bywalec.hoteli 01.08.25, 00:08 ...patrząc na taka pogodę latem. Lipiec zmarnowany 😭 Ciekawe czy w sierpniu będzie trochę słońca i ciepła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arthwen Re: Chce się płakać... 01.08.25, 00:14 Chyba ze szczęścia. W końcu prawie normalne lato, bez dzikich upałów. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Chce się płakać... 01.08.25, 00:37 Dla mnie też super, przynajmniej mogę normalnie pracować zamiast zdychać od gorąca 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Chce się płakać... 01.08.25, 05:47 arthwen napisał(a): > Chyba ze szczęścia O, to to! Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 06:21 Mnie tam nie przeszkadza ale rolnicy się specjalnie nie cieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Chce się płakać... 01.08.25, 14:34 Rolnicy nigdy nie cieszą się z pogody. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Chce się płakać... 01.08.25, 07:04 Bardzo „normalne” dlatego tyle sądów przemarzło wiosna. Dlatego na wielu polach pustki. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 07:18 Jakie pustki? Żniwa trwają w najlepsze, od od paru lat w końcu nie ma suszy. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 07:26 Mam inne obserwacje oraz informacje z mojego regionu. Dopuszczam, że gdzies jest inaczej. Żniwa trwają bo co kto tam ma to zbiera jesli jest ze dwa dni sucho ale dobre zbiory to nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 07:37 Zależy od regionu. Znajomi rolnicy jak zwykle narzekają, ale to narzekanie w tym roku jest bardzo umiarkowane. Maliny na przetwory kupiliśmy za grosze, wysyp był niesamowity. Zaczął się wysyp ogórków, rzeczywiście, w przypadku ogórków w tym roku jest opóźnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chce się płakać... 04.08.25, 14:26 W przypadku ogórków jest nie tyle opóźnienie, co już jest koniec. Nie było zbiorów. Kto ma prawdziwa ekologię, bez oprysków, to ma już po ogórkach i nie zebrał prawie nic. Nawet w marketach masz w cenach 10+, na straganach an początku sezonu były po 12, teraz widzę u mnie już po 15. To jest cena 150% wyższa niż rok temu. Nie bez powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chce się płakać... 04.08.25, 14:28 Rzepak już się wysypuje, zbozE jest czarne. Rolnicy próbują kraść z pół, ale albo zboże mokre, albo nie da się wjechać ciężkim sprzętem. 2 dniowe okienka pogodowe i znowu leje. Część plonów na pewno zostanie na polach. Obserwacje z mojego regionu, tak, w centralnej Polsce to zniwa widzialam 2 tyg temu, ale to nie cala Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 08:11 No w Wielkopolsce dużo zniszczeń plonów na skutek burz. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Chce się płakać... 04.08.25, 14:01 Taaa, to w takim razie po wuja IMGW wydaje alerty o suszy hydrologicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Chce się płakać... 01.08.25, 16:17 Akurat na polach to nic nie przemarzło, żniwa gdzieniegdzie już w pełni, albo nawet po. Przemarzły drzewa owocowe głównie, ale trochę zależy od regionu. Ogórki i papryka są chyba trochę opóźnione. Poza tym nie wiem co "przemarznięcia wiosną" mają do normalnego lata. O lecie pisałam, nie o wiośnie. Przy czym akurat te przemarznięcia to częściowo efekt tego, że zima była bardzo szybka, wegetacja ruszyła dobre dwa tygodnie wcześniej, a potem przyszły jeszcze mrozy. Jakby ruszyło wszystko normalnie to aż tak by nie ścięło. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Chce się płakać... 02.08.25, 08:21 Pomyśl, jeżeli przemarzło wiosna, to nie urośnie latem. Zbiory są kijowe. Moje prywatne również. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chce się płakać... 04.08.25, 14:23 Akurat na polach wiosna przemarzl np rzepak, a szaxowanie szkód z ubezpieczalni trwa nawet kilka tygodni, co opóźniło rolnikom możliwość przeorania i siania w to miejsce np kukurydzy Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:37 arthwen napisał(a): > Chyba ze szczęścia. > W końcu prawie normalne lato, bez dzikich upałów. > Dokładnie. Takie lato lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 23:42 to nie jest żadne lato. takie lato to miałam w UK, dziekuję. na szczęście jadę jeszcze na wakacje w cieple miejsce, ale nie z upałami 30+. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chce się płakać... 02.08.25, 07:03 Chyba na polnocy UK a nie na suchym pd wsch. W Londynie lato to 22-25C srednia w innych latach. Niestety to bylo upalne. Teraz tydzien odsapki i w przyszlym tygodniu znowu jazda do 28C Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Chce się płakać... 03.08.25, 02:16 no. to teraz. jak mieszkałam w Londynie 10 lat temu, to przez te wszystkie lata nie zdarzył mi się chyba ani jeden dzień upałów. Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Chce się płakać... 03.08.25, 18:37 Cudowne lato ,żyć nie umierać..leje cały lipiec i 3 dzień sierpnia. Mokro że bez kalosz na spacer nie wyjdę. W domu śmierdzi mokrym psem, tak mam takiego długowłosego . Wakacje marzenie Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Chce się płakać... 01.08.25, 16:11 Jest bardzo dobrze. Przyjemnie, ciepło, ale nie upalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacje_50 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 22:57 arthwen napisał(a): > Chyba ze szczęścia. > W końcu prawie normalne lato, bez dzikich upałów. Dokładnie tak. Nareszcie normalne lato. Hura! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 08:21 4 dni bezchmurnego nieba w przeciągu całego miesiąca to nie jest „normalne lato”. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Chce się płakać... 01.08.25, 23:30 Nie jest "normalnym latem" pod koniec lipca 13 stopni. Ani nawet prawie normalne. I pisze to jako zdecydowana zwolenniczka pogody umiarkowanej! Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 18:18 Normalne lato to temperatura 19-21 stopni? Bo taka jest u mnie od początku lipca. Do tego pada prawie codziennie. Na spacer może i przyjemnie ale kąpiele w jeziorze odpadają. Nawet na plac zabaw nie można iść bo ciągle mokry. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Chce się płakać... 04.08.25, 21:25 Nie, nie pada prawie codziennie, a dni, kiedy temperatura nie przekroczyła 22 stopni było bardzo mało. Nie było dużych upałów, a przede wszystkim nie było takich upalnych dni ciągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 00:42 A ktoś moze wie, od czego taka pogoda? Ja kiedys czytałam, ze Golfsztrom jest zagrozony powaznym zwolnieniem od 2025 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Chce się płakać... 01.08.25, 04:49 Tez czytałam o Golfsztromie. Zagrożony jest ogólnie przez topiące się lodowce i ostatecznie zniknie. Będzie klimat jak na Syberii. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 05:39 Dokładnie, np. taki Poznań leży na tej samej szerokości geograficznej jak Irkuck, bez tego ciepłego prądu mielibyśmy klimat jak w tym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 23:51 Na że genueńskie namieszały. Nie dość że naniosły nam wilgoci z Adriatyku który na początku lipca miał już temperaturę 30 st C to potem zablokowane nad polską ściągnął nam arktyczne powietrze z północnego Atlantyku i mamy tym bardziej że idzie jeden za drugim, zasila się tymi chłodnymi wilgotnymi masami robiąc piruety nad polską i znów dokłada wilgoć i chłód. Fakt ciepelko głównie mamy z Golfsztromu ale ciepłe masy znad Afryki też zawsze nam w ostatnich latach ( i zimach) dokładały stopni. Z jednej strony dobrze bo trochę nam się odbuduje wilgotność gleby, podniesie poziom wód gruntowych ale lato mamy w tym roku po prostu normalne a nie suche i upalne jak przez ostatnie dwie dekady . No może chłodniejsze i bardziej mokre ale kiedyś takie czasem bywały . Na pocieszenie napisze że w połowie lat 80tych trafiło się takie że bez jesiennej kurtki lub prochowca i ciepłego swetra nie dało się wyjść na dwór i już pod koniec miesiąca ci co mieli jeszcze piece z przyjemnością przepali w domu a pozostali czekali na urzędowy czas ( przepisy PRL-u ) gdy kotłownie osiedlowe zaczęły działać bo w domu i w pracy ciężko było z zimna wytrzymać ale to była anomalia Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chce się płakać... 02.08.25, 07:05 Niz genuenski. Gulf stream mialby przede wszystkim wplyw na Portugalie, pn Hiszpanie, zach Francje, Irlandie i UK. A tu to lato bylo i bedzie upalne. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Chce się płakać... 02.08.25, 10:00 simonna napisała: > Lipcopad. A teraz cierpień!!! Mnie też dokucza brak ciepła i słońca! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chce się płakać... 01.08.25, 06:51 Dobrze, że chociaż za granicą udało się znaleźć miejsce gdzie było ciepło, słonecznie i mało padało Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:38 bo lubię jak w miejscu gdzie mieszkam czy przebywam jest ciepło i słonecznie Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:52 To przeprowadź się w takie miejsce. Sorry, taki mamy klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Chce się płakać... 02.08.25, 00:08 bywalec.hoteli napisał: > bo lubię jak w miejscu gdzie mieszkam czy przebywam jest ciepło i słonecznie Podobno w Ghanie sie zaczynaja krecic Polskie biznesy? Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Chce się płakać... 03.08.25, 18:40 Ja w czerwcu byłam na Korfu więc potwierdzam ,ciepelmo..Syn w Paryżu i lało. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Chce się płakać... 01.08.25, 07:01 Nie jest źle- wczoraj 3 razy zmokłam, trzy razy natychmiast wyschłam- bo jak słońce wyszło, to aż kłuło, do tego poranki rześkie i też wieczory całkiem przyjemne- bez siódmych potów można pojeździć na rowerze, czy iść na szybszy spacer. Generalnie jest fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Chce się płakać... 01.08.25, 17:51 Tylko slabo plywac w jeziorach, biwakowac, nawet na kajaki tak srednio. W sumie przy codziennych deszczach kazda wyprawa z bagazami staje sie mocno problematyczna. Bo niby fajnie na rowerze sie jezdzi, ale jak wszystko przemoknie to czesto ciezko z dnia na dzien wysuszyc i a i ubrania, przechowywane kilka dni w mokrych sakwach to slabiutko . Ja tez zdecydowanie jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 07:32 Normalne polskie lato, dlaczego mam płakać? Zawsze można gdzieś za granicę wyskoczyć, jak ktoś bardzo potrzebuje słońca, Egipt, Turcja, Tunezja stoi otworem a ceny niższe niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 16:32 U mnie cały lipiec temperatury 19-21 stopni. To jest normalne lato? Do tego deszcz praktycznie codziennie. Nie ma mowy o kąpielach w jeziorze czy morzu. Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Chce się płakać... 03.08.25, 10:01 karollo26 napisał: > Normalne polskie lato, dlaczego mam płakać? Zawsze można gdzieś za granicę wysk > oczyć, jak ktoś bardzo potrzebuje słońca, Egipt, Turcja, Tunezja stoi otworem a > ceny niższe niż w Polsce. Idiottczny komentarz. Nie każdego stać na wyjazd, a nawet jeśli, to na ile można wyjechać? Tydzień, góra dwa. A reszta letnich tygodni? Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Chce się płakać... 01.08.25, 07:32 Bardzo przyjemna pogoda. Za upałami ponad 30 st nie tęsknię.Ale choć kilka ciepłych letnich nocy mogłoby się być. Tylko w sierpniu to już chyba nierealne Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:29 Oj, realne, jak najbardziej, a przecież przeżyliśmy nawet we wrześniu okresowo upalne noce (jakoś 1,5tyg nocy upalnych tylko już nie pamiętam, rok temu to było, czy 2 lata temu, pamiętam jednak, ze porządnie dało wszystkim do wiwatu). Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Chce się płakać... 01.08.25, 14:05 Teoretycznie realne te ciepłe noce ale chyba już nie w tym sierpniu Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 23:56 W moim regionie tak bywało prawie cały czas od początku wieku ale u mnie szczególny mikroklimat i upalne lato przez dwie dekady września a potem zaczynały się zimne noce bo blisko gór i pan piec się budzi ogłaszając początek okresu grzewczego. Co prawda grzał raz na dobę i tylko w nocy ale jednak. Bywało za to że w dzień nawet powyżej 20 st do początku listopada, trafiło się że w Zaduszki po cmentarzu biegałam w bluzce z krótkim rękawkiem Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:29 Nie wygląda na to, aby w tym roku nadciągnęły jeszcze do Polski upały. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:40 riki_i napisał: > Nie wygląda na to, aby w tym roku nadciągnęły jeszcze do Polski upały. W trakcie porannej prognozy pogody zapowiadali, że w połowie sierpnia przyjdzie fala upałów na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:37 Zdaje się,ze to jest normalna pogoda w Polsce jeżeli chodzi o lipiec. .zazwyczaj jest deszczowy... Oby sierpień byl lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Chce się płakać... 01.08.25, 13:58 W lipcu nie bylo az tak zimnych nocy, a sa cholernie zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 14:35 simply_z napisała: > W lipcu nie bylo az tak zimnych nocy, znaczy kiedy nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 14:51 No właśnie, też to zauwazylam, nawet przy upalach nie było tropikalnych nocy, czyli takich z temp. ponad 20 stopni. Ale są ładne dni, ja spędziłam całkiem udany tydzień nad Bałtykiem w lipcu. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:38 Podobno w okolicach 15 VIII mają się pojawić upały takie pod 30 stopni, czyli Ty będziesz się cieszyć, ja będe narzekać. Ogólnie dla mnie pogoda w trakcie dnia jest akceptowalna, ale faktycznie poranki jak na przełom lipca/sierpnia mocno jesienne. Już pomijam mój indywidualny rytm dobowy, w którym lubie wcześnie wstać a dnia powoli ubywa. Dzisiejsze rozbieganie poranne w dresie i czapce trekingowej a w poprzednich latach zakładałam dopiero w połowie wrzesnia. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:42 Masz rację to mega smutne już maj był kiepski zimny potem czerwiec a teraz to ,nawet się ubrać ładnie nie można.Smuteczek Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:43 nie żartuj... Piękne lato w tym roku, przynajmniej w moim rejonie. Lipiec świetne temperatury, raz tylko było powyżej 30 (pechowo akurat miałam większą imprezę rodzinną) a tak czas do życia, z długimi, jasnymi dniami do późnego wieczora. Od czasu do czasu opady, dzięki temu jest bujnie zielono. U nas na szczęście nigdy nie było powodzi czy podtopień. Dzisiaj tak samo, 1 dzień sierpnia, właśnie wróciłam z porannej przebieżki, świetnie się biega, pogoda żyletka, wklejam fotki poniżej. Niby w pracy, a czuję się jak na wakacjach przez to Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:51 ja do radości potrzebuję więcej słonecznych dni, 30-35 stopni, bez deszczu, lać może w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Chce się płakać... 01.08.25, 09:09 bywalec.hoteli napisał: > ja do radości potrzebuję więcej słonecznych dni, 30-35 stopni, bez deszczu, lać > może w nocy To może wreszcie gdzieś wyjedź a nie rodzinę w domu kisisz? Ja lubię taką pogodę. Przynajmniej da się normalnie funkcjonować Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Chce się płakać... 02.08.25, 16:56 "ja do radości potrzebuję więcej słonecznych dni, 30-35 stopni, bez deszczu" ale my w Polsce mamy klimat umiarkowany i my, Polki i Polacy nie jesteśmy genetycznie przystosowani do ciągłego gorąca 30-35 stopni natomiast u ciebie bywalec, ciągle wyłażą te genetyczne konotacje z krwiożerczymi mieszkańcami pustyń i stepów południowego ZSRR, którzy wyzwalali Polskę w latach 1944-1945 a jak sie tak męczysz, to wracaj do macierzy, czyli pewnie jakiegoś Turkmenistanu Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 09:46 Górny Śląsk, ale 30-35 stopni na szczęście tu nie mamy. Teraz 22, jak dla mnie idealnie do życia. Deszcze mi też nie przeszkadzają, chyba żeby dziennie lało. Ale pada w sam raz, co pokazuje piękna zieleń w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Chce się płakać... 02.08.25, 06:55 Mnie rośliny w donicach na zewnątrz gniją Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Chce się płakać... 02.08.25, 07:18 Moje doniczkowe bambusy zachwycone, ja nieco mniej. 🫤 Tak paskudnego lata dawno nie było. Marzę o stabilnej, wyżowej pogodzie, bez upału, ale chociaż te 25 stopni. Teraz zwyczajnie marznę. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 17:19 Ja dziś wyrywalam bambus, zajęły mi cala część ogrodu, płakać się chce, stale odrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 17:27 Ja tak walczę z pozostałościami.po czarnym bazie, ciągle odrasta, korzeni nie mogę się pozbyć, rabane, szarpane i xo tylko, a wciąż jakoś żywe i odbija i nic nie mogę tam wsadzić. Dziś zakopalam w tym miejscu werbenę, kocimiętki, gozdziki i ostrózki. Moze coś z tego da radę się utrzymać, chciałabym żeby werbenę tam się rozsiały. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:54 Kiedyś zawsze była taka pogoda. Na całe.wakacje kilka tygodni słońca i wysokich temperatur. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Chce się płakać... 01.08.25, 08:54 Mnie taka pogoda odpowiada. Nie gotuję się w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Chce się płakać... 01.08.25, 09:06 Jest cudownie, już czuję jesień i krismasy, ale ja jestem jesienioholiczką od zawsze nienawidziłam lata. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Chce się płakać... 01.08.25, 09:21 Pierwszy raz się zgadzam z bywalcem. Od maja były ze 2 dni upału. W końcu lato a pogoda wiosenna albo nawet jesienna. Aż mi szkoda tych wszystkich ludzi spędzających urlop w Polsce. W górach leje, nad morzem leje. Koleżanka przez tydzień na Mazurach miała 1 dzień słońca. Do dupy z takimi wakacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Chce się płakać... 02.08.25, 00:09 kropkacom napisała: > Dzisiaj rano też w Polsce Te kanapki sugeruja biede? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Chce się płakać... 02.08.25, 01:20 Nie dało rady sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórki z pomidora? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Chce się płakać... 02.08.25, 06:57 Po czymś takim pomidor nadaje się co najwyżej na sos ale na kanapce jest fujka Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Chce się płakać... 02.08.25, 07:14 A po co? Wierzysz w mit o skórce siadającej na żołądku? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chce się płakać... 02.08.25, 07:17 Nie. W pestycydy na skorce. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Chce się płakać... 02.08.25, 07:21 Mycie nie wystarczy? W życiu nie chciałoby mi się obierać pomidorów przed zjedzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Chce się płakać... 02.08.25, 10:03 No co ty, Riki - z jednej strony samiec alfa, macho i tak dalej - a jednocześnie delikatniątko, co się kawałka skórki boi? Zdecyduj się na coś... Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Chce się płakać... 02.08.25, 11:05 la_felicja napisała: > No co ty, Riki - z jednej strony samiec alfa, macho i tak dalej - a jednocześni > e delikatniątko, co się kawałka skórki boi? Zdecyduj się na coś... Z niego taki sam macho jak ze skórki z pomidora zbójca. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chce się płakać... 02.08.25, 10:57 Całe dzieciństwo jadłam pomidory bez skórki. W dorosłym życiu okazało się ze skórką lepiej i bez roboty. Trzeba tylko umyć. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chce się płakać... 02.08.25, 07:16 Jakis.szczypiorek, cebula czy bazylia by sie przydala na te kanapki Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 07:46 princesswhitewolf napisała: > Jakis.szczypiorek, cebula czy bazylia by sie przydala na te kanapki Ta...zeby od razu ematka się doyebała, ze krzywo grubo i nieestetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chce się płakać... 02.08.25, 10:55 Kocham to forum. W obłędzie dobrego nastroju wysłałam niestyliziwane zdjęcie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Chce się płakać... 02.08.25, 11:07 princesswhitewolf napisała: > Jakis.szczypiorek, cebula czy bazylia by sie przydala na te kanapki Serio trzeba komentować i narzucać co jest potrzebne na kanapce obcej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Chce się płakać... 01.08.25, 10:08 Nie lubię wysokich temperatur ale jest kurła ciemno! Rano zimno mi na rowerze, mam ochotę szalik założyć i ta ciemność. Jesiennej depresji się nabawię Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 13:18 Ogórki mi nie urosly. Sieję mało, bo poprzednie sezony była zawsze klęska urodzaju, musialam oddawać, nie było komu, to się przemoglam i nawet drobny handelek ogórkowy uprawialam. No to posiałam 3 krótkie rzadeczki i zebrałam że 3 kg i już prawie umarły. Zrobiłam z 2 kg przecier, 9 małych słoiczków, 2 słoiczki korniszonow i 1 sloik małosolnych i że 2 x mizerna byla i to koniec. W weekend trzeba będzie uprzątnąć grządkę po ogórkach. Jabłek nie ma wcale, zmarzlo wszystko u mnie. Wiśni też nie było. Jak jechałam przez Mazowsze, to mi oczy wyłaziły na widok sadów uginających się od owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacje_50 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 23:01 W Polsce? Ogórki rosną, że aż miło. I w dodatku same się podlewają Cały ogród w pełnej krasie. I ogórki, i pomidory, cukinie, dynie, marchew, sałata, selery. Wszystko pięknie rośnie właśnie dzięki tej pogodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Chce się płakać... 02.08.25, 07:01 Ogórki kompletnie w tym roku nie udane. Te które wsadziłam w maju zmarzły. Kolejne rosną tak powoli, że jeszcze dopiero zdążyły zakwitnąć, nie wiem czy będą jakieś zbiory. Za zimne noce dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 08:23 >Ogórki rosną, że aż miło. U mnie padły wszystkie. 3 x wsadzałam rozsadę i nie mam ani jednego krzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 09:37 Ja ogórki wysiewałam, też 3 x w tym roku. Niestety za mokro i za zimno było. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 09:35 Tak rosną, że aż rekordowe ceny 12 zl/kg, gdzie rok temu max po 6 zł były. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chce się płakać... 02.08.25, 09:36 Po pomidorach gruntowych to już wspomnienie zostało, mimo oprysku podczas okienka pogodowego Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Chce się płakać... 01.08.25, 14:48 Jedyne czego mi brak tego lata, to ciepłe wieczory, ale poza tym temperatury są w porządku, można normalnie funkcjonować, iść na spacer, jechać na wycieczkę, bez zalewania się potem i słabnięcia z gorąca. Te kilka dni z upałem ponad 30 stopni przesiedziałam w domu pod wentylatorem, bo nawet w najgłębszym cieniu w ogrodzie nie dało się wyrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
milka43 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 14:58 W pomorskim też jest ładnie, od początku lipca czekam na dni deszczowe żeby mały remont zrobić i nie ma a tak biadolą wszędzie na deszcze nad morzem.Smiac mi się chce. a regularnie prognozy pogody pokazują cały tydzień deszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 15:20 Ja też płaczę ze szczęścia. Takie lato mi odpowiada. Nie znoszę upałów. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Chce się płakać... 01.08.25, 15:58 Według mojej babci to jest normalna pogoda, tak kiedyś było. Kilka, kilkanaście dni słonecznych a reszta to deszcz. Ludzie używali wzmacniaczy opalania. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Chce się płakać... 01.08.25, 17:38 Ja jestem zadowolona. Mozna założyć letnia sukienkę i na to lekki sweterek. A czlowiek się nie upoci, makijaż nie spływa 😃 Mam remont w domu, mieszkamy w czwórkę na 45 metrach z oknami wschod-południe. W upał mysiałaby być cały czas włączona klimatyzacja, a tak? Wystarczy, ze okna otwarte i jest całkiem przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś