Dodaj do ulubionych

Telewizor bokiem do sofy

07.10.25, 18:00
A raczej sofa bokiem do telewizora. W wersji hardcore telewizor nad atrapą kominka. Tak projektują "projektanci" ... Raz zdarzył mi się taki układ na wakacjach . Na początku i na koniec pobytu przestawialiśmy meble by móc obejrzeć wieczorem film.

Niech mi to ktoś to wyjaśni. Dlaczego? Ktoś ma tak w domu?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:03
      Ja tam w ogóle tv nie mam. Rozwalają mnie układy pt „ołtarz telewizyjny” z kanapą o układzie kinowym. Widać kto gości miewa a kto nie
      • aankaa Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:28
        a ja nie mam kanapy/sofy smile
        • andallthat_jazz Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:34
          Nie mam kanapy/sofy ani telewizora. 💪
          • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:42
            Czekam na post osoby która napisze, że nie ma kanapy/sofy, telewizora ani mieszkania.
            • lomek22 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 23:24
              Ja z kolei mam zaj..sty telewizor i do tego audio nieporównanie lepsze niż w kinie. Kanapy stoją głównie na wprost, właśnie pod kątem komfortowego oglądania. I wszystko jest w centralnym punkcie "salonu".
              Dodam jeszcze, że w większości wspólnych użytkowych pomieszczeń są kolejne TV i starannie umieszczone, żeby były funkcjonalne.
              Znajomi i rodzina u nas bywają, normalnie i regularnie.
              • nenia1 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 08:30
                lomek22 napisał:

> Ja z kolei mam zaj..sty telewizor i do tego audio nieporównanie lepsze niż w ki
                > nie. Kanapy stoją głównie na wprost, właśnie pod kątem komfortowego oglądania.
                > I wszystko jest w centralnym punkcie "salonu".
                > Dodam jeszcze, że w większości wspólnych użytkowych pomieszczeń są kolejne TV i
                > starannie umieszczone, żeby były funkcjonalne.
                > Znajomi i rodzina u nas bywają, normalnie i regularnie.

zabrzmiało jakbyśmy razem mieszkali, u mnie w chacie tak samo big_grin
              • princesswhitewolf Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:38
                Ojtam lomek. Poswiec sie i powiedz ze nie masz kanapy telewizora, pokoju i domu haha
            • princesswhitewolf Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:37
              >Czekam na post osoby która napisze, że nie ma kanapy/sofy, telewizora ani mieszkania.

Hahhah
            • memphis90 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:52
              Ja mam tv, kanapy i mieszkanie, ale gości podejmuję w sypialni…
      • eliszka25 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 19:17
        A po czym to widać? Bo mam i telewizor i kanapę, która nawet się rozkłada do pozycji półleżącej, żeby wygodniej było oglądać tv oraz duży stół, przy którym spokojnie siądzie 10, bo całkiem często miewamy gości. Ba, bywa, że razem z nimi zasiadamy na kanapie, aczkolwiek raczej nie oglądamy wtedy tv.
      • kamin Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 19:19
        A co ma kanapa do gości?
      • magdulecp Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 19:21
        No ja gości codziennie nie miewam, ale tv posiadam i dla swojej wygody meble ustawiłam tak, żeby sobie wygodnie oglądać.
      • jkl13 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 19:48
        Nie bardzo rozumiem sens twojej wypowiedzi. Czym jest dla ciebie ołtarzyk kinowy i co ma wspólnego ustawienie kanapy jak rozumiem.na wprost telewizora do przyjmowania gości? Rozwiniesz?
        • jkl13 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 19:49
          Przepraszam, ołtarzyk telewizyjny...
          • ichi51e Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 20:03
            Ołtarz telewizyjny jest wtedy kiedy masz układ tv - stolik - kanapa i tyle. Jedyne co można robić z tej kanapy to oglądać tv. Nie podoba mi się taki układ chyba że ktoś ma drugi kąt do socjalizacji rodzinno gościowej.
            • madame_edith Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 20:25
              Nie no, telewizor się włącza jak się zamierza oglądać. Równie dobrze można siedzieć na kanapie z wyłączonym i sobie gadać.
            • jkl13 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 20:26
              Ale w pierwszym poście napisałaś zupełnie co innego. Założyłaś ze 100% pewnością, że jeśli ktoś ma kanapę na wprost telewizora, to nie przyjmuje gości. Nie wydaje ci sie, że to zbyt stanowcze stwierdzenie?
            • kamin Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 22:23
              Wrzuciłaś rzuty mikromieszkań dla singla. Tam faktycznie nie ma miejsca na gości, ale nie z powodu usytuwania kanapy. .
            • m_incubo Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 07:58
              Może problem polega na tym, że w "salonach" z twoich zdjęć kanapy nie da się ustawić bokiem, bo odległość między ścianami jest mniejsza niż szerokość kanapy?
              Ale możesz wierzyć na słowo, że nawet w mieszkaniu 30m2 da się przyjmować gości.
              • ichi51e Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 08:23
                Oczywiście że się nie da…
            • memphis90 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:54
              A czego byś oczekiwała w mikrokawalerce - bo takie foto wkleiłaś…? Formalnego living roomu, jadalni na 20 osób, strefy rodzinnej i sali kinowej?
      • borsuczyca.klusek Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 20:29
        No ja mam telewizor, mam nawet ołtarz telewizyjny, bo lubię oglądać filmy 🙄
        • ichi51e Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 20:45
          No i pewnie jakbym do ciebie przyszła bym sobie pomyślała że u siebie bym tak nie ustawiła.
          Co z tego przecież to ja nie u ciebie mieszkam.
          Każdy przecież urządza pod siebie - myślałam że jest to wątek wnętrzarski i komentujemy ustawienie telewizora względem kanapy.
          • kamin Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 22:24
            Ale ci goście mają jesc na kanapie czy co?
          • kk345 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 23:05
            Ale ty nie komentujesz kanapy, tylko od czapy fakt przyjmowania/lub nie gości
        • princesswhitewolf Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:43
          Ja tez mam oltarz telewizyjny gdzie ogladam platformy streamingowr i mega wielka kanape z polezankami na rogach.

Ale tam sie nie jada. Lawa jest mala Do jadania jest inny pokoj
      • majenkirr Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 21:11
        ichi51e napisała:
        Rozwalają mnie układy pt „ołtarz telewizyjny” z kanapą o układzie kinowym. Widać kto gości miewa a kto nie

>
        Miewam gości dosyć często, ale nie siedzą przy telewizorze… „Ołtarz telewizyjny” jest dla nas na codzień.
        • briar_rose Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 23:09
          Oj, ale telewizor naprzeciwko kanapy to jeszcze nie ołtarz telewizyjny! big_grin
          Telewizory są obecnie minimalistyczne. Cieniutkie, z wąską ramką dookoła ekranu. Soundbary też zminimalizowały powierzchnię potrzebną dla głośników niemalże do zera (przebijają to już tylko głośniki do zabudowy w ścianach). I tę minimalistyczną elektronikę odbudowujemy "na bogato". Marmury. Granity. Jakieś wnęki (które pasują tylko do obecnego rozmiaru tv). Lustra. Kominki. Itd, itp. I mamy ołtarz, miejsce kultu. Brakuje jeszcze fontanny i kamiennych kolumn ze złotymi ornamentami big_grin
          • memphis90 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:59
            Obudowanie tv to ma raczej na celu wtopić go i uczynić mniej widocznym, a nie go uwypuklić - więc ten rzekomy „ołtarzyk” to raczej Twój chochoł.
            • princesswhitewolf Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:05
              Czytam o tym ołtarzyku i mysle ze kurcze....jaka ta moja rodzina religijna! Czlek by nawet nie podejrzewal. 7 oltarzykow e domu!
      • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 00:10
        Książki w tych mieszkaniach już nie uświadczysz, a podobno 40 proc populacji posiada obecnie wykszt wyższe.
        • jkl13 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 05:53
          Ja wiem, żeś trol, ale może wyjdź poza swoją bańkę mikromieszkań dla singli i zauważ, że ludzie mieszkają na różnym metrażu i mogą pomieścić znacznie więcej mebli niż w "apartamencie" o powierzchni 20 metrów. I można mieć zarówno "ołtarzyk telewizyjny", kanapę dla gości, ogromny stół na wspólne posiłki i do tego jeszcze biblioteczkę, taka rozpusta. To, że Ty czegoś takiego nie widziałeś nie oznacza, że to nie istnieje. W mojej bańce domów jednorodzinnych jakoś wszyscy mają kanapę.na wprost telewizora i dziwnym trafem dodatkowe miejsce dla gości oraz duży wygodny stół, a i książki w domu się znajdują, choć niekoniecznie w salonie, częściej w sypialni lub gabinecie.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 09:28
            No to dokładnie tak jak u mnie. Mam kino domowe, duży stół, przy którym może usiąść 10 osób, a w salonie nie trzymam książek (poza akurat czytanymi), bo mam od tego gabinet do pracy.
          • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:14
            Ja nie mam żadnego mikromieszkania.
        • dolce-gabanana Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 06:55
          Nie slyszales o czytnikach książek?
        • iwles Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 08:22
          bmtm napisał(a):

> Książki w tych mieszkaniach już nie uświadczysz, a podobno 40 proc populacji po
          > siada obecnie wykszt wyższe.

Ty pewnie masz własną bibliotekę w mieszkaniu.
          Tylko powiedz, jak często do tych ksiażek zaglądasz? (oprócz ścierania z nich kurzu).

• dr.amy.farrah.fowler Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 09:30
            Ja mam bibliotekę. Czytam średnio książkę tygodniowo, do wielu wracam. Więc kulą w płot.
        • freja08 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 10:20
          bmtm napisał(a):

> Książki w tych mieszkaniach już nie uświadczysz

Po co trzymać w małym mieszkaniu regał z przeczytanymi książkami, skoro są biblioteki oraz czytniki e-booków?
          • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 10:40
            freja08 napisała:

> bmtm napisał(a):
            >
            > > Książki w tych mieszkaniach już nie uświadczysz
            >
            > Po co trzymać w małym mieszkaniu regał z przeczytanymi książkami, skoro są bibl
            > ioteki oraz czytniki e-booków?

Żeby znajomi podziwiali oczytanie gospodarzy. Taki snobizm 😂
            • lauren6 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 11:45
              Książki kupuję dla siebie, a nie po to, by inni je oglądali. Lubię czytać w papierze, lubię wracać po latach do ulubionych tytułów. Jeśli ktoś uważa to za snobizm to jego problem psychiczny, nie mój. Znajomi wiedzą, że czytam książki, więc przed kim miałabym się snobować?
              • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 12:18
                Nie kupuję jakoś maniakalne, ale mam kilka tysięcy po poprzednich pokoleniach i sporo potrzebnych mi publikacji zawodowych. Mam wyrzucać np. pierwsze wydania powieści Stanisława Lema po dziadkach albo wartościowe wydanie Dekameronu z reprodukacjami Stryjeńskiej, piękne wydania Krasickiego z ilustracjami Szancera, ilustrowane albumy? Byłoby to absurdalne.
                • freja08 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 13:36
                  bmtm napisał(a):

> Mam wyrzucać np. pierwsze wydania powieści Stanisława Lema po dziadkach albo wartościowe wydanie Dekameronu z reprodukacjami Stryjeńskiej, piękne wydania Krasickiego z ilustracjami Szancera, ilustrowane albumy?

Kiedy mieszkaliśmy z mężem w malutkim mieszkaniu wszystkie posiadane przez nas papierowe wydania dzieł literackich spędziły lata w kartonach w piwnicy. Trudno żeby miały priorytet nad szafą na ubrania czy choćby i telewizorem, który włączaliśmy co drugi dzień, a do już przeczytanych książek wracamy najwcześniej po kilku latach. Zmieniliśmy mieszkanie, mamy dużo miejsca, to i regał na te książki się wstawiło.
                • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 13:53
                  bmtm napisał(a):

> Nie kupuję jakoś maniakalne, ale mam kilka tysięcy po poprzednich pokoleniach i
                  >

Akurat! Był wątek na ematce jakiś czas temu i ktoś wyliczał ile miejsca potrzeba na tysiąc książek

Przy założeniu że książka waży przeciętnie pół kilograma i ma 2-3 cm grubości by zmieścić 1000 książek potrzebujesz 25-40 metrów półek lub minimum 7 - 10 regałów typu Ikea Billy. Przy 3 tysiącach książek to już może być potrzebne nawet 30 takich regałów. Tak , z całą pewnością masz kilka tysięcy książek w domu a podłoga to udźwignie!
                  • lauren6 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:31
                    Mam Paxa i trzymam książki ustawione w 3 rzędach.
                  • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:05
                    Niezbyt rozumiem. Mam duże mieszkanie.
                    • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:07
                      c.d. Posiadam meble wyprodukowane głównie przed 1980 rokiem. Mebli z IKEI nie posiadam żadnych bo i po co.
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 17:05
                    Nie wiem, jak Ty to liczysz, ale ja właśnie przeliczyłam z natury,

Jedna półka regału Billy to średnio 40 książek.

Mam regał z 6 półkami, na którym książki stoją w dwóch rzędach, plus nadstawka, 3 półki pojedyncze.

12 x 40 + 3 x 40 = 480 + 120 = 600

Czyli jeden Billy z nadstawką to 600 książek. Takich zestawów mam 4, czyli już mamy 2400 książek.

A to jeszcze nie są wszystkie regały w pomieszczeniu. Stropy jak dotąd wytrzymują.
                    • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 17:09
                      Nie. Billy nie zmieści 600 książek, chyba że to broszurki.

Jeśli przyjmiemy że książka ma 2.5cm grubości to 1000 książek zajmie około 25 metrów półek!
                      • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 17:14
                        W życiu bym nie kupił regałów z IKEA do domowej biblioteki. To niestety meble
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 18:28
                        Żadne broszurki. Mam mnóstwo książek z serii Salamandra/Kameleon, większość ma poniżej 2 cm.

(Nie, nie wstawię zdjęcia półek, bo są za bardzo charakterystyczne).
                    • iwles Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 17:39
                      2-u centymetrowa szerokość grzbietu książki, to około 250-270 stron w miękkiej oprawie.
                      40 książek na półce 80 cm, to ułożenie na mocny wcisk, bez żadnego luzu na ruchy.
                      Sprawdziłam u siebie i z beketrystyki nie mam książki cieńszej niz dobrze ponad trzysta stron (bliżej 400 nawet), więc trzeba przeznaczyć minimum 3 cm l, co daje około 26-27 książek na półkę. No dooobra, na wcisk niech nedzie 30.

27 książek x 6 półek = 162 książki na regał.
                      1000 książek nie zmieścisz na 6 regałach. A mowa jest o kilku tysiącach książek.
                      • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 17:45
                        Kilka tysięcy książek mieścilo się pamiętam na dwóch ścianach dużego pokoju (ponad 25 m2). Teraz mam w kilku miejscach więc nie wiem jak w praktyce.
                        • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 18:12
                          bmtm napisał(a):

> Kilka tysięcy książek mieścilo się pamiętam na dwóch ścianach dużego pokoju (po
                          > nad 25 m2). Teraz mam w kilku miejscach więc nie wiem jak w praktyce.

Czyli półtorej tony z okładem książek upchane na dwóch pięciometrowych ścianach w jednym pokoju. Doskonały pomysł!
                      • pyza-wedrowniczka Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 17:51
                        Czuję się zmotywowana, żeby policzyć książki w biblioteczce na metr półki tongue_out
            • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 12:15
              Dziwny komentarz. Trzyman książki gdyż: są elementem mojego życia, mam sporo odziedziczonych po poprzednich pokoleniach i są mi potrzebne zawodowo. Nie wszystko jest zresztą dostępne online i w wersji pdf.
              • heca007 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 12:46
                Nic nie zrozumiałeś tongue_out Nie dziwię się w sumie. Chodzi o to, że ludzie mogą od razu zakładać iż z powodu braku miejsca będą używali czytnika i biblioteki a z papierowych trzymali tylko kilka najcenniejszych egzemplarzy. Ale to nie znaczy, że są choć trochę mniej oczytani od osób mających wielką bibliotekę. Bo nie chodzi o to żeby mieć na półkach tylko przyczytać tongue_out
                • pyza-wedrowniczka Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 13:06
                  Ja czytam po kilkadziesiąt książek rocznie, ale nie kupiłam żadnej nowej od lat - tylko czytnik i biblioteka. Moja biblioteczka to książki prezenty, jakieś z młodości lub odziedziczone po dziadkach.

Ale gdybym nie odziedziczyła księgozbioru po babci, to wystarczyłby nam mały regał i też pewnie ktoś by pomyślał, że nie czytamy. Ponieważ do 99% książek nie wracam to uważam to za totalnie zbędny wydatek przy obecnych cenach.
                  • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:12
                    Obecne ceny, biorąc pod uwagę allegro i ksiązki używane, są wiele razy mniejsze niż 20 lat temu.
                    • iwles Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:16

Czyli współczesne książki kupisz za 20 lat?
                      • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:17
                        Same szmiry i głupoty teraz wydają. Dawniej to były książki i się czytywało. Teraz głownie jakieś romansidła, erotyki, sensacyjne.
                        • iwles Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:20

Czyli nie kupujesz książek?
                          A te, które masz, odziedziczyłeś po przodkach?
                          To jaka tu twoja zasługa w gromadzeniu księgozbioru?
                          I ta ironia, że inni nie mają książek w domu???
                        • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:29
                          bmtm napisał(a):

. Te
                          > raz głownie jakieś romansidła, erotyki, sensacyjne.

BTW. Właśnie kupiłam najnowsza szmirę: szykuj sanie latem. Polecam!
            • memphis90 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:07
              Sue, to Ci się spodoba, tylko zobacz do końca:

youtu.be/z_fI06xQUbw?si=EcaC_0VkqG0I9O7x

Na wejściu „biblioteka” z fejkowymi „książkami” w okładkach w identycznym kolorze, byle pasowały do 2747 dizajnerskich myszek miki; w piwnicy „kubiko-czytelnia” bez bocznego oświetlenia, bez podparcia pleców, z opcją zgięcia się w paragraf, nawet bez stoliczka na herbatkę wink W bonusie (choć nie w temacie) sekretne drzwi pozwalające podglądać gości w ich sypialniach w czasie kiedy śpią (albo i robią coś innego) 😱😱😱
              • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:43
                Oraz miejsce na telewizor nad kominkiem i bokiem do sofy 😂. Pewnie to czytelnia ( tych fejkowych książek!)

• memphis90 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:53
                  Arvin jest boski, aczkolwiek angielska posiadłość z naturalnym basenem bez chloru i innej chemii go mocno przerosła 😂
          • briar_rose Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 13:02
            freja08 napisała:

> Po co trzymać w małym mieszkaniu regał z przeczytanymi książkami, skoro są biblioteki oraz czytniki e-booków?

O fuj, za nic w świecie, czytniki to masakra sad Oczy bolą.
            • pyza-wedrowniczka Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 13:08
              Tylko czytnik! Odkąd kupiłam jestem zachwycona i już nie lubię czytać papierowych książek. Wygodne to, lekkie, można przewracać kartki jedną ręką, mieści się w małej torece/nerce.
              • lauren6 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:35
                > mieści się w małej torece/nerce

Dlatego czytnika używam w podróży. W domu wolę czytać książki papierowe.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 17:11
                  Ja też. Kindle głównie na wyjazdy. W domu papier.

Zresztą są kwity na to, że na czytniku gorzej się czyta, mniej rozumie i mniej zapamiętuje.
            • freja08 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 13:37
              W bibliotekach są papierowe książki.
          • princesswhitewolf Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:45
            >Po co trzymać w małym mieszkaniu regał z przeczytanymi książkami, skoro są biblioteki oraz czytniki e-booków?

Spieszę z pomoca: prad wylacza, satelity padna, wojna bedzie to sie przydadza haha
            • bmtm Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:07
              a kto mówi, że w maym mieszkaniu?
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 08:18
        Mam porządny zestaw kina domowego, dwie kanapy, fotel i stolik kawowy, bo lubimy oglądać w domu filmy wygodnie, w dobrej jakości i z dobrym dźwiękiem typu surround.

Gości też miewam, większość czasu siedzą przy stole, bo jedzą. Jak mają ochotę po kolacji przesiąść się z kieliszkiem wina czy filiżanką kawy na kanapę, to się przesiadają i nie wiem, dlaczego jedna kanapa ustawiona naprzeciwko telewizora (którego się przy gościach nie włącza, bo po co) miałaby to uniemożliwiać.
        • ritual2019 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 08:20
          Moze dlatego ze niektorzy uwazaja ze skor tv jest to musi byc wlaczony caly czas.🤣
        • iwles Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 08:25

A dlaczego się przy gościach nie włącza?
          Co złego jest we wspólnym obejrzeniu filmu, czy jakiegoś wydarzenia sportowego?
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 08:35
            Jak się umawiam z gośćmi, to po to, żeby z nimi porozmawiać. Film ze streamingu każdy może sobie obejrzeć u siebie, to nie te czasy, kiedy ktoś ogłaszał "udało mi się zdobyć Nagą broń 5, wpadnijcie z piwem, to obejrzymy".

Oczywiście nie ma niczego złego we wspólnym oglądaniu meczu czy czegoś podobnego jak ktoś lubi, ale my w ogóle nie oglądamy sportu, żadnego. Nie mamy zresztą możliwości oglądania żadnej telewizji, wyłącznie serwisy streamingowe.
            • m_incubo Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 08:37
              Oglądanie jakiegokolwiek sportu w tv to dla mnie przyjemność porównywalna z oglądaniem, jak ktoś inny gra w CS'a.
              • iwles Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 10:51

Na każde mistrzostwa świata w CS bilety rozchodzą sie jak ciepłe bułeczki 😁
            • iwles Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 11:00
              dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Jak się umawiam z gośćmi, to po to, żeby z nimi porozmawiać. Film ze streamingu
              > każdy może sobie obejrzeć u siebie, to nie te czasy, kiedy ktoś ogłaszał "udał
              > o mi się zdobyć Nagą broń 5, wpadnijcie z piwem, to obejrzymy".

Fajnie się ogląda filmy w towarzystwie, bo czemu nie? Tak jak w kinie.
              Niektórzy umawiają sie do kina ze znajomymi, a niektórzy wolą iść sami.
              Ogląda sie dla przyjemnosci oglądania, więc porównywanie z dawnymi czasami "zdobywania" kiepskich kopii video, które trzeba było obejrzeć, bo to jedyna możliwość, jest bez sensu.

• dr.amy.farrah.fowler Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 17:13
                Ma tak niewiele czasu na czysto towarzyskie spotkania z ludźmi, że szkoda by mi go było na oglądanie filmu,
            • pyza-wedrowniczka Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 13:01
              My się czasami umawiamy wspólne oglądanie filmów. I to nie chodzi o to, że ktoś zdobył, ale o to, że fajnie poprzeżywać razem (ostatnio syn się umawiał z kolegami na oglądanie Wednesday z Netflixa razem).
          • ritual2019 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 11:35
            iwles napisała:

>
            > A dlaczego się przy gościach nie włącza?

Ja nie twierdze ze sie nie wlacza wcale. Jesli zaplanowano obejrzenie czegos to sie wlacza. Natomiast ustawienie sof nie ma z tym nic wspolnego.
            • iwles Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 12:05
              ritual2019 napisał(a):

>
              > Ja nie twierdze ze sie nie wlacza wcale.

Pytanie nie było do ciebie, tylko do dr.amy.farrah.fowler.
              • ritual2019 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 13:46
                iwles napisała:

> ritual2019 napisał(a):
                >
                > >
                > > Ja nie twierdze ze sie nie wlacza wcale.
                >
                > Pytanie nie było do ciebie, tylko do dr.amy.farrah.fowler.

Ale wpisane pod moim postem
                • iwles Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:29
                  ritual2019 napisał(a):

> Ale wpisane pod moim postem

Kiedy nauczysz się ogarniać drzewko? 🤨

• ritual2019 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 18:15
                    iwles napisała:

> ritual2019 napisał(a):
                    >
                    > > Ale wpisane pod moim postem
                    >
                    >
                    > Kiedy nauczysz się ogarniać drzewko? 🤨
                    >

🤣🤣🤣 to pod czyim jest twoj wpis?
      • lauren6 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 11:40
        > Rozwalają mnie układy pt „ołtarz telewizyjny” z kanapą o układzie kinowym. Widać kto gości miewa a kto nie

A co w tym rozwalającego? I z tym wspólnego mają goście?
    • aankaa Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:03
      ma to sens jak oglądasz tv leżąc na kanapie. Do kanapowych pogaduszek/planszówek przy stoliku raczej tv się wyłącza wink
      • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:06
        No właśnie jak oglądać TV w takim układzie? Ze skręconym karkiem?
        • aankaa Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:26
          prosto - kładziesz się na kanapie twarzą do telewizora
          • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:28
            Ale ja nie chcę się kłaść. Zwłaszcza gdy mamy wieczór filmowy i oglądam w 4 osoby..
            • mayoliijka Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:35
              No to ty nie ustawiasz tak kanapy, proste.
            • anajustina Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:35
              Miałam dość długo, siedziałam bokiem po prostu. Ale ja mało tv oglądam.
            • danaide2.0 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 07:03
              Ty się nie kładziesz. Kładzie się ojciec. Dla reszty rodziny są fotele ustawione przodem i dywan big_grin
    • heca007 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:07
      Nagminnie tak projektują. Dwie kanapy na przeciwko siebie i bokiem do telewizora. Na dłuższą metę trzeba się przesiadać żeby nie dostać skrętu szyi z jednej strony tongue_out
      A wieszanie tv nad kominkiem to mam wrażenie, że przyszło ze Stanów. Mnie się nie podoba ale co tam kto lubi...
      • majenkirr Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:27
        heca007 napisała:
        A wieszanie tv nad kominkiem to mam wrażenie, że przyszło ze Stanów.

Ano przyszło, tu dużo ludzi tak ma. Dla mnie to o wiele za wysoko i kojarzy mi się z barem albo dawniejszym lotniskiem.
    • srubokretka Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:08
      Nie widzialam u nikogo tak ustawionych mebli. Wyjatek to ogromne domy, ktore maja salon z takim ukladem, ale maja tez specjalny pokoj telewizyjny i tam fotele sa ustawione normalnie ,wprost.
    • 35wcieniu Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:12
      Do oglądania na leżąco. W układzie "kinowym" się nie da.
    • pffpffpff Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:37
      Atrapy kominka nie widzę. Na trzeciej fotce jest jedna sofa ustawiona na wprost.
    • ritual2019 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:38
      Kazdy ma jak chce. Ja nie mam. Nie ma przymusu ustawiania w ten sposob mebli.
      Natomiast jak wiadomo typowa ematka nie ma tv wiec nie ma takiego problemu.🤣
      • gris_gris Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 11:03
        ritual2019 napisał(a):

> Kazdy ma jak chce. Ja nie mam. Nie ma przymusu ustawiania w ten sposob mebli.
        > Natomiast jak wiadomo typowa ematka nie ma tv wiec nie ma takiego problemu.🤣

jak to? W tym watku akurat wiekszosc pisze, ze ma tv. Ja nie mam, to moge poprawic statystyki smile
        • ritual2019 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 11:36
          W tym watku a w watku o tv juz nie raz 90-95% nie mialo tv. Widocznie kupily 🤣
          • memphis90 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:12
            Jest też taka opcja, że w jednym wątku wypowiedziały się osoby, które nie mają, a w innym te, które mają 🤔
            • ritual2019 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 18:16
              memphis90 napisała:

> Jest też taka opcja, że w jednym wątku wypowiedziały się osoby, które nie mają,
              > a w innym te, które mają 🤔
              >

Opcja jest ale na nie ma ematce.
          • kamin Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 15:12
            Bo domyślnymi adresatkami tego wątku są ematki posiadające sofę i telewizor.
            Jak jest wątek o nieposiadaniu telewizora to piszą inne osoby.
            Ja na przykład posiadam telewizor, ale nie mam telewizji.
            • ritual2019 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 18:18
              Wpisuja sie uczestnicy/czki tego form, te same niki w jednych watkach maja tv a w takich jak ten maja. To zreszta nie dotyczy tylko tematu tv.
    • em_em71 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:51
      Ja tak mam. Malo tego, jeden z foteli stoi tylem do tv. Sofa przodem stoi do kominka. Jeden z foteli stoi przodem do telewizora. Pokój wielki, ale i tv wielki, z kanapy dobrze widoczny. Ponad 20 lat w tym układzie żyję i nie czuję potrzeby zmiany. Meble ustawialiśmy sami, według własnej wygody i widzimisię.
    • gryzelda71 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 18:55
      Mam niby tak. Ale tv jest na wysięgniku, wiec ustawiamy jak nam pasuje. Szyi nie nadwyręzamy.
    • kk345 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 19:16
      Sugerujesz, że projektant tak projektuje i klient nie ma już wyjścia, umarł w butach, przez lata ma obowiązek tak mieszkać? Bo zawsze mi się zdawało, ze projektant ustala takie rzeczy z mieszkańcami, którzy mają z tego projektu korzystać...
      • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 11:49
        kk345 napisała:

> Sugerujesz, że projektant tak projektuje i klient nie ma już wyjścia, umarł w b
        > utach, przez lata ma obowiązek tak mieszkać? Bo zawsze mi się zdawało, ze proje
        > ktant ustala takie rzeczy z mieszkańcami, którzy mają z tego projektu korzystać
        > ...

Projektują tak często tzw show rooms oraz domy na wynajem okazjonalny, apartamenty wakacyjne. Pisze o domach projektowanych na zamówienie dla letników przez projektantów ( nie laików). Projektanci wymyślają takie rozwiązania. Ktoś napisał że w UK. A właśnie że nie. W UK spotkałam się z tym tylko raz , w Polsce kilka razy co mnie irytowało bo wiązało się z koniecznością przemeblowania mieszkania na dzień czy dwa by móc sobie film wieczorem obejrzeć...
    • awf-33 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 19:17
      Ja tak miałam przez lata, bo:

a) inaczej się nie dało
      b) tv to nie ołtarzyk, nie stanowi serca domu.
      • lomek22 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 23:28
        A gdzie umieściłaś ołtarzyk?
      • sueellen Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 11:51
        Dało się. Osobiście przemeblowywalam taki salon w wynajetym mieszkaniu. W Polsce.
    • rb_111222333 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 19:41
      Zależy od potrzeb. Taki układ sprawdzi się u ludzi, którzy sporadycznie oglądają telewizję, a bardziej spędzają czas np na rozmowach, wtedy układ z kanapą na przeciwko siebie będzie w porządku.
    • turkusowozlota Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 20:12
      Też to zauważyłam w różnych projektach i według mnie to jest głupota.
      Jeśli rodzina chce telewizor, bo czesc ludzi po prostu nie chce, to kanapa czy fotele powinny być na wprost. Czasami widzialam u Szelągowskiej takue ustawienie i tez kiwałam glowa z politowaniem nad takim projektem. Jak juz koniecznie tak ma być, ze telewizor z boku sofy, to moim zdaniem nie powinno być telewizora
      • 35wcieniu Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 20:22
        Jak juz koniecznie tak ma być, ze telewizor z boku sofy, to moim zdaniem nie powinno być telewizora

Genialne xD
    • engine8t Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 21:09
      I slusznie bo to spowoduje ze bedziesz unikac ogladania TV i to ci tylko n zdrowie wyjdzie smile
      • lomek22 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 23:27
        Będzie więcej na ematkę, co z kolei jest bardzo zdrowe i sensowne smile
        • princesswhitewolf Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:47
          Dokladnie ...
    • mikams75 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 22:52
      Akurat tu gdzie jestem nie mam telewizora ale leżę właśnie na kanapie w poprzek i myślę, że na ściance bokiem do kanapy telewizor by akurat pasował. Ale ta kanapa jest wygodna do takiego leżenia a te na zdjęciach u ciebie bardzo.
      • mikams75 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 22:57
        Miałam kiedyś taki układ, że kanapa była bokiem do boku tv, w sensie na tej samej ścianie. Wyszło trochę przez przypadek i później mieliśmy zmienić ale już tak zostało. Kanapa była modułowa i można było odczepić fotel i ustawić frontem do tv ale też nam się nie chciało. Dało się oglądać siedząc przy stole u było dobrze, bo i tak nie było kiedy oglądać.
    • kaki11 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 23:04
      Na przed ostatnim zdjęciu jest sofa, wydaje się największa na wprost tv, czyli wygodnie do jego oglądania. A to co jest na pozostałych wydaje się zwyczajnie straszenie niewygodne w użyciu, i tak sobie myślę, myślę, i nie tyle, że u siebie, ale ja tego chyba nawet u kogoś nie spotkałam.
    • drag0na Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 23:22
      Dlaczego? W UK ze względów historycznych - zwykle dawało się dwie sofy bokiem do kominka ku chwale symetrii, z czasem kominek został zastąpiony telewizorem, a następnie dwie sofy zostały zastąpione jedną sofą, bo bieda i brak metrażu.
      W Polsce ta spuścizna symetrii nie występuje, bo w ogóle nie mamy ciągłości kultury, stąd nie ma u nas tolerancji dla rozwiązań niepraktycznych, choć klasycznych i "sprawdzonych".
    • lomek22 Re: Telewizor bokiem do sofy 07.10.25, 23:26
      To jest typowe dzieło "projektanta wnętrz". Czyli ładnie do zdjęcia i całkowicie ale to całkowicie niefunkcjonalnie i piepraktycznie. Wad tego układu i doboru można wyliczać długo...
    • dreg13 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 07:29
      Aż dziwne, że nikt jeszcze nie napisał - my nie oglądamy telewizji! (Telewizor = taniec z gwiazdami lub m jak milość). Ale potem okazuje sie, ze są na bieżąco ze wszystkim, co na Netflixie, HBO czy Apple. Aaa, no nie, to na laptopie albo komórce…
      • dolce-gabanana Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 07:32
        Jak to nie 🙈
      • lauren6 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:38
        Przecież pierwszy wpis w tym wątku jest w tym tonie
      • princesswhitewolf Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:49
        Zeby sie meczyc na malym ekranie haha
    • czekamnawiatr Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 07:33
      Ja mam kanapę bokiem do telewizora. A przodem do telewizora mam dwa mega wygodne fotele. Jestem wygodnicka, czasem sobie siedzę i oglądam a czasem dla nie leżę u oglądam. Goście przychodzą - problemu nie mają
      Ale zgadzam się w całej rozciągłości w innej kwestii: rzeczywiście w domkach czy "apartamentach" wakacyjnych często telewizor jest umieszczony tak, że trzeba go oglądać stojąc w progu, wychylając się go przodu i przekręcając tułów o ilestsm stopni. Czyli oglądać się nie da, ale przecież jest. Też przestawiamy meble aby jakoś korzystać. Oraz często rozkładamy te śmieszne sofy - bo są tak niewygodne do siedzenia że szlag człowieka trafia. Krótkie to, twarde, niefunkcjonalne. Po rozłożeniu jest lepiej,
    • beata985 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 08:35
      Mam podobnie jsk na ostatnimzdjęciu..a dlaczego? Dlatego ze oglądam sobie na leżąco...tak lubię...
    • ingaki Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 09:40
      Ja tak mam, lepszy układ do życia codziennego, a telewizor jest tak zamontowany że można go przesunąć do przodu i w stronę kanapy do oglądania.
      Nie jest cały czas włączony a jak jest to nie przeszkadza ani oglądaczom ani graczom w gry.
    • a23a23 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 12:16
      Ja mam narożnik bokiem do telewizora.
      Lubię oglądac filmy na leżąco/pólleżąco i takie ustawienie jest dla mnie najwygodniejsze.
      W poprzednim mieszkaniu mialam sofę na wprost, bo nie dalo się inaczej i bylo mi niewygodnie, lubię mieć nogi wyprostowane, jeżeli dluzej cos oglądam.
      Gości nie przyjmuję, a tym bardziej nie po to, zeby z nimi TV oglądać.
      • ritual2019 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 13:53
        Mamy reclining wiec mozn nogi wyciagnac.
    • scarlett74 Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 14:00
      Mam kanapę przodem i bokiem do telewizora. Wolę bokiem , bo lubię przy filmie się zrelaksować i leżeć. Nawet nie przyszło mi do głowy, że ktoś się takiemu układowi dziwi...http://emots.yetihehe.com/1/mruga.gif
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Telewizor bokiem do sofy 08.10.25, 18:22
        Ja najczęściej też ląduję na kanapie ustawionej bokiem, na leżąco, tylko że w przypadku pierwszego z tych zdjęć w poście inicjującym:

- osoba leżąca na kanapie stojącej wzdłuż ściany będzie za daleko, jak się uwzględni wielkość telewizora i odległość głowy tej osoby;
        - osoba leżąca na kanapie prostopadłej będzie musiała albo leżeć na boku, albo wykręcać głowę.

W obu przypadkach bez sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka