danaide2.0 24.09.25, 07:49 Dynię mam do uratowania. Taką klasyczną. Kawałek w sumie. Odrzuca mnie od zupy. Jakiś sprawdzony wypiek? Z jajkami, masłem? Nie za dużo cukru? Może być proszkowy, nie mam ręki do drożdżowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: Wypiek dyniowy 24.09.25, 07:52 To jest proste i smaczne. Można tam jakichś orzechów dodać. www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/ciasto_dyniowe/przepis.html Można zrobić też ciasto marchewkowe z dynią zamiast marchwi. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Wypiek dyniowy 24.09.25, 09:01 O, dzięki. Marchewkowe też robię z KS, ale wypróbuję to, zwłaszcza, że już odpaliłam piekarnik, więc upiekę tę cholerę. Oby jeszcze nie zgniła. Cukru nie za dużo? Dynia słodka, korci mnie, żeby dać 50 gr. Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Wypiek dyniowy 24.09.25, 09:29 Też robię ciasto z Kwestii Smaku (albo Ania Gotuje). Daję mniej cukru, zawsze, we wszystkich przepisach. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Wypiek dyniowy 24.09.25, 09:38 Dyniowe ciasto robię z tego przepisu na ciasto marchewkowe: aniagotuje.pl/przepis/ciasto-marchewkowe Bardzo smaczne i z tym kremem wygląda efektownie - jak tort 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wypiek dyniowy 24.09.25, 09:53 Podobne do propozycji szarm: 1 kg dyni (bez skórki) 220 g cukru (tak, można dać mniej, nawet sporo mniej bo jest miód) 1 cukier waniliowy 75 g masła 2 duże pomarańcze 3 łyżki miodu 5 jajek 125 ml śmietany 12% 220 g mąki kukurydzianej 3 łyżki posiekanych migdałów Dynię obrać, pokroić w kostkę, dodać sok i skórkę z 1 pomarańczy, dusić do miękkości, przestudzić, dodać masło i cukier waniliowy, zblendować. Jajka ubić, do musu dyniowego dać sok z drugiej pomarańczy, dodawać kolejno cukier, miód, śmietanę, jajka, mąkę kukurydzianą, migdały. Piec w formie ok.24x24 cm, w temp.180 stopni, 50-60 minut, studzić w otwartym piekarniku, wystudzone można polać białą czekoladą. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wypiek dyniowy 24.09.25, 13:09 Tutaj masz cały wątek dyniowy są też linki do ciast. forum.gazeta.pl/forum/w,567,176976547,176976547,Troche_sie_przekonalam_do_dyni.html Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: Wypiek dyniowy 25.09.25, 08:23 Wiem, że już dawno swoją dynię przrobiłaś ale wrzucam mój ulubiony przepis na ciasto dyniowe: www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/kwadraty_dyniowe/przepis.html Może ktoś inny skorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Wypiek dyniowy 25.09.25, 08:31 Coś ty... na razie tylko zapiekłam dynię pod kątem szarm. Zalatana wczoraj byłam. Teraz już nie mogę zagotować z pomarańczą (daniela), a i twój też sprawdzę Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: Wypiek dyniowy 25.09.25, 13:00 To daj znac jak smakowało. Dla mnie to jest ciasto na święta, mocno korzenne, wilgotne. Koniecznie trzeba zrobić polewę z białej czekolady i orzechów, bardzo tam pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Wypiek dyniowy 13.10.25, 14:43 Hmm... przypaliłam, spróbowałam i jakoś tak... Żżarłam na posiłek nie wiem już jaki. A nie, część odłożyłam na później i bez sprawdzania chlupnęłam w to octem balsamicznym z malinami. Ocet balsamiczny ma bardzo długi termin, ale ten był kwaśny. Wywaliłam, nie dałam rady. Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: Wypiek dyniowy 14.10.25, 07:07 Chyba nie rozumiem ... Upiekłaś słodkie ciasto z czekoladą i orzechami i polałaś je octem balsamicznym? Czy może pomyliłaś gałazki w drzewku i odpowiadasz nie na mojego posta? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wypiek dyniowy 14.10.25, 07:21 Ostatnio kolega przyniósł samodzielnie przez siebie upieczone ciasto czekoladowe o aromacie pieczeni wieprzowej 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Wypiek dyniowy 14.10.25, 09:06 A, przepraszam. Przypaliłam dynię już podpiekając i tę zaczęłam podjadać. A potem część zaserwowałam z octem. Do jakichkolwiek ciast nawet nie doszłam, ale sezon w pełni, jest nadzieja dla mnie, a przede wszystkim kopalnia pomysłów dla bardziej konsekwentnych. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin19277 Re: Wypiek dyniowy 13.10.25, 10:14 A może bułeczki dyniowe z przepisu Tekst linku. Wyszły całkiem smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin19277 Re: Wypiek dyniowy 13.10.25, 10:16 Poprawiam link cookingtime.pl/przepis/buleczki-dyniowe Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wypiek dyniowy 13.10.25, 13:06 Z wypieków z dyni robię tylko un gratin. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Wypiek dyniowy 13.10.25, 13:46 ciastka dyniowe - mega szybkie i pyszne Składniki: • 2 ½ szklanki mąki • 1 łyżeczka sody • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka cynamonu • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej • szczypta soli • 1 ½ szklanki cukru • ½ kostki masła • 1 szklanka pure z dyni • 1 duże jajko • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól mieszam. Masło ucieram z cukrem, dodaję roztrzepane jajko, pure, wanilię i ucieram na jednolitą masę. Powoli dodaję sypką mieszankę. Ciastka nakładam łyżką na blachę wyłożoną papierem. Piekę w temperaturze 180-200°C przez 15- 18 minut. Spokojnie daj mniej cukru. Kontroluj pieczenie, bo są "nieobliczalne". Boskie są. Mnie też już dzieciaki (dorosłe) o nie męczą, a nie chce mi się pure robić. Odpowiedz Link Zgłoś