Dodaj do ulubionych

bole serca:(

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 09:45
hej dziewczyny,mam pewien problem,otoz od 2 dni odczuwam niepokojacy bol w
okolicy serca,tak jakby chwilowe skurcze trwaja 3-4 sekundy, 5minut przerwy i
znowu to samouncertain
czy takie bole moga byc wywolane nadmiernym stresem? jestem przed matura...
dodam ze cisnienie mam w normie,jednak puls jest dosc wysoki.. 80
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewelina Re: bole serca:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 10:22
      ja tez mma takie bóle, poszłam do kardiologa i okazało się,ze to od zielonej
      herbaty, odstawiłam ja i ból minął, a z gazet wiem,że bóle w klatce pierisowej
      niekoniecznie wiążą się z sercem może to byc coś z płucami albo z przeponą , w
      najnowszym "życiu na gorąco" jest artykuł, poczytaj sobie
    • toffie Re: bole serca:( 01.05.07, 12:16
      Jaki jest charakter bólu: czy jest to ból gniotący, dławiący? Możesz
      zlokalizować go przez przyłożenie pięści do okolicy serca? Czy raczej jest to
      ból kłujący i możesz go dokładnie zlokalizować palcem?

Czy ból nasila się w czasie wdechu? Czy mija, kedy odpoczywasz? Czy pojawia się
      już od rana i budzi w nocy czy raczej dopiero popołudniu?

Wygląda to na dusznicę bolesną (jak najbardziej związana z dużym napięciem i
      stresem), ale może to być też neuralgia międzyżebrowa (typowa w młodym wieku,
      właściwie nie wiem dokładnie skąd się bierze).

Raczej nie skłaniałabym się do wywodów mojej poprzedniczki...Podejrzewam, że
      dokucza Ci serduszko, opanuj się trochę i nie denerwuj aż tak bardzo. Gdyby ból
      się pogłębiał lub przestał ustępować w czasie spoczynku - koniecznie zgłośsię
      do lekarza po leki poprawiające krążenie wieńcowe, chyba że ktoś zrodziny
      choruje na serce i akurat będzie miał pod ręką nitroglicerynę (ale można ją
      wziąć tylko wtedy kiedy ból się faktycznie pogłębi i nie będzie ustępował)
      • Gość: ccs Re: bole serca:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 12:27
        Podobno czasami lepsza jest aspiryna zamiast nitrogliceryny. Przy bólach serca
        i niemiarowym biciu (stany przedzawałowe) amerykańscy lekarze zalecają
        kilkakrotne kaszlnięcie.
        • toffie Re: bole serca:( 01.05.07, 12:39
          Aspiryna jest zasadniczo dobra, jeśli masz pewność, że stan przedzawałowy
          wywołany jest przez zamknięcie światła naczynia materiałem zatorowym. Nie masz
          natomiast żadnej pewności, że tak młoda osoba może mieć zaawansowaną miażdżycę
          lub zakrzepicę (wręcz powiedziałabym, że jej nie ma).

Dlatego w stanach nagłych, kiedy ból wieńcowy jest wywołany przede wszystkim
          przez skurcz naczyń, polecałabym jednak nitorglicerynę, bo zadziała
          rozszerzająco, jest szybka i skuteczna w stanach nagłych.

Oczywiście, kiedy nie ma nitro można podać aspirynę, tylko nie przyniesie to w
          przypadku młodych osób dobrego efektu, bo aspiryna ma zasadniczo inne działanie
          (hamuje wydzielanie prostaglandyn, które rozszerzają naczynia krwionośne;
          podanie aspiryny spowoduje zatem brak efektu rozszerzającego naczynia -a to
          jest bez sensu w tej sytuacji).
          • Gość: ccs Re: bole serca:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 14:50
            Problem w tym, że nitorgliceryny nie dostaniesz bez recepty, a nie spotkałam
            się z tym, by lekarz zapisywał ja profilaktycznie przy jakichś kłopotach z
            sercem.
            Pozdrawiam
            • toffie Re: bole serca:( 01.05.07, 14:57
              Ale czy Ty nie rozumiesz, że branie Aspiryny w takiej sytuacji jest bezcelowe
              albo wręcz niebezpieczne? Problem z lekami nie polega na tym, że są albo że nie
              są dostępne na receptę, ale na tym czy można je w danej sytuacji zastosować czy
              nie!!!

Do autorki wątku: przeszłabym się do lekarza, objawy wskazują na dusznicę,
              której zasadniczo nie wyhamowuje wypoczynek. W tej sytuacji być może potrzebne
              będą leki hamujące działanie układu współczulnego, który przed maturą wyraźnie
              o sobie przypomina. Pozdrawiam.
      • Gość: agatha Re: bole serca:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 14:25
        charakter bólu:to ból gniotący, dławiący? nie potrafie go dokladnie
        zlokalizowac;
        kiedy boli,ciezko jest mi zlapac oddech,zauwazylam ze bol nasila sie po
        gwaltownym ruchu,po posilku.. kiedy spokojnie leze,bol nie jest tak czesty,choc
        tez wystepuje.
        • Gość: agatha Re: bole serca:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 14:28
          bol odczuwalam w nocy,ale nie tak intensywny,trwa caly dzien uncertain
          • Gość: ccs Re: bole serca:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 14:53
            Idź jutro do internisty niech Ci da skierowanie do kardiologa. Kardiologa zaś
            poproś o skierowanie na Holtera lub zrób to badanie sama. Kosztuje coś ok. 50
            zł a przynajmniej sprawdzisz, co się dzieje z sercem.
            A jeszcze dzis jedź na pogotowie, niech Ci zrobią ekg i dają coś na te bóle.
            Nie powinny trwac bez przerwy. Przynajmniej ja bym nie czekała.
            • Gość: ccs Re: bole serca:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 14:54
              Na pogotowie, a najlepiej do szpitala na kardiologię - nie mogą Cię wygonic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka