Dodaj do ulubionych

Serial podobny do..

26.11.25, 10:24
... francuskiego " Zone Blanche" polecicie?
Mroczne lasy, dziwne klimaty, małe, wyizolowane miasteczka mile widziane:p
Obserwuj wątek
    • stephanie.plum Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 10:30
      chyba jeszcze jest na netfliksie francuski "la foret", ostatnio widziałam "the cristal cockoo", i coś, co zdaje się miało tytuł the wilderness.

też takie wyszukuję, kocham mroczne lasy itp.
      • szarmszejk123 Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 11:17
        Dzięki, zapisuję. 🙂
    • celandine Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 11:12
      o, też takie lubię. Szkoda, że Zone blanche się nie dokończył.
      • szarmszejk123 Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 11:17
        Tak, bez sensu! Właśnie zostałam z takim wtf niedosytem i potrzebuje na gwałt czegoś podobnego, co by zapełniło tę pustkę:p
    • gris_gris Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 11:18
      Oczywiscie Twin Peaks, ale na pewno znasz!

• szarmszejk123 Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 11:20
        Oczywiście 🙂
      • grey_delphinum Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 11:41
        "La foret" świetny.

I w ogóle był już taki wątek - chodziło o seriale, których akcja w jakiś sposób wiąże się z lasem. Może uda Ci się go odszukać.
    • snakelilith Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 11:46
      1.Trochę podobny jest austriacko - niemiecki serial Schnee (Śnieg) z 2023 roku. Ale nie wiem, czy gdzieś dostępny. Mystery w połączeniu z zabójstwem w małym miasteczku w Alpach.

2. Les Revenants z 2012. (Powracający). Zmarli powracają do małego miasteczka we francuskich górach.

3. Une île z 2019 z małą rolą Laetitii Casta. Mystery nie w lesie, ale na francuskiej wyspie na Atlantyku.

4. Belgijski serial Tabula Rasa z 2017.

5. Nie serial, ale film. Bez elementów fantasy, ale z dziwnymi zawiłościami losu i gry przeznaczenia. Trois jours et une vie (Trzy dni i jedno życie) z 2019 roku. Akcja dzieje się w małym francuskim miasteczku w Ardenach. Chodzi o zabójstwo na małym chłopcu.
    • eglantine Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 18:21
      szarmszejk123 napisał(a):

> Mroczne lasy, dziwne klimaty, małe, wyizolowane miasteczka mile widziane:p

"Dark" spełnia wszystkie podane kryteria. Tylko należy dorzucić podróże w czasie i fabułę mocno ryjącą beret. wink
      • szarmszejk123 Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 18:23
        Dark mi jakoś nie podszedł, mimo, iż teoretycznie powinien :p
        • eglantine Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 18:26
          Bywa i tak. 🤷🏼‍♀️
      • grey_delphinum Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 22:29
        eglantine napisała:

> szarmszejk123 napisał(a):
        >
        > > Mroczne lasy, dziwne klimaty, małe, wyizolowane miasteczka mile widziane:
        > p
        >
        > "Dark" spełnia wszystkie podane kryteria. Tylko należy dorzucić podróże w czasi
        > e i fabułę mocno ryjącą beret. wink

Dark to moj ulubiony serial 😊
    • nick_z_desperacji2 Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 18:42
      Nie serial, ale Dolina Baztan: Ofiara dla Burzy, Strażnik kości i Niewidzialny strażnik (albo odwrotna kolejność).
      A jak lubisz małe społeczności i horrory to Marianne
      Wszystko na netflixie.
    • nenia1 Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 18:51
      Mnie się pierwsze nasunęło Der Pass, mroczne lasy, wyizolowany górski region odcięty od wielkiego świata i świetnie wpasowany w ten klimat płaszczykiem z futrzanym kołnierzem Nicholas Ofczarek. Co prawda serial bliżej realizmu ale ma w sobie to coś.

Może jeszcze nieco w klimacie jest Fortitude - na pewno małe odizolowane miasteczko, ale lasów nie ma bo to koło podbiegunowe. Ale surowe krajobrazy oczywiście są.
      • szarmszejk123 Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 19:09
        O, ten Der Pass dobrze wygląda, pójdzie na pierwszy ogień!
        Dzięki, piszcie dalej!
        • eliszka25 Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 22:33
          Też polecam Der Pass. Bardzo wciągający
    • mmoni Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 19:27
      Znowu polecam Dead Loch, wygląda na to, że ten serial mi się ze wszystkim kojarzy. Tylko tam obok mrocznych klimatów jest też dużo humoru (często dosyć slapstickowego) i ironii.
    • mabel_mora Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 19:38
      ...nie chce mi sie pisać smile
    • aandzia43 Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 20:07
      "Tajemnice Laketop", australijski, z australijskim klimatem, bardzo dobrą obsadą, Jane Campion przyłożyła rękę, tak niemiły że aż się miło ogląda. Trochę mi psuje pejzaż Elisabeth Moss uparcie od 10 lat kreowana na dobrą aktorkę i atrakcyjną kobietę i wyskakująca z lodówki, ale film był tak fajny że dałam radę.
    • baenzai Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 21:12
      Może El Internado (po naszemu Internat).

Jest mroczny las, jest odludzie, są tajemnicze podziemia, sekretne przejścia, ukryte pokoje, stare mapy i fotografie.

Jak się przymknie oko na wątki romansowo-telenowelowe to można obejrzeć. Fabuła w miarę się klei, to znaczy każda zagadka kiedyś tam się wyjaśnia i nie ma takich dziwnych akcji jak w Prison Break czy Lost gdzie twórcy sami zaczęli się gubić w coraz bardziej pokręconych wątkach. smile
      • princesswhitewolf Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 22:46
        Niezly ten serial. Straszny ale niezle sa serie wszystkie. Ale nie jest podobny
        • baenzai Re: Serial podobny do.. 27.11.25, 00:53
          Nie widziałem serialu wymienionego w pierwszym wpisie ale sądząc po samym opisie to jest parę podobieństw z El Internado (chociażby motyw lasu, odludzia i kryjących się tajemnic z przeszłości).

• princesswhitewolf Re: Serial podobny do.. 26.11.25, 22:41
      Dark. - W sumie dosc podobny.

The Last Night at Tremore Beach. Podobne klimaty
    • evee1 Re: Serial podobny do.. 27.11.25, 05:50
      Zone Blanche jest świetny, taki troche surrealistyczny. W podobnym typie jest moim zdaniem Fortitude.
      Do tych już tu wymienionych, dodam jeszcze francuski serial - Le Chalet, oraz brytyjski Hinterland.
      Jeżeli lubisz troche dziwne (quirky) to polecam Bodkin (serial) i film Terribly Happy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka