotować, za to lubi jeść ( ex bobsleistka, dużo sie rusza:p) I lubi wszystko:p
              Owoce morza nie, bo jeszcze kocham męża:p
              • senin1 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 10:31
                To, co podpowiedzialam moze byc zrobione bez owocow morza. Wolowina, kurczak(inne miesa), warzywa, tofu, ryba (jesli maz toleruje).

Jest to jednak potrawa, ktora nadaje sie na 'przyjecia' typu "skrocic dystans". Nie wiem, czy u ciebie to ten przyadek.
        • jasnoklarowna Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 16:57
          szarmszejk123 napisał(a):

> " chce mi się czegoś nowego" ci umknęło 😅

o kurczę, faktycznie nie zwróciłam uwagi.
          To napisz co dla Ciebie nie jest nowe, żeby nie zdublować.

Chcesz jedno danie czy z przystawkami albo deserem?
          Założę się że gość twój kugla nie jadł smile
          To placek z ziemniaków, że tak się ich uczepię. Coś pysznego, trochę przypomina babkę ziemniaczaną ale to nie babka.
          A poważniej:
          Jeśli mięsnie ma być to forszmak może? To taka b.gęsta zupa, coś pomiędzy zupą a gulaszem. Pochodzi chyba z Lubelszczyzny. Ale trochę pokrewna jest węgierskiej kuchni, bo do pokrojonych i obtoczonych w mące a następnie lekko podsmażonych kawałków kurczaka dodajesz marchew, pieczarki, paprykę, może być jeszcze cukinia czy pomidor i dusisz z wodą, a bliżej końca wrzucasz pokrojone w kostkę kiszone (!) ogórki i trochę koncentratu. Zagęszczasz mąką. Doprawiane przyprawami jak zazwyczaj sos mięsny na etapie duszenia.
      • alpepe Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 09:25
        A z jakim sosem, jak robić? Bo u mnie w domu rodzinnym to tylko z cukrem były.
        • pyza-wedrowniczka Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 09:28
          Gryzobowy polecam, ja uwielbiam kurkowy, chociaż pieczarkowy też może być
        • senin1 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 09:34
          Pytanie nie do mnie, ale sie wtrace. Sos moze byc gulaszowy jakis (w stylu placki po cygansku)Ja kiedys zrobilam z grzybowym, mial byc grzybowy z pieczarek, ale pieczarki uciekaly juz same z lodowki do kosza, wiec namoczylam suszone grzyby: cebulka, grzyby, smietana, przyprawy (sol , czosnek i pieprz). Bardzo to smaczne bylo
    • piataziuta Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 09:26
      Wellington ze szparagami na sajdzie
    • tt-tka Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 09:33
      Nalesniki z porami pod beszamelem. Nalesniki smazysz, pora lekko blanszujesz, zawijasz w nalesnik i podpiekasz.

Mozna zrobic nalesnikowe ciasto na piwie i podac nalesniki w kilku wersjach, z dzemem, z serem na slodko i na pikantnie.

Tort nalesnikowy - nalesnik, warstwa zasmazonych pieczarek, nalesnik, warstwa szpinaku, nalesnik, warstwa zasmazonej marchewki, nalesnik

PS zrobilam nalesnikowe ciasto, zagapilam sie i teraz kombinuje, jak to zezrec. Na jakies trzy dni tego bedzie sad
    • szafireczek Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 09:37
      Kurczak pieczony w całości, faszerowany cytryną i czosnkiem - poulet au citron. Danie lekkie, ale arcysmacznesmile
      • kurt.wallander Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 12:12
        Albo kurczak (udka, górne części) w sosie czosnkowo-cytrynowym, do tego młode ziemniaczki z koperkiem lub ryż, plus sałata z winegretem. Proste, smaczne, nie trzeba sie jakoś masakrycznie urobić.
        • kurt.wallander Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 12:14
          Albo steki wołowe, a dodatki jak wyżej.

Jeśli ma być bardziej polsko, to może do tego jakaś polska zupa?

• annpierle Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 10:26
      "trudne do spieprzenia", mówisz.
      Może być jakiś tajine, są dziesiątki przepisów, nastawiasz i sobie powolutku pyrkocze. Z mięsem, z rybą, z drobiem, a nawet wege mogą być.
      Na deser, pavlova, bardzo malo pracy a bardzo efektowny wygląd, albo sernik na zimno że świeżych truskawek, który przygotujesz w przeddzień.
      I o ile lubię placki ziemniaczane, o tyle nigdy dotąd nie widziałam ich jako danie obiadowe, już pomijając fakt, że nie każdy się na nich pozna. Ale sama chyba sobie zrobię, good idea smile
      • senin1 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 10:39
        OMG, Pavlova smile!
        Obsmiewam sie, bo choc mieszkam od 35 lat w Australii (mowia, ze to jej ojczyznawink) to jeszcze nigdy jej nie podawalam, ani nie jadlam na zaproszonych kolacjach, bo jej po prosu nie bylo a poza tym ja wyjatkowo 'niedeserowa' jestem. Ale faktycznie, wyglada super atrakcyjnie i po moich 2 czy 3 sprobowaniach, moge stwierdzic,ze bardzo smaczna jest.
      • kurt.wallander Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 12:14
        annpierle napisała:

> Na deser, pavlova, bardzo malo pracy a bardzo efektowny wygląd,

Popieram, proste, mało roboty, a wygląda i smakuje smile
        • bene_gesserit Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 17:24
          Elton mess jeszcze mniej roboty, o ile bezy się kupi, a nie zrobi.
          • kurt.wallander Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 01:47
            Ale chodzi o to, że bezy robi się łatwo i tanio, po co więc kupować i przepłacać. Nie wiem, jak gotowa sama beza, ale ceny Pavlovej w cukierniach zawsze mnie szokują wink
            • la_felicja Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 13:01
              Szybko i tanio? Dwie godziny w piekarniku to jest tanio?
              • kurt.wallander Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 15:31
                Mam swój prąd. A ile kosztują cię te 2 godziny pieczenia? Ile oszczędzasz kupując gotową bezę?
                • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 16:30
                  Ja płacę za mieszkanie all inclusive, to mi prądu aż tak nie szkoda, ale jak pisałam niżej ( czy wyżej, no gdzieś tu pisałam) bezą to dla mnie przerost formy nad treścią:p
    • mocca25 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 10:33
      Kilka dni temu jadlam szparaga (jednego) w tempurze, jako przystawkę plus jakiś sosik o cytrynowym posmaku. Pyszne było, ale przepisu nie mam.

A na główne dałabym mięso plus sos - czyli coś co się bezpiecznie odgrzewa. A smaki już sama wymyśl
    • pepsi.only Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 10:46
      W takich sytuacjach lecę kuchnią sezonową. I nie wymyślam, bo im prościej, tym lepiej.

Ma być obiad? No to jakaś fajna lekka zupa, są szparagi, więc może szparagowa,
      i np tarta ze szpinakiem, albo tarta z kurkami. Albo ziemniaczki młode z masłem i koperkiem i jakies kotleciki.
      I ciasto lub fajny deser z truskawkami. np. Pavlowa z truskawkami.
      • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 10:53
        O widzisz, miałam robić szparagową Danieli i nie zrobiłam, to by w sumie była dobra okazja.
        Pavlowej nigdy nie robiłam, nie jestem wielką fanką bezy, więc nie wiem czy to jest coś, czego nie da się zepsuć:p
        • daniela34 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 10:56
          Ja jak ty, szarm, nie lubię bezy i kolendry 😃
          • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 11:00
            Beza nie jest mi tak obrzydliwa jak kolendra, ale jest jakaś taka, bo ja wiem? Bez sensu :p po co to jeść skoro jest tyle lepszych rzeczy:p
            Tak samo nigdy nie rozumiałam fenomenu waty cukrowej:p
            • daniela34 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 11:08
              Oooo, watę cukrową jadłam raz w życiu. Jako dziecko zaoragnęłam tej uroczej różowej chmurki, rodzice zakupili, spróbowałam. Uroczą różową chmurkę zjadł ojciec 🤷‍♀️
              • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 11:45
                😅
                Mąż jakiś czas temu kupił w action maszynkę do waty cukrowej i sobie kręcą z młodą, mają nawet jakieś fancy smakowe cukry do tego :p
                A ja na nich patrzę bez zrozumienia:p
    • mikams75 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 11:03
      Nie wiem czy to dobry pomysl, gosciom lepiej serwowac cos, co sie juz robilo i sie wie, ze sie nie sknoci.
      • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 11:46
        Bardzo dobry, gość lubi życie na krawędzi 😂
    • ursula.iguaran Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 11:52
      Jak trudne do spieprzenia to polecam to:
      aniagotuje.pl/przepis/kurczak-po-toskansku

Do tego własnoreczne gnochi/kopytka i jakas sałatkę z winegretem.
      Na deser tiramisu owocowe lub klasyczne.

Mniam. Lubię kuchnię włoską.
    • wena-suela Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 11:56
      Zrób kurczaka z cytryną i rozmarynem. Kawałki kurczaka (ja kupuję całego i porcjuję) obłóż masłem, plasterkami cytryny i obsyp świeżym rozmarynem. Dorzuć parę ząbków czosnku, przekrojonych, może być w łupinach. Na przystawkę ciasto filo z farszem z fety jajek, dymki i góry szpinaku.
    • turzyca Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 12:20
      Chili tofu z ananasem i orzeszkami ziemnymi?

Choć o tej porze roku to wytrawne smażone brzoskwinie.
      • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 12:42
        Oj nie, ananas i orzeszki ziemne na ciepło to dla mnie no go :p
    • mava12 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 12:53
      chce mi się czegoś nowego

ja bym jednak stawiała na cos sprawdzonego. Przecież fizjo nie musiał tego jeśc wcześniej
      Wczoraj na obiad zrobiłam "cos nowego", było niezjadalne. Choc niczego nie spieprzyłam, po prostu danie było niezjadalne, ani w smaku, ani w konsystencji.
      Całe szczęście, że zwykle mam jakis zawekowany słoik w lodówce więc obiad się "odbył".
      • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 12:57
        Na szczęście po składnikach potrafię określić, czy coś ma szansę być dla mnie zjadliwe czy też kompletnie nie :p fizjo twierdzi, że zje wszystko, lubi wszystko, nie wybrzydza.
    • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 14:48
      Dobra, słuchajcie, będzie zupa szparagowa Danieli ale nie wiem, co na drugie. Nie chcę nic " lekkiego i wiosennego" , żeby mi człowiek głodny nie wyszedł.
      Kawał steka i sałata?
      Na deser mąż zrobi tiramisu, więc ta część mnie nie interesuje:p
      • aankaa Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 15:06
        + pieczone ziemniaki z rozmarynem
        • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 15:07
          O właśnie.
          • a74-7 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 17:00
            Stek to blyskawiczne danie , najlepiej fillet steak , moga byc frytki ( kupione i w micro pare minut )
            plus jakas salatka byle z dobrym dressingiem .
            • mava12 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 18:53
              ale steka to trzeba umieć zrobić (ja bym się nie podjęła). I nie wiadomo czy fizjo lubi krwisty czy raczej wysmażony.
              • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 20:31
                Umiem, o krwistosc zapytam na miejscu, co za problem. Przecież nie będę smażyć tych steków dzień wcześniej:p
            • beaucouptrop Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 11:00
              Belgowi chcesz frytki z mikrofali podawać 😳
              • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 13:19
                Nie ma strachu, mikrofali nawet nie posiadam, frytek nie przewiduję:p
                • beaucouptrop Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 13:25
                  To była odpowiedź na sugestię a74 "Stek to blyskawiczne danie , najlepiej fillet steak , moga byc frytki ( kupione i w micro pare minut )"
                • beaucouptrop Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 13:27
                  Masz rację nie idź ta drogą 😄
                  • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 13:37
                    Nie nie, zwłaszcza, że ostatnio nawet rozmawialiśmy na temat frytek a raczej tego, jak to możliwe że nie chodzimy regularnie do Frituur 😅
                    • beaucouptrop Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 14:46
                      Wszystko jeszcze przed wam, w końcu nie tak dawno przenieśliście się do Belgii 😉
                      • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 14:52
                        To samo powiedziałam, jeszcze nie przywykliśmy 😉
    • jkl13 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 11.06.25, 17:52
      U nas zawsze sprawdza się kurczak (pałki, ćwiartki) marynowane w miodzie lub syropie klonowym. Kurczaka solisz, dodajesz ulubione przyprawy i czekasz. Ja zwykle marynuję dzień przed pieczeniem.
      Kolejnego dnia nagrzewasz piekarnik wink, polewasz kurczaka miodem lub syropem i pieczesz. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewasz mięso sosikiem, którzy wytwarza się podczas pieczenia. I gotowe.
      Pyszne z puree ziemniaczanym i buraczkami.
      A na deser muffiny gruszkowo - imbirowe wg Nigelli.
    • konsta-is-me Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 02:34
      Ziemniaki z chili (z przysmazonym lekko kminkiem ,ew.garam masala , chili, czosnkiem) ugotowane obtoczyć w powyższym i twarożek z miętą.Taka moja wersja gzika .
      Co najwyżej można zapomnieć posolić ziemniaków przed gotowaniem. To można posolic po - nie da się zepsuć.

Jak Włoch , to bym zrobiła makaron z truskawkami i śmietaną i popatrzyła na reakcję 😝 A możemy spróbował i pochwalił , a co ,niech raz spróbuje czegoś innego.
      • dominika9933 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 05:24
        Ziemniaki fajne, ale ten makaron z truskawkami i śmietaną to paskudztwo. Niejadalne. Jestem Polkąsmile
        • a74-7 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 09:30
          ale ten makaron z truskawkami i śmietaną to paskudztwo. Niejadalne. Jestem Polkąsmile

Niesmialo napisze , ze moze nie makaron , ale kluski ,wstazki nazywalo sie to , wlasnie z truskawkami i ze smietana w kraju kiedys sie jadalo smile
          Moze nie kazdy lubi , tu moge sie zgodzic smile
          • aankaa Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 13:23
            to, co pokazałaś to makaron wstążki
            • a74-7 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 14:40
              Tak napisalam , ale musialam sobie przypomniec prawidlowa nazwe, bo teraz to wszyscy tylko tagliatelle jedza big_grin
              Tak wiem ze jest roznica miedzy kluskami a makaronem , w domu wstazki nazywalismy kluskami .
              A bylo to 100lat temu .
          • dominika9933 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 22:38
            A to obojętne w jakiej formie ten makaronsmile. Ja w ogóle nie jadam makaronów, klusek, a już połączenie z truskawkami jawi mi się jako koszmarsmile. U mnie w rodzinie wszyscy kluskowi, mączni, ale takiej mieszanki nigdy nie jedzono. Znam tylko ze słyszenia. Syn w przedszkolu jadał ryż z takim koktajlem gęstszym i lubił. Robiłam mu w domu, ale makaron nie.
      • ritual2019 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 09:35
        Makaronu z truskawkami i smietana na szczescie nikt u mnie nie robil, o czyms takim przeczytalam na forum. I szczerze to nawet nie chcialabym tego sprobowac, rozumiem tez ze to mialby byc deser.
        • a74-7 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 10:01
          Moja mama robila dla nas w sezonie truskawkowym big_grin
          I nie byl to deser ale normalne danie . Tak gwoli wyjasnienia smile
          • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 10:12
            U mnie to nawet w szkolnej stołówce serwowali :p
            Nie było mi obrzydliwe w dzieciństwie ale jako dorosła nigdy tego nie zrobiłam, szkoda mi truskawek 😂
            • ib_k Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 10:15
              "szkoda mi truskawek 😂"

Dlaczego? Przecież do tego typu dań czy np. koktaili świetnie sprawdzą się wczorajsze truskawki. Teraz w sezonie kupuję codziennie świeże a jak zostaną z poprzedniego dnia to właśnie je wykorzystuje w ten sposób.
              • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 10:18
                Bo najbardziej lubię truskawki po prostu takie o, jakie są:p Bez smietan, cukrów i niczego. Moje dziecko też, zje każdą ilość, bardzo rzadko zostają na następny dzień a i wtedy młoda je sobie chętnie zabiera do szkoły :p
          • ib_k Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 10:12
            Normalne danie tak samo jak naleśniki na słodko, racuchy i inne słodkie dania.
            Każde jedzenie jest posiłkiem a deser nie musi być na słodko.
            Makaron z truskawkami lubię i w sezonie robię, zwykle jako posiłek na kolację.
            Wg mnie najlepiej do tego nadaje się makaron typu muszelki czy świderki.
            • ritual2019 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 10:23
              Nie jest to dla mnie normalne danie w zadnej kategorii.
              Nalesniki na slodko na sniadanie okay, na deser ewentualnie.
              Racuchy itp na slodko ewentualnie na sniadanie.
              Makaron na slodko - 👎
      • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 10:15
        konsta-is-me napisała:

>
        > Jak Włoch , to bym zrobiła makaron z truskawkami i śmietaną i popatrzyła na rea
        > kcję 😝 A możemy spróbował i pochwalił , a co ,niech raz spróbuje czegoś innego
        > .

Akurat Belg i wyobrażam sobie, że zjadłby bez mrugnięcia okiem:p
        Gorzej z moim mężem, mógłby zawału dostać:p
        • ib_k Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 10:20
          Dlaczego Włoch miałby dostać zawału?
          Jadłam we Włoszech np. bruschettę z serem mascarpone i truskawkami. To już makaron wydaje się mniej zaskakujacy
          • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 10:27
            Mówię o moim Włochy, nie o każdym 🤷

Z ciekawości, gdzie to jadłaś?
            Na południu dość popularnym deserem jest pizza z nutellą i bitą śmietaną, bywa, ze i z truskawkami właśnie. Dla mnie fujstwo, głównie przez obecność nutelli która we Włoszech jakoś wyjątkowo uwielbiają:p
          • konsta-is-me Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 11:12
            Moja włoska przyjaciółka stanowczo odmówiła spożycia makaronu z białym serem, cukrem i śmietaną ( dla mnie super danie).Z truskawkami nawet nie śmiałam wobec tego proponować ,ale właściwie...🤔
            • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 13:22
              Ja wolę makaron z białym serem, cebulką i skwarkami :p
              Podobne dania możnaby pewnie znaleźć gdzies w Trentino, ale mój mąż z południa nie podziela entuzjazmu :p
              • a74-7 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 14:59
                Eeetam , to sprawa indywidualna, moj stary lubi identycznie z serem/skwarkami i cebulka , a ja przyznam makaronowa czy kluskowa nie jestem winkSporadycznie ...A co do frytek - to bez bicia, ze mi belgijskie nie zaimponowaly , wiec tez nie robila bym , te proponowane ziemniaki z rozmarynem brzmia znacznie lepiej .
                Plan: zupa Danieli , plus stek z salata i ziemniakami i tiramisu na deser brzmi dobrze .

Ja moze zrobila bym zeberka w piecu ( lidl ma juz na pol przygotowane ,wystarczy pol godziny w piecu )plus jakas salatka czy co komu do zeber pasuje wink
                Albo upiekla dzien wczesniej kaczke podala z warzywami i ziemniaczkami .
                W dzien nasiadowki goscinnej wlozyla ja bym do pieca na 20 min i pociela na czesci .
                Nie lubie siedziec w kuchni kiedy mam gosci , ot ,co.
                • a74-7 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 15:21
                  Tu kaczka
                • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 15:31
                  Gośc będzie też siedział w kuchni, innego wyjścia nie ma, małe w uj to mieszkanie :p
    • princesswhitewolf Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 13:30
      Fizjoterapeuta?

Niesamowite
      • szarmszejk123 Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 15:31
        Nopopacz😱
    • shumarii Re: Pomysły kulinarne potrzebne. 12.06.25, 17:18
      Ja często robie osobiście przeze mnie wymyślone w sytuacji awaryjnej i połączone z kilu przepisów chicken casserole. Zawsze wychodzi bardzo smaczne.
      Obsmażam pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, zeszkloną , pokrojoną w plastry cebulę, ząbek czosnku oraz marchewkę w talarki. Wrzucam do naczynia żaroodpornego, wrzucam bok choy ( to nie jest konieczne, ale według mnie bok choć niesamowicie poprawia smak każdej potrawy). Na patelnię wlewam szkolne wody plus szklankę Prosecco i zagęszczam odrobiną skrobii kukurydzianej. Zalewam tym zawartosc naczynia i wkładam do piekarnika na ok 40 minut. Pod koniec doprawiam pieprzem i solą . My zazwyczaj zjadamy z kaszą bulgur albo jęczmienną.
      To jest naprawdę mega dobre

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka