Dodaj do ulubionych

Pytanie o facebuka

09.08.25, 15:19
Dzisiaj próbował mnie zmolestować swoim profilem pewien alfons. Od razu zablokowałem. O ile rozumiem w przybliżeniu, że algorytm podsuwa mi rzeczy, które kliknąłem, których szukałem, często w związku z moim wiekiem, ale jak w moim domku lądują politycy? Czy ich profile mają status produktu wymagającego spamu? Czy oni za to płacą?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Pytanie o facebuka 11.08.25, 10:40
      A dzisiaj to. Czyżby facebuk mnie śledził?
    • migafka357 Re: Pytanie o facebuka 11.08.25, 11:04
      Algorytmy fejsa są mega dokładne, nie wynikają tylko z tego, w co klikasz. W uproszczeniu możesz przyjąć, że fejs wie o tobie wszystko. To nie teoria spiskowa, oni po prostu mają taki model działania, zbierają i analizują wszystko, co użytkownik robi, a europejskie przepisy o prywatności mają w dupie. Ponadto algorytm podsuwa ci też takie próbki, na zasadzie: nigdy w to nie klikał, ale na podstawie wszystkiego, co o nim wiemy, sądzimy, że może mu się to spodobać. Te nietypowe treści są wlaśnie z takiej puli.
      • bmtm Re: Pytanie o facebuka 11.08.25, 11:20
        Z lekka bzdurne uogólnienia. W moim przypadku treści generowane przez fb trafiają z dokładnością 50 procent.
        1. Dużo dziwnych ogłoszeń typu "agencja ubezpieczeniowa w Białogardziej będzie zamknięta w dniu x" gdy mieszkam na drugim końcu Polski
        2. Propozycje znajomych, z którymi w żerowym stopniu cokolwiek mnie łączy.
        3. Treści reklamowe dobierane pod kątem wiekowym, a nie środowiskowym. Jakieś propozycje diet itp., które nie maja szans mnie zaciekawić.
        4. Sporo szukam informacji o pewnym mieście we Francji gdzie mieszkałem. W życiu fb sam z siebie nie wyświetlił mi czegoś związanego z tym regionem. Wyświetla za to sporo treści samochodowych/drogowych, których nigdy nie szukałem.

Dokładność dobieranych treści 50-60 procent.
        • migafka357 Re: Pytanie o facebuka 11.08.25, 11:24
          Widocznie jesteś trudnym do rozpracowania obiektem wink
        • alpepe Re: Pytanie o facebuka 11.08.25, 12:36
          No właśnie mnie podpowiada jako potencjalną przyjaciółkę jakąś kobietę w wieku na oko siedemdziesięcioletnią, polską Żydówkę. I się zastanawiam, skąd?
          • bmtm Re: Pytanie o facebuka 11.08.25, 12:54
            Mnie kiedyś podsunął post jakiegoś prywatnego centrum integracji seniorów. Pani w wieku na oko 95 lat rzucająca jakąś małą, kolorową piłeczką do opiekunki po pięćdziesiątce. Jeszcze na takim poziomie nie jestem by spędzać wolny czas w taki sposób.
            • kk345 Re: Pytanie o facebuka 11.08.25, 16:30
              Jak się tak przyjrzeć, to stale tu rzucasz wirtualne piłeczki, mając nadzieję, ze ci je odbije jakaś wirtualna ematka około czterdziestki-pięćdziesiatki, więc fb doskonale cię sprofilował.
              • bmtm Re: Pytanie o facebuka 11.08.25, 16:51
                Dwadzieścia lat za stare jak dla mnie.
                • kk345 Re: Pytanie o facebuka 13.08.25, 10:40
                  No teraz to się rozmarzyłeś...
    • livia.kalina Re: Pytanie o facebuka 11.08.25, 12:08
      Tak, alfons płaci za promowanie. Tzn oczywiście my placimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka