Dodaj do ulubionych

Zapętliłam sie

08.09.25, 13:53
Dzis po jednym zdarzeniu. Ukradziono mi paczke, z rzeczami do cwiczen. Pasy, tasmy o roznym stopniu grubosci, wałek fo jogi, uchwyty na kostki z elastyczna tasma do rozciagania i jakies drobiazgi dla corki.
Dostalam mail o 1:58 ze dostarczono, o 6.34 ze paczka jest w skrzynce.
Nie ma.
Dzwonilam. Opisuje skrzynke, bo oni maja zdjecie dostarczonej paczki: kot na skrzynce? Nie, pomaranczowy lis. Skrzynka niebieska? Nie, zielona.
Ok, przepraszamy, zwrocimy pieniadze.

I nie moge "wyjsc" z tego zdarzenia. Ktos ukradl mi paczke. Na moim zadupiu z kilkoma domami. Wieś pomiedzy jednym wiekszym miastem a malym miasteczkiem.
I nie moge pozbyc sie tego ucisku w głowie,ze ktos mnie okradł.
Dostane zwrot kasy. Wiec powinno odpuscic a trzyma.
Ktos mnie okradł. Czuje sie zapętlona w tych emocjach.
Wiem,ze minie, wiem ze to normalne emocje.
Kurcze no! Źle mi z tym faktem.
Powiedzcie,ze sie zdarza....wciaz licze ze to jakas pomylka 😢.
Obserwuj wątek
    • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 13:55
      Dla wyjasnienia: adres sie zgadza. Kolor skrzynki dla mnie zielona, w innym swietle moze i byc niebieska. No I dla faceta lis moze byc kotem. Choc ja widze roznice.
      • dolce-gabanana Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 17:11
        To z tym kolorem i kotem to serio piszesz? To do szafki w przedszkolu było doręczone czy jak?
        Bo jeśli nie, to nie wiem i co chodzi. Skrzynki przeważnie mają numery jakieś i albo się zgadza, albo nie, nie da się raczej źle popatrzeć…

Pomyłki i kradzieże się zdarzają, nie ma co dramatyzować.
    • iwoniaw Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 13:56
      zdjecie dostarczonej paczki: kot na sk
      > rzynce? Nie, pomaranczowy lis. Skrzynka niebieska? Nie, zielona.
      > Ok, przepraszamy, zwrocimy pieniadze.

Ale czekaj, czegos nie rozumiem - dlaczego uwazasz, ze ktos Cie okradl, skoro z opisu powyzej wyglada, ze dostawca wlozyl paczke do zlej skrzynki?
      • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 13:59
        iwoniaw napisała:

> zdjecie dostarczonej paczki: kot na sk
        > > rzynce? Nie, pomaranczowy lis. Skrzynka niebieska? Nie, zielona.
        > > Ok, przepraszamy, zwrocimy pieniadze.
        >
        > Ale czekaj, czegos nie rozumiem - dlaczego uwazasz, ze ktos Cie okradl, skoro z
        > opisu powyzej wyglada, ze dostawca wlozyl paczke do zlej skrzynki?

Bo adres sie zgadza.
        Kolor skrzynki kontrowersyjny.
        No I obrazek lisa, ktory namalowalam sama, moze byc kotem na zdjeciu. Zwlaszcza gdy jest ciemno.
        • gryzelda71 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:06
          A to masz więcej skrzynek pod jednym adresem?
          • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:13
            gryzelda71 napisała:

> A to masz więcej skrzynek pod jednym adresem?

Nie.
            • gryzelda71 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:16
              Czyli kurier, dostawaca pomylili adres. A moze są.slady włamania do skrzynki?
              • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 15:39
                gryzelda71 napisała:

> Czyli kurier, dostawaca pomylili adres. A moze są.slady włamania do skrzynki?

Cos ty! Tu wszystko jest otwarte. Wszstkue skrzynki z mozliwoscia swobodnego otwarcia.
                Ja nawet rzadko dom zamykam jak ide na spacer.
                • asia.sthm Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 15:50
                  Kurier miał gorszy dzień i pochrzaniły mu się nie tylko numery domu, skrzynek, a nawet ulice.
                  U nas ulice idá jak głupie w kółko i nawzajem się przecinajà parę razy. Jedzie człowiek (dzielnica willowa) i skrzyżowanie ulicy A i B przejedzie dwa razy nigdzie nie skręcajàc.
                  Więc u was może być podobnie i jeśli kurier często tam bywa i niby wie gdzie e jedzie to zamyśli się na chwilę nie popatrzy w gps bo przecież wie.
                  Te skrzynki też podobne wszystkie.
                  Daj sàsiadowi dalszemu znaleźć paczkę odniesie niechby przez dwa skrzyżowania 😄
                  • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 15:53
                    Tez tak mysle, zwlaszcza ze ta firma rozwozi paczki nocami. A po 5 rano rozsyla sms z potwierdzeniem dostarczenia.

• kk345 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 17:18
                      Co to za firma, że rozwozi paczki nocami? Piekarnie zaopatrują?
                      • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 19:17
                        Helthjem. Norweska.
                      • chicarica Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 22:26
                        Są takie usługi. U nas EarlyBird Morgonbrev przynosi paczki wraz z gazetą codzienną i dostawa jest między 2 a 6 rano.
        • iwoniaw Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:06
          Adres nie ma tu nic do rzeczy, jesli dostawca się pomylił, to mogl paczke wlozyc do skrzynki pod innym adresem. Do mnie kiedys dzwonil kurier "bo nie moze znaleźć takiego numeru na tej ulicy" - no nic dziwnego, skoro zamiast na nr domu patrzyl jakims cudem na nr kodu pocztowego. O listach wrzucanych do skrzynki w bloku pod nr "odwrotny" (czyli np do skrzynki 53 zamiast 35) nie wspomnę - a przesylki, o ktorych piszę, mialy adresy poprawne. Czlowieka moze zacmilo, wlozyl paczke, cyknal fotke i pojechal dalej, zwlaszcza ze pewnie mial kolejne paczki do dostarczenia 🤷‍♀️
          • 35wcieniu Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 15:03
            Migdały przeciwko orzechom że to była dobra skrzynka. Szczerze wątpię że istnieją tam dwie, jedna zielona z kotem, druga niebieska z lisem.

Zwrot kasy tylko dlatego że autorka zaprzeczyła opisowi skrzynki, chociaż wszelka logika każe przypuszczać że dostarczono dobrze.
    • gryzelda71 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:05
      Nikt cie jeszcze nie okradł. Zle dostarczono przesyłkę. Może przypadkowy odbioraca odda ją. U mnie często listonosz zostawia w losowych miejscach moje przesyłki. Ludzie dzwonili odbierałam.
    • ga-ti Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:08
      Czekaj, to nie paczkomat tylko jakąś Twoja prywatna skrzynka? No jeśli tak to słabo. No ale zdarza się 🫤
      Mi dawno temu ukradli portfel, był w wózku, my w sklepie, przedpołudnie, więc ludzi niewiele. Było mi źle! A zrobiło się gorzej, gdy znajomi tłumaczyli, że to moja wina, bo powinnam schować lepiej. No jak moja, przecież to złodziej winny, a ja ofiara! Ale cóż, trzeba pilnować.
      Oby się wyjaśniło u Ciebie!
      • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:15
        Mam nadzieje, ze to pomylka i ktos odda zle dostarczona paczke.
        Tu tygodniami wisialy paczki bo wlasciciele wyjechali na wakacje.
      • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:16
        Tak, takie teksty ( trzeba bylo ...) po sa okropnie dobijajace.
        Wspolczuje kradziezy.
        • skat_0 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:26
          Pewnie kurier wrzucił byle gdzieś, u nas w Dk jest takie c..ujowe DAO, ciągle ludzie szukają swoich paczek na miasteczkowej grupie na fb, troszkę pocieszające, że część się znajduje
    • kachaa17 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:20
      Ale skad od razu wniosek, że okradł?
    • taje Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 14:43
      Zdarza się i niekoniecznie ktoś ukradł, tylko kurier mógł źle dostarczyć. Może jeszcze się znajdzie.

Jedyny raz, kiedy rzekomo dostarczona mi paczka zniknęła, zawierała szczotkę do WC, a raczej wymienną główkę do szczotki, bardzo specyficzny model, więc raczej nikomu na nic nie mogła się przydać. W tracking information była informacja, że dostarczono do sąsiada, pana X - pan X niestety nic o żadnej paczce nie wiedział i bądź tu mądry 🤷‍♀️
    • alpepe Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 15:47
      Zdarza się. Może być nawet tak, że kradnie kurier.
      • babcia47 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 23:03
        Dokładnie. Swego czasu razem z właścicielką firmy w której pracowałam zamawialaysmy karmę dla zwierzow bo przy większych zamówieniach ceny były korzystniejsze i darmowa dostawa. Paczki były naprawdę solidne, dostarczane do jej domu. Aż któregoś razu paczek zabrakło, kurier twierdził że dostarczył na potwierdzeniu jakiś maziaj w charakterze podpisu i reklamacji nie przyjęto. Nie sądzę by ktoś zabrał kilka kartonow z karmami dla stada kotów i dwóch wielkich psów więc prawdopodobnie przesyłka wogole nie została dostarczona tylko spieniezona gdzieś indziej. Wtedy zresztą w mojej miejscowości zdarzała się to częściej i zrezygnowaliśmy z tej formy zakupu
    • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 15:47
      Obeszlam cala moja uliczke.
      Sa 2 punkty ze skrzynkami.
      Nie ma nigdzie skrzynki z kotem lub z jakimkolwiek zwierzakiem. Mojej paczki omylkowo wrzuconej tez nie.
      Sasiednia ulice tez obeszlam. Nic.

Jesli to pomylka to sie wyjasni i pewnie ktos do mnie zadzwoni,ze ma moja paczke lub do Helthjem zeby zabrali ja z nie tej skrzynki.
      Mysle ze to kwestia doby.
      W kazdym razie dostalam info ze zwrot pieniedzy nastapi do 2 tyg I podpisalam oswiadczenie,ze bede wspolpracowac z policja, w razie potrzeby.
      No i zdjecie skrzynki.
      Lis. Przeciez nie kot.
      • asia.sthm Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 15:53
        O, lis jak malowany.
        Widzę że parę ulic obleciałaś. Zobaczysz, wszystko się wyjaśni 🍀🍀🍀
      • taje Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 15:57
        Ja tu widzę niebieska skrzynkę, nie zieloną. Lisa z kotem też można pomylić. Wiem, nie pomagam.
        • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 16:02
          taje napisała:

> Ja tu widzę niebieska skrzynkę, nie zieloną. Lisa z kotem też można pomylić. Wi
          > em, nie pomagam.
          >

Nie, nie pomagasz 😀😀😘

Ale, wasze forumowe wpisy pomagaja pozbierac mysli i sie "rozplatac" ze stuporu.
          • taje Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 16:20
            Najważniejsze, że zwrócą Ci pieniądze i tego się trzymaj.
          • mama_duzych_dzieci Re: Zapętliłam sie 13.09.25, 14:23
            ja widzę niebieską, długo patrzyłam i gdyby nie padło słowo LIS powiedziałabym , że to mruczek trochę dziwnie narysowany )))))))
            • asia_i_p1 Re: Zapętliłam sie 18.09.25, 23:17
              Ja widzę wiewiórę, a kolor teal (w połowie między zielenią a niebieskim, mój ulubiony).
        • furiatka_wariatka Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 20:09
          taje napisała:

> Ja tu widzę niebieska skrzynkę, nie zieloną. Lisa z kotem też można pomylić. Wi
          > em, nie pomagam.
          >

No pewnie, ze niebieska. Dla porównania widać przecież w tle zieloną trawę. Lis wygląda jak panda mała, firefox.
      • konsta-is-me Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 16:58
        "Lis. Przeciez nie kot."
        Ja bym powiedziała że wiewiórka bardziej...
        😄
        • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 17:15
          konsta-is-me napisała:

> "Lis. Przeciez nie kot."
          > Ja bym powiedziała że wiewiórka bardziej...
          > 😄

No i masz !
          😀😀😀😘
        • danaide2.0 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 17:27
          Fakt, jak malowana!
        • babcia47 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 23:08
          Kot śpiący na wycieraczce a tło niebieskie
      • alpepe Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 17:02
        Na lisa nie wygląda, a u mnie skrzynka niebieska. Ale moje dzieci też widzą niektóre kolory niebieskie jako zielone, albo ja zielone jako niebieski.
      • hosta_73 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 20:38
        Skrzynka jest niebieska. A lisek uroczy choć można go pomylić z kotem 😏
      • 1matka-polka Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 21:44
        Niebieska skrzynka i kot na cukinii.
      • majenkirr Re: Zapętliłam sie 13.09.25, 15:11
        Ja widzę wiewiórkę na niebieskim tle🤷🏼‍♀️
    • alexis1121 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 15:59
      Też mi się wydaje, że to jakaś pomyłka. Ale rozumiem uczucie dziwności, jakbyś nie czuła się już u siebie.
      • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 16:03
        alexis1121 napisała:

> Też mi się wydaje, że to jakaś pomyłka. Ale rozumiem uczucie dziwności, jakbyś
        > nie czuła się już u siebie.

Dokladnie to jest to co czuje.
        Niezwykłe, jak ładnie to opisałas.
        Dziekuje Alexis 😘
    • memphis90 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 17:56
      U mnie sytuacja wygląda tak, że poczta polska własnie ukradła mi 3 przesyłkę z rzędu... "Nie mamy takiego numeru trackingu w bazie i już". Czyli dostali, ukradli, numeru ukradzionej przesyłki nie wprowadzili nawet do systemu...
      • taje Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 22:28
        A sprzedawca zwrócił Ci przynajmniej pieniądze?
        • memphis90 Re: Zapętliłam sie 09.09.25, 10:06
          Na razie nie, bo musza minąc 3 m-ce od nadania, żeby założyć spór. Ale zwrócą po tym czasie.
    • mayaalex Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 18:00
      Mysle, ze moze kurier o tak wczesnej porze byl jeszcze nieprzytomny (ktos nowy/po urlopie/komu ciezko wstawac bardzo wczesnie) i zrobil z ta paczka cos dziwnego, zupelnie nieswiadomie i teraz tego nie pamieta (na przyklad wlozyl ja z powrotem do auta po zrobieniu zdjecia). Ale predzej czy pozniej nadmiarowa paczka sie znajdzie i sprawa sie wyjasni.
      A emocje normalne, daj im chwile, poobserwuj, poczuj, nie win sie za to, ze cos czujesz.
      • abidja Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 19:17
        mayaalex napisała:

> Mysle, ze moze kurier o tak wczesnej porze byl jeszcze nieprzytomny (ktos nowy/
        > po urlopie/komu ciezko wstawac bardzo wczesnie) i zrobil z ta paczka cos dziwne
        > go, zupelnie nieswiadomie i teraz tego nie pamieta (na przyklad wlozyl ja z pow
        > rotem do auta po zrobieniu zdjecia). Ale predzej czy pozniej nadmiarowa paczka
        > sie znajdzie i sprawa sie wyjasni.
        > A emocje normalne, daj im chwile, poobserwuj, poczuj, nie win sie za to, ze cos
        > czujesz.

🥰😘
    • sueellen Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 18:53
      Zdarza się bardzo często. Najczęściej paczka dostarczona jest pod zły adres. Ja raz dostałam paczkę dla jakiegoś faceta z innego miasta. Napisałam do nich że mi przysłali nie moja paczkę , zaczęli coś kręcić , wypełniać formularze zwrotu (!!) a na końcu miła konsultantka powiedziała żeby paczkę zatrzymać i nigdzie nie wysyłać bo nie mają procedury na taką okoliczność a panu po prostu wyślą druga ...
      • hosta_73 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 20:41
        Coś fajnego chociaż przyszlo przyszlo?
    • simply_z Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 19:34
      Ale że w Norwegii? 🤯
      • zosia_1 Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 19:52
        No myślę, że w Norwegii pracują ludzie, jak w Pl że swoimi niedoskonałościami
      • chicarica Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 22:02
        Oczywiście. Szajki złodziei. Na przykład drogie narzędzia budowlane są dość często kradzione. Dość powszechne jest, że te narzędzia które mają GPS (takie naprawdę drogie lasery na przykład) wyskakują potem gdzieś włączone na Litwie i Łotwie. Albo na allegro i marketplace w Polsce (te bez GPS, ale na przykład ze startą szlifierką tabliczką znamionową z numerami sprzętu i logo Lambertsson, firmy wynajmującej narzędzia).

Silniki do łodzi, skutery wodne, całe łodzie (to rzadziej bo kadłub nie jest aż taki drogi jak silnik), skutery moto też często w tych kierunkach wyjeżdżają. Rowery ciągle są kradzione, przy czym część się odnajduje na zasadzie że ktoś sobie "pożyczył" nieprzypięty rower bo nie miał w nocy jak do domu wrócić. Ale część nie, i w dodatku wiadomo że wyjeżdżają na kontynent. Teraz dopiero nasze służby celne dostały dzięki zmianie prawa uprawnienia do rutynowego kontrolowania wszystkich pojazdów, nawet bez konkretnego podejrzenia (wcześniej musiało być udokumentowane podejrzenie), pod kątem wywożonych kradzionych sprzętów. Jakieś drobne kradzieże typu paczka to faktycznie rzadko i nie w dobrej okolicy, ale jak się zbierze szajka to tak jak mówię - jest to możliwe.
    • chicarica Re: Zapętliłam sie 08.09.25, 21:50
      Opcje są dwie. Albo dostarczajacy pomylił skrzynki, mnie się zdarzyło że pomylił numery domów i zaniósł do bloku obok, położył pod drzwi i tyle.

Druga opcja: były u nas sytuacje, że za autem firmy, dowożącej paczki w ramach takiej usługi że dostarczają wraz z prasą w nocy i kładą pod drzwi, jeździł ktoś (szajka) kto wiedział o co chodzi i miał kody do domofonów i sobie wchodził i zabierał paczki spod drzwi. Zatem to raczej nie ktoś z sąsiadów ukradł Ci paczkę tylko zorganizowana ekipa jeśli już.
    • bezmiesny_jez Re: Zapętliłam sie 09.09.25, 10:13
      Ja pierdzielę, przeżywasz, jakby ci ktoś co najmniej do domu wszedł i grzebał w sypialni... Nikt cię nie okradł, ewidentnie kurier się pomylił. A skrzynka na zdjęciu jest niebieska.
    • abidja Re: Zapętliłam sie 12.09.25, 19:38
      Dostalam pieniadze za zaginiona paczke.
      Niestety, paczka zostala skradziona.
      Najbardziej prawdopodobna wersja, to jak ktoras tu wspomniala ze ktos jezdzi za dostawca w nocy.
      Zamowilam jeszcze raz sprzet do jogi i cwiczen. Tym razem przyjdzie do poczty w Svelvik.
      Milego weekend 🙏❤️
      • hosta_73 Re: Zapętliłam sie 12.09.25, 21:58
        No to fajnie, że się wyjaśni. Choć nie fajnie, że ukradli, ale zdarza się 🤷🏻
    • wakacje_50 Re: Zapętliłam sie 12.09.25, 22:02
      Rozumiem, że utraciłaś poczucie bezpieczeństwa.
      Też mnie kiedyś ktoś okradł, ujowe uczucie, ale pocieszę cię - mija.
    • mizantropka_20 Re: Zapętliłam sie 14.09.25, 11:46
      Może psychiatra odpętli?
    • hanusinamama Re: Zapętliłam sie 18.09.25, 12:45
      I ty sie zastanawiasz skad u dziecka napady paniki i lęku jak ty robisz taką dramę ze zwykłęj pomyłki.
      Nawet jezeli faktycznie ktoś by to ukradł to reakcja "I nie moge "wyjsc" z tego zdarzenia....
      I nie moge pozbyc sie tego ucisku w głowie,ze ktos mnie okradł. " jest zdecydowanie zbyt dramatyczna
      • 1matka-polka Re: Zapętliłam sie 18.09.25, 12:59
        Ale ona tak reaguje, inaczej nie umie. Dlatego powinna chodzic na terapie 2 razy w tygodniu i brac jakies leki uspokajające, bo jej reakcje wskazują na to, ze minie jeszcze mnóstwo czasu zanim sama sie wyreguluje.
    • conena Re: Zapętliłam sie 18.09.25, 13:22
      jest opcja żeby czat gpt rozpisał to, bo nic nie idzie zrozumieć z tymi kotami, lisami (wtf?) i dlaczego akurat kot i lis są dowodem, że cię okradziono.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka