klaramara33 Re: Podróże kształcą? 16.09.25, 08:25 Znam ludzi wykształconych o wąskich horyzontach i tzw.niewykszatłconych co sporo wiedzą a co więcej mają swoją ciekawą perspektywę więc rtakie dylematy czy wykształconych kształcą mnie nie dotykają. Jeśli mam się wypowiedzieć o kształceniu podrózy napodstawie własnego doświadzena, to najlepeij mnie trudne podróze wykształciły gdy zarbiałam mało i zwiedzałam w trudnych warunkach musiałam sobie radzić. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Podróże kształcą? 16.09.25, 09:03 Nie wiem jak w najmłodszym pokoleniu, ale wśród osób w średnim wieku i starszych braki w wykształceniu zawsze wychodzą. Czasami w bardzo drobnych i nieoczekiwanych sprawach. Niestety, zawsze to widać. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Podróże kształcą? 19.09.25, 15:49 Tak- generalnie uważam że kształcą. Zawsze to inne miejsce kultura otoczenie itd. Nie mam nic do ludzi, którzy z przyczyn niezależnych ( praca opieka nad chorą osobą) lub z wyboru ( bo nie lubią) nie podróżują. Alergię mam na takich co uważają że nie mają pieniędzy na to. I ogólnie nie da się i tylko jęczą z zazdrości. Serio tutaj chcieć to móc ( od grup barterowych, przez namioty, wczasy,polowanie na tanie okazje, programy wymian itd). Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Podróże kształcą? 19.09.25, 16:35 Myślę, że podróże kształcą, ale może faktycznie ludzi wykształconych? Moi teściowie nie jeżdżą, nawet gdy proponujemy, ze ich gdzieś weźmiemy, to zawsze znajdą wymówkę. Nasze wyjazdy też traktują jako fanaberie, nie są zainteresowani gdy opowiadamy, nie oglądają zdjęć. Myślę, ze nawet za bardzo nie wiedzą, gdzie leżą kraje, które odwiedzamy. Podróże kształcą na pewno, ale nie w formule all inclusive, gdzie siedzisz przy basenie i nic poza ośrodkiem nie oglądasz. Mnie zdecydowanie poszerzają horyzonty, bo zawsze dużo czytam o miejscach gdzie jestem, oglądam wczesniej blogi, sprawdzam co można zobaczyć nieoczywistego. Ostatnio odkryłam zorganizowane wycieczki objazdowe i na razie trafiamy na świetnych przewodników i dochodzę do wniosku, ze jednak dużo więcej dzięki nim wiem ( a zawsze uważałam, że genialnie przygotowujemy wyjazdy) I tak- jestem zdania, ze wakacyjny wyjazd dziecka to obowiązek rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
julitam92 [...] 05.05.26, 15:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Podróże kształcą? 05.05.26, 23:12 Mnie kształcą. Bo jestem leniwa i wiedzę o danym miejscu zdobywam tylko jak się już w nim znajdę. Wniosek z tego taki że gdybym nie jeździła to nic bym o świecie nie wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś