Dodaj do ulubionych

Cześć piękne 🥰 Zmywarka

27.11.25, 08:59
Witam piękne panie,polecacie zmywarkę do zabudowy 60 bo stara padła i żeby był krótki czas prania,pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego,spokojnego i pięknego dnia 🌷🌺🌻⚘️🌹
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 09:11
      Ja napiszę tak- jak mi padnie electrolux to wymienię na boscha... Nie jesteśmy kompatybilni ze sobą tongue_out
      • raczek47 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 10:07
        Miałam beznadziejną Amicę teraz mam Electroluxa i jest ok. 60- tka.Ma krótki program.
      • bazia_morska Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 10:08
        Właśnie padł mi Bosch, zaledwie po upływie 5,5 roku od zakupu, teraz czaję się na LG.
        • budyniowatowe Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 18:40
          bazia_morska napisała:

> Właśnie padł mi Bosch, zaledwie po upływie 5,5 roku od zakupu, teraz czaję się
          > na LG.

LG mi padła po czterech latach
          • iwles Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 23:26

No i zrobił nsm się konkurs padania 😆
      • clio_yaga1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 23:35
        heca007 napisała:

> Ja napiszę tak- jak mi padnie electrolux to wymienię na boscha... Nie jesteśmy
        > kompatybilni ze sobą tongue_out
        Właśnie wymieniłam Electroluxa na Boscha, bo Electrolux mi padł po 10 latach. I powiem Ci, nie idź tą drogą 😉 U mnie zdecydowala półka na sztuce zamiast kosza, ale to jedyny plus. W cholerę programów po 4,5 h, najkrótszy program godzinny, który domywa niby dobrze, ale już mi 2 razy nie rozpuścił kostki, mam wrażenie że mieści się tyle samo naczyń pomimo, za nie ma kosza a liczyłam na więcej.
        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 23:46
          do krotkich programow i z temp do 45stp lepiej uzywac żeli a nie kostek

mam boscha seria 8, fakt jedyny krotki to program do mycia szkla, potem 2h 35-45 stp, 2.3h do 60, 3h 45-65 i 2.5h 65-75 stp , nie licze eko, bo uzylam raz inpodziekuje jednak za obrzydliwie niedomyte talerzjest jeszcze nocny 4h 50 stp - tez nie uzywam

i tylko brak takiego 1godzinnego do 60 stp jest jedyna wada zmywarki, poprzedni, starszy modek z koszem na sztucce mial taki program ale nie zaluje, bo koszyk jednak ograniczal ladownosc
          • chatgris01 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 06:27
            Jednogodzinny 65 stopni ma Siemens, domywa dobrze i rozpuszcza tabletkę bez problemu.
            Ma też 30minutowy 45 stopni do szkła, ale tu już trzeba żelu lub proszku.
            • madame_edith Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 09:07
              Mój Bosh też ma taki program, używam, działa
          • clio_yaga1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 10:25
            mysiulek08 napisała:

> do krotkich programow i z temp do 45stp lepiej uzywac żeli a nie kostek
            >
            > mam boscha seria 8, fakt jedyny krotki to program do mycia szkla, potem 2h 35-4
            > 5 stp, 2.3h do 60, 3h 45-65 i 2.5h 65-75 stp , nie licze eko, bo uzylam raz inp
            > odziekuje jednak za obrzydliwie niedomyte talerzjest jeszcze nocny 4h 50 stp -
            > tez nie uzywam
            >
            U mnie jest ten godzinny, 2h15 min na 70 stopni i następne to już jakieś 4-godzinne. Mnie najbardziej brakuje tego 30 minutowego, do talerzy i kubków wystarczał, a czasem wrzucałam coś w trakcie gotowania/pieczenia co za chwilę potrzebowałam, myłam szybciutko i za chwilę mogłam używać do czegoś innego.
            • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 14:23
              ten 30min mial 45stp ale tak, na szybkie mycie wystarczal, w obecnej 45stp jest wersji 46min, da sie wytrzymac
        • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 05:48
          Szuflada na sztućce nie oznacza, że mieści się więcej naczyń. W moim Electroluxie jest wręcz przeciwnie. Przez tę szufladę w górnym koszu nie wstawię nic wyższego i wszystko muszę układać na płasko, przez co mieści się tam o wiele mniej naczyń. Dolny kosz jest tak durnie rozplanowany, że wstawię max 6 dużych płytkich talerzy i max 6 głębokich. Moje największe talerze nie wchodzą mi do zmywarki w ogóle, bo przez szufladę na sztućce jest dużo mniej miejsca na wysokość. Nigdy więcej nie wezmę zmywarki z taką szufladą.
          • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 06:06
            ale juz ustalilysmy Eliszka, ze to problem tego elektroluxa a nie szuflad na sztucce jako takich, moge wprawdzie mowic tylko o boschu ale zmywarki z koszem nie kupie, do obecnej laduje wiecej i wygodniej niz do poprzedniej z koszykiem, na szuflade poloze i male talerzyki i zakretki, jakies drobiazki typu noz od rozdrabniacza, dlugie szpatuly od ciasta / lopatki czyli cos z czym zwykle byl problem przy koszyku
            duze talerze tez mi sie mieszcza i butelki na mleko, polki z lodowki, duze miski od kocich fontann, 15 litrowy gar do sera itp
            • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 06:54
              Hmm, mój bosch ma na dole koszyk, a na górze 3 polki na sztucce, można bezproblemowo je zdjąć i tak dużą zdjęłam i zgubiłam 😅 a na małych myję szpatułki i nakrętki...
              • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 08:45
                Półkę teoretycznie mogę wyjąć, ale to za wiele nie zmienia, bo „rusztowanie” od niej zostaje i górnego kosza nie podniosę na tyle wysoko, żeby zmieścić na dole wyższe rzeczy. No i nie mam wtedy nic na sztućce.
                • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 11:14
                  U mnie to jest na zatrzask do ścian górnego kosza i nie ma żadnego dodatkowego rusztowania. Te małe można na sztorc postawić, można wypiąć również, ale w niczym nie przeszkadzają, a korzystam, więc nie wypinam. Żałuję, że dużą z przeciwległej ścianki zgubilam
                  • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 15:15
                    szmytka1 napisała:

> U mnie to jest na zatrzask do ścian górnego kosza i nie ma żadnego dodatkowego
                    > rusztowania. Te małe można na sztorc postawić, można wypiąć również, ale w nicz
                    > ym nie przeszkadzają, a korzystam, więc nie wypinam. Żałuję, że dużą z przeciwl
                    > egłej ścianki zgubilam

Ale to co pokazujesz to nie jest chyba trzecia szuflada, tylko półeczki na górnej półce?
                    • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 17:33
                      No to są 2 piłeczki z prawej, a lewej yla taka duża i te duża z lewej zgubiłam. I tak myję w koszu, ale by mi była.przydatna do mycia pokrywek od słoików w większej ilości na raz.
                  • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 10:47
                    Ale to nie jest szuflada na sztućce przecież. Coś takiego też mam, ale nie używam w ogóle, bo jak je rozłożę, to pod spodem nie zmieści mi się nic poza malutkimi filiżankami. Zwykły kubek 250 ml już nie stanie. Mnie chodzi o trzeci kosz, w którym układasz wszystkie sztućce i on jest po prostu osobno umocowany do ścian zmywarki. Tylko u mnie wyjąć mogę plastikową szufladę, ale w zmywarce zostaje metalowa kratka/użebrowanie, więc wyjęcie szuflady w sumie nic nie daje. Pozostałe kosze mogę wyjąć całkowicie, tego najwyższego się nie da.
                    • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 13:05
                      To jest profilowane na sztućce i wielkości pełnowymiarowej szuflady i jest u góry, nad talerzami, spokojnie talerze są pod spodem, po wyciągnięciu kosza, te półkę stawiasz pionowo, wsadzisz talerze, półkę opuszczasz i układasz na niej co tam chcesz.
                      • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 13:50
                        szmytka1 napisała:

> To jest profilowane na sztućce i wielkości pełnowymiarowej szuflady i jest u gó
                        > ry, nad talerzami, spokojnie talerze są pod spodem, po wyciągnięciu kosza, te p
                        > ółkę stawiasz pionowo, wsadzisz talerze, półkę opuszczasz i układasz na niej co
                        > tam chcesz.

Jezu, to co pokazałaś na zdjęciu, to nie jest szuflada na sztućce. Szuflada na sztućce, to trzeci kosz zamontowany ponad górnym koszem, bezpośrednio do ścian zmywarki. Wysunięta szuflada wygląda tak, jak na zdjęciu (przykładowe z netu)
                        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 15:10
                          i wlasnie to co pokazujesz to jest kompletnie nie funkcjonalna szuflada
                          boszowska jest glebsza, inny uklad grzebieni na sztucce, wchodzi sporo wiecej niz tylko lyzki i widelce
                          • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 15:14
                            To nie moja szuflada, ale moja jest bardzo podobna i totalnie do kitu. Tylko z drugiej strony, gdyby była ona na tyle głęboka, że mieściłyby mi się tam łyżki wazowe, to do górnego kosza już nic nie mogłabym wstawić. Już teraz mieści mi się w nim bardzo mało, a kieliszków nie wstawię żadnych.
                            • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:23
                              Właśnie w boschu łyżki wazowe się mieszcA na tym małym z prawej co sobie zostawiłam, można też używać jako trzeciego kosza I poustawiać filiżanki. Bardzo to polecam.
                        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:21
                          Ja wiem co to jest szuflada na sztućce, nie musisz mnie informować. Tłumaczę Ci tylko, że bosch ma to rozwiązane w sposób koszyk na dół + polki montowane do kosza, nie na żadnym stelażu, nie zabieracze miejsca, a jednak wielkości pełnowymiarowej szuflady, tylko nie wysuwane, tak samo profilowane jak ta szuflada, do poukładania sobie w rowkach sztucccow. I uważam to za fajne rozwiązanie.
                          • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:29
                            Ale rozmawiamy o szufladzie na sztućce, a ty mi tłumaczysz półeczki i nadal używasz do ich opisu słowa szuflada. Te półeczki, to nie jest żadne nietypowe rozwiązanie. Są w każdej zmywarce z koszykiem na sztućce i też w zmywarkach z szufladą. W mojej również, ale na totalnie bezsensownej wysokości, bo wnętrze mojej zmywarki jest po prostu źle rozplanowane. Tylko tu naprawdę nie o tych półeczkach mowa.
                            • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:45
                              Nie wiem czy w każdej, bo poprzedni bosch miał tylko małe, dużej nie miał. Te co ogladałam stacjonarnie, też nie miały polki wielkości szuflady.
                              • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:03
                                Te półki są różnych rozmiarów, ale ma je praktycznie każda zmywarka. Twoja też nie ma półki wielkości szuflady. Jeśli już, to jest to półka długa na całą szerokość kosza, a nie wielkości szuflady. W zmywarce Miele miałam takie po obu stronach górnego kosza i używałam zawsze, bo były na dobrej wysokości i praktycznych rozmiarów. W obecnej są tak umiejscowione, że ich używanie mija się z celem.
              • mava12 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 09:13
                Jak? można zgubić pólkę od zmywarki, tak sie zastanowiłam. No, zdolna jesteś, nie powiem.
                Ja mam różne dodatki do zmywarki. Wszystkie można zdjąc, wyjąc i wtedy zmywarka jest cała dostępna. W tym oczywiście, górny kosz, który też mozna wyjąć.
                Nie ma żadnych rusztowań bo półki przyczepia się do bocznych prętów. I wszystko inne też.
                Ostatnio zmywarka dokonała chyba 5 myc w ciągu jednego dnia bo postanowiłam wymyć piekarnik, okap itp wyposażenie kuchni. W zmywarce został tylko dolny kosz, gdzie spokojnie zmieściły się blachy z piekarnika, szyby z tegoż, ruszty od płyty gazowej czy filtr od okapu + drobne elementy z tych urządzeń. Oczywiście nie jednorazowo bo sa nieustawne. Stąd 5 myc. Za to nie musiałam bawić się w ręczne mycie.
                Ja od lat jestem wierna siemensowi. Znaczy, pierwsza zdechła gdzieś po 13 latach, druga też już wiekowa. Głównym problemem był kamień z wody, który, w przypadku pierwszej, rozszczelnił jakis tam czujnik. Wezwany do naprawy mechanik pokazywał mężowi tę część, ja za bardzo się nie znam. W każdym razie nie to, że mechanizm zmywarki padł.
                • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 11:17
                  U mnie pierwszy bosch żył około 10 lat, ale nie wiem ile dokładnie, pomiędzy 10 a 12 szacuję. Drugiego mam z 7 lat? Trudno powiedzieć.
                  • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 11:19
                    U mnie zyl 3 lata. Po roku od konca gwarancji padla pompa
            • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 08:48
              Nie wiem, dla mnie jest po prostu logiczne, że jeśli na tej samej wysokości muszą się zmieścić 3 półki zamiast dwóch, to nie ma siły, żeby na każdej z nich mieściły się tak samo wysokie rzeczy. Jest to zwyczajnie fizycznie niemożliwe. Natomiast zmywarki Electrolux, przynajmniej te, z którymi miałam do czynienia, mają tak kompletnie bez sensu rozplanowane kosze, że już nigdy nie wezmę Electroluxa nawet za darmo.
            • mava12 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 18:02
              >lopatki czyli cos z czym zwykle byl problem przy koszyku

no ja tam nie wiem...ale w moim siemensie jest kosz na sztućce (z którego nader chetnie korzystam, zawsze) oraz półki, w sumie dwie, po bokach górnego kosza, na których mogę umieścić długie sztućce czy co tam chce aktualnie.
              Przy czym koszyki na sztuce mam dwa, standardowy z 6 przegrodami, oraz mały, będący połową poprzedniego, kiedy np. sztucców mam mniej.
              W górnym koszu mam dwie półki, przeznaczone na sztućce, czy co tam chce. W tym jedna półka jakby dzielona w połowie (dwie oddzielne) więc mogę jedną połowę wypiąć, jakby co.
              Te półki są zaczepiane o boczne prety górnego kosza więc po wypięciu, mam górny kosz całkowicie dostępny,
              No dla mnie koszyk, lub pół koszyka, na sztućce, mogący wędrować po całej zmywarce (zależnie od wolnego miejsca) jest zdecydowanie bardziej wygodny = elastyczny. I NIGDY nie zamieniłabym go na szufladę.
              Ale tu juz było kilka wątków pt. szuflada-koszyk więc chyba nie ma co rozkręcać kolejnej dyskusji
              • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 18:15
                To raczej standard w wiekszosci suszarek w dzisiejszych czasach
                • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 10:52
                  princesswhitewolf napisała:

> To raczej standard w wiekszosci suszarek w dzisiejszych czasach

Niestety tak. Zmywarki bez tej cholernej szuflady trzeba szukać.
                  • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 14:55
                    oszczedze Ci szukania smile seria 2 i 4 boscha nie ma szuflady tylko koszyki
                    • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:50
                      No ale te szuflady mozna wyjac. U mnie byla i ta szuflada i koszyk- i mozna jedno albo drugie albo oba
                      • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:04
                        Ja nie mam kosza na sztućce, więc jak wyjmę szufladę, to nie mam ich gdzie włożyć
                        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:07
                          zrozumialam, ze nastepna zmywarke chcesz tylko z koszem, bez polki, stad polecenie bosza bez szuflady
                        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:08
                          Dokup, w Polsce kosztuje około 50 zł. Wystarczy znać firmę, marka zmywarki nie potrzebna, one są tak profilowane, że pasują uniwersalnie do danej firmy.
                          • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:17
                            szmytka1 napisała:

> Dokup, w Polsce kosztuje około 50 zł. Wystarczy znać firmę, marka zmywarki nie
                            > potrzebna, one są tak profilowane, że pasują uniwersalnie do danej firmy.

Nie mieszkam w Polsce, ale to w sumie bez znaczenia. Zmywarki mają różnie rozplanowane kosze i nawet uniwersalne koszyki nie zawsze pasują. Wiem, bo próbowałam. Poza tym kosz też chciałabym sensowny, a te niby pasujące do electroluxa są beznadziejnie podzielone. Jeśli uda mi się trafić jakiś w miarę sensowny, to pewnie na tym się skończy. Albo wcześniej wymienię zmywarkę, bo z tej nie jestem zadowolona pod bardzo wieloma względami.
                            • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:28
                              Kosze nie są uniwersalne dla wszystkich marek, tylko kosz bosch uniwersalny jest dla zmywarek boscha a elektroluxa dla modeli elektolux. Nie mieszkasz w Polsce, ale ja nie znam cen szwajcarskich, więc podaję kwotę, po to byś miała odniesienie jakiego rzędu to jest kwota po prostu.
              • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 10:52
                No właśnie dla mnie rozwiązanie, które opisujesz, czyli koszyk, który mogę ustawić dowolnie, jak mi pasuje do reszty plus te małe półeczki po bokach górnego kosza, też było dużo lepsze. Niestety, dom kupiliśmy z kompletnie urządzoną kuchnią, z nowymi sprzętami na gwarancji, więc zmywarka została, ale dosłownie modlę się, żeby się w końcu zepsuła 😤
                • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 14:59
                  no wlasnie nie, koszyk musi stac na dolnym koszu i jak mam do mycia np patelnie, garnek, miske
                  (oprocz talerzy) to koszyka bym nie miala gdzie wcisnac
                  polki z gornego kosza wymontowalam po pierwszym myciu w poprzedniej zmywarce, bo wyzsze kieliszki sie nie miescily

Eliszka, Ty z tym swoim elektroluxem, to jak ja z moim kiczenem tongue_out
                  • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 15:12
                    Wszystko zależy od rozplanowania dolnego kosza. W Miele pakowałam na dolny kosz talerze z obiadu 4-osobowej rodziny, miskę od surówki, dwa albo i 3 garnki i spokojnie mieścił się też koszyk na sztućce. Teraz koszyka nie mam w ogóle, a mimo to mam problem, żeby pomieścić wszystkie talerze, bo kosz jest źle rozplanowany i albo się nie mieszczą albo muszę je układać w co drugą lub co trzecią przegródkę żeby się nie stykały. Talerze te same, co wcześniej, więc to nie wina talerzy.

No utknęłam z tym cholernym Electroluxem, a ten jak na złość zepsuć się nie chce 😁

Może uda mi się namówić męża na drugą zmywarkę w pralni, żebym mogła w niej myć śmietniki i różne graty ogrodowe, to pójdzie do piwnicy. Z lodówką się udało, może ze zmywarką też się da 🙃
                    • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 15:22
                      specjalnie dla Ciebie zmierzylam pojemnik, ktory mylam w gornym koszu pod szuflada - 12,5cm
                      najwieksze talerze maja 19cm srednicy, wchodza do dolnego kosza bez problemow, nie lubie ich wiec rzadko sa uzywane
                      owszem, nie wloze wysokich kieliszkow ale to nie problem, jesli takich uzywam to umuje je recznie albo wyjme szuflade tongue_out na codzien uzywamy bezproblemowych 'kieliszkoszklanek'

koszyka bym nie miala gdzie zmiescic tongue_out

no, utknelas, mi KA zrobil przysluge i sie spalil, czego zycze Twojemu elektroluxowi tongue_out
                      • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:11
                        Nie chcę cię zmartwić, ale to wszystko są małe rzeczy. Normalny duży talerz obiadowy ma 28 cm, przynajmniej mój. 19 cm, to mają małe talerzyki i te faktycznie staną mi niemal wszędzie w dolnym koszu, ale w górnym już nie. Szklanki do drinków też tylko takie niższe, a kieliszki nigdzie. Nawet takie niewysokie. Teoretycznie mam miejsce na kieliszki w górnym koszu, takie niby uchwyty. Tylko jak umieszczę w nich kieliszki, to one są praktycznie na leżąco i po skończonym myciu wylewam z kieliszków brudną wodę i domywam je ręcznie. To już wolę umyć ręcznie od razu.

Najbardziej mnie jednak wkurza rozplanowanie koszy. Głębokie talerze do zupy staną tylko w jednym miejscu. W każdym innym się przewracają i zmieści ich się na raz max 6. Podobnie duże talerze płytkie. Mogę je ustawić tylko w jednym konkretnym miejscu, bo inaczej leżą jeden na drugim.

Jak się kiedyś bardzo wkurzę, to zmywarka poleci przez balkon 😤
                        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:46
                          To tego kosza nie możesz przestawić na niższy poziom? Myślałam, że wszystkie zmywarki mają regulowane wysokości koszy 😝
                          • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:52
                            I tak możesz regulować w nieskończoność, czy jest to ograniczone, geniuszko zmywarkowa?
                            • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:54
                              No mnie i bez regulacji na górny wchodzą i kieliszki i talerze, nawet gellebokie do zupy. Geniuszko zakupow, może kup jakieś standardowe naczynia, skoro ani regulacja wysokości kosza też nie pomoże na Twój problem z układaniem garów, bo nic się nei mieści 😁
                              • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:08
                                szmytka1 napisała:

> No mnie i bez regulacji na górny wchodzą i kieliszki i talerze, nawet gelleboki
                                > e do zupy. Geniuszko zakupow, może kup jakieś standardowe naczynia, skoro ani r
                                > egulacja wysokości kosza też nie pomoże na Twój problem z układaniem garów, bo
                                > nic się nei mieści 😁

Jezu, weź ty sobie wbij do głowy, że ja mam na tej samej wysokości trzy kosze, a ty masz dwa. Jak nie miałam nad górnym koszem trzeciego na sztućce, to też mi się większe rzeczy w górnym koszu mieściły. I nie piszę o półeczce, którą ty nazywasz szufladą tylko o trzecim koszu, do którego wkłada się sztućce. Weź sobie podziel te niecałe 90 cm, które ma zmywarka w środku na 2 i na 3, to może zrozumiesz w końcu o czym tu rozmawiamy.
                                • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:09
                                  Kup sobie ten koszuk na widelnce za 50 zikoz wyjmij te zbędna szufladę i twoje problemy będą rozwiązane
                                  • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:10
                                    szmytka1 napisała:

> Kup sobie ten koszuk na widelnce za 50 zikoz wyjmij te zbędna szufladę i twoje
                                    > problemy będą rozwiązane

Dobra, poddaję się. Nie chce mi się więcej tłumaczyć, bo i tak nie wiesz, o czym mowa.
                            • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:59
                              ze niby ja geniusz zmywarkowy? Eliszka, czymze zasluzylam na Twoje nerwy?
                              • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:10
                                mysiulek08 napisała:

> ze niby ja geniusz zmywarkowy? Eliszka, czymze zasluzylam na Twoje nerwy?
                                >

Nie, to do szmytki było, która sie wymądrza na temat szuflady na sztućce, po czym daje zdjęcie pokazujące, ze szuflady nie ma 🤣🤣🤣
                                • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:14
                                  a, ok, szmytki nie trawie, nie czytam
                                • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:15
                                  Jesteś zdenerwowana i nie idzie ci dziś czytanie ze zrozumieniem. Przeklejam mój pierwszy wpis do ciebie: a na dole koszyk, a na górze 3 polki na sztucce, można bezproblemowo je zdjąć i tak dużą zdjęłam i zgubiłam 😅 a na małych myję szpatułki i nakrętki..
                                  • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:19
                                    szmytka1 napisała:

> Jesteś zdenerwowana i nie idzie ci dziś czytanie ze zrozumieniem. Przeklejam mó
                                    > j pierwszy wpis do ciebie: a na dole koszyk, a na górze 3 polki na sztuc
                                    > ce, można bezproblemowo je zdjąć i tak dużą zdjęłam i zgubiłam 😅 a na małych m
                                    > yję szpatułki i nakrętki..

To raczej tobie nie idzie czytanie ze zrozumieniem. Co mi daje fakt, że Ty nie masz szuflady tylko półki, skoro ja mam szufladę? Do czego mi niby ta informacja ma się przydać i w czym niby pomóc?
                                    • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:26
                                      A w czym pomogą ci informacje o zmywarkach innych forumek? Nie pomogła ci też info o regulacji koszy, o usunięciu tej szuflady i kupnie w zamian koszyczka za niewielką kase, więc to widać nie wątek dla ciebie. Nic nie pomoże, piszesz po próżnicy 😆
                        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:58
                          moj blad, talerze obiadowe maja 29cm a nie 19 i te 29cm miesci sie z luzem na dolnym koszu
                          w gornym jak obnize to deserowe sie mieszcza ale gorny kosz jest na np na kocie miski i male talerzyki wiec nie obnizam

zupelnie nie neguje tego, ze wolisz koszyk, ja wole zdecydowanie wole szuflade, przynajmniej te boszowska - kazdemu wg potrzeb 😘
                          i z wk....m Cie rozumiem, ulzylo mi jak zobaczylam dym z kiczena 🤣
                        • andace Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 30.11.25, 16:35
                          U mnie mieszczą się duże talerze na dole, na środkowej półce szklanki pół litrowe bez problemu i mam szufladę na sztućce. Jak potrzebuję umyć wysokie kieliszki (które są bardzo wysokie bo pół litrowe), to mogę opuścić środkowy kosz, jako że mam zmywarkę 45 cm (bo na dwie osoby) to po większej imprezie najpierw myję talerze i garnki, które też mieszczą się w środkowej szufladzie, a potem obniżam średnią szufladę i myję szkła (na dole miski i mniejsze talerze i wtedy na górze kieliszki).

Jak kupowałam zmywarkę to był też dołączony koszyk do sztućców, i szufladę można wyjąć, ale w koszyku mieści się mniej sztućców i nie wsadzę długich łopatek i innych elementów do gotowania, więc używam szuflady i jestem bardzo zadowolona.

Zmywarka Bosch, ma program godzinny na 65 stopni.

• pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 15:26
                      Eliszka, a to ten elektrolux, którego tak nie lubisz za otwieranie się po myciu? 🙈
                      • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:16
                        Nie, to już inny. Po przeprowadzce w nowej kuchni też był niestety Electrolux. Nowiutki, na gwarancji, inny model, więc łudziłam się, że go polubię, ale z czasem lubię go coraz mniej.

Obecny też otwiera się po myciu, ale kuchnia jest inaczej rozplanowana i uchylone drzwi zmywarki w niczym nie przeszkadzają no i można je bardziej otworzyć czy przymknąć. Ten poprzedni blokował drzwiczki w pozycji uchylenia i nie dało się ich ruszyć. To z kolei blokowało mi pół kuchni na czas suszenia, które trwało chyba z półtorej godziny.
                        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:48
                          Pytanie, a po co zmywarki otwierają się po myciu? Moja akurat tego nie robi i jestem ciekawa czemu ma to służyć?
                  • mava12 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 15:35
                    >polki z gornego kosza wymontowalam po pierwszym myciu w poprzedniej zmywarce, bo wyzsze kieliszki sie nie miescily

a u mnie, znaczy w siemensie, wyższe (i niższe) kiliszki mozna myć w środku górnego kosza...jak na zdjęciu
                    https://avans.pl/media/cache/resolve/gallery/images/58/5836456/Zmywarka-SIEMENS-SN55ZS07CE-USP7.jpg
                    Półki po bokach mieszczą się bez problemu. Jeśli chce oczywiście...bo czasem je wyjmuję, z czym nie ma żadnego problemu
                    • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 16:18
                      U mnie też są te uchwyty na kieliszki, tylko jak je tam włożę, to one praktycznie leżą i po skończonym myciu są pełne brudnej wody, więc nie widzę sensu takiego mycia.
                      • mava12 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:42
                        no no ta je nie wiem...bo u mnie kieliszki, ich nóżki, sa zakotwione, w uchwytach jak na zdjęciu wyżej. I nie ma opcji, żeby leżały po myciu.
                        • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:58
                          U Eliszki pewnie też są zakotwiczone, tylko że bardziej poziomo, i dlatego zostaje tam woda po myciu.
      • sylwianna2018 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 30.11.25, 13:25
        Mam zmywarkę Boscha od 2012 r. Jak padnie kupię Boscha. Wiem, że nie jest to już całkiem taiki sam jakościowo Bosch jak kiedyś, ale mimo wszystko.
        Mam też od 2013 r. pralkę Bosch. Żadne z tych urządzeń nie miało ani raz awarii. Teraz wymieniłam lodówkę Libherra z 2011 r. na Boscha. Zobaczymy jak jej pójdzie😄.
      • swinka-morska Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 16.12.25, 11:13
        heca007 napisała:

> Ja napiszę tak- jak mi padnie electrolux to wymienię na boscha... Nie jesteśmy
        > kompatybilni ze sobą tongue_out

Ja z tej samej frakcji wink wymieniłam electroluxa na boscha i bardzo sobie chwalę.
        Wzięłam tego boscha z dodatkowym trzecim płytkim koszem (to nie jest szuflada na sztućce tylko taka płaska półka na miseczki, niskie filiżanki itp. - świetna do kocich misek), z koszykiem na sztućce.
        No i cicho otwiera drzwiczki, a electrolux robił ŁUP! w najmniej oczekiwanym momencie.

• elisabeth.nakatami Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 10:35
      Właśnie wczoraj mili panowie mi zainstalowali nowego Boscha. Ma krótkie programy, np. 1 h, do tego jest cichy i ma panel sterowania na zewnątrz, tak jak chciałam i potrzebowałam. Do tego dostanę zwrot za iGraala i jeszcze parę stówek za opinię, więc jestem kontenta.
      • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 18:45
        Drugiego dnia zawsze byłam kontenta. Mniej, kiedy coś padało zaraz po gwarancji.
        • elisabeth.nakatami Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 00:04
          Ja wykupiłam ubezpieczenie na 5 lat, chociaż tyle mogłam zrobić.
          Mój poprzedni Siemens wytrzymał co najmniej 24 lata (17 ze mną), ale to se ne vrati sad.
          • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 01:06
            5 lat to też nie za dużo. A im droższy sprzęt, tym większy później żal, więc człowiek naprawia za grubą kasę sad
            Ja się już nauczyłam kupować w miarę niedrogie sprzęty, mniej mi szkoda, jak się psują.
            Ostatnio mąż nalegał na naprawdę zmywarki - wydaliśmy 500 zł zanim serwisant powiedział że potrzebna część za 900 plus robocizna.
            Dzięki, kupiłam nową za 1600.
            • chatgris01 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 06:29
              Ja zamiast tańszego sprzętu wykupiłam abonament na naprawy.
              • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 06:52
                Jaki to abonament? Bo np w Euro AGD widzę na zmywarki tylko dodatkowe ubezpieczenie do 5 lat.
                Ostatnia zmywarka popsuła się dokładnie 5 lat i 1 miesiąc po zakupie, sprawdziłam specjalnie 🙈
                • chatgris01 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 07:54
                  W Darty, ale ich chyba nie ma w Polsce (mieszkam we Francji). Najbardziej zbliżona wydaje mi się "Gwarancja Plus" w mediaexpert.
                  Tej gwarancji na 5 lat też od lat nie biorę, po tym, jak mi się popsuły najpierw odkurzacz, a potem zmywarka też jakoś 5 lat i miesiąc-dwa po zakupie 🙈
                  • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 10:04
                    Aha, czyli po prostu ubezpieczenie.
                    To najdłuższe też jest na 6 lat, w dodatku ma jakieś wyłączenia. W Polsce oczywiście, może u Ciebie jest inaczej.

Zmywarkę kupiłam za 1600 zł, niemalże tyle ile kosztuje to ubezpieczenie. Jak się zepsuje po 3, 5 czy 6 latach, po prostu kupimy nową.
                    • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 10:06
                      pleszkazlasu napisała:

> Zmywarkę kupiłam za 1600 zł, niemalże tyle ile kosztuje to ubezpieczenie

Źle popatrzyłam, za tańszą zmywarkę oczywiście ubezpieczenie też będzie tańsze, jednak wciąż wynosi jakieś 1/4 ceny sprzętu.
                    • chatgris01 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 16:29
                      U mnie to polega na tym, że płacę 11,99€ miesięcznie i bez żadnych dodatkowych opłat przyjadą i naprawią wszystkie kupione u nich duże AGD po upływie okresu gwarancji (bo na gwarancji wszystkim wszędzie się bezpłatnie naprawia), a jak się nie da naprawić, to zwrócą mi całą wydaną kasę (już mi zwrócili 500€ za poprzednią pralkę, której po 3,5 roku padł silnik w sposób nienaprawialny). Nie kupione u nich też naprawią, za opłatą, ale nie zapłacę za przyjazd (biorąć pod uwagę, że sam przyjazd technika kosztuje prawie 90€, nawet jeśli tylko obejrzy i stwierdzi, że nic się nie da zrobić, to jest to korzystna opcja).
                      Na razie jestem na plusie...
                      • chatgris01 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 16:30
                        Obecnie mam zabezpieczone w ten sposób pralkę, suszarkę, zmywarkę i lodówkę.
                    • elisabeth.nakatami Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 17:37
                      pleszkazlasu napisała:

> Aha, czyli po prostu ubezpieczenie.
                      > To najdłuższe też jest na 6 lat, w dodatku ma jakieś wyłączenia. W Polsce oczyw
                      > iście, może u Ciebie jest inaczej.
                      >
                      > Zmywarkę kupiłam za 1600 zł, niemalże tyle ile kosztuje to ubezpieczenie. Jak s
                      > ię zepsuje po 3, 5 czy 6 latach, po prostu kupimy nową.

Ja nie mogłam kupić takiej taniej, bo potrzebowałam konkretnej zmywarki do zabudowy z panelem sterowania na zewnątrz, a nie w środku. A mało jest już takich zmywarek. Przy czym mi się akurat bardzo nie podoba panel sterowania wewnątrz, tak samo jak ta górna wysuwana szuflada na sztućce. Mamy taką w robocie i nieeee, jednak nie.
                      Mój Bosch ma porządny koszyk na sztućce i porządny panel sterowania na zewnątrz. Ale oczywiście był odpowiedno droższy, aczkolwiek to wciąż nie jest poziom Miele, na którego mnie nie stać.
                      Btw. ubezpieczenie na te 5 lat daje chociaż gwarancję na ten czas, nie życzę Ci źle, ale oby zmywarka nie zepsuła się zaraz po dwuletnim okresie gwarancji, bo i tak bywa. A kupno nowej to nie tylko kupno, ale i parę setek za wniesienie i montaż/ demontaż starej. Ja tylko się cieszę, że odzyskam przynajmniej te 500 stówek dzięki akcjom promocyjnym.
                      A tak w ogóle, to chciałam naprawiać moją 25 letnią zmywarkę, ale nikt inny poza mną nie chciał, więc i ja musiałam skapitulować.
                      • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 13:02
                        A ja mogę kupić zwykłą, bo nie mam w zabudowie, więc nie musiałam się ograniczać, i nie zależy mi na firmie, ponieważ nie wierzę, że ta 3 razy droższa będzie działać 3 razy dłużej.
                        Mam i koszyk, i trzecia szufladę, obie rzeczy można wyjąć.

Wniesienie i instalacja zmywarki to jakieś 150 zł, więc już nie przesadzajmy.
                        Akurat te ostatnią przywieźliśmy i zainstalowaliśmy sami, ponieważ nie chcieliśmy czekać na transport. Wystarczy duży samochód, zaparkowany przed tarasem od kuchni, nie musieliśmy zmywarki targać na 4 piętro po schodach smile

Pisanie recenzji za kasę jest dla mnie mocno wątpliwe. Jak widzę opinie oznaczone „produkt testowany/otrzymany w ramach promocji”, od razu wybieram coś innego, niezależnie od treści tych recenzji.
                        • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 13:06
                          pleszkazlasu napisała:

> Wniesienie i instalacja zmywarki to jakieś 150 zł, więc już nie przesadzajmy.

Przepraszam, sprawdziłam że jednak 329 zł w Rtv Euro.
                          Tak czy inaczej, nie jest to opłata obowiązkowa.
                          Stara zmywarkę odebrał od nas tego samego dnia pan zbierający elektrośmieci na leczenie swojego syna z porażeniem mięśniowym.
                          • elisabeth.nakatami Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 13:13
                            Mamy po prostu inne strategie zakupowe i inną sytuację wyjściową/mieszkaniową.
                            Ja akurat nigdy nie kupuję najtańszych produktów, ale takie z największym rabatem. I tak, akurat 330 zł do dla mnie bardzo dużo. Przy czym u mnie akurat dwóch ludzi spędziło przy zmywarce 2 odcinki Rancza, z tym, że ja sobie oglądałam przy winku, a oni leżeli pod zlewem i się mordowali z odpływami smile.
                            A co do promocji, to nie widzę sensu obrażać się na kody rabatowe, urodzinowe, cashbacki z igraala i zwrot kasy od producenta.
                            I tak, ja jestem zadowolona z tej konretnej zmywarki, bo długo jej szukałam i wszystko mi w niej pasuje. I mam spokój chociaż na te 5 lat.
                            • elisabeth.nakatami Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 13:19
                              Przy czym od razu uprzedzę pytanie, dlaczego tak długo siedzieli, ano bo przepychali mi rury w gratisie wink.
                            • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 13:22
                              Oczywiście, że mamy inne strategie.
                              Mnie po prostu dziwi (i trochę denerwuje, przyznam) takie pouczanie, że przecież coś się może zepsuć po dwóch latach, i że instalacja też kosztuje. Serio? 🙈
                              Na tym forum są raczej dorosłe osoby, zarabiające na siebie i wydające swoje ciężko zarobione pieniadze. Takie teksty w stylu kapitana Obvious są całkowicie zbędne.
                              • elisabeth.nakatami Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 13:27
                                Nie, nie są oczywiste, bo nie wszyscy wiedzą, że Igraal już wystartował i że można dostać cashbackiem parę stówek. A ja się chętnie swoją wiedzą dzielę.
                                I nie, nie podoba mi się kupowanie najtańszego chłamu i wyrzucanie go po roku czy dwóch. Uważam to za krańcową niegospodarność i zatruwanie środowiska elektrośmieciami. I takie postawy zawsze będę piętnować.
                                Na szczęście wchodzi cło na g#wno z Temu czy Sheina, więc chociaż tutaj zakupy się skończą.
                                • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 13:38
                                  elisabeth.nakatami napisała:

> Nie, nie są oczywiste, bo nie wszyscy wiedzą, że Igraal już wystartował i że mo
                                  > żna dostać cashbackiem parę stówek. A ja się chętnie swoją wiedzą dzielę.

Nic o Igraalu nie napisałam. Konkretnie podałam, które oczywistości wydają mi się zbędne.

> I nie, nie podoba mi się kupowanie najtańszego chłamu i wyrzucanie go po roku c
                                  > zy dwóch.

Czy ktokolwiek w tym wątku pisał o kupowaniu najtańszego chłamu, żeby go wyrzucić po dwóch latach? Nie widziałam.
                                  Jeśli mówisz o mnie, to znaczy, że do szkoły miałaś pod górkę i w zadymce 🙈
                                  Napisałam coś o innym znaczeniu: otóż kupuję tanią zmywarkę i JEŚLI się zepsuje, nie będzie mi jej tak żal.
                                  Działającej zmywarki nie wyrzucam, nie psuję jej też specjalnie, bo mi się znudziła. Jednak nie uśmiecha mi się płacić na wstępie 4500 zl za zmywarkę lub później 2000 zł za naprawę, tylko dlatego, że producent wyprodukował szajs, żeby zarobić jeszcze więcej kasy.

> Na szczęście wchodzi cło na g#wno z Temu czy Sheina, więc chociaż tutaj zakupy
                                  > się skończą.

W wątku o sprzęcie AGD to cenny głos, dziękujemy!
                                  • elisabeth.nakatami Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 13:43
                                    A kto mówi o 4500 zł?
                                    Moja zmywarka po uwzględnieniu wszystkich kodów rabatowych, cashbacków i zwrotów od producenta zbliży się do tej twojej najtańszej za 1600 zł.
                                    I co, nadal przekonana o słuszności swoich wyborów zakupowych? tongue_out

• pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 15:32
                                      O rany, myślałam że wszystkie te zabiegi to chociaż za jakieś poważniejsze pieniądze…. Czyli kupiłaś boscha z najtańszej półki. A ja wolałam jednak swoją zmywarkę, na I, firmy nie pomnę smile
                                      Nie widzę sensu w tych wszystkich zabiegach, żeby za 500 zł różnicy mieć BOSCHA smile jak forumka z wątku obok o markach premium.
                                      Ale niech ci się dobrze chowa.
                                      • elisabeth.nakatami Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 15:43
                                        Hahahhaha, dziękuję!
                                        Potrzebowałam zmywarki z panelem sterowania na zewnątrz, dużym panelem sterowania, tak mi się podoba i inna nie pasowała mi do mebli. A czy się nazywa Bo.sch, S.iemens czy d.upa Jasia, to jest mi wszystko jedno.
                                        I nie, nie chodzi o 500 zeta, z kodami na BF, moim na urodziny plus zwrotami obcięłam cenę o prawie polowę. To imho dobry interes.
                                        Na przyszłość bierz przykład ze mnie wink.
    • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 19:07
      ja jestem team bosch, mimo nieudanej suszarki (ale ciezko pracowala)

pierwsza zmywarka przy przeprowadzce poszla do ludzi i ponoc nadal dziala, obecna ciezko pracuje (nawet 5 cykli dziennie) juz prawie 8 lat, owszem, po drodze byla do wymiany pompa (chyba dwa lata temu) i mam nadzieje, ze jeszcze dlugo bedzie dzialac, bo nie bardzo jest na co zamienic

wada jest to, ze najkrotszy program (nie liczac szkla) z 60stp to 2,3h, poprzednia miala chyba 1.1h
      a i ma tace na sztucce, ktora bardzo lubie
      • dominika9933 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 19:19
        Mam Whirlpool, ma 14 lat i ma się świetnie. Choć jakieś 3-4 lata temu miała wymienioną pompę. Ma krótki program, ale tego modelu i tak już nie produkują, nawet nie wiem czy ta firma jeszcze istnieje🤔
        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 19:38
          istnieje, nawet kilka marek kupili w tym kitchen aid
        • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 21:37
          Nie wiesz czy Whirlpool istnieje? Mieszkasz pod kamieniem?
      • leyla76 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 08:01
        Ja też mam Bosh, bo taka była zainstalowana w momencie kupna domu. Była stara, ale działała bez problemów kolejne parę lat. Wymieniałam na nową, też Bosh , w sumie taka samą, tylko nowszy model, bo ta stara jakby przestała myć w jednej połowie zmywarki, dolna część, tylna półka. Nie pomogło czyszczenie itp. Zawsze naczynia były tam brudne.

Mój obecny bosh ma jakieś 6-7 lat, panel sterowania na zewnątrz, najkrótszy program to 47minut. Eco to 3,5h, ale po włączeniu przycisku skróć program, robi się 1h10.

Raz wymienialiśmy pompo- grzałkę czy jak to tam się zwie. Wymienił partner oglądając tutorial na YouTube, część kupiona na Amazon.
    • mayaalex Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 27.11.25, 23:15
      Mam zmywarke siemens, najkrotszy czas to 29 minut. Zainstalowalismy ja tuz przed pandemia wiec troche juz z nami jest.
    • madame_edith Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 09:11
      Ja tem zawsze i wszędzie polecam bosche i siemensy. Zrobiłam przy urządzaniu odstępstwa od tej świętej zasady na rzecz electrolux (płyta i piekarnk) i bardzo żałuję. Nigdy więcej nie kupię nawet tostera 😀
      • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 18:03
        A co nie tak z powyzszymi? U mnie np piekarnik elektroluxa nierówno grzeje, grzałki jakby były różnej mocy, z jednej strony mam wypiek już ciemny a z drugiej blady.
    • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 10:57
      Miele.

W zyciu mialam wiele sprzetow roznych firm. Pralki zmywarki Boscha nawet padaly. Miele zmywarka wytrzymala 15 lat, a odkurzacz mam juz 13 lat.

Niedawno wymienilam ta zmarla zmywarke Miele na kolejna Miele. Pralke tez mam Miele.

Warto troche wiecej zaplacic ale miec spokoj na wiele lat
      • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 13:47
        Moja pralka Miele wyzionęła ducha miesiąc po końcu gwarancji. Ponieważ już w czasie gwarancji psuła się ze dwa razy, postanowiliśmy ją wymienić. Z kasa było wtedy krucho, a na rynek wchodziło Beko, więc kupiliśmy Beko. Był to rok 2007 lub 2009… pralka Beko do dziś nie chce się zepsuć 🙈 raz naprawialiśmy jej zamek w drzwiach, ale poza tym jest nieśmiertelna smile
        Wiem, że pewnie jesteś gotowa umrzeć na tym wzgórzu, ale ja w ogóle nie wierzę w to, że droższe sprzęty sa lepszej jakości i żyją dłużej. Uważam, że to kwestia egzemplarza i szczęścia.
        • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 13:56
          Miele ma gwarancje do 10 lat z MSC. Po 10 latach ci sie popsula i narzekasz?

Gdy cos sie popsuje po tym czasie to tez serwis jest bardzo pomocny

Caly ich marketing polega na trwałości i solidnosci bo nie jest to firma innowacyjnych bajerow jak np Samsung. Znam kogos kto tam pracuje w R&Di stoi twardo na stanowisku trealosci produktow
          • budyniowatowe Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 15:38

> Miele ma gwarancje do 10 lat z MSC. Po 10 latach ci sie popsula i narzekasz?
            >

I tyle na temat 10 letniej gwarancji Miele
            • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 15:48
              na miele mialam 2lata gwarancji a nie 10 tongue_out
            • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 17:48
              Dojrzyj ze napisalam MSD
          • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 17:20

> Miele ma gwarancje do 10 lat z MSC. Po 10 latach ci sie popsula i narzekasz?
            >
            >
            Nie, popsuła mi się po standardowej gwarancji, czyli 2 czy 5 latach, nie pamiętam. A tak naprawdę wcześniej, ale naprawili.

A szczerze, tak, nawet i po 10 latach bym narzekała. Była super droga i wypasiona, więc owszem, oczekiwałabym że pożyje dłużej niż Beko, model wtedy najtańszy albo jeden z najtańszych. Który nie chce się zepsuć już chyba 18 rok…
            • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 17:53
              Rewelacyjne masz to Beko. Ja mialam najpierw Boscha suszarke jak zepsula sie tuz po gwarancji to kupilam najtansza jaka byla Beko zakladajac ze i tak sie psuja. A ta z kolei odebrali Panowie w ramach wymiany bo okazalo sie ze niektore wybuchły i do wyboru znow byl Whirpool i Beko w ramach wymiany bo właścicielem jest ten sam Turecki wlasciciel. No to wybralam Whirpool, ta padla po ok 3 latach to kupilam Hinsense i zobaczymy ile pozyje
        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 14:05
          mialam tak z suszarka miele, 'pompa ciepla' padla chyba po pol roku, serwis nie dotrzymal terminu naprawy i miele zwrocilo kase, a ze potrzebowalam suszarki juznatychmiast to kupilam to co bylo w promocji, padlo na niski model samsunga z pompa ciepla, suszy, no suszy ale szalu nie ma

a miele to juz nie jest to miele co kiedys, podobnie jak bosch, coz ksiegowi sa wszedzie tacy sami tongue_out
          • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 14:15
            Nie oplacaloby im sie dawac na 10 lat gwarancji gdyby padaly te sprzety tak samo jak inne
            • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 15:49
              gdzie masz te 10lat gwarancji? pokaz mi produkt z takim opisem to moze uwierze
              • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 17:30
                Może jej chodzi o te gwarancję 10letnia na silniki inwerterowe, każda firma ostatnimi czasy chyba to ma
              • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 17:49
                Tez nie dojrzala ze napisalam gwarancje MSD czyli przedluzona gwarancja. A w tej chwili chocby jest za darmo:
                • budyniowatowe Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 00:21
                  Tylko zapomniałaś dodać że ta MSD gwarancja jest płatna
                  • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 00:40
                    Nie. Ty nie wiesz co to jest MSC, a eyraznie o tym pisalsm. Poza tym nie kazda. Wyzej wkleilam opcje za darmo na 10 lat.

Poza tym za pierwsze 2 Lata placisz tez- w cenie sprzetu
                    • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 10:40
                      Nie podniecaj się tak tą miele, bo bie ma czym, jedzie na dawnej opinii, dalej biorąc kase tylko za markę. Bosch pewnie 2 x tańszy albo i więcej i też spokojnie dyszkę pociagnie bez szukania jakiejś gwarancji dodatkowej. A jak trzeba będzie naprawić to części też będą tańsze i dostępne na naszym rynku. Na olx sobie coś zamiennie kupię i mąż wymieni, bez użerania się z serwisami.
                      • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:43
                        Szmydtka nie podniecaj sie Boschem. Bosch to tu tania I powszechna marka. Nie, Miele nie jest dwa razy drozsze

Firma jaka wydaje gwarancje na tyle lat wie co robi bo gdyby sie psuly w tym czasie absolute by sie to nie oplacalo dla biznesu.

Jak wspominalam znam logos z R&D w Miele a moj aktualny szef pracowal w Samsung I w Bosch wczesniej. Mam wglad w ta branze wiekszy niz ty

• szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 22:04
                          A niech sobie będzie i duchem świętym. Ja nie zamierzam płacić za znaczek na zmywarce, wystarcza mi sredniabpolka boschow I samsungów. I nic co mialam z agd/rtv nie popsuło mi się w czasie krótszym niż 10 lat, wyłączając głupia pralkę produkcji candy, kupiona by spróbować, czy najtańsze też dadzą radę.
                          • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 30.11.25, 11:15
                            Rozumiem ale watek jakby nie byl na najbardziej ekonomiczna a jednak nie psuja a sie szybko sie zmywarka. Tylko ogolnie co polecamy w zmywarkach. Wiec polecamy i gorna i dolna polke.
                            Ja Miele kupuje na okazjach.
                            • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 30.11.25, 13:38
                              nie bardzo rozumiem Ja Miele kupuje na okazjach skoro to tak swietny sprzet, lata gwarancji i w ogole, to ile masz tych lodowek/pralek/zmywarek/suszarek ? skoro ciagle kupujesz na okazjach ? 😝🤣

ps
                              nie trudz sie z odpowiedzia, to jest ironia
                              • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 30.11.25, 13:55
                                Hmm, ja za swego dorosłego życia mam 3 pralkę, 1 żyła lat 10+, druga w ramach eksperymentu kupiona bardzo krótko i teraz mam trzecią. Lodówkę mam drugą w życiu, to samo sprzęt do gotowania/pieczenia, nawet mikser do ciasta drugi, odkurzacze chyba 3 się przewinęło, albo też 2, bo tego już nie pamiętam. Zaraz będę mieć 45 lat, wyszłam z domu na swoje po studiach, więc przez 20 lat mam sprzęty i dopiero drugie sztuki przeważnie. Opiekacze do kanapek to nie znicze, mąż z dzieciakami łamią i tabletów sporo było, starszy syn tlukl, bo jest jakiś niezborny ruchowo. Telewizor nawet mam drugi w życiu.
                                • chatgris01 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 30.11.25, 14:05
                                  Ja za mojego dorosłego życia mam coś ósmą pralkę big_grin
                                  No ale jestem z 15 lat starsza, a oprócz tego jak mieszkałam w domu, to miewałam dwie na raz, bardzo praktyczne (teraz niestety brak mi miejsca).
                                • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 30.11.25, 15:03
                                  To tez kwestia exploatacji. Mam znajomego z ktorym rozmawialam niedawno i narzekal na koszta pradu. Powiedzialam mu ze ja mam ta opcje prądu z roznymi cenami i roznych porach i ze programuje pralke zmywarke i suszarke tak by wlaczaly sie z opoznieniem. A on do mnie ze mu sie to nie oplaca bo piora 1-2 razy w tygodniu i zmywarka tez moze raz na 3 dni chodzi.

Przyznam ze dla mnie bylo to zaskoczeniem bo to 4 osobowa rodzina. U mnie zmywarka chodzi codziennie a czasami i dwa razy dziennie. Pralka codziennie. Suszarka albo elektryczna rozkladana suszarka w sezonie oczywiscie gdy nie da sie suszyc na dworze - codziennie.

Wiec mysle ze to kwestia intensywności eksploatacji. Przy takim eksploatowaniu jak u nas to jak przetrwa 12 lat to juz jej bije uklony.

• princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 30.11.25, 14:57
                                Czepiasz sie slowek....Pralek jedna, zmywarki dwie, lodowki dwie zamrazarki skrzyniowr dwie, suszarka.... No troche jest. ( Nie nie wszystko Miele)

Ale kupuje jak jest okazja, tzn cos padlo wiec szukam okazyjnej ceny.
        • leyla76 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 16:16
          pleszkazlasu napisała:

> Wiem, że pewnie jesteś gotowa umrzeć na tym wzgórzu, ale ja w ogóle nie wierzę
          > w to, że droższe sprzęty sa lepszej jakości i żyją dłużej. Uważam, że to kwesti
          > a egzemplarza i szczęścia.

Dokładnie też tak uważam.
          Dla przykładu, kupiłam (jeszcze wtedy mieszkając w UK) jakoś w 2005 suszarke bębnową marki hoover. Jakiś zwykły model, nie z najwyższej półki, ale suszyła świetnie.
          Gdzieś w 2018 wymieniłam ja na nową , bo zaczął jej szwankować sensor suchości .
          Wymieniłam na LG, która zepsuła się po jakiś 4-5 latach używania, Kupilam LG, bo mam pralkę tej firmy kupioną w 2011, która dalej bez zarzutu działa.

Hoover - jako, ze tam à suszarka była nie do zdarcia to postanowiłam kupić taką samą do naszego domu w UK. Identycznej nie dostałam, ale kupiłam nowszy model i ta suszarka zepsuła się po niecałym roku.

Do domu w Szwajcarii kupiłam suszarkę Beko, po tym jak LG padła. Działa dopiero pare miesięcy, ale suszy naprawdę dobrze.

• chatgris01 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 16:34
            Też jestem bardzo zadowolona z suszarki Beko (kupionej na wq...e po tym, jak po 8 latach padła mi Miele).
            Kiedyś to było Miele, teraz już nie ma Miele tongue_out
            • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 17:22
              chatgris01 napisała:

> Kiedyś to było Miele, teraz już nie ma Miele tongue_out

Uwielbiam te powiedzonka smile
              • princesswhitewolf Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:44
                Cene jakos trzeba sobie zracjonalizowac
                • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 21:31

> Cene jakos trzeba sobie zracjonalizowac

Otóż to, Princess 😂
    • zapozno23 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 28.11.25, 12:28
      Jestem zadowolona z Samsunga. Nie psuje się tfu, tfu, jak na razie wytrzymała dłużej niż Siemens czy Bosch.
    • armamagedon Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 17:13
      Siemens lub bosch - to to samo. Polecam, najlepszemprogramy, możliwość dołożenia, produkowane w Europie, chyba częściowo w Polsce. Nieśmiertelne.
      • chatgris01 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 18:15
        Komu nieśmiertelne, temu nieśmiertelne-mnie wszystkie Bosche (nie tylko zmywarki) padały po 5 latach.
        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 18:24
          Moja koleżanka mnie zniechęciła do pralek bosch, bo 2 padły jej po 2 latach. Ja z bosch mam tylko zmywarkę, blender i odkurzacz, a i suszarkę do włosów kiedyś mamie kupilam i działa już z 10 lat na pewno. No ale to tylko drobne agd, z dużym sprzetem brak doświadczenia. Siostra ma lodówkę, najpierw za mocno mroziła i w lodówce zamarzało, a potem powylamywaly się polki, ale cholera też z 10 lat dziala
          • chatgris01 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 18:49
            Mnie z Boschów został tylko piekarnik, na razie działa, ale nie ma 5 lat.
            Zmywarki Bosch miałam dwie, złego słowa nie powiem na działanie, bo myły bardzo dobrze, no ale padły po 5 latach, co mnie wnerwiło, bo uważam, że za taką cenę powinny pohulać minimum 10 lat.
            Pralka Bosch była taka se, Miele (którą jednocześnie miałam) do pięt w efektywności nie dorastała (ale obecne pralki Miele też by jej nie dorównały, to se ne vrati), i też zdechła po 5 latach. Naprawy w cenach kosmicznych (części bardzo drogie) i się zniechęciłam do tej marki.
            Miałam jeszcze odkurzacz i lodówkę i też ich dosięgła klątwa 5 lat.
            • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:16
              ja dla odmiany zlego slowa na boscha nie powiem (poza odkurzaczami, bo te to porazka)

pierwsz pralka poszla do ludzi po 7 latach, sprawna do dzisiaj czyli ma teraz 15, obecna 8 rok, tak samo lodowka i zamrazarka, suszarka owszem, padla po 7latach ale po wymianie modulu powinna ozyc, tylko trzeba sie tym zajac, o mumach nie wspmne smile, zmywarki, jedna (tez wydana do ludzi 8lat temu, nadal dziala) obecna pracuje 7 rok
              prace u nas sprzety maja ciezka tongue_out
              za to miele mnie zniechecilo totalnie, podobnie samsung
              • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:21
                Ja z kolei z odkurzacza jestem zadowolona. Z pierwszej zmywarki byłam bardzo zadowolona, z drugiej nie jestem. Do dziś żyjemy, że nie chcieliśmy naprawiać tej.pierwszej. Teraz mąż ma więcej samozparcia i na pewno by próbował ją zreanimować. Druga mi nie domywa i ma jakiś bardziej złożony system.filtrow w porównaniu do.poprzedniczki i one ciągle brudne
                • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:21
                  Do dziś żałujemy 😅
      • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:02
        Co to jest „możliwość dołożenia”?
        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:17
          mozesz dolozyc w trakcid cyklu i w przypadku zmywarki i pralki, suszarki tez
          • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:25
            W przypadku pralki to rozumiem, że nie jest to standardowa funkcja, ale nie widziałam jeszcze zmywarki ani suszarki, której nie da się zatrzymać i otworzyć w trakcie pracy, żeby coś dołożyć.
            • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:29
              teraz, przy ekologicznym poborze wody, taka funkcje ma chyba kazda pralka
              suszarla to wiadomo,
              ze zmywarka roznie, w instrukcji pierwszego boscha bylo wyraznie napisane, zeby nie przerywac cyklu ale to lata temu
              • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:30
                *suszarka
              • pleszkazlasu Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 29.11.25, 19:53
                Ok, moja Beko z 2007 roku nie ma takiej funkcji, więc jestem nie na czasie 🙈
                Za to każda uzytkowana przez mnie zmywarka, lacznie ze starym boschem, miały guzik pauzy, albo naciskało się krótko start, albo lekko uchylało drzwiczki.
                Nie jest to zalecane, bo zmywarka zużywa wtedy więcej energii, no i naczynia mogą się nie domyć, jeśli ktoś dołoży przypalony garnek na ostatnie 10 minut smile więc to chyba zastrzeżenie typu „kawa może być gorąca”.

Suszarkę to już w ogóle można zatrzymać kiedy się chce… nawet mojego (znowu) antycznego elektroluxa.
    • elisabeth.nakatami Re: Cześć piękne 🥰 Zmywarka 15.12.25, 20:31
      Kocham mojego Boscha! Po paru tygodniach użytkowania stwierdzam, że kocham moją nową zmywarkę. Ma super program na 65 stopni C, który trwa tylko godzinę. Do tego jest tak cicha, że ja jej praktycznie nie słyszę, muszę nasłuchiwać, czy w ogóle pierze.
      Do tego od kiedy ją mam, włączam ją zawsze jak jestem w domu, bo uwielbiam ten moment otwarcia z idealnie gorącymi i czystymi naczyniami smile.
      Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie się dobrze układać przez długie lata, bo na razie jestem zachwycona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka