kamin Re: Strój turysty 31.07.25, 14:04 Większość pracujących ludzi na wakacje zabiera znacznie swobodniejszą i wygodniejszą odzież niż do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój turysty 31.07.25, 14:13 Decyduje ...destynacja wyjazdu oraz termin Inaczej się pakuję nad polskie morze, inaczej nad Śródziemne. Inaczej w góry, inaczej na weekendowe zwierzanie jakiegoś miasta...no i tu inaczej jak jest to Florencja a inaczej Bergen... Jak jadę samochodem moge zabrać więcej (ale i tak nie pakuje duzo), jak lecę z samym plecakiem siłą rzeczy mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Strój turysty 31.07.25, 14:33 ichi51e napisała: > Co decyduje co wkładasz do walizki? Wygoda? Czy na wakacjach nosicie inne ubran > ia niż na codzień? Ja na pewno bo na codzień wkładam byle co a na wyjeździe do > ludzi zawsze muszę jednak przemyśleć co do walizki trafiło więc na wakacjach za > wsze wyglądam lepiej niż na codzień. > > Ja mam typowo letnie sukienki, których nie nosze do pracy. To są kiecki na ramiączkach, krótkie, czasami prześwitujące. Do pracy zakładam raczej bardziej eleganckie ubrania typu żakiety, kamizelki, szerokie spodnie, długie spódnice, stonowane sukienki. Takie fiu- bździu tylko na wakacjach Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Strój turysty 31.07.25, 14:47 Jako turystka zwiedzająca - przeważnie krótkie spodenki, krótka spodniczka i lekka koszulka. Gdy chodzę po kościołach- sukienka z krótkim rękawkiem, żeby nie bujać sie z szalikiem do przykrycia ramion. Zawsze wybierałam sandały, ale ostatnio sprawdzają mi sie też skarpetki i przewiewne adidasy. Biorę rzeczy, które mi kolorystycznie pasują- góra do dołu i dół do góry, oraz takie, które można szybko przeprać i bez prasowania założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka3.0 Re: Strój turysty 31.07.25, 15:56 po turystach z krajów azjatyckich można z dużym prawdopodobieństwem określić ich kraj macierzysty. Amerykanie też noszą się dosyć charakterystycznie.. O tym, co ja wkładam do walizki decyduje pogoda, limit bagażu i sposób wypoczynku. Raczej są to zupełnie inne ubrania, niż na co dzień, bo też w pracy raczej nie zajmuję się zwiedzaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Strój turysty 31.07.25, 16:00 Ja mam właściwie osobną garderobę wakacyjną, bo spędzam w lecie dużo czasu na południu Europy, i noszę tam rzeczy, na które z reguły nie ma pogody w moim mieście, no i których i tak nie nosiłabym w pracy. Miasta zwiedzam poza wakacjami letnimi, bo nie lubię zwiedzać w upale, i wtedy noszę w sumie to, co w domu, w zależności od pogody oczywiście. Nie mam żadnych trekkingowych ubrań; gdy idę w góry (nieczęsto, bo mam daleko) to mam jedne buty odpowiednie, a resztę wybieram spośród moich ubrań sportowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Strój turysty 31.07.25, 16:33 ichi51e napisała: Zwłaszcza to widać po turystach w krajach azjatyckic > h. Miejscowi w koszulach i spodniach materiałowych, turyści jak bezdomni w trap > erach. Serio, tak wszyscy w traperach? Będę w kraju azjatyckim w tym roku, to sprawdzę. Ja na wakacje biorę ciuchy dostosowane oczywiście do pogody na miejscu i do moich planów. Buty (jesli w danym dniu planuję jakiekolwiek dłuższe przemieszczanie się), muszą być wygodne. Np. teraz zabiorę co najmniej jedną parę sportowych butów krytych (a rozważam dwie pary), sandały sportowe/trekkingowe, plus crocsy, japonki gumowe, japonki z trawy. Na codzień prawie nie noszę sukienek i spódnic, i tu jest różnica w moim ubiorze wakacyjnym, bo wtedy właśnie częściej noszę ten rodzaj ubrań. A oprócz tego, to co normalnie noszę latem w Polsce, czyli lniane długie spodnie, lniane koszule i bluzki i bawełniane T-shirty. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Strój turysty 31.07.25, 19:40 Mam sprawdzony "strój turysty", nie na jakieś ekstrema, ale zwykłe łażenie. Trochę po przyrodzie, trochę po miastach. Dolot samolotem, z podręcznym (tam kostium i lekki ręcznik), na miejscach tez się często miejską poruszamy. Spodnie sportowe, oddychające, lekko wodoszczelne, rozciągliwe (dobrze się je podwija). Koszulka sportowa, lniana rozpinana koszula. Cienka puchówka. Dłuższa kurtka z membraną na deszcz. Niskie trekkingi (gore tex) lub sportowe sandały Keen, idealne do łażenia, ale tez kąpania przy kamienistym dnie. + kapelusz i bandana. Bardzo mi się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Strój turysty 02.08.25, 00:56 Nie mam specjalnych ubrań na wakacje- chodzę w tym, w czym chodzę nie na wakacjach, zależnie od tego gdzie jestem, co robię, jaka jest pogoda. Owszem w góry chodzę w stroju górskim, i jak wracam między trasą a hotelem to widać, że jestem turystką w traperach i z plecakiem, na plażę zabieram bardziej plażową sukienkę więc jak z niej wracam albo robię przerwę na obiad czy lody, to widać że jestem ubrana jak turystka z plaży. Natomiast jak idę zwiedzać, na spacer, kolację to wyglądam z grubsza jak na co dzień, i pewnie (choć zależnie od rejonu świata) strojem nie odbiegam znacząco od mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: Strój turysty 02.08.25, 08:49 Ciż sami Azjaci na wakacjach będą w klapkach, t-shirtach i torebkach na skos, a lokalsi w garniakach. To nie jest strój turysty, tylko człowieka, który w danym momencie nie jest w pracy ani się do niej danego dnia nie wybiera. Plus jakieś drobne lokalne różnice, typu obwieszanie torebek badziewiem typu Labubu przez Azjatki. Odpowiedz Link Zgłoś