superematka 24.07.25, 07:56 W ślad za wątkiem o epidemii otyłości, ile posiłków zjada w ciągu dnia ematka? Podjadacie pomiędzy posiłkami? Ja 2 posiłki, czasem coś dodatkowo skubnę, niekoniecznie zdrowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 07:58 Masz to w wątku o nawykach żywieniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
superematka Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:00 Niewiele ematek się wypowiedziało. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:03 Tu pewnie padnie rekord. 3 a czasem 2 a czasem 4. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:00 Różnie. Jem kiedy jestem głodna. Czasami jeden, czasami 3. Czasami zjem coś pomiędzy. Ale od kilku tygodni prawie nie czuję głodu więc raczej jeden posiłek niż kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:03 Cztery posiłki, rzadko jem coś pomiędzy nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:12 Jem kiedy jestem Głodna i staram się słuchać swojego ciała. Np rzadko jem śniadania bo rzadko jestem rano głodna. Jem głównie obiad i kolację i zdarza mi się podjadać- jem kiedy mam na to ochotę, nie trzymam się jakiegoś reżimu jedzeniowego Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:15 3 posiłki, ale pomiędzy nimi owoce, jogurty, koktajle i lody. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:17 Najczęściej 2, czasem 3, rzadko 1. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:24 Trzy. Przy czym moje śniadania są raczej symboliczne Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:26 4, pomiędzy czasem przekąska. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:28 2. Rano pączka, wieczorem kebaba (wczoraj). Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:49 zazwyczaj 3 pelne posilki i zazwyczaj z jakas dodatkowa przekaska (najczesciej owoce ale zdarza sie ciasto/lody/slodycze). Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 08:58 Dużo zależy od dnia, bo jem według tego jak czuję. W taki najbardziej standardowy dzień roboczy 4- jem pierwsze i drugie śniadanie, obiad, kolację. Co nie znaczy, że zawsze, bo ja z tych podjadających więc czasem wpadnie piąty bo nie odmawiam np. gdy ktoś przyniesie słodkości z jakiejś okazji do pracy, albo popołudniu zjadamy z rodziną jakieś owoce czy lody, coś otworzę wieczorem do filmu lub w drugą stronę nie jestem głodna rano i jem pierwszy raz później W weekend czasem jem 3 jeśli późno wstanę i jem tylko jedno większe śniadanie a później nie trafi się nic przekąskowego, albo jem więcej bo jesteśmy gdzieś wyjazdowo i np. w górach ten rozkład jedzenia wygląda zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 09:13 Od kiedy rozpoczęłam przygode ze sporten wyczynowo rutyną są dla mnie posiłki co 3h. Czyli już od lat nastoletnich mam to nie tyle w zwyczaju, co po prostu dobrze się czuje gdy między treningami wpada dodatkowy posiłek. Podobnie jak z piciem 1,5 do 2 litrów wody dziennie. Nie wiem czy zdrowo czy nie, ale wieloletnie doświadczenie pokazuje mi, że w ten sposób funkcjonuje mi się najlepiej. Tylko serek wiejski, odrobina płatków owsianych i do tego banan to również posiłek a dla innych przekąska... Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 09:15 "Tylko serek wiejski, odrobina płatków owsianych i do tego banan to również posiłek a dla innych przekąska.." - zabrakło dla mnie. Jakoś musiałam to podkreślić bo dla wielu ludzi spotkanych na mojej drodze była to kwestia dyskusyjna czy można zakwalifikować to jako posiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 09:16 Jedyny mój posiłek to śniadanie. A tak to jem jak jestem głodna i mam czas, ale chyba ciężko określić posiłkiem, podjadanie przez godzinę lub dwie. Jedynie w pracy jem 3 posiłki, i ewentualnie jak jestem głodna to podjadam ser żółty, ale w sezonie jeden posiłek to np mizeria, drugi czereśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 09:20 Odkąd pamiętam trzy dziennie bez podjadania pomiędzy. Oczywiście bez spiny, jeśli idę na imprezę, do knajpy ze znajomymi czy jestem na urlopie jem więcej i pijam wieczorami kaloryczne napoje. Posiłki bilansuję tak, by były syte. Dzisiejsze śniadanie zjedzone o 8 rano spokojnie starczy mi do 13. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 09:34 2-3, zazwyczaj 3, sniadanie, lunch i obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 09:40 Nie odróżniam posiłku od podjadania. Po prostu jem, kiedy jestem głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 10:10 Przeważnie 3, a oprócz tego owoce i czasem jakieś słodycze. Sezonowe owoce i warzywa typu rzodkiewka do oporu i nie piekę ciasta z braku pomysłu na 200g borówek, pół kilo winogron czy kg truskawek, tylko te maliny itp. zjadam nieprzetworzone. Kg śliwek może być jako kolacja. Nie mam nadwagi, otyłości ani cukrzycy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 10:18 4 w dzien pracy, 3 w dzień wolny. ale już nic nie podjadam pomiędzy, owoce jako deser po posiłku albo jako podwieczorek Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Ile posiłków dziennie 24.07.25, 10:33 Przeważnie 4, czasami 5. Śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja zawsze. Czasami wjedzie coś przed obiadem lub po kolacji małego (chodzę spać po północy, więc ostatni posiłek jem późno). Przy mniejszej ilości jestem głodna. Odpowiedz Link Zgłoś