Dodaj do ulubionych

Kaucja za butelki

18.09.25, 09:51
Tzn ze zaczną się kolejki do automatów odbierających butelki? Jak to widzicie. Jadąc po zakupy zabieracie ze sobą butelki , stoicie w kolejce np 15 minut i robicie zakupy.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 09:54
      No jasne korniz, nasza ty gołębico pożyteczna.
      Tak samo jak są kolejki do koszy na śmieci albo automatów z kawą.
      • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 10:01
        Zanetka by się nie powstydziła takiego wygibasa logiki 😆
      • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:11
        Ja robię zakupy 1-2 razy w miesiącu więc pewnie będę musiała na zakupy udawać się z 100l workiem opakowań i pracowicie wtykać je do automatu.. jeżeli już się gdzieś pojawi bo dotąd żadnego nie widziałam. Ciekawe co zrobię z tymi których ewentualnie automat nie przyjmie? Będę jak się. Mikołaj chodzić z tym workiem po sklepie? Z tego co podają media opakowania oznaczone znakiem kaucji pojawia się dopiero za jakieś pół roku. Do tego czasu będziemy kaucję płacić ale jej nie odzyskamy
        • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:12
          Gdzie to wyczytałaś???
          • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:37
            Wczoraj było o tym mówione w tv w programie informacyjnym
            • bezmiesny_jez Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:00
              47 to rocznik czy IQ?
              • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:03
                No na pewno jest e j wtem głupsza o jeża 😛
        • aankaa Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:19
          opakowania oznaczone znakiem kaucji pojawia się dopiero za jakieś pół roku. Do tego czasu będziemy kaucję płacić ale jej nie odzyskamy

chyba czytałaś bez zrozumienia big_grin kaucja będzie pobierana od opakowań, które będą mieć tą naklejkę. Co pojawi się ok grudnia. Do tego czasu producenci/sklepy najprawdopodobniej pozbędą się opakowań bez etykiety
          • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:39
            Tyle że automaty po czymś będą musiały rozpoznawać te butelki i do tego ma służyć oznaczenie na naklejce a pozatym z tego powodu nie będzie można jej usuwać lub uszkodzić . Na razie nie ma opakowań z tworzyw qkimi oznaczeniami a tych których nie rozpozna nie przyjmie i nie odda kaucji
            • aankaa Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:45
              Na razie nie ma opakowań z tworzyw qkimi oznaczeniami a tych których nie rozpozna nie przyjmie i nie odda kaucji

nie odda kaucji, której nie zapłaciłaś
              • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:54
                > nie odda kaucji, której nie zapłaciłaś

No ona tego w życiu nie zrozumie. Drugi wàtek, tłumaczone kilometrowo i nic.
                Jak można aż tak się uprzeć to ja podziwiam trochę 😆
                • kubek0802 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:06
                  asia.sthm napisała:

> > nie odda kaucji, której nie zapłaciłaś
                  >
                  > No ona tego w życiu nie zrozumie. Drugi wàtek, tłumaczone kilometrowo i nic.
                  > Jak można aż tak się uprzeć to ja podziwiam trochę 😆
                  >
                  >
                  No ja akurat rozumiem. I gdyby oprócz opakowań kaucyjnych były nadal dostępne bez kaucji, które po prostu wyrzucę to OK. Ale wciskanie ludziom kitu jaka to wspaniałomyślność, że butelki można odsprzedać, wcześniej gromadząc w reklamówkach i niosąc to punktu skupu to wyższy poziom abstrakcji.
                  • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:18
                    Tym bardziej że przynajmniej u mnie wcale się ich tak po prostu nie wyrzuca bo nieźle jest zorganizowane zbieranie do recyklingu. Są oczywiście obostrzenia lub wyższe koszty dla tych co tego nie robią ale przez odsprzedaż do przetworzenia również ceny za wywóz odpadów są przystojne. Teraz firma która wywozi śmieci nie odzyska części kosztów więc opłaty pójdą w górę. U mnie np od lat miasto bioodpady odbiera za darmo w każdej ilości , nawet w workach i powiązane gałęzie choć bezpłatnie (!!) dostarczyło też odpowiednie pojemniki. Wybudowało kompostownię już dawno, oszczędza na ziemi do prac na terenie miasta, odstępuje za drobną opłatą sąsiednim gminom a nadwyżki kieruje do sprzedaży po konkurencyjnej cenie dodatkowo zarabiając. Można? Można. Podobnie dużą wagę przywiązuje się do recyklingu innych odpadów i u nas noc się nie wala i nie zaśmieca dlatego ja korzyści z tej akcji kaucyjnej nie widzę tylko ewentualne utrudnienia i koszty . Jak widać co kraj albo część kraju to inne obyczaje
                • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:07
                  Dasz mi na piśmie że w dniu pierwszego października kupując zgrzewke mineralnej bez oznaczeń na butelka nie zostanie pobrana kaucja? Lub od napioju w puszce, a nawet gdy majstrom kupię pollitrowke?
                  • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:32
                    Pani sklepowa da ci gwarancję. Pobierze zastaw to ujrzysz na rachunku jako osobnà pozycję i otrzymasz zwrot ręcznie bez czytajàcego automatu.
                    Dlaczego nie zapytasz w swoim sklepiku?
                    Przeciesz sklepik już musi wiedzieć jak rozwiàzać nowy system. Sklepikowi zależy żebyście się tam kolektywnie nie obrazili na sklepik 🤣
                    • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:45
                      Chyba nie do końca jesteś w temacie. Sklepy poniżej 200m powierzchni nie będą miały obowiązku przyjmować kaucjowanych opakowań choć będzie musiała pobierz AC kaucję. Pytanie gdzie będę i czy będę miał gla je oddać by ją odzyskać . A może będę musiała to przełknąć, jednak zgnieść opakowania i wrzucić je do recyklingu? Ale wtedy jest to ukryta podwyżka ceny za napoje
                    • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:45
                      Chyba nie do końca jesteś w temacie. Sklepy poniżej 200m powierzchni nie będą miały obowiązku przyjmować kaucjowanych opakowań choć będzie musiała pobierz AC kaucję. Pytanie gdzie będę i czy będę miał gla je oddać by ją odzyskać . A może będę musiała to przełknąć, jednak zgnieść opakowania i wrzucić je do recyklingu? Ale wtedy jest to ukryta podwyżka ceny za napoje .
                  • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:34
                    Pani sklepowa da ci gwarancję. Pobierze zastaw to ujrzysz na rachunku jako osobnà pozycję i otrzymasz zwrot ręcznie bez czytajàcego automatu.
                    Dlaczego nie zapytasz w swoim sklepiku?
                    Przeciesz sklepik już musi wiedzieć jak rozwiàzać nowy system. Sklepikowi zależy żebyście się tam kolektywnie nie obrazili na sklepik 🤣
                    • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:41
                      Usterki techniczne
                      • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:46
                        Widzę, coś gazeta się wiesza i krzaczy
    • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 09:55
      Skàd ci te kolejki się wezmà? Jak do wesołego miasteczka?
      • danaide2.0 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 09:56
        No tak - do karuzeli dla jednej butelki.
    • danaide2.0 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 09:56
      To pewnie sztuczny tłum, liczy że zrezygnujesz i porzucisz cenny łup.
    • kubek0802 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 09:56
      Wcale tego nie widzę. Po prostu kolejne wyciąganie kasy pod pozorem eko sreko. I jeszcze bądź człowieku szczęśliwy, że od ciebie te butelki ODKUPIĄ.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 11:50
      Ja myślę, że teraz wreszcie zacznę finansować bezdomnych, bo do tej pory nie mieli ze mnie pożytku, jako że niczego w puszkach aluminiowych nie kupuję.
      Teraz te kaucyjne butelki będę po prostu wystawiać przed bramę i na pewno znikną tak samo szybko, jak inne rzeczy, które czasem wystawiam.
      • memphis90 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:56
        Lidl daje 10gr za butelkę… Nie jestem pewna czy dla takich kokosów będą bezdomni w ogóle z łóżka wstawać…
        • memphis90 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:02
          Sorry, 5gr, 10 to była „promocja”. I nie dają kasy, tylko „kupon na zakupy”.
          • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:17
            Ale ro się zmieni jak wejdą kaucję za butelki.
    • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 11:55
      Obserwuj. Zobaczysz jak bedzie. Ja nie będę kupowała butelek plastikowych z kaucja.
      • kubek0802 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 11:58
        gryzelda71 napisała:

> Obserwuj. Zobaczysz jak bedzie. Ja nie będę kupowała butelek plastikowych z kau
        > cja.
        A będą inne? Bo nie zgłębiałam tematu?
        • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:28
          Pojecia nie mam co będzie kaucjinowane. Poza wodą z której zrezygnuje, profikty mleczne? Oleje? Zobaczymy.
        • aankaa Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:22
          możesz kupować napoje w kartonach, zamiast zgrzewek mineralnej - filtr dzbankowy/montowany przy kranie
          • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:31
            Te napoje w kartonach to zamiast wody??
            A filtr zrobi mi z mojej kranowej Muszyniankę?
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:10
              Dla wielu ludzi woda, to woda, a z kranu zdrowsza, bo nie z plastikowej butelki.
              Tak jakby nie istniały plastikowe rury i plastikowe filtry.
      • 1matka-polka Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:58
        gryzelda71 napisała:

> Ja nie będę kupowała butelek plastikowych z kau
        > cja.

I to jest najlepszy efekt tej zmiany - zmniejszenie konsumpcji!
        • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:17
          Ach nie wypije Muszynianki ach zwycięstwo!
          • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:44
            Kranówka w wielu miastach ma lepsze parametry mineralne i bakteriologiczne nawet od renomowanych wód butelkowych , że przypomnę aferę z mineralna Żywca, do tego polecana dla niemowląt. Zawsze można do niej dorzucić suplement musujący lub... Szczyptę soli morskiej
            • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:00
              Ale można tak po prostu lubić jakąś wode?
              • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:23
                No można tylko sprawdź czy możesz lubić bo przy chorych nerkach możesz sobą e robić więcej szkody niż minutę ec korzyści. . choć Muszyniankę wcześniej też kupowałam te z podniesionym poziomem wapnia ale okazało się że w mojej Krakowie jest to wystarczająco a i smak ma świetny odkąd jest ozonowana
              • dolce-gabanana Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:42
                Można, można ja też dalej kupować i odnosić butelki, albo i wyrzucać do śmietnika, jak się ma taki gest 😂
                • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:48
                  Wybieram niekupowanie. Co za luz do sklepu beż worów z butelkami
                • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:48
                  Tylko wtedy do ceny trzeba doliczyć 0,50 zł więcej jako kaucję której się nie odzyska. Przy zgrzewce to już będzie 3 zł
                  • dolce-gabanana Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:28
                    No, tak.
                    Życie jest pasmem wyborów… albo muszynianka, albo kranówka (niemalże darmowa).
                    • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:31
                      Dlatego wybieraj mądrze.
    • asia-loi Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 11:59
      Ja mam nadzieję, że śmietnikowe żule nie będą tak hałasować zgniatając butelki i puszki (jak teraz), tylko pójdą z niezgniecionymi do butelkomatów.
      • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:29
        A jakim cudemmone będą niezgniecione w koszach osiedlowych?
        • asia-loi Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:10
          gryzelda71 napisała:

> A jakim cudemmone będą niezgniecione w koszach osiedlowych?

Ludzie wyrzucają niezgniecione i żule hałasują zgniatając je. Gdyby nie zgniatali, to takiego hałasu by nie było.
          • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:14
            A nie puszeczkami hałasują?
            • dolce-gabanana Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:58
              Też, ale puszki do automatu też muszą być niezgniecione. Więc nie będą zgniatać.
              • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:19
                Jak plastikowe butelki będą kaucjonowane j puszki też to i ludzie nie będą wywalać tak masowo.
                • asia-loi Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:24
                  gryzelda71 napisała:

> Jak plastikowe butelki będą kaucjonowane j puszki też to i ludzie nie będą wywa lać tak masowo.

Dokładnie. Więc nie powinno być hałasów ze zgniatania puszek i butelek. Tylko chyba nie wszystkie butelki i puszki będą podlegać kaucji i te mogą generować hałas. Ale to zawsze będzie mniej hałasu. Mam nadzieję.
                • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:49
                  Tylko pytanie gdzie będą trzymać te nie zgniecione szczególnie gdy do punktu odbioru będą mieć kawał drogi? Ja obecnie gniotek plastiki do recyklingu bo oddaje je raz w miesiącu i gniotek puszki zanim oddam do skupu ale wtedy one Qmuja 1/3 miejsca ich pierwotnej objętości. Ja do miejsca z automatami będę miała 7 km. Nie będę latać z każdą ( nie zgnieciona) puszka lub butelką. Gorzej bo właśnie szykuje mi się większy remont i będę musiała pracownikom zapewnić napoje w większych ilościach. Sama , na własne potrzeby kupuje niewiele
                  • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:51
                    Sorki Asiu, nie sprawdziłam i za szybko pisałam w emocjach. Ale staram się pilnować co wysyłam 🤥
                  • pyza-wedrowniczka Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:02
                    To może zapewnij im wode z kranu z cytryną/sokiem/miętą i nie będziesz musiała latać co chwila po wodę w zgrzewkach. Myślę, że też dadzą radę
                    • dolce-gabanana Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:45
                      Weź, to za proste! 😂
                  • dolce-gabanana Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:44
                    Kup im teraz kilka zgrzewek wody, jeszcze bez kaucji.
                    • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:50
                      Napisałam ale gazeta się zawiesiła. Już o tej cytronadzie sama myślałam że tylko pyły om będą leciały do kubków i jak się przewróci to się wyleje
    • zapozno23 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:02
      Podejrzewam, że skończy się tak że większość osób będzie nadal wyrzucać do kosza. Skorzystają bezdomni itp.
      • klaramara33 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:34
        zapozno23 napisała:

> Podejrzewam, że skończy się tak że większość osób będzie nadal wyrzucać do kosz
        > a. Skorzystają bezdomni itp.
        Skorzystają ci co się nie wstydzą grzebać w wolnym czasie, u mnie w mieście zbierają butelki ze śmietnika niektórzy emeryci, nie są bezdomni, dobrze wyglądają, kulturalni dzien dobry przy tym ,mają taką pasję.
        • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:57
          I jakie to butelki ci ludzie z pasją wygrzebują???To w Polsce?
          • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:17
            Np butelki od piwa. Też znałam taka emerytkę która potrafiła do żabki regularnie przynieść dwie duże torby butelek po tym jak na spacerach odwiedziła miejsca uczęszczane przez żuli. Skądinąd wiedziałam że regularnie zakładała nowe lokaty i miała duże oszczędności . Robiła to choć miała sporą emeryturę
            • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:30
              Ze tez od niej te torby butelek przyjmowali. Od nas na wymianę. Już nie wspomnę, że nie kazda po piwie jest kaucjonowana.
              O majątku zbitym na butelkach się nie wypowiem.
              • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:31
                Nie w każdej i nie zawsze. W tej która prowadziła moja znajoma akurat były przyjmowane z różnych powodów a pozatym i tak sporą ilość nie wracała.
                • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:35
                  Wiesz, u mnie w mieście jest, była pani która sprzedawała skarpety robione na drutach. Koszmarne włóczka, ale legenda głosi, że dzieciom za to mieszkania kupiła. Takie nieszkodiwe miejskie legendy, jak i ta o pani dorabiającej się na butelkach w czasach żabek.
                  • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:54
                    Przeczytaj mój post poniżej, ten miał być odpowiedzią dla memphis ale źle się pidpuelam. W tym przypadku znam sytuację dokładnie z własnej obserwacji i wiedzy a nie z legendy
                    • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:02
                      Ileż tej kasy zaoszczędziła ileż tych butelek dziennie wygrzebywala. Nie spina się.
                      • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:59
                        Wtedy też 0,5 zł było kaucji za butelkę od piwa a potrafiła przetargach ponad 30 w dużych jutowych torbach. Po dniu imprezowym przychodziła nawet dwa razy . Jako samotnej emerytce nie było trzeba wiele by kupić sobie podstawowe produkty a pewnie z tego zostawało trochę na opłaty. Co miesiąc wypracowywała, oszczedzala sobie 500-1000zl na nową lokate przy własnym mieszkaniu z niedużym czynszem i dobrej emeryturze. Była klientka która w mojej placówce miała jedną z większych ilości takich rachunków choć wiem że zakładała też w innych bankach
              • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:35
                Sama je przyjmowałam na polecenie właścicielki której przez jakiś czas pomagałam w prowadzeniu bo miała problem z personelem. Wcześniej, pracując w banku nie raz obsługiwałam tę kobietę zakładając lub zmiany eniajac jej lokaty, miałam w ez z tego tytułu wgląd w jej rachunek osobisty. Nawet dziwiłam się skąd ma gotówkę na kolejne lokaty ale gdy zobaczyłam ją przy akcji butelkowej przestałam się dziwić. Pieniądze uzyskane za butelki wydawała w tej żabce na zakupy codzienne a kasę zaoszczędzona że świadczenia lokowała.
                • iwoniaw Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:53
                  babcia47 napisała:

> Sama je przyjmowałam na polecenie właścicielki której przez jakiś czas pomagała
                  > m w prowadzeniu bo miała problem z personelem. Wcześniej, pracując w banku nie
                  > raz obsługiwałam tę kobietę zakładając lub zmiany eniajac jej lokaty, miałam w
                  > ez z tego tytułu wgląd w jej rachunek osobisty. Nawet dziwiłam się skąd ma gotó
                  > wkę na kolejne lokaty ale gdy zobaczyłam ją przy akcji butelkowej przestałam si
                  > ę dziwić. Pieniądze uzyskane za butelki wydawała w tej żabce na zakupy codzienn
                  > e a kasę zaoszczędzona że świadczenia lokowała.
                  >

🤣🤣🤣

To musi byc prawda, bo mam to samo! Pracując ongiś w banku dziwilam sie trochę, skad tyle gotowki ma codziennie zakladajacy lokaty klient, ale przypomnialo mi sie, ze przecież jak wczesniej pracowalam w skupie złomu, to wlasnie on przywozil codziennie tira puszek na sprzedaż i zawsze sie zastanawialosmy, skad tyle ich bierze, dopoki sobie nie przypomnialam, ze w jeszcze wczesniejszej pracy, jako dozorczyni, to jego właśnie widywalam codziennie przeczesujacego wszystkie kosze na smieci i altanki na osiedlu!
                  • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:10
                    No cieszę się że cię rozbawilam . Rozumiem że jak całe życie siedzi się za biurkiem w korpo i na okrągła klepie to samo przez całe życie to na e starcza wyobraźnię że ktoś na ekoniecznie musiał też tak całe życie. Nie powiem że było to moim marzeniem ale żyłam w " ciekawych czasach", nie raz musiałam się przebranżowić i wiele doświadczeń było moim udziałem co niektórym może się wydawac niemożliwe. A jednak.. Tym łatwiej o obserwacje bo mieszkam w mieście powiatowym gdzie na tych samych ludzi można łatwiej trafić ponownie i pozatym często zna się ich prywatnie lub że słyszenia, widzenia, zna ich historię. Oprócz tej historii mogłabym opowiedzieć jak jeden z potentatów lokalnych dbał o rodzinę że gdy wpadł w śpiączkę została bez środków do życia bo nie dał się namówić by dał zonie dostęp do kont lub pełnomocnictw, i wiele, wiele innych
                    • 35wcieniu Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:18
                      Ty to w ogóle wszystko robiłaś i na wszystkim się znasz, nowe systemy w banku wprowadzałaś, bułki piekłaś i jak nikt inny rozumiesz system kaucyjny, ale nadal utrzymujesz że nie da się poprawić tego co napisałaś ani wyłączyć słownika i dlatego musisz generować te tasiemcowe wypociny pozbawione sensu.
                      Niezwykły przypadek.
                  • 35wcieniu Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:14
                    Śmiej się śmiej. Ja oddaję na makulaturę koperty z rachunków za prąd, a zarobione tak pieniądze inwestuję. Dlatego nie wpisałam się w wątku o bogatych ludziach, tam jest sama biedota, nie miałam siły im tłumaczyć jak dojść do milionów...
                    PS. Jak znajdę ulotkę albo gazetkę z biedry to też, oczywiście. Pomnazam kapitał.
                    • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:24
                      Wiedziałam, że frajerka ze mnie, bo przesyłam na rachunki elektroniczne. Ech....
                      • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:52
                        Ja nie chodzę i nie zbieram ale z tego co mi się w gospodarstwie domowym " urodzi" z metalowych opakowań mam co kwartal na tydzień żywienia trzech zwierzaków. Ziarnko do ziarnka... Obecnie cenę za śmieci mam uzależniona od średniego zużycia wody więc ją też potrafię zaoszczędzić i wykorzystać conajmniej dwukrotnie bo np z płukania prania wykorzystuje do zmycia podłóg a na koniec do spłukania toalety
                        • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:54
                          Strasznie dużo puszek.
                          • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 17:03
                            Sporo, szczególnie po karmie dla zwierzow ale są też po różnych warzywach, napojach . Się zbiera. Tyle że dotąd miałam gdzie trzymac, po przeprowadzce będzie gorzej ale też np inaczej będę płacić za wodę i wywóz śmieci. Mi się w głowie nie mieści po dotychczasowych doświadczeniach ale na nowym mieszkaniu nie trzeba segregować. Pewnie dlatego czynsz wysoki. Jednak chyba nie zmienię nawyków bo obok są też kontenery na segregowane
                            • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 17:06
                              Spradz w rozpisce czemu czynsz wysoki.
                              • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 18:16
                                Jeszcze nie mogę bo nie wprowadziłam się i nie przejęłam własności a dotychczasowy właściciel się nie pochylił. Wcześniej zanim mu dałam to mieszkanie monitorowalam
                    • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:40
                      Kłamiesz, makulatury już nikt nie skupuje 😛 bo jest zbierana w ramach odpadów do recyklingu. Tak kochanie gdybym teraz chciała się zatrudnić to na CV by mi chodzi na zabrakło kartki a4. Nic na to nie poradzę. Bywało że zmieniałam firmę nie odchodząc od własnego biurka a przy okazji też stanowisko i zakres obowiązków. Rączki do d..pt mi nie przyrosły więc jak trzeba było to miałam się różnych zawodów zresztą mając taką a nie inną sytuację rodzinną musiałam. Przeszłam nie tylko problemy z pracą w latach 80tych gdy zmieniało się ją co 1-2 lata i cieszyło się wogole jest ( bezrobocie, młoda matka) ale i późniejsze redukcję związane z komputeryzacją, centralnego zamka różnych prac a na koniec problemy ze znalezieniem pracy 50latkow w niedużym mieście ( wtedy piekłam Hulk a docelowo dowodzlam zakładem) . Mialam okazję choć niekoniecznie przyjemność nahyc różnych doświadczeń. Żebyś miała o czym myśleć to ci jeszcze napisze że przez kilka miesięcy byłam po Głosowaniu wnego Mechanika w zakładzie i nie tylko nie upadł ale wyrobiłam plany które wtedy obowiązywały i załoga mi się nie zbuntowała choć czasy były burzliwe
                      • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:44
                        A i jeszcze . Jak trafił się naprawdę zły czas to zawodowo zbierałam truskawki
            • memphis90 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:57
              Przecież w Żabce musisz pokazać paragon albo kupić 2 torby piwa na wymianę za te oddawane …
    • zorzaa_polarnaa Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:17
      Mieszkam na zgniłym zachodzie, wiele rzeczy mnie tutaj wkurza, zacofanie pod wieloma względami ale system kaucyjny butelek dział perfekcyjnie i wreszcie w pl też będzie. Bardzo ale to bardzo mnie to cieszy!!!!
      • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:45
        Masz rację, swego czasu, jeszcze za PRL-u też działał z tym że były w to też włączone punkty skupu surowców wtórnych więc tzw większe ilości można było tam oddać po takiej samej cenie i to nie tyłko makulaturę, szmaty i kaucjowane butelki ale też wszelkiego rodzaju słoiki i inna " stłuczkę" . Teraz się do tego próbuje wrócić ale w ograniczony i nie do końca przemyślany sposób. Z jakiś powodów w międzyczasie przestało się opłacać przyjmowanie butelek małym sklepom i dziś one też są wyłączone a tych legendarnych automatów nie widać lub będą usytuowane bardzo daleko od miejsca gdzie się robi zakupy. Mieszkam przy granicy i wiem że w Niemczech to funkcjonuje od wielu lat z powodzeniem ale też widzę że u nas nie dość że brakuje doświadczenia to decydenci zabrali się do tego od pupy strony, bez przemyślenia i nie pomogło nawet odroczenie o 9 miesięcy terminu wejścia tej akcji. W tej chwili nawet nie ma na rynku butelek z odpowiednimi dla automatów oznaczeniami więc nie będzie jak ich zwrócić a zapłacić kaucję jak najbardziej.
        • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:56
          > W tej chwili nawet nie ma na rynku butelek z odpowiednimi dla automatów oznaczeniami więc nie będzie jak ich zwrócić a zapłacić kaucję jak najbardziej.

Przeciez system wejdzie dopiero od 1/10 a na szklo od stycznia. Ty juz przed szereg sie pchasz. Butelki z kodem beda sprzedawane od dnia w ktorym kaucja obowiazuje.
          Oj bylaby awantura gdyby juz dzisiaj kaucje kazali placic.
          Co pierwsze, jajko czy kura i tak do renty mozna
          • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:56
            Pożyjemy, a baczymy bo w tym że system będzie wchodził stopniowy po erwsze słyszę. Po za tym temacie nie zmienia faktu że żadnego automatu do zwrotów nie mam w obrębie 7 km od miejsca zamieszkania i robienia zakupów
            • aankaa Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:57
              że system będzie wchodził stopniowy po erwsze słyszę

a wystarczy poczytać big_grin

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,174372,32258781,za-chwile-rusza-system-kaucyjny-ale-nie-wszystkie-butelki-bedzie.html
              najważniejszą rzeczą do zapamiętania przez konsumentów jest symbol kaucji - prostokąt z napisem KAUCJA i jej kwotą (1 zł lub 50 gr). To ważne, bo w początkowym okresie na półkach znajdziemy zarówno butelki objęte systemem, jak i te sprzed jego wprowadzenia. Tych pierwszych nie oddamy za kaucją, dlatego należy zwracać uwagę na symbol na opakowaniu.

Wynika to z tego, że dopiero od początku października do sklepów trafią pierwsze opakowania objęte systemem. A te wcześniejsze będą stopniowo znikać z półek (zależnie od popytu czy daty przydatności danego produktu). A więc przez pierwsze miesiące znajdziemy w sklepach jedne i drugie. Ponadto niektóre butelki (np. jednorazowe butelki po alkoholach, albo butelki po mleku) nie są w ogóle objęte systemem.
              • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:18
                No to mnie uspokoilas częściowo bo jeszcze pytanie czy za te bez znaczka nie będzie pobierana kaucja? Jeżeli nie będzie to odszczekuje teksty o pobieraniu bez możliwości odzyskania. Z drugiej strony ja się grzecznie pytam gdzie była akcja informacyjna przez 9 miesięcy odroczenia wprowadzania akcji? Nagle ruszyła i jak widać niejasna na 10 dni przed wejściem w życie. Pozatym wszystkie uwagi i wątpliwości podtrzymuję gdy chodzi o możliwość odzyskania kaucji bo dla mnie te 7 km do najbliższego automatu jest nie do przyjęcia . Po prostu nie będę kupować więc mniejsza produkcja i mnie nie każe podatki dla budżetu
                • 35wcieniu Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:23
                  Po prostu nie będę kupować więc mniejsza produkcja

Rynek napojów zaorany. Babka zmniejszy produkcję.
                • aankaa Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 17:41
                  czy za te bez znaczka nie będzie pobierana kaucja? Jeżeli nie będzie to odszczekuje teksty o pobieraniu bez możliwości odzyskania

nie, nie będzie, bo skaner przy kasie go nie znajdzie. Opakowania bez znaczka z czasem odejdą w niebyt (wylądują w kontenerze na plastiki, producenci na nowych opakowaniach będą musieli je umieszczać)
                  • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 18:17
                    No to: uff . Odszczekuję
              • 35wcieniu Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:21
                Babka nie po to może pisać (no już niech będzie że tak nazwiemy to co tu robi) żeby jeszcze czytać miała.
                • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 17:12
                  Nie ma obowiązku czytania, można nawet ponoć wygasić . A co do zaorania rynku napojów to skoro ja na to wpadłam to możliwe że oprócz mnie jeszcze kilka osób. Może nawet kilka tysięcy..a może kilkaset? Ostatnio podawano że zmienił się w Polsce " model$ picia alkoholu z napojów wysokoprocentowych na te o nazwisku zszej zawartości np piwo do w sumie dalej też spadek średniego spożycia czystego alkoholu na głowę. Obawiam się że teraz trend się może odwrócić ze względu na dodatkowe ,vpotenchalne koszty i zabiegi które trzeba będzie wykonać by odzyskać kaucję. Z półką trowka mniej zabiegów i niższy koszt nie z szesciopakiem piwa .
                  • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 17:15
                    Na te o niższej zawartości Alkoholu.
                    Przyjmij te błędy jak wkład w rozrywkę umysłową tj łamigłówki albo po prostu nie czytaj .
    • madame_edith Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:22
      Koniecznie protestujmy, jeszcze niedajboże zaczną produkować mniej plastiku!
      Nie kupuję w plastikowych butelkach prawie nic, dzieci piją wodę z kranu, ja herbatę. Polecam, system kaucyjny nie będzie rodził bólu wiadomoczego.
    • klaramara33 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:32
      Oby oby kolejki, tobardzo optymistyczna wersja, może w koncu się zakobczy ten syf globalny petowy.
    • cegehana Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:45
      Nie ma znaczenia jak ja to widzę, większe ma znaczenie jak to widzi organizator. A obawiam, że widzi to tak - jak nie odzyskasz swojej kaucji to trudno/nic ci nie będzie/nie histeryzuj/marudom nikt nie dogodzi czy coś w ten deseń.
      • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:58
        O dokladnie.
        • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:50
          Tak, nawet bardzo tak! Już teraz wiadomo że na początku w wielu przypadkach nie będzie możliwości wosci(!!) odzyskania kaucji więc już się przypomina do jakich worków lub kubłów powinny trafić opakowania
    • abria Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 12:58
      ja juz teraz na 100% ze zlosci na te butelki zaglosuje za wyjsciem Polszy z UE
      • 1matka-polka Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:01
        Ruski mir, ruski mir, ruski mir - śpiewamy na melodię Mięsny jeż.
        • wyprawa32768 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:03
          a może szwajcarski, dla tych co mają ograniczone rozumki i nie widzą niczego poza UE lub Rosją
    • kamin Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:04
      A kto bedzie stał w tych kolejkach? Może na początku rodziny z małymi dziećmi będą specjalnie kupować dodatkowo butelkowane produkty żeby dziecko miało frajdę ze zwrotu.
      • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:14
        O jesu....
      • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:56
        A ostateczne e każdy będzie omijał towary z kaucjowanym opakowaniem więc radośnie spadnie produkcja, sprzedaż i zyski do budżetu? Zamiast płacić 3 zł kaucji od sześciopaku piwa jeden z drugim kupi sobie litr wódki i zapłaci 1zl. W razie co nawet mniejszy problem by odnieść . To samo będzie w sezonie grillowym czy w czasie długiego weekendu majowego gdy imprezy plenerowe są w pełni. Już widzę te stada ludzi z worami by oddać po nich opakowania do automatu . Wystarczy się nie przypomnij jak wypakowanymi wózkami wyjeżdżają z marketów przed nimi
        • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:59
          Babcia, widac ze zupelnie nie ogarniasz - daj sobie odpoczac i zobaczysz jak wprowadza to ocenisz po czasie. Teraz malujesz diabla na kazdym kroku, wiatr ci w oczy i pod gore. Az przykro sie czyta.
          • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:13
            Nie Asiu, ja znam możliwości w moim miejscu zamieszkania i widzę jakie system ma wady. Po za tym ja już widziałam jak funkcjonuje prawidłowo zarządzany system i to co ma wejść ani trochę go nie przypomina. Dla przykładu kupując napoje koło domu a będę musiała dla ekipy remontowej w najlepszym przypadku będę mogła oddać opakowania w marketach które znajdują się 7 km od mojego domu. Zgrzewke mineralnej przyniosę ale potem mam tuptq te kilometry z butelkami bo akurat nie dysponuję autem a zbiórkom u nas praktycznie nie funkcjonuje? To nie są wyobrażenia o idealnym świecie tylko szara rzeczywistość . Dla jasności nie jestem przeciw samemu systemowi tylko temu że wprowadza się go w sposób nieprzemyślany, na " jakoś to będzie" i praktycznie na koszt spoleczenstwa
            • aankaa Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:28
              Zgrzewke mineralnej przyniosę ale potem mam tuptq te kilometry z butelkami bo akurat nie dysponuję autem a zbiórkom u nas praktycznie nie funkcjonuje?

odniesiesz przy okazji zakupu kolejnej zgrzewki. Jaki problem? Puste butelki zajmują dokładnie tyle samo miejsca co pełne
              • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:36
                O ile sklep w którym robie na co dzień zakupy bedzie mial ten automat.
              • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:59
                Gdzie odniose? Do osiedlowego sklepiku który nie ma obowiązku ich przyjmować? Helio.. kłania się kontakt z rzeczywistością i niekoniecznie związana z dużym miastem
                • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:14
                  Babcia, osiedlowy sklepik ma zaplecze i albo będzie automat, który zgniecie butelki/puszki po odczytaniu kodu albo pani sklepowa zgniecie je własnym sposobem po oddaniu kaucji. Jak pobierze zastaw to musi oddać przy zwrocie. Daj sklepikowi pomyśleć 🤣
                  • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 15:18
                    Obawiam się, że żadna pani nie będzie petów przy kasie rozliczać.
                  • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:22
                    Asus, skąd ty się wzięłaś? Jeżeli pani że sklepiku nie musi i nic nie zarobi na tych opakowaniach to nie będzie tego robić! W przestrzeni gdzie niby by miała trzymać butelki postawi towar na którym zarobi a masochistką nie jest by sobie dokładać roboty i nie zapłaci więcej za dodatkową pracę pracownikowi.
                    • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:27
                      Automat to nie jest czajnik za kilkadziesiąt złotych tylko drogi sprzęt a do tego musi być miejsce na jego postawienie . Może z czasem jakieś firmy będą mieli aly w tym interes jak z paczkomatami. Jak na razie w moim mieście nie widziałam ani jednego automatu tkiego urządzenia!!! A na pewno w dość rozległej ma jej dzielnicy , nawet przy sklepie który może mieć te ponad 200 m powierzchni a mamy 12 dni do wejścia systemu
                      • 35wcieniu Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:32
                        Automat to nie jest czajnik za kilkadziesiąt złotych tylko drogi sprzęt

Tobie się naprawdę wydaje że te automaty sklepy kupują na własność?
                        Weź idź się przejdź raz na jakiś czas te 7km to może się dotlenisz i zaczniesz jarzyć o czym w ogóle jest rozmowa zamiast klepać bez czytania i snuć te swoje legendy z czasów przedwojnia.
                        • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 17:20
                          Nooo.. się przejechałam nie przeszłam i nie ma dotąd żadnego. Jaka kolejna światła radę masz dla mieszkanki miasta powiatowego? Mam je wyczarowac? Czy jesteś w stanie zrozumieć takie słowa " nie ma"??!! A z jedną czy nawet sześcioma butelkami nie będę lecieć na drugi koniec miasta nawet gdy tam są
          • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:23
            Och, a druga strona pieje, jak to cudnie będzie z workami do sklepów chodzić, a nawet rodzice małych dzieci będą specjalnie plastik kupować bo to bedzie nowa zabawa przedszkolaków to wkładanie do automatu petów.
    • alpepe Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:18
      U mnie w Berlinie w centrum handlowym zdarzają się takie kolejki, jedni mają 50 butelek i puszek, drudzy stoją z jedną. I co?
      • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 13:31
        Polacy chcą budować CPK i KDP a nie ogarniają systemu kaucyjnego, systemu który w wielu krajach funkcjonuje już 5, 10 a nawet 15 czy 30 lat.
        • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:06
          Asiu, z systemem kaucyjnymi ja się wychowałam a nawet przed wakacjami sobie w ten sposób zarabiałam o eszonkowe na wyjazdy. Jednak wyglądało to wtedy zupełnie inaczej co opisałam wyżej a w tej chwili wygląda to na sięganie lewą ręką do prawego ucha, już na wejściu jest nie tylko nieprzemyślane ale nieprzygotowane po każdym względem. W Niemczech są automaty ale też butelkę oddasz w każdym sklepiku. U nas małe placówki nie mają miejsca, to rozumiem, ale można to rozwiązać jakoś organizacyjnie przez częsty odbiór, nie mają też żadnej zachęty by im się to opłacało. Obecnie brak urządzeń , brak nawet odpowiednich oznaczeń na opakowaniach, bywa że wielką odległość między miejscem zakupu a potencjalnego zwrotu, brak zachęty i odpowiedniej ceny by punkty skupu przyjmowały opakowania itd. W rezultacie zanim system się dotrzeć minie dużo czasu a ludzie będą ponosili koszt kaucji bez możliwości jej odzyskania, możliwe że zrezygnują z towarów objętych kaucja a ostatecznie możliwe że przez brak przemyślanego jej wprowadzenia cała akcja po prostu upadnie a opakowania dalej będą się waląc po krzakach
          • kubek0802 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:10
            Myślę że Polacy ogarniają, ale nie powiesz mi że lepiej zapłacić za napój w butelce 1,5 zł i bujać się z butelką aby ją odsprzedać (cóż za wspaniałomyślność) niż kupić go za 1 zł i butelkę bez żalu wyrzucić.
            • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:20
              Ja akurat jestem mocno zmotywowana by nie wyrzucać byle gdzie butelkę bo po zgnieceniu umieszczam plastikowa w odpadach do recyklingu a firma tworząca ja odsprzedaje i ja mam niższe opłaty za wywóz śmieci. Opakowania metalowe, nie tylko po napojach ale również puszki po karmie, konserwach odstawiam do punktu skupu których u nas jest kilka z czego jeden niedaleko . W takiej sytuacji wolę za napój zapłacić 1 zł
          • krwawy.lolo Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:13
            W Niemczech nie ma sklepików. Są ewentualnie małe stacje benzynowe, ale tam nikt nie przychodzi z butelkami.
            • krwawy.lolo Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:15
              Ok. mówię o znanych mnie Niemczech. Całych oczywiście nie znam. smile
            • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:15
              Są miejsca gdzie jeszcze są, mieszkam przy granicy
            • alpepe Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:31
              W Berlinie do späti oddasz. Oczywiście nikt tam nie oddaje worów butelek.
          • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:20
            > cała akcja po prostu upadnie a opakowania dalej będą się waląc po krzakach

Długo nie będà się walać, po brudasach ktoś podniesie i odniesie gdzie trzeba. Czyściej będzie, zmniejszy się góra śmieci jeśli część będzie zaopiekowana.
            Weź już się nie wygłupiaj.
            • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:24
              Tak, tak właśnie tak będzie.
            • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:27
              Szczerze? U mnie akurat i tak się nie walają co wiem jako szczęśliwą "posiadaczka" skarpy przy drodze która mam obowiązek porządkować więc zakładam że może w innych regionach Polski jest inaczej. Przez trzy lata w sumie zebrałam może zrywkę śmieci z czego najwięcej małpek... które nie są objęte kaucja. Po lastikow o dziwo wogole nie ma bo pewnie przechodnie wrzucają jednak do pojemników stojących przy każdej posesji. Pijak zostawi tam gdzie pije lub gdzie mu się skończy a gdy zgniecie puszkę to najwyżej złomiarz się nią zainteresuje . Gorzej z tymi wyrzucanymi przez okna z jadących aut na trasach a to też widywałam
        • dolce-gabanana Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 17:24
          Nie bój się, ogarną. I też to nie Babcia ani nie Gryzelda będą budować CPK i KDP.
          • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 17:33
            dolce-gabanana napisała:

> Nie bój się, ogarną. I też to nie Babcia ani nie Gryzelda będą budować CPK i KD
            > P.

I całe szczęście bo czarno się w tym wàtku zrobiło.
            Ja jestem ciekawa co by działo gdyby trzeba było jakieś poważne zmiany wprowadzić tak z dnia na dzień i wszyscy wszędzie jednocześnie.
            Na ten przykład
            zmienić kierunek ruchu drogowego jak w Szwecji w 1967 roku, 3 września o godz. 5:00 w niedzielę dla ułatwienia.
            A tu awantury o kaucję.
          • babcia47 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 18:24
            Nie wiem jak gryzelda ale czy ci się to podoba czy nie to ja finansuje z podatków te inwestycje a nie lubię gdy coś jest robione po łebkach i bez przemyślenia tym bardziej, że jak już pisałam, zdarzyło mi się już żyć w świecie gdzie system kaucyjny działał i to całkiem sprawnie i nie wiadomo komu to przeszkadzało? Coś się popsuło, coś się skończyło ale powrotu w tej wersji która teraz jest proponowana nie odbieram jako przemyślana do końca i widzę wady. Czy muszę mimo to założyć różowe okulary i akcesoriatryskac entuzjazmem gdy na własnym poletku widzę wyboje?
            • dolce-gabanana Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 18:39
              Wyobraź sobie, że my też finansujemy to z podatków… i jak nie jestem optymistką jeśli chodzi o losy planety, to jestem bardzo za wprowadzeniem systemu kaucyjnego w jakiejś formie. Poprzedni system też jeszcze pamiętam, ale zdaje sobie sprawę, że to se ne vrati, z różnych względów. Świat się zmienia, ale każdy z nas wybiera, jakie walki chce toczyć.
              Jest dużo zmian, które naprawdę moga mieć bardzo duży wpływ na życie ludzi typu wycofanie starych samochodów, wycofanie komunikacji zbiorowej czy zakaz palenia węglem.
              Butelki zwrotne wydają mi się problemem bardzo marginalnym, gdyż naprawdę łatwo jest z nich zrezygnować, a jeśli ktoś nie chce, po prostu musi odżałować te 50 groszy i kupować dalej.
              Ale oczywiście, na pewno można znaleźć problem dla każdego rozwiązania.
              • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 18:50
                Czy ty uwazasz, że teraz, odbierajac smieci segregowane firma śmieciowa rozrzuca ja po lasach? Że dopiero po wprowadzenoi kaucji możliwy będzie ich odzyskiwanie???
                Skoro teraz można oddać wszedzie butelki po piwie na wymianę lub z paragonem.zdać, to czym to sie bedzie różnic?? Jakieś to dobro dla planety???
            • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 18:51
              > zdarzyło mi się już żyć w świecie gdzie
              > system kaucyjny działał i to całkiem sprawnie i nie wiadomo komu to przeszkadzało?

Tak jak te beczki z kawiorem? 😆
              Kiedyś to były czasy, a teraz już czasów nie ma.
              Rozmarudziłaś się straszliwie, a to tak postarza, że klękajcie narody.
              Odmłodzisz się w październiku jak już to wszystko ruszy z kopyta... a u ciebie remont 😃
    • bezmiesny_jez Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 14:58
      Stoimy 1000 minut i umieramy z wycieńczenia i pragnienia.
    • feniks_z_popiolu Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 16:11
      Butelkomaty to podobno jedna z opcji. Możesz rozliczyć się przy kolejnych zakupach. Oddajesz opakowania, odliczana jest kaucja i
      płacisz mniej za kolejne zakupy.
      Każda nowość musi się dotrzeć.
      Przecież Polacy nie gapy, damy radę 😀
      • cegehana Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 18:02
        Brakuje jednak opcji odzyskania kaucji w walucie, w jakiej się ją uiściło. W całym łańcuchu dostaw jaki przechodzi butelka wszystkie podmioty posługują się obowiązującą w Polsce walutą. Tylko klient końcowy dostaje bony.
        • asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 18:12
          > Tylko klient końcowy dostaje bony.

i co z tego. Jak klient koncowy poprosi dostanie kaucje w gotowce jesli sklep gotowke ma. Moze te 5 zl zabrac, isc do pasmanterii kupic nici.
          • gryzelda71 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 18:53
            Oby tak właśnie było. No i pilnować bonow trzeba. Mam nadzieję, że można będzie od razu na konto. Tę kaucję.
    • zanetka.x Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 19:23
      Butelki bezzwrotne tez będą w obiegu. Będziemy kupować napoje w bezzwrotnych.
      • abria Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 19:25
        wiadomo - u was w Rosji tylko takie
        • krwawy.lolo Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 19:39
          Samogon w kankach.
      • iwles Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 21:04
        zanetka.x napisała:

> Będziemy kupować

"My"? To znaczy kto? 🤣

• asia.sthm Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 22:18
          iwles napisała:

> zanetka.x napisała:
          >
          > > Będziemy kupować
          >
          > "My"? To znaczy kto? 🤣
          >

Zanetka i tawariszcz po fachu
    • slonko1335 Re: Kaucja za butelki 18.09.25, 21:31
      Regularnie robimy zakupy w Niemczech I zwracamy butelki i puszki. Zadnyvh kolejek nie zarejestrowałam. Wchodzimy wrzucamy butelki, odbieramy kupon i czasami nawet udaje nam się pamiętać żeby go wykorzystać przy płaceniu za zakupywink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka