Dodaj do ulubionych

Jesień 🍁

23.08.25, 10:56
Wiem, że są fanki, wiec zdaję relację z pierwszego prawdziwie jesiennego dnia u mnie wink
Obecnie u mnie jest 12 stopni i pada od wczoraj. Ma padać do jutra. Wieje, jak zawsze nad morzem, więc pada poziomo. Rozważam odpalenie kominka smile
I tak, siedzę pod kocykiem i nie planuję się dzisiaj spod niego ruszać smile
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:03
      Jesień od wczoraj, zamiast siedzieć w którejś z krótkich i wydekoltowanych sukienek, wieczorem wskoczyłam w bluzę na misiu i szenilowe skarpetki.

U mnie granatowe niebo i odczuwalna jakieś 17.
      • kamin Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:52
        Nie udało mi się w to lato ani razu posiedzieć wieczorem w krótkiej wydekoltowanej sukience. Nawet jeśli dni były ciepłe to wieczory niekoniecznie .
        • trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:04
          Prawda? Kupiłam sobie tyle fajnych sukienek na letnie wyjścia i spędziły większość lata w szafie sad
          • ophelia78 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:03
            U mnie (Szczecin) to samo.
            Większość letnich sukienek nie oposcila szafy.
        • niemcyy Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:06
          Gdzie mieszkasz, że nie było ciepłego wieczoru przez ponad 2 miesiące?
          • loganberry Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:04
            Pewnie tam, gdzie ja (Trójmiasto). Przynajmniej wyciąganie ciuchów na jesień odpada w tym roku, bo ich nie chowałam, cały czas w użyciu.
          • smietankowa33 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:30
            Powiem szczerze, że na Mazowszu też takich nocy za wiele nie było, kilka maksymalnie. Nawet jeśli w dzień był upał, to w nocy się ochładzało mocno.
            Słabo było w tym roku jak dla mnie sad
          • kamin Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:34
            Mieszkam w Polsce centralnej, okolice Łodzi. Na letnią wydekoltowaną sukienkę musi być przynajmniej z 23 stopnie, chociaż przydałoby się więcej. Nie było w tym roku tak ciepłych wieczorów. Natychmiast po zajściu słońca robiło się chłodno.
            • babcia47 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:50
              Musicie przeprowadzić się dalej na południe. Ja miałam sporo dni z temperaturą w okolicy 30 stopni i były też tzw noce tropikalne, powyżej 19 a zdarzały się też 24 nad ranem. Nawet dzisiaj pogoda w kratkę, niby ok 19 stopni, odczuwalna 24 i choć trochę zaczęło kropić ( pożądane) to w międzyczasie wychodzi słoneczko. W tym roku lato umiarkowane ale kilka poprzednich to była przesada gdy chodzi o upał . W tym roku też już zaliczyłam upał 36 w cieniu a 30 uważam już za taki sobie i bywało tak przy pełnym zachmurzeniu, nawet w tym roku
    • daniela34 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:04
      U mnie 16 i nie pada, ale jest pochmurno. Kocyka nie będzie, chyba że wieczorem, bo muszę jechać do sklepu obejrzeć drzwi do lasu 😀
      • jkl13 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:16
        Zaciekawiły mnie te drzwi do lasu...
        • daniela34 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:20
          Tak serio to drzwi wejściowo-wyjściowe 😀
          No dobra, może nadal nie tak całkiem serio...
          Drzwi wejściowe po prostu.
        • abasia0 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:08
          Proszę bardzo
          • jkl13 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:22
            👍
          • philippa_p Re: Jesień 🍁 24.08.25, 00:54
            Kurcze, czytala ktoras Seanon McGuire i jej serie o zblakanych dzieciach? Tak mi sie skojarzylo, te drzwi posrodku niczego
    • malia Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:05
      U mnie zimno, ale nie pada, właściwie nie padało od dawna, jest bardzo sucho. Idę malować płot
    • krwawy.lolo Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:08
      To ja tradycyjnie ... 🤮
      • krwawy.lolo Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:09
        Niemniej od jakiegoś przyszłego czwartku ma się pogoda ucywilizować. Jak na tę okolicę i na tę porę roku.
      • piataziuta Re: Jesień 🍁 23.08.25, 15:41
        Podpinam się...
        • hrasier_2 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:08
          piataziuta napisała:

> Podpinam się...
          😁
    • primula.alpicola Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:23
      Jezu.
    • niemcyy Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:35
      Nie, jednak 12 stopni w sierpniu to o połowę za mało. Do jesieni miesiąc!
      • jkl13 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:23
        Aktualizacja. Temperatura spadła, jest tylko 10 stopni. Nadal pada.
        • niemcyy Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:30
          big_grin
          Miłego pobytu pod kocykiem, ciepłych skarpetek i smacznej herbaty smile
    • beaucouptrop Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:36
      Nieeee 😭 Na szczęście mam jeszcze wakacje w słonecznym miejscu przed sobą.
      Kocham pozna wiosnę i lato, nie przepadam za jesienią, nie lubię zimy. I niestety z wiekiem mi się to pogłębia.
    • 35wcieniu Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:41
      Nie jestem jesieniarą pod względem lifestyleu, nie siedzę pod kocykiem przy kominku, ale temperatury poniżej 20 zdecydowanie dobrze mi robią na samopoczucie. Jeśli to już koniec lata to jestem zachwycona, ale coś mi mówi że kochane przez wielu "słoneczko" i "ciepełko" jeszcze dowali. A tfu. big_grin
    • mariola233 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:56
      Piękne jeszcze ma wrócić upał na parę dni 🌻⚘️🌺🌷🌹
    • default Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:57
      Wczoraj jeszcze było na tyle ciepło, że Mańcia szukała ochłody w swoim dołku pod krzakiem 🙂 A dzisiaj na porannym spacerze z psami pierwszy raz poczułam jesienny chłód... Mimo że świeciło słońce. Teraz już niebo zaciągnęło się szarymi chmurami, możliwe że będzie padać. Las już od jakiegoś czasu przybiera jesienne kolory.
      Jesień bywa piękna i czasem ją lubię, ale ten skracający się dzień i zamieranie przyrody jest depresyjne.
      • alexis1121 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:13
        Kto się tak pięknie chłodzi ❤️❤️❤️ U mnie wróble cały czas korzystają z basenu.

• nenia1 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:38
          o super mają basenik smile
    • sylwiastka Re: Jesień 🍁 23.08.25, 11:58
      Jestem załamana, bo nie pamietam ani jednego letniego dnia gdy przez choć chwile zrobiło mi się gorąco. A ja potrzebuje mieć wspomnienia z "umierania z gorąca" aby przeżyć jesień, zimę i przedwiośnie.
      W poniedziałek jade do Włoch i będzie marne 25 stopni (Triest i Werona).
      Sukienki letnie mało noszone, szorty może raz. Zmarzłam tego lata wiele razy.
      Bardzo nie chce aby nadeszła jesień, beterie nienaładowane.
      • krwawy.lolo Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:02
        Serdecznie współczuję i życzę niechby "usiąścia" przy kawiarnianym, osłoniętym od wiatru stoliku, w pełnym słonku.
      • loganberry Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:17
        Mam identycznie. Bywało ciepło (w sensie: można wyjść bez kurtki), ale ani_razu nie było mi gorąco. Mam poczucie niedomkniętego cyklu, chcę wyraźnie zaznaczonych pór roku a nie tego rozmytego niewiadomoczego.
        • po_godzinach_1 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:22
          loganberry napisał(a):

> chcę wyraźnie zaznaczon
          > ych pór roku a nie tego rozmytego niewiadomoczego.

W tym roku pory roku były tak wyraźne, jak dawno nie. Może nawet na Boże Narodzenia spadnie trochę śniegu
        • bezmiesny_jez Re: Jesień 🍁 23.08.25, 15:12
          Też mi tego brakuje, ale jednak normalne polskie lato to więcej marznięcia niz roztapiania się z gorąca.
      • sjanna Re: Jesień 🍁 24.08.25, 08:43
        To samo - potrzeba poczucia, że się wygrałam latem, by przetrwać sloty, wichry, dżdże, inne zimnice...
        Dlatego jadę jeszcze na południe Włoch, aby ciało zapamiętało to błogie gorącowink
        • sjanna Re: Jesień 🍁 24.08.25, 08:43
          Wygrzakam*
    • kadfael Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:02
      A w zeszły piątek nad morzem były upały...
    • alexis1121 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:06
      W Szczecinie zimno, ale ładnie. W kolejnym tygodniu będzie już pumpkin spice latte 🎃🤩

* My z Tess- po fryzjerze i groomerze.

• majenkirr Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:08
        alexis1121 napisała:
        W kolejnym tygodniu będzie już pumpkin spice latte
        🎃🤩

🤫Uważaj!
        • alexis1121 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 19:40
          Na co? 😅
      • ruscello Re: Jesień 🍁 23.08.25, 20:51
        Patrzę na Twoją sukienkę i chyba w innym Szczecinie dziś byłyśmy 😅 Już rano padało, potem rzeczywiście było trochę przerwy, ale musiałam wyciągnąć ciepłą bluzę, a i tak chwilami żałowałam, że nie wzięłam też kurtki.
        • trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 23.08.25, 21:30
          Przecież Alexis nie chodzi na piechotę, wozi ją kierowca 🙄
          Alexis, weź byś te buty pokazała, bo coś czuję, że takie bym chciała mieć, ale muszę się lepiej przyjrzeć.
          • alexis1121 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 09:58
            To są zwykłe cichobiegi, z gumową podeszwą. Bardzo wygodne.

• trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 24.08.25, 15:21
              Fajowskie smile mam takie tylko żółte smile
        • alexis1121 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 09:59
          Ale ja nie twierdzę, że było mi ciepło 😬 też się potem przebierałam.
    • trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:12
      Dziś wykopałam z dna szafy ciepłe skarpety. Sezon na "zimno mi w nogi" uważam zatem za otwarty. Zastanawiałam się też czy nie czas zmienić kołdrę z turbo cienkiej na jesienną, bo zaczynam używać dodatkowego kocyka do zasypiania. A sąsiadowi zółkną liście brzozy.
      I mówię szczerze, NIE MA NA TO MOJEJ ZGODY 😭 wczasy miałam pod znakiem 17 stopni i deszczu poziomo, lipiec cały był ciemny i do dupy, pół sierpnia przechorowałam i teraz takie coś 😩
      Nie zdążyłam nawet posiedzieć ciepłym wieczorem przy kawiarnianym stoliku. Czuję, że moje baterie są naładowane tak do 1/3 a na tym to się nie da przetrwać jesieni, zimy i błotowiosny 😭
    • pepsi.only Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:49
      19 stopni, ale nie pada. smile
      U nas jest całkiem przyjemny, sierpniowy dzień, chociaż chyba jest niskie ciśnienie, bo mnie głowa pobolewa, no i piję 3 kawę (a wyspana jestem , bo odespałam cały pracowity tydzień)
      Ale tak, czuć jesień. Zdecydowanie jest wczesno jesienna aura.
      Właśnie kupujemy z mężem stalowe palenisko, i jak tylko towar dojedzie to zorganizuję imprezkę pt. święto pieczonego ziemniaka wink
    • szarmszejk123 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 12:52
      U mnie rano było chłodno, ale teraz jest 20 stopni, delikatnie pochmurnie, bardzo przyjemnie.
    • majenkirr Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:09
      U mnie dzisiaj ma być 28 stopni (obecnie 15), nie posiedzę sobie, bo mam gości wieczorem.
    • niezwykladziewczyna Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:17
      A to w Polsce się dzieje? Czy gdzie?
    • po_godzinach_1 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:20
      Przysłowie "Od świętej Anki zimne wieczory i ranki"

Koniec sierpnia, czyli idzie jesień. To chyba normalne
      • niezwykladziewczyna Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:27
        To przysłowie to prawda.
      • krwawy.lolo Re: Jesień 🍁 23.08.25, 14:21
        To jest nie dość, że sprawdzające się, to jeszcze najprzykrzejsze przysłowie.
        • po_godzinach_1 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 14:26
          krwawy.lolo napisał:

> To jest nie dość, że sprawdzające się, to jeszcze najprzykrzejsze przysłowie.

znam tez przysłowie optymistyczne: gdy na świętego Prota jest pogoda albo słota, to na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma

czyli - parasol noś i przy pogodzie
          • krwawy.lolo Re: Jesień 🍁 23.08.25, 15:05
            Bardzo słuszne przysłowie. Nie znałem.
            Gdy na świętej Małgoni chmurka łezkę roni, to na Szczepana pogoda przej.ebana.
      • kotejka Re: Jesień 🍁 23.08.25, 23:31
        po_godzinach_1 napisała:

> Przysłowie "Od świętej Anki zimne wieczory i ranki"
        >
        > Koniec sierpnia, czyli idzie jesień. To chyba normalne

Po Bozym Ciele zima sie sciele big_grin
        2 tygodnie temu bylam ma rajdzie rowerowym. Trasa w duzej czesci przez lasy - wszystkie wrzosy w pelnym rozkwicie.juz byly. Zasmucilo mnie to bardzo. Dzis pierwszy raz na popoludniowy spacer z.psem musialam zalozyc kurtke. No i mam koncerty jesienne na dwa i wiecej swierszczy co.wieczor. Halasuja.cala noc. Spac nie mozna. Jak wytropie talatajstwo,.to.tluke bez litosci, jak zly pinokio,.ale sprytne są. Teraz tez mam granie
        • primula.alpicola Re: Jesień 🍁 24.08.25, 08:02
          Świerszcze zabijaszsad
          • kotejka Re: Jesień 🍁 24.08.25, 09:09
            Tak, jak mi wleza do domu to zabijam
            Przenosza chorobotworcze drobnoustroje i nie daja spac. Dodatkowo mam.zwierzeta, ktore pi zezarciu osobnika moga chorowac. Po ogrodzie niech sobie mieszkaja. Do domu nie zapraszam
            • kotejka Re: Jesień 🍁 24.08.25, 09:10
              Przy tym sa wstretne czarne i wielkie
              Wiele osob myli swiercza z sympatycznym zieloniutkim konikiem polnym
        • szarmszejk123 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 08:05
          "Jak wytropie talatajstwo,.to.tluke bez litosci,"

Dzizas, tyle nienawiści do świerszczy? 😐
    • smietankowa33 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:33
      O rany, gdzie Ty mieszkasz? sad

U nas dziś 19 czy 20 stopni, ale pochmurno i wieje. Żeby chociaż padało, to jakiś pożytek by był, a tak…
      Do wtorku ma być zimno, później jeszcze kawałek lata.
    • klaviatoorka3.0 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 13:50
      Mieszkam w Sudetach. Gdybym nie polatywała sobie do ciepłych krajów, to moje lniane ubrania by tej wiosny i lata szafy nie opuściły big_grin Cały czas było dosyć chłodno, prawie codziennie opady... Plus jest taki, że w mojej okolicy wody w rzekach i w lasach nie brakuje, jest wręcz soczyście zielono jak na ten miesiąc. Minus jest taki, że po kilkutygodniowych wyprawach w znacznie cieplejsze destynacje, teraz mi wciąż zimno tutaj i 15 stopni to wydaje się odczuwalna dużo niżej. Szoku doznałąm po powrocie, przy okazji uzupełniania zapasów: W sklepie już pojawiły się dynie i fioletowe śliwki, w action halloweenowe dekoracje, a za oknem czerwona jarzębina!
      • szarmszejk123 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 14:10
        Dopiero teraz w action halloweenowe dekoracje? Normalnie o tej porze były już te na Boże Narodzenie 😂
    • pade Re: Jesień 🍁 23.08.25, 14:31
      Czytając Was bardzo się cieszę, że mam inną termoregulację/ciepłotę, jak zwał tak zwał, ciała. Non stop w letnich sukienkach i szortach chodziłam. Teraz jestem nad morzem, jedyny dzień, w którym nie wychodziłam na krok z pokoju to ten, w którym było 30 stopni (masakra), a tak to się opaliłam pięknie, chodzimy z mężem na długie spacery. Nie wiem o co chodzi, może jesteście bardzo młode, ale w tym roku mamy typowo polskie lato a nie afrykańskie. I mnie ono, szczerze mówiąc, bardzo pasuje. Mogę się ruszać, nie mam mgły mózgowej i klima nie chodzi non stop.
      Chciałam napisać, że czekam na polską złotą jesień, ale nie czekam, bo jeszcze mam wakacjesmile
      • po_godzinach_1 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 14:36
        pade napisała:

> Chciałam napisać, że czekam na polską złotą jesień, ale nie czekam, bo jeszcze
        > mam wakacjesmile

Babie lato już fruwa, o swojej porze
        • abasia0 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 15:11
          Chłodno, czasem słońce błyśnie zza chmury, widzę jak miejscowe koty szukają słonecznych miejsc. Przeklinam DHL bo nie przywieźli pieca w terminie, mąż musi wracać do domu a ja zostanę na poniedziałek i będę się użerać z kurierem.
          Dziś wiatr hula po pustych polach, w lesie spokojniej, zakwitają wrzosy
      • nenia1 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:56
        pade napisała:

> w
        > tym roku mamy typowo polskie lato a nie afrykańskie. I mnie ono, szczerze mówią
        > c, bardzo pasuje. Mogę się ruszać, nie mam mgły mózgowej i klima nie chodzi non
        > stop.
        > Chciałam napisać, że czekam na polską złotą jesień, ale nie czekam, bo jeszcze
        > mam wakacjesmile

Pade, bo my na południu Polski mieliśmy naprawdę piękne lato w tym roku. Takie w sam raz.
        Ja też jestem zachwycona tegorocznym latem, również prawie cały czas w szortach i sukienkach.
        Takie lato, jak jak to mówię, do życia. Mam nadzieję na złotą jesień bo to piękna pora roku. Jestem wielkim miłośnikiem zmieniających się pór roku, jedynie ubolewam, że zimy coraz częściej bez śniegu. Świat przykryty śniegiem jest piękny, czysty i cichy.
        Dla mnie w porach roku jakaś magia, jakiś powtarzalny rytm życia, coś pierwotnego i naturalnego, i kompletnie nie łapię tych corocznych narzekań, zwłaszcza że każda para roku ma swoje piękno.
        Teraz jeszcze nie czuję jesieni, ale faktycznie widać chociażby po kawkach, które przed moimi oknami coraz częściej przelatują z gawronami w większych stadach, że jesień stoi już za progiem. Pewnie się jeszcze wyrwiemy gdzieś nad wodę nałapać trochę słońca.
        • simply_z Re: Jesień 🍁 23.08.25, 21:15
          Ale gdzie na południu? bo lipiec był pół na pół, teraz zimnica..., czerwiec też brzydki.
          • pade Re: Jesień 🍁 23.08.25, 21:45
            U mnie we Wrocławiu owszem, popadało, ale ze względu na ogród w ogóle nie przeszkadzało, a poza tym było słońce i normalne temperatury 25-28 stopni. Pogoda idealna.
            • loganberry Re: Jesień 🍁 25.08.25, 06:20
              No, 25-28 byłoby idealnie. Ja miałam raczej kilkanaście. Parę razy jak w prognozie było 24 to zacierałam ręce że się w końcu wygrzeję, ale obiecanki... dobijało do max 21-22 i do tego deszcz.
        • pade Re: Jesień 🍁 23.08.25, 21:47
          Nenia, u mnie nawet śnieg pada😀 I czasem jest mróz.
          Też uwielbiam zmienność pór roku.
        • deszczu_kropelka Re: Jesień 🍁 24.08.25, 16:17
          Nenia, jak ładnie to napisałaś.
    • mayaalex Re: Jesień 🍁 23.08.25, 15:18
      U mnie w tej chwili wakacyjne 32, cieply wiatr, bardzo przyjemnie. Prognoza na przyszly poniedzialek (wtedy wracamy) w Brukseli to 19 stopni i deszcz… Ale moze jeszcze sie uda i bedzie choc kilka cieplych dni zanim zrobi sie szaro i mokro?
    • eliszka25 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 15:40
      U mnie też jesiennie. Poranne mgły zwiastują koniec lata, choć w dzień ma być nawet do 20 stopni.
      • krwawy.lolo Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:11
        fuj!
        • eliszka25 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 17:23
          San jesteś fuj 😄
          • eliszka25 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 17:23
            * sam
      • trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:34
        Ale to pięknie wygląda!
        • eliszka25 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 17:24
          Typowa oznaka jesieni w górach, czyli Hochnebel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka