28.09.25, 13:41
Czy widzicie realne zmiany w jakosci skory po uzywaniu retinolu przez np 6 mies? Kusi mnie taki eksperyment by nakladac go tylko na pol czola np ☺️ ale nie wiem czy wytrzymam to, ze przez te 6 bedzie poprpstu brzydka i podrazniona
Obserwuj wątek
    • czerwonylucjan Re: Retinol 28.09.25, 13:46
      Co myslicie o tym? Ma dobre oceny ale nie ma go na kwc..
      • pani.asma Re: Retinol 28.09.25, 15:53
        O ja myślałam że rozsądna osobę już nie używa ją KWC od kiedy 10 lat temu przestał być wiarygodna platforma z przydatnymi recenzjami Wystawionymi przez osoby które kupiły produkt i go używały a stała się miejscem do wypisywania „recenzji” przez influencerki które dostały produkty za darmo

zaskoczyłaś mnie naprawdę

Serio panie w średnim wieku tam siedzą i korzystają z tego????
    • autentyczka Re: Retinol 28.09.25, 15:37
      To może ja napiszę o tretynoinie- stosuję od ok 12 lat cera na mój wiek bardzo dobra- potwierdzone przez koleżanki, które pytają :p i przez kosmetologa w badaniu.
      Ale jak zaczęłam to bardzo szybko, tak po 2-3 msc i ja i moje zawistne koleżanki widziały, pytały o zabiegi stosowane. I były to gremialne komplementy. Z tym, że powtarzam, ja leciałam z tretyno, ostro- było dużo podrażnień na początku.
      Teraz już takiej różnicy nie widać- bo stan mojej cery jest oczywisty. wink
      Podrażnień brak.
      Jeśli wierzysz w naukę- to musi być różnica, badania robione długo, próba ogromna.
      • czerwonylucjan Re: Retinol 28.09.25, 15:46
        Mam tlusta cere to moze zmniejszylby przetluszczanis - dzie kupujesz te preparaty?
        • autentyczka Re: Retinol 28.09.25, 15:51
          All, Olka, w Grecji, Hiszpanii i kupuje na stronach indyjskich
          • autentyczka Re: Retinol 28.09.25, 15:51
            Olx
      • mysiulek08 Re: Retinol 28.09.25, 16:14
        jak przymierzalam sie do belfaro gornych powiek (obwisle od zawsze - geny po tacie) to chirurg plastyk po 'skanowaniu' mojej twarzy stwierdzil, ze mam skore w swietnym stanie i padlo pytanie od kiedy stosuje retinoidy tongue_out nie stosuje ale widac solidna pielegnacja, od lat, swoje robi
        • primula.alpicola Re: Retinol 29.09.25, 07:28
          mysiulek08 napisała:

> jak przymierzalam sie do belfaro gornych powiek (obwisle od zawsze - geny po ta
          > cie) to chirurg plastyk po 'skanowaniu' mojej twarzy stwierdzil, ze mam skore w
          > swietnym stanie
          >

No ale te powieki zrobiłaś w końcu czy nie?
          Bo to jakby dwie odrębne rzeczy, zdrowa skóra i opadające powieki
          • apallosa Re: Retinol 29.09.25, 09:57
            No właśnie - też jestem ciekawa.
            Noszę soczewki kontaktowe i też mam opadające powieki i wręcz zalecenie od mojego optyka,aby bardzo poważnie pomyśleć nad blepharoplastyka.
    • klaramara33 Re: Retinol 28.09.25, 15:55
      Tak widzę I nie tylko ja sama u siebie. Stosuję w okresie jesienno zimowym 1 %. Bardziej świetlista cera, taka swieższa i bez zaskórników.
    • autentyczka Re: Retinol 28.09.25, 15:58
      A w ogóle to polecam jeżeli nie tretynoine, retinal.
      Ten zalinkowany to szajs
    • mysiulek08 Re: Retinol 28.09.25, 16:09
      powiem Ci za kilka miesiecy, wspoldomownik wlasnie przeszedl na tretynoinie (po uprzednim stosowaniu 'lzejszych', na razie twierdzi, ze jest troche gorzej tongue_out - najpewniej z powodu przesuszenia, mimo stosowania 'drugiej warstwy' po pol godzinie

ja niestety nie moge, nawet retrinal robi mi niezly balagan ze skora, najlepiej znosi tylko avene ale tez z przerwami, po jednym uzyciu tretyno, dwa tygodnie dochodze do siebie tongue_out
      • taje Re: Retinol 28.09.25, 17:37
        Spróbuj retinoate, ja polecam ten firmy Medik8. Wcześniej probowałam różnych retinoli i retinali i zawsze rezygnowałam po 2-3 tygidniach, kiedy wyglądałam jak własna babcia z czerwoną podrażnioną skórą.
        • husky_cat Re: Retinol 28.09.25, 17:47
          Potwierdzam, oba Retinoate są idealne
        • mysiulek08 Re: Retinol 28.09.25, 18:35
          znowu bym musiala cos ze swiata sciagac tongue_out juz nie chce mi sie wink umre bardziej pomarszczona po prostu
          • taje Re: Retinol 28.09.25, 20:07
            Nie musisz nic ze świata ściągać, sprzedają u Ciebie i nawet ceny podobne jak w Europie - o tu masz www.sweetcare.com/cl/b/medik8

Polecam czarny krem retinoate, biały jest też ponoć dobry.
            • mysiulek08 Re: Retinol 28.09.25, 20:21
              tych znam ale nie, nie, to jest sklep online w Portugalii

www.sweetcare.com/cl/contactus.aspx

wysylaja i owszem na caly swiat ale juz mocno sie sparzylam przy takich zakupach (nic nie doszlo, albo trwalo to wieki albo musialam walczyc z clem i sagiem)
              • andace Re: Retinol 28.09.25, 21:36
                Jest jeszcze inny produkt z Retinoate, dużo tańszy i jest dostawą do Chile:
                nichebeautylab.com/en/collections/theramid/products/a-retinoate i recenzja produktu
                skinunmasked.com/index.php/2024/10/06/theramid-a-retinoate/
                • mysiulek08 Re: Retinol 28.09.25, 21:52
                  ale tu nie chodzi o cene, tylko o kolejne 'zdobywania' w swiecie i ewentualne utkniecia na cle, ktore potrafia trwac i 3 miesiace, nie mowiac o celnikach idiotach, ktorzy chca tone papierow jak przy imporcie na cele handlowe - co jakis czas mam takie gwiazdy celne przy kocich przysmakach

szlak z japonii mam przetarty, wiem kiedy dojdzie przesylka itp a jakos na specjalnie mi nie zalezy na braku tej czy owej zmarszczki, ktore i tak beda, najwyzej lifting zrobie 😎
                  • andace Re: Retinol 28.09.25, 21:59
                    Wiem że nie chodzi o cenę, ale też jak produkt nie przejdzie to mniejsza strata na testach, 200 vs 40 euro. Chile jest wyszczególnione na liście i nawet jest podana cena wysyłki, więc możliwe że mają klientów.
                    • mysiulek08 Re: Retinol 28.09.25, 22:24
                      ma kto zuzyc 😉
                      • mysiulek08 Re: Retinol 28.09.25, 22:24
                        jak sie nie sprawdzi
                        • andace Re: Retinol 28.09.25, 22:38
                          Bardziej chodziło mi to że na granicy uznają że to bomba biologiczna i zutylizują 😂 coś nie mogę się składnie wypowiedzieć, chyba mam nadal mgłę mózgową po powrocie z urlopu (od szoku powrotu do pracy i zmiany temperatury z 30 na 14 stopni).
                          • mysiulek08 Re: Retinol 28.09.25, 22:48
                            dopoki to nie sa nasionka to nie uznaja za bombe biologiczna 😎 i nie zutylizuja tylko beda bardziej papiescy od papieza w kwestii 'dokumentow wejscia', mnie sie juz po prostu nie chce tym zajmowac, wystarczy mi 'atrakcji' od czasu do czasu przy kocich przysmakach, ja moge sie obejsc bez retinoate a kociaste bez 'lizofili' cosmy nie 😹
      • czerwonylucjan Re: Retinol 28.09.25, 19:29
        Hmm a wpoldomownik ma tak blizej 15 czy 40? 😄
        • mysiulek08 Re: Retinol 28.09.25, 19:59
          dorosly chlop tongue_out beztradzikowy
          • apallosa Re: Retinol 28.09.25, 20:38
            Kobitki kochane, poradzicie odnośnie Medik8.
            Od którego serum zacząć? Jestem już przyzwyczajona do retinolu, miałam teraz latem przerwę, ale już od dwoch tygodni zaczęłam .
            Stosuje serum olejkowe 0.5, fajnie działa..
            Następne w kolejności będzie Medik8, ale które sobie kupić najsampierw?
            No i może jeszcze coś na szyję i dekolt.... poradzcie, proszę....
            • leyla76 Re: Retinol 30.09.25, 09:01
              apallosa napisał:

> Kobitki kochane, poradzicie odnośnie Medik8.
              > Od którego serum zacząć? Jestem już przyzwyczajona do retinolu, miałam teraz la
              > tem przerwę, ale już od dwoch tygodni zaczęłam .
              > Stosuje serum olejkowe 0.5, fajnie działa..
              > Następne w kolejności będzie Medik8, ale które sobie kupić najsampierw?
              > No i może jeszcze coś na szyję i dekolt.... poradzcie, proszę....

Ja zaczelam od retinolu z najniższym stężeniem, tego w brązowej buteleczce. Do tego krem a ceramidami , ceramidin dr Jart.
              Po tym to już leciało, crystal retinal, retinol innych marek, większe stężenia.

Dodam, że retinol jakiś mi nigdy „krzywdy „ nie zrobił. Moja skóra go bardzo dobrze toleruje, żadnego wysuszania, schodzenia skory itp.
              Po tym z medik8 w brązowej butelce, to nawet kremu nie muszę nakładać (ale nakładam) bo jest on olejowy .
              Obecnie używam retinolu codziennie, lub co 2 dzień, jak mam copper peptide serum z the ordinary. Obecne się skończyło.
      • andace Re: Retinol 28.09.25, 21:29
        Mi też wszystkie produkty robiły maskarę, po 2-3 użyciach skóra dochodziła do siebie przez 2 tygodnie, a jeśli produkt podrażnia i nawet stosowany co parę dni powoduje podrażnienia, to wg mojego dermatologa należy go odstawić, nie ma co męczyć skóry.

Zużyłam 4 opakowania białego Retinoate i żadnych podrażnień nie miałam (używałam codziennie), potem zaczęłam używać PhDoctor a teraz nawet używam Avene z kwasem glikolowym i retinaldehydem i żadnych podrażnień nie mam, skóra najwyraźniej się przyzwyczaiła.
    • mocca25 Re: Retinol 28.09.25, 21:45
      Podobno retinol/retinal itp to jedyna substancja o udowodnionym działaniu anti-aging. Nigdy się nie dowiem na ile jego działanie antiaging jest skuteczne u mnie - nie oszukujmy się żaden retinol i tak nie powstrzyma utraty jędrności czy powstwaniu zmarszczek na zawsze. Może co najwyzej opóźnic, a ska ja mam wiedziec kiedy są/były mi pisane? Ale mam jakieś tam zaufanie do tych badań, więc dlaczego nie.

Ale co najwazniejsze. Retinol działą na bieżąco. Bardzo ładnie wyrównuje koloryt i "równość" skóry, wygładza. Miałam ponad pólroczną przerwę (z powodów poza-retinolowych) i po powrocie do retinolu widzę dużą poprawę. Używałam różnych, najbardziej mi opdowiadają te od Facetheory, kiedyś retinol teraz retinal.

• snakelilith Re: Retinol 28.09.25, 22:05
        mocca25 napisała:

> Nigdy się nie dowiem na ile jego działanie antiaging jest skuteczne u mn
        > ie - nie oszukujmy się żaden retinol i tak nie powstrzyma utraty jędrności czy
        > powstwaniu zmarszczek na zawsze. Może co najwyzej opóźnic, a ska ja mam wiedzie
        > c kiedy są/były mi pisane?

Niekoniecznie. U mnie wyraźnie poprawił stan skóry na dekolcie. To miejsce, gdzie to widać, bo u mnie dekolt zaczął starzeć się jako pierwszy. Może jednak być, że to wypadkowa retinolu i konsekwentnego zasłaniana skóry dekoltu przed słońcem.
        Ale nie ma się co oszukiwać, retinol ma także skutki uboczne. U mnie, a z lektury internetu wiem, że nie tylko u mnie, powoduje zmniejszenie produkcji sebum. To, co dla tłustej łojotokowej skóry może być zbawieniem, przy mojej suchej wrażliwej skórze jest problemem. Ciągle muszę skórę dobrze nawilżać, natłuszczać, a i tak mam prawie stale lekki dyskomfort i wrażenie, że można by było nałożyć jeszcze jedną warstwę tłuszczu. Ostatnio miałam 3 tygodnie przerwy (na urlop nie wzięłam retinolu) i wyraźnie poczułam różnicę. Jeden krem mi wystarczał, zamiast całego arsenału okluzji.
        To więc u mnie trochę wybór pomiędzy dżumą i cholerą. Ale jak skończy mi się mój (używam Colibri retinol 1%), to przejdę znowu na niższe stężenie.
        • mocca25 Re: Retinol 28.09.25, 22:29
          U mnie dekolt też się piewrszy posypał co nie powinno dziwić skoro przez lata twarz mi się konczyła na brodzie. I wiem, że nie wszystko uda się nadrobic , zwłaszcza w wieku dojrzałym. Jeśli więc retinol zadziała, to super, jeżeli nie to trudno. Cieszę się z tego co robi na bieżąco (a ja mam tendencje to rozszerzonych porów), nie robi krzywdy nawet mojej naczynkowej cerze (używam co drugi dzień)

Wiem, że długofalowo ze zmarszczkami i chomikami itp nie wygram. Wierzę jednak, ze stosunkowo długo uda mi się zachować sotsunkowo zdrową cerę, która nie wygląda jakbym przez 40 lat paliła 40 papierosów dziennie, weekedny spędzała w solarium i nie spała od 48 godzin. ( A zdarzało mi się tak wyglądać mimo, że nigdy nie zapaliłam nawet jednego papierosa, nie opalam się nigdzie big_grin) . To leży w moich możliwościach i tego się trzymam.

• mysiulek08 Re: Retinol 28.09.25, 22:39
            blogoslawie moja wrazliwosc na slonce na dekolcie 🙂 i milosc od apaszek, nie lubie tez zadnych topow na ramiaczkach i krotkich rekawow, dzieki temu o dekold i ramiona moge sie nie martwic a twarz ogarniam calkiem dobrze i bez retinoli, mam sucha, wrazliwa cere, wole na nia dmuchac i chuchac niz ciagle walczyc z podraznieniem od retinoli, jw, umre bardziej pomarszczona i tyle 😛
            • mocca25 Re: Retinol 28.09.25, 22:58
              blogoslawie moja wrazliwosc na slonce na dekolcie 🙂 i milosc od apaszek, nie lubie tez zadnych topow na ramiaczkach i krotkich rekawow, dzieki temu o dekold i ramiona moge sie nie martwic

Gdyby to było takie proste. Od urodzenia unikam słońca bo nie lubię (poza paroma opalaniami w wieku nastoletnim kiedy chciałam być mulatką big_grin, ale też nie za długo bo nie lubię), topów na ramiączkach nie lubię i nie lubiłam i tak dalej, i tak dalej.
          • snakelilith Re: Retinol 28.09.25, 22:42
            mocca25 napisała:

> Cieszę się z tego co robi na bieżąco (a ja mam tendencje to rozszerzon
            > ych porów), nie robi krzywdy nawet mojej naczynkowej cerze (używam co drugi dzi
            > eń)

Niestety, retinol jest mało stabilną substancją i wiele produktów nie ma stężenia podanego na opakowaniu, co wiele interpretuje jako "dobre znoszenie".
            • mocca25 Re: Retinol 28.09.25, 22:53
              Wiadomo co jest pewne na 100%. Natomiast ja widzę poprawę na bieżąco. I po kilkumiesięcznej przerwie - niemal spektakularną. Pewności nie mam do długofalowgo działania na jędrność, ale mam nadzieję, że skoro działa dobrze na bieżąco to i tam zadziała (na tyl na ile może)

p.s Ja teraz mam retinal 0.2% i chyba jest trochę za mocny bo jednak musze się "nakremowac" po godzinie. Następny będzie 0.1% i zoabczymy.
              • primula.alpicola Re: Retinol 29.09.25, 07:27
                mocca25 napisała:

>
                > p.s Ja teraz mam retinal 0.2% i chyba jest trochę za mocny bo jednak musze się
                > "nakremowac" po godzinie. Następny będzie 0.1% i zoabczymy.

To nie musi być wskaźnik "zamocności".
                Dla mnie to oczywiste, że po retinolu konieczny jest jakiś bogaty, bhl friendly krem.
                • mocca25 Re: Retinol 29.09.25, 07:31
                  Tylko zwykle to dla mnie rozsądek. A teraz cera krzyczy o dodatkowy krem ("krzyczy" tzn lekko piecze, nie czerwieni, nie łuszczy itd, nie wiem czy wysusza bo nie dopuszczam do tego)
                  • primula.alpicola Re: Retinol 29.09.25, 07:59
                    Moja zawsze "krzyczy" o krem, nawet w czasach przed retinolem. Przywykłam.
                • snakelilith Re: Retinol 29.09.25, 11:54
                  primula.alpicola napisała:

> To nie musi być wskaźnik "zamocności".
                  > Dla mnie to oczywiste, że po retinolu konieczny jest jakiś bogaty, bhl friendly
                  > krem.

Dla mnie to jak opowieści z równoległego uniwersum. Moja skóra i bez retinolu bez tłustego kremu nie funkcjonuje, a retinol dodatkowo ją wysusza, bo retinol tak działa. Redukuje produkcję sebum.
                  Jak ktoś może być kremu, to gratulacje, bo ma grubą, niewrażliwą i na pewno nie suchą skórę.
                  Ja po retinolu muszę nałożyć podwójną warstwę, czyli najlepiej najpierw coś mocno nawilżającego z ceramidami, a potem mega tłustego.
                  Ale wazelina to nieporozumienie, przecież to smar maszynowy. Istnieją jeszcze takie rzeczy jak masło shea. Zmieszane z olejem, np. konopnym, albo arganowym, daje konsystencję wazeliny.
                  • mocca25 Re: Retinol 29.09.25, 12:04
                    Ja niestety mam wszytskie wady różnych typów cer, a żadnych zaletbig_grin Mam cerę raczej wrażliwą, ale też ze skonnoscią do przetłuszczania, rozszerzonych porów, a nawet zaskórników (nos). Zwykle co do zasady stosuje i stosowałam 'coś" po retinolu, ale jeżeli zapomniałam to nic się nie działo. Mój rekord to prawie 2 tygodnie bez dodatkowego kremu. Co prawda rano często robię różne maseczki i to też pewnie ma wpływ (wygodniej mi rano, bo siedzę z nimi w wannie)
                    • snakelilith Re: Retinol 29.09.25, 12:26
                      mocca25 napisała:

> Ja niestety mam wszytskie wady różnych typów cer, a żadnych zaletbig_grin Mam cerę ra
                      > czej wrażliwą, ale też ze skonnoscią do przetłuszczania, rozszerzonych porów, a
                      > nawet zaskórników (nos).

To się zastanów, czy to nie taka krnąbrna i buntownicza reakcja twojej skóry na niedopasowaną do wymogów dojrzalszej skóry pielęgnację. Stosujesz masę drażniących, wysuszających naskórek składników, jak retinoidy, kwasy, pewnie też witaminę C, a nie dbasz o równowagę płaszcza hydrolipidowego. Maski mogą naskórek tylko dodatkowo drażnić (on pęczenieje) i masz reakcję obronną w postaci większej ilości sebum plus zrogowacenia. Co znowu zachęca do peelingowania i złuszczania.
                      Wrażliwość to też sprawa dyskusyjna, bo ja miałabym po takim traktowaniu, wiele dni bez kremu, na skórze już sajgon i poretinoidowe zapalenie skóry.
                      Zastanów się więc, czy nie lepiej byłoby regularne nawilżanie kremem. Rano i wieczorem. Upierdliwe, uciążliwe, ale skóra lubi nudno i regularnie, a nie kosmetyczne zrywy.
                      Czymś takim jak np HejOrganic Barrier Repair Face Cream/Skin barrier cream (z jakiego względu wykupiony, chyba dlatego, że świetny).
                      Dla mnie to krem na dzień, pod dodatkowy z filtrem, na noc potrzebuję więcej tłuszczu.
                      • mocca25 Re: Retinol 29.09.25, 12:28
                        . Stosujesz masę drażniących, wysuszających naskórek składników, jak retinoidy, kwasy, pewnie też witaminę C, a nie dbasz o równowagę płaszcza hydrolipidowego.

Słucham?
                        • mocca25 Re: Retinol 29.09.25, 12:42
                          Może napiszę jasniej. Dzięki pielęgnacji nie mam takich problemów, które są mi "przypisane". Miałam je kiedy nie dbałam o cerę (dbam 'już" od kilku ładnych lat) i teraz kiedy coś zaniedbam, odpuszczę z lenistwa.

Retinal 0.2% to piewrszy raz kiedy cera OD RAZU dopomniała się o kolejny krem.

Wit C o wysokim stężeniu/kwas askorbionowy używam tylko wtedy kiedy nie uzywam retinolu.

A kwas azaleinowy robię co 2 -3 miesiące i wtedy przez tydzień nie używam retinolu ani wit c (chyba, że jakieś małe dawki tej witaminy, gdzies ukryte). Nie używam innych kwasów.

Przez ponad pół roku nie używałam w ogóle retinolu (miałam porażenie mięśnia twarzowego i nikt nie wiedział, czy różne fizykoterapie, naswietlania nie zaszkodzą - wolałam zrezygnować. W tym samym czasie wyjątkowo dbałam o nawilżenie i "nakarmienie" cery , bo to konieczne przy tym porażeniu. A potem trochę się obraziłam na filtry (stosowałam, ale obrażona).

A kiedy wróciłam do retinalu efekt był super poza lekkim szczypaniem/mrowieniem od razu po nałożęniu. To jets moja pierwsza buteleczka retinal 0.2 więc podejrzewałam, że może lepiej wrócę do stężenia 0.1. (p.s. oczywiście może się zdarzyć, że to nie retinal ale jakiś inny składnik daje ten efekt)
                          • snakelilith Re: Retinol 29.09.25, 13:12
                            mocca25 napisała:

Ale po co mi to piszesz? Dla mnie najważniejszą informacją jest to, że kremów używasz od wielkiego dzwonu. Dla mnie to zaniedbanie kosmetyczne, ale skoro ci to odpowiada, dogaduje się z drażniącymi skórę kosmetycznymi substancjami i jesteś ze swojej skóry zadowolona, to ok.
                            Pisałam tylko o optymalizacji pielęgnacji, bo sama miałam fazę w życiu, gdy skóra domagała się treściwszej pielęgnacji, a interpretowałam to odwrotnie. Ale jak dla ciebie to zamach na twoje wybory, to już się nie wtrącam.
                            • mocca25 Re: Retinol 29.09.25, 13:36
                              Dla mnie najważniejszą informacją jest to, że kremów używasz od wielkiego dzwonu

Nic takiego nie napisałam big_grin
                      • leyla76 Re: Retinol 30.09.25, 14:08
                        snakelilith napisała:
                        HejOrganic Barrier Repair Face Cream/Skin barrier cream
                        >
                        (z jakiego względu wykupiony, chyba dlatego, że świetny).
                        > Dla mnie to krem na dzień, pod dodatkowy z filtrem, na noc potrzebuję więcej tł
                        > uszczu.

Snake , a możesz polecić coś na noc, albo jakieś inne ciekawe marki zarówno na noc jak i dzień . Zawsze się kieruję twoimi polecajkami.
                        • snakelilith Re: Retinol 30.09.25, 15:45
                          leyla76 napisała:

> Snake , a możesz polecić coś na noc, albo jakieś inne ciekawe marki zarówno na
                          > noc jak i dzień . Zawsze się kieruję twoimi polecajkami.

Ja nie rozróżniam za bardzo kremów na dzień i na noc, kierują się tylko potrzebą treściwości. Na dzień sprawdzają się po prostu lżejsze, ale zimą bywa odwrotnie.
                          Całkiem ok są np.:

Alverde Tagescreme Natural Expert - z drogerii DM, raczej uniwersalny, na dzień i na noc, z ceramidami, cica i bisabololem, tani (jakieś 6,50 euro za 50ml).

Dr. Scheller Distel Creme Balm - klasyk dla suchej skóry, też poniżej 10 euro, masło shea i awokado w składzie zaraz po wodzie, czyli tam gdzie inne mają najczęściej tanią glicerynę. Jestem wierna od lat.

Dr. Scheller Medical Sensitiv Creme - trochę lżejszy od tego ostowego, dla szczególnej wrażliwej skóry. Na dzień i na noc.

Lavera basis sensitive Beruhigende Feuchtigkeitscreme - bardzo dobry nawilżający balsam bez alkoholu, bardzo uspokaja skórę, stosuję przed tłustą okluzją, ale trzeba uważać, by kupić ten właściwy, bo są jeszcze dwie inne wersje z alkoholem, nie mające jednak w nazwie "Beruhigende".

i+m Mix & Match The Barrier Cream - bardzo clean, super skład, na noc dla mnie za lekki, ale na dzień był ok.

i+m Crème de la Crème Immortelle - super dooper luksus dla suchej cery, kosztuje 28 euro za 30 ml, coś jak L'occitane tylko z lepszym składem.

TAUTROPFEN Sanddorn Moisturing Facial Creme. Taki trochę staromodny krem z olejem jojoba, rokitnikiem i woskiem pszczelim robiący coś w rodzaju odczuwalnej bariery na skórze. Jest świetny zimą dla suchej cery.

Rossmann Alterra Skinfood Intensivcreme - Super tłuścioch do zadań specjalnych (okluzja, ręce, usta, łokcie, stopy). Tańsza i o wiele lepsza alternatywa do kultowej zielonej tuby Weledy. Lepsza bo bez alergizującej lanoliny, alkoholu i tony dziwnych wyciągów z ziół. Oraz z lepszymi olejami.

Nø Cosmetics All-In Barrier Cream - ten jest u mnie do sprawdzenia. Ma super oceny i bardzo dobry skład. Z ceramidami, ectoiną.

Natomiast wcale mi się nie sprawdził Colibri Rich Night Moisturizer. Nie wiem co tam jest rich, pewnie tylko cena.
                          Ale Colibri ma Vitamin A Serum, kominację retinolu, retinalu, hydroxypinacolone retinoate i bakuchiolu. Kupię zamiast Retinolu 1%, który za bardzo redukuje u mnie wydzielanie sebum.
                          • leyla76 Re: Retinol 30.09.25, 16:34
                            Dzięki ogromne. Większość dostępnych na Ecco -verde co mnie cieszy, łącznie z tym od hey cosmetics.

Ten No cosmetics dostępny w tutejszych supermarketach,

Colibri - ja kupiłam Colibri Cosmetics Moisturising Day Cream with Hyaluron and Argan Oil
                            I szczerze to nie wiem co o nim sądzić.

A tak z ciekawości, jak tu te wszystkie kremy znajdziesz ? Jakieś blogi, polecajki kosmetyczne, kupujesz, testujesz ? I co robisz, jak coś nie podejdzie ?
                            U mnie krem 50ml starcza na conajmniej 2 miesiące. Mam jakieś 3, które używam na zmianę i mam wrażenie, że się nie chcą skończyć.
                            • andace Re: Retinol 30.09.25, 16:53
                              Nie do mnie pytanie, ale Hej Cosmetics i No są w Niemczech dostępne w DM, więc jak będziesz gdzieś w trasie przez Niemcy to możesz kupić zapas.

Ja kieruję się wskazaniami i poleceniami mojego detmatologa, czytam też recenzje na jego blogu (skinunmasked) i lubię profil na instagramie racjapiekegnacja.
                              Pod badaniu skóry i dzięki wskazówkom dermatologa zaczęłam też używać kosmetyków aptecznych (głównie Avene i Eucerin).

Też używam 1 krem co najmniej 2 miesiące, mam np serum Lancome z wit C i po 4 miesiącach nadal go nie skończyłam.
                              • snakelilith Re: Retinol 30.09.25, 17:10
                                andace napisała:

>w aptecznych (głównie Avene i Eucerin).

Ach, czegoż to nie polecają dermatolodzy dostający forsę za reklamę od dużych koncernów. big_grin
                                • armamagedon Re: Retinol 01.10.25, 23:03
                                  Jakim prawem tak mówisz? Ile znasz takich przypadków? Jakie to są kwoty? Powiadomiłaś odpowiednie służby?
                                  Dlaczego zamiast wymieniać argumenty uciekasz się do inwektyw? Rozumiesz, że ludzie mają prawo do własnych opinii, zwłaszcza w kwestii kremów i innych rzeczy osobistego użytku? Bierzesz pod uwagę, że wymieniasz opinie o swojej twarzy i swoich doświadczeniach z osobą o takim samym prawie do swoich doświadczeń jak Ty? I że dermatolog różnych „twarzy” i ich problemów dziennie widuje nieco więcej?
                                  • snakelilith Re: Retinol 01.10.25, 23:56
                                    armamagedon napisał(a):

> Jakim prawem tak mówisz? Ile znasz takich przypadków? Jakie to są kwoty? Powiad
                                    > omiłaś odpowiednie służby?

Takim prawem, że w cywilizowanych krajach lekarzom nie wolno reklamować produktów dostępnych w aptekach. Mogą polecić coś konkretnej pacjentce po badaniu, ale nie oceniać tego na blogach i podawać nazwy konkretnych marek ze wskazaniem, że coś tam jest lepsze.
                                    U mnie lekarz, który coś takiego robi uważany jest za niepoważnego i automatycznie podejrzewa się go o łapownictwo. To, że lekarze dostają prezenty (np. w postaci lukratywnych wakacji) od wielkich koncernów, to żadna tajemnica, ale zwykle lekarze operują bardzo dyskretnie i wszystko odbywa się za zamkniętymi drzwiami w gabinetach, dają na przykład darmowe produkty "do wypróbowania".
                                    Problem w tym, że konwencjonalne marki jak Eucerin mają np. dyskusyjne składy i wypadają w wielu testach bardzo źle. Wykorzystują np. filtry UV z działaniem podobnym do hormonalnego, BHT, który może np. wpływać na zaburzenie pracy tarczycy, oraz PEGi, które osłabiają barierę skórną, ułatwiając w ten sposób działanie alergenów i wiele innych kwiatków.
                                    Dla zdrowych ludzi nie musi to oznaczać od razu tragedii, ale jak coś takiego poleca lekarz na ogólnym blogu, to można odnieść wrażenie, że produkty tej marki są całkowicie i dla wszystkich bezpieczne.
                                    A służb żadnych zawiadamiać nie będę (skąd w ogóle ten idiotyczny pomysł?), bo takie praktyki zwisają mi i powiewają. Wyciągam z tego tylko odpowiednie wnioski i takim lekarzom i ich poleceniom nie ufam.
                                    Ale ty możesz mieć oczywiście inne zdanie.

• snakelilith Re: Retinol 30.09.25, 17:04
                              leyla76 napisała:

>
                              > A tak z ciekawości, jak tu te wszystkie kremy znajdziesz ? Jakieś blogi, poleca
                              > jki kosmetyczne, kupujesz, testujesz ? I co robisz, jak coś nie podejdzie ?

Kupuję, testuję, sprawdzam w necie. wink
                              Dostaję też masę próbek przy różnych zakupach w aptekach, czy sklepach z ekologicznymi i clean beauty kosmetykami. HejOrganic, Nø Cosmetics, i+m, Lavera, Alterra i Alverde, Tautropfen, Colibri, to "moje" krajowe marki i do nich mam zawsze wiele ocen i komentarzy.
                              Oraz oceniam składy według doświadczenia i często od razu wiem, czy coś się ewentualnie nada, albo wcale. Unikam pewnych niedobrze mi robiących składników, więc w najgorszym wypadku krem jest za lekki, albo za bardzo perfumowany.
                              Jak jest za lekki, to używam dalej, nakładając na niego warstwę innego, treściwszego. Często w ten sposób wymęczę, aż opakowanie jest prawie puste. Te zbyt perfumowane wyrzucam, mam nadwrażliwość zapachową i tu nie mam litości.
                              Ale zwykle nie używam ich wszystkich równocześnie. wink

• primula.alpicola Re: Retinol 29.09.25, 14:20
                    Tak, ja też potrzebuję dwóch warstw po tretynoinie- nawilżanie, a potem na bogato.
    • andace Re: Retinol 28.09.25, 21:50
      Na początek kupiłabym albo krem ze stabilną formą retinalu 0,05% (FACE & BODY RetinALL) od PhDoctor albo nowość na polskim rynku czyli serum z Adapinoidem od BasicLab.

basiclab.shop/pl/products/stymulujace-serum-wyrownujace-0-3-estru-kwasu-adapalenu-5-kompleksu-polipeptydu-kolagenowego-0-25-pdrn-odnowa-i-redukcja-829

PhDoctor ma dwa kremy, ten drugi ma wyższe stężenie, więc jakbyś się zdecydowała to ten do twarzy i ciała jest lepszy na początek, ma też bardzo dobrą cenę, bo opakowanie ma 100 ml.
      • apallosa Re: Retinol 28.09.25, 22:02
        Andace- dziękuję pięknie za radę.
        Sedno w tym,że nie mam pojęcia, kiedy w Polsce będę. Bo Phdoctor jest u mnie raczej niedostępny.
        Basiclab jest- jak najbardziej, ale nie zawsze, bo czasem jakieś atrakcyjne sera są wykupowane na pniu. Ale da się kupić.
        • apallosa Re: Retinol 28.09.25, 22:06
          Mocca25 - masz rację.
          Całe lato miałam przerwę od retinolu, teraz stosuje retinol i raz w tygodniu serum z kwasami AHA/ BHA no I już widzę znaczną poprawę.
          Skóra jest jednolita, jedrniejsza , bardziej świeża...choć tutaj i zmiana odżywiania na strażników wagi/ low carb dużo też dobrego dała.
        • andace Re: Retinol 28.09.25, 22:49
          Sprawdź co u Ciebie jest dostępne z Adapinoidem, bo BasicLab ma wyłączność na Polskę (bo składnik jest opatentowany), a nie wiem kto to jeszcze produkuje.
          Jeżeli już stosujesz i skóra jest w miarę przyzwyczajona to z Medik8, to wzięłabym podobne stężenie do używanego z tych produktów, www.medik8.com/collections/shop-by-retinaldehyde
          lub kupiła białe Retinoate www.medik8.com/products/r-retinoate bo jest świetne do suchej i delikatnej skóry.
          • andace Re: Retinol 28.09.25, 22:55
            I dodatkowo Retinoate ma poza głównym składnikiem (Retinyl retinoate) w składzie również Wit C, podobny produkt ma teraz też Lancome ale tam jest retinol czyli słabszy składnik (niż retinal czy Retinoate). W Medik8 pozostałe kremy też są z retinalem.
            • apallosa Re: Retinol 28.09.25, 23:20
              Dziękuję Ci ślicznie i kłaniam się nisko- Andace.
              O to mi się właśnie rozchodziło
              • andace Re: Retinol 28.09.25, 23:55
                Nie jestem ekspertem, po prostu używałam produktów Medik8 i używam też innych, a że skórę mam suchą i wrażliwą to myślę że moje obserwacje mogą być przydatne (to ja poleciłam używanie wazeliny na koniec pielęgnacji).

Też używałam ich serum Génifique ale potem mam wrażenie że pojawiło się mnóstwo nowych firm i produktów a Lancome i inne duże marki selektywne nie nadążyły z rozwojem. Ale ostatnio zużyłam opakowanie RÉNERGIE H.C.F. TRIPLE SERUM z Lancome i jestem pozytywnie zaskoczona.
          • mocca25 Re: Retinol 28.09.25, 23:14
            zainteresowałaś mnie tym Adapinoidem, może spróbuję jak skonczę te opakowania retianlu, które mam (zwłaszcza, że wierzę w płodozmian)
            • apallosa Re: Retinol 28.09.25, 23:22
              No właśnie, też muszę sprawdzić. U mnie czasami,jak jest w którymś ze sklepów promocja, to co atrakcyjniejsze kremy i sera znikają w mig.
              Szukałam ostatnio kremu z retinolem Resibo i bryndza- wszędzie wykupione albo cena 2-3 razy większa, niż w Polsce.
              • andace Re: Retinol 28.09.25, 23:50
                Z tego co pamiętam jesteś w UK? Jest dostępny produkt z Adapinoidem (czyli Oleyl Adapalenate)
                www.paulaschoice.co.uk/clinical-pro-retinaldehyde-dual-retinoid-treatment/1500.html

Z tego co widzę to BasicLab też ma podobny produkt, żadnego z produktów BasicLab jeszcze nie próbowałam, na razie kończę krem na noc z Aven z retinalem (Hyaluron Activ B3),
                • mysiulek08 Re: Retinol 29.09.25, 00:05
                  o, widzisz, avene mam dostepne w kazdej aptece, toleruje dobrze ich retrinal to ten hyauron sprobuje
                  • mysiulek08 Re: Retinol 29.09.25, 00:06
                    * hyaluron
            • primula.alpicola Re: Retinol 29.09.25, 07:23
              Co to jest ten Adapinoid? Widziałam to w BL, ale się nie wczytywałam.
              Czy to jakaś odpowiedź na nadchodzący zakaz stosowania retinolu? Jak działa? W czym jest lepszy od tretynoiny?
              • andace Re: Retinol 30.09.25, 01:25
                To jest nowy 3 generacji retinoid, lepiej tolerowany i bez dużych efektów ubocznych znanych z poprzednich generacji retinoidów.
                Co do tretynoiny to w Polsce jest dostępny na receptę Trifaroten, kosztuje taniej niż większość kremów z retinoidami (dostałam od lekarza na bliznę po operacji i efekty są całkiem niezłe).
                • primula.alpicola Re: Retinol 30.09.25, 06:23
                  Czy jest równie skuteczny, a może bardziej? Lepsze tolerowanie i mniej skutków ubocznych mnie nie interesuje, tylko skuteczność.
                  Trifarotem zawiera kwas salicylowy, niestety
                  • azalee Re: Retinol 30.09.25, 09:41
                    primula.alpicola napisała:

> Lepsze tolerowanie i mniej skutków ubocznych mnie nie interesuje, tylko skuteczność.

Podoba mi sie twoje podejscie big_grin
                    • primula.alpicola Re: Retinol 30.09.25, 11:18
                      azalee napisał(a):

>
                      > Podoba mi sie twoje podejscie big_grin

Jestem pragmatycznabig_grin
                      No ale mogę sobie na tonpozwolić, bo żadna forma retinoidów nie robi mi krzywdy ( no dobra, po Retix C mam potworny przesusz przez 3 dni)
                  • andace Re: Retinol 30.09.25, 10:45
                    Nie wiem, nie używałam, widziałam tylko artykuły o nowym produkcie (bo składnik jest opatentowany) i informacje publikowane przez mojego dermatologa i na profilu racja pielęgnacja.
                    • azalee Re: Retinol 30.09.25, 10:50
                      Andace dzieki za info! Czy dobrze rozumiem ze to serum Basiclab mozna kupic tylko w polsce?
                      • leyla76 Re: Retinol 30.09.25, 11:10
                        azalee napisał(a):

> Andace dzieki za info! Czy dobrze rozumiem ze to serum Basiclab mozna kupic tyl
                        > ko w polsce?

Sprawdzałam na stronie basiclab i oferują wysyłkę do różnych krajów europejskich. Niestety nie do Szwajcarii.
                        • andace Re: Retinol 30.09.25, 12:37
                          Zazwyczaj zamawiam takie produkty do Polski, nie próbowałam zamwiać do NL. Ten składnik jest opatentowany przez bodajże amerykańską firmę i w Polsce BasicLab jest jedynym producentem którym ma licencję.
                          Z tego co znalazłam Paula’s Choice ma też produkt z tym składnikiem, mogę poszukać później co jeszcze jest w Europie dostępne.
                          • leyla76 Re: Retinol 30.09.25, 14:05
                            andace napisała:
                            > Z tego co znalazłam Paula’s Choice ma też produkt z tym składnikiem, mogę poszu
                            > kać później co jeszcze jest w Europie dostępne.

Zamówiłam Paula’s choice, ma być w piątek.
    • primula.alpicola Re: Retinol 29.09.25, 07:20
      Tak, widzę, kiedy patrzę na zdjęcia sprzed paru lat. Mam zdecydowanie lepszą skórę.
    • widosna Re: Retinol 29.09.25, 09:31
      dziewczyny, jesteście ekspertkami. Ja dopiero zaczynam przygodę z Retinolem. Od weekendu planuję stopniowo wprowadzać Cristal Retinal 0,01 z Medik 8. Skorę mam zwiotczałą, suchą, żeby nie powiedzieć - odwodnioną. Już doczytałam, że po nałożeniu specyfiku trzeba po jakimś czasie nałożyć krem. Ale jaki polecacie dla 50-letniej, wysuszonej skóry? zupełnie się na tym nie znam...
      • apallosa Re: Retinol 29.09.25, 10:18
        Widosna- może ja coś poradzę.
        Mam skórę suchą w kierunku normalnej , dojrzałą 50+, choć bardzo zadbaną i u mnie sprawdza się:
        - pielęgnacja kilkuetapowa, czyli rano najpierw tonik lub hydrolat ( teraz mam nawilżający Lumene), potem maseczkę nawilżająca z kwasem hialuronowym i zaraz predziutko krem cetaphil. Kiedy idę do pracy, to zamiast cetaphilu krem z Spf - em.
        Robi się gruba warstewka coś a la kożuch, nie szkodzi- skóra prędko wypije. Krem pod oczy oczywiście tez- musowo. Potem daje jeszcze warstewkę ukochanego od lat kremu oliwkowego Ziaji lub ...wazelinę. Wchłonie się, to wtedy makijaż, czyli podkład, puder itd.
        To tylko tak strasznie brzmi, że tego jest tak dużo - ale moja skóra to bardzo lubi i ja też .
        Wieczorem - mniej więcej to samo, tylko w miejsce maseczki codziennie albo co drugi dzień idzie serum z retinolem i wtedy z kremowaniem się trzeba odczekać, aż się serum wchłonie. Ja mam olejkowe, więc tak około pół godziny.
        Raz - dwa razy w tygodniu zamiast retinolu daje serum z kwasem AHA/ BHA i wtedy już retinolu nie daje.
        Raz w tygodniu można nie nałożyć ani serum z retinolem,ani tego z kwasami - wtedy można dać jakąś bogata maseczkę ( z peptydami, ceramidami) i wtedy domknąć pielęgnację tłustym kremem lub wazelina.
        Jeszcze jedna, dość ważna rzecz- jeżeli jesteś w czasie serii zabiegów medycyny estetycznej albo gdzieś na wyjeździe w górach, to raczej wtedy lepiej nie stosować kwasów ani retinolu. Przynajmniej Ja tak mam- u mnie góry działają jakoś tak ,,uwrażliwiająco" , chociaż oczywiście krem z Spf jest grany cały dzień.
        Mam nadzieję,że choć trochę pomogłam.
        Pisz, jakby co... serdecznie pozdrawiam. Apa
        • widosna Re: Retinol 29.09.25, 11:30
          jejku!!! dziękuję!!! wazelina? muszę spróbować bo moja skóra chłonie wszystko tak bardzo, że 15 minut po użyciu kosmetyku mam wrażenie, że nic na niej nie ma. Wsysa wszystko.
          • primula.alpicola Re: Retinol 29.09.25, 14:21
            Wazelina...? Toż to ropa naftowa.
            Może masło shea zamiast?
            • mocca25 Re: Retinol 29.09.25, 14:27
              IMHO w kategorii równowaga hydrolipidowa jest bardzo szeroki wybór, w róznych cenach i kazdy może coś sobie znaleźć. Wazelina też budzi moje watpliwości.
              • mocca25 Re: Retinol 29.09.25, 14:33
                p.s. ja polece ten - maja próbki

www.trawiaste.eu/produkt/krem-owocowy/

p.s. i szampon z mirrą też od nich polecam
                • andace Re: Retinol 30.09.25, 01:16
                  Mam skłonność do alergii skórnej więc nie przepadam za kosmetykami “naturalnymi” bo często mnie coś uczula, zdecydowanie wolę wazelinę i kremy z parabenami.
            • andace Re: Retinol 30.09.25, 01:13
              Wazelinę poleciła mi dermatolog, potwierdził to kolejny dermatolog, jest to polecana często przez dermatologów metoda na zamkniecie pielęgnacji.

Nie wiem skąd ta obsesja z ropa naftową, chyba komuś brakuje wiedzy z chemii.

Wazelina nigdy mi krzywdy nie robi a świetnie domyka pielęgnację, zwłaszcza gdy mam podrażnioną lub przesuszoną skórę. W tej chwili nie używam czystej wazeliny a Eucerin Aquaphor, używam i do rąk i do ust i na twarz.
            • taje Re: Retinol 30.09.25, 01:21
              To jest mit, że wazelina szkodzi skórze. Po pierwsze ma doskonałe właściwości okluzyjne. Po drugie, wazelina używana w kosmetykach jest oczyszczona i wolna od szkodliwych zanieczyszczeń (np. policyklicznych węglowodorów aromatycznych). Powie ci to każdy kompetentny dermatolog. Nie wszystko, co "naturalnej" proweniencji jest lepsze od syntetycznych składników.
              • andace Re: Retinol 30.09.25, 01:27
                Dokładnie, moja skóra dużo lepiej znosi syntetyczne składniki niż “naturalne” produkty.
                • mocca25 Re: Retinol 30.09.25, 07:04
                  Akurat w kategorii okluzja/równowaga hydrolipidowa wybór kosmetyków jest moim zdaniem największy i każdy znajdzie coś dla siebie. Zwłaszcza, ze w tej kategorii efekty są widoczne bardzo szybko, nie trzeba czekać tygodniami, miesiącami na efekt.
                  • andace Re: Retinol 30.09.25, 10:50
                    Absolutnie się zgadzam, ale nie należy od razu wyskakiwać z ropą naftową za każdym razem jak ktoś wspomni wazelinę. To jest produkt świetnie tolerowany przez osoby z alergiami i wrażliwa skóra, polecany przez dermatologów więc nie rozumiem paniki i obsesji że to największe zło.

Używam jej na koniec, tzn nie zamiast kremu ale na krem, więc to trochę coś innego niż sam krem. A równowaga hydrolipidowa i bariera hydrolipidowa to ostatnio bardzo modne słowo, nieważne jaki krem ale wzmacnia barierę hydrolipidową.
                    • 35wcieniu Re: Retinol 30.09.25, 11:15
                      Wazelinę dobrze toleruje też część osób z tłustą, a nawet trądzikową skórą.
                      Ja akurat nie, ale to jest dość częste że wbrew lamentom o ropie naftowej tego typu kosmetyki potrafią być bardzo pomocne.
                      Zresztą podobne szaleństwo z tym zawodzeniem o tylko naturalnych składnikach i szkodliwości np. silikonów przetoczyło się jakiś czas temu przez produkty do włosów. Na szczęście chyba dość szybko ludzie zrozumieli że jak komuś coś służy tzn. czyni włosy ładniejszymi, to nie ma co z tym na siłę walczyć, to i tak martwa tkanka, której jest obojętne co ma na sobie.
                      • primula.alpicola Re: Retinol 30.09.25, 11:22
                        Czy może teraz jest jakaś inna wazelina? Bo ta którą pamiętam z dzieciństwa, to była zatykająca skórę, paskudna gęsta tłusta maź
                        • 35wcieniu Re: Retinol 30.09.25, 11:25
                          Nie wiem, może są różne. Ja czasami używam do ust i nie jest gęsta, można supercienką warstwę nałożyć.
                          A czy szkodzi skórze to rzecz osobnicza. Mojej owszem, szkodzi, ale dla wielu osób jest zbawienna.
                        • andace Re: Retinol 30.09.25, 12:39
                          Nadal jest gęsta, zazwyczaj półprzezroczysta maść, ja kupuję w tubkach w aptece. Ja i masło shea, jak się rozgrzeje na dłoni to smaruje się balrodz łatwo.
                      • mocca25 Re: Retinol 30.09.25, 18:53
                        35wcieniu napisał(a):

> Zresztą podobne szaleństwo z tym zawodzeniem o tylko naturalnych składnikach i
                        > szkodliwości np. silikonów przetoczyło się jakiś czas temu przez produkty do wł
                        > osów. Na szczęście chyba dość szybko ludzie zrozumieli że jak komuś coś służy t
                        > zn. czyni włosy ładniejszymi, to nie ma co z tym na siłę walczyć, to i tak mart
                        > wa tkanka, której jest obojętne co ma na sobie.
                        >

Dla mnie wybor kosmetyków to kwestia preferencji a nie wartości czy "religii". W moim przypadku najlepiej się sprawdzają te "naturalne" (ale przecież wiadomo, że nie wszytskie jak leci), ale lubię sobie czasami poczytać o różnych składników, zwłaszcza z dwóch perspektyw. Zresztą na tym forum w koncu zrozumialam różnicę miedzy róznymi 'retinolami"

p.s. wazelinę w domu mam - z propolisem - to taki "krem" ratunkowy, nie na co dzień
              • snakelilith Re: Retinol 30.09.25, 11:53
                taje napisała:

> Nie wszystko, co "naturalnej" proweni
                > encji jest lepsze od syntetycznych składników.

Podział na kosmetyki "naturalne" (co to właściwie jest?) i te z syntetycznymi składnikami (serio, wszystkie składniki są syntetyczne?) jest sztuczny i niektórym jak widać te pierwsze ciągle kojarzą się z mocno woniejącymi maziami firm, które często uprawiają tylko greenwashing.
                W certyfikowanych ekologicznych kosmetykach nie musi być jednak nic alergizującego, bo te są bardzo często już "clean beauty", jak np. marki HejOrganic, i+m, czy serie sensitiv u wielu innych.
                Za to u wielu tych niby syntetycznych specyfikach jest w ostatnich latach Centella Asiatica znana też jako Cica. No ale jak przyszła do nas z koreańskimi kosmetykami, to jest ok. No i Medik8 w kremach ma też jakieś roślinne wyciągi, np. pitaja i jakieś inne jagody, ale najważniejsze, że natura to apage satanas. big_grin
                A bardzo często składniki (jak np. niektóre emulgatory) w konwencjonalnych kosmetykach, ułatwiają alergenom "przejście" do skóry podkręcając reakcje alergiczne, więc to wcale nie jest takie proste, zwłaszcza, gdy używa się wiele różnych produktów na raz, albo kosmetyków z kilometrowymi składami.

Wazelina nie musi też szkodzić, ale może po prostu zapychać, bo jest komedogenna. W przeciwieństwie do masła shea, oleju konopnego lub arganowego. Trzeba jednak kupić u firmy, która dba o czystość używanych substancji, co faktycznie może niektórych przerastać, bo retinoidy kupują za milion monet od ąę firm, ale olej arganowy tanio na allegro.
                Dla mnie osobiście to też sprawa mentalna, wzdryga mnie na myśl smarowania smaru przemysłowego na twarz i może być, że działa wtedy efekt nocebo. Tak samo jak u innych, którym wprawdzie silne retinoidy i pitaja nie szkodzą, ale "naturalne" (jakie właściwie?) są be i zawsze alergizujące.
    • leyla76 Re: Retinol 29.09.25, 10:31
      Jak ja nie lubię tego forum 😉
      Co wejdę w jakieś wątki kosmetyczne to potem mam zagwozdkę, bo sama już nie wiem co kupić.

Kończy mi się retinol i vit c , marki colibri .
      W koszyku mam medik8, bo zawsze do tego wracam i retinol kupuje zawsze ten w brązowej buteleczce, bo akurat ten mi najbardziej pasuje.
      I teraz mam zagwozdkę czy kupić znowu medik8 czy może ten wspomniany wyżej Paulas choice, a może basic lab (oba musiałabym zamówić do uk , bo paulas w Szwajcarii jakoś droższa, a basic lab , akurat tego zalinkowanego nie dostanę jak narazie).

Co kupić drogie forum.

Dodam, że mam cerę mieszaną, dojrzała, trochę zwiotczałą (tu wiek robi swoje), kompletnie bezproblemowa. Retinol stosuje od paru lat, nawet latem. Po tym z medik8 to nawet specjalnie natłuszczać nie muszę, bo on jest olejowy (ten w brązowej butelce). Kupuję albo 3, albo 6 w zależności co jest w lepszej cenie.
      Czasami też z innych marek jak np teraz to colibri, geeg &gorgeues , Paulas choice.
      Moja skóra retinol toleruje super.

Co kupić, drogie forum?
      Medik8
      Paulas choice
      Basic lab
      • apallosa Re: Retinol 30.09.25, 11:53
        Leyla76 - jeżeli wcześniej stosowałas Medik8 i lubisz to serum, to spróbuj może trosze mocniejsze...
        Geek& gorgeues brzmi sensownie, mam ochotę kupić.
        Bo co do Phdoctor i Basiclab to chcieć to ja sobie mogę....poczytać co najwyżej. W sklepach internetowych puchy... przy co sensowniejszych serach ,, back soon" I tyle w temacie. Jeszcze ewentualnie na eBay'u lub Vinted poszukać mogę.
      • andace Re: Retinol 30.09.25, 12:33
        Kupiłabym to co Ci się sprawdza i masz dobrze dostępne w Szwajcarii. Jedynie pamiętaj że retinOl jest słabszy od retinAlu, więc 0,1% stężenia retinolu to nie to samo co 0,1% stężenia retinalu.
        • apallosa Re: Retinol 30.09.25, 22:07
          Uprzejmie donoszę szanownemu towarzystwu, że na stronie ,,Lookfantastic " jest przyjemna promocja na zestawy świąteczne Medik8.
          Na przykład zestaw serum z retinolem 30ml. I kremem pod oczy 15ml jest w cenie £64.
          Jak powykanczam swoje zapasy , to sobie kupię.
          Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.Apa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka