Dodaj do ulubionych

DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Prokura

18.12.25, 16:46
Irlandia się kłania. Policja i prokuratura wkroczyła do DPS w mieście Wschowa k. Zielonej Góry. Dzieci i młodzież z niepełnosprawnoscią intelektualną i ruchową i takie coś :

zw.pl zarzuty-dla-zakonnicy-i-dwoch-pracownic-z-dps-u-we-wschowie-prokuratura-ujawnia-szczegoly,155759
Obserwuj wątek
    • sisi25 Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 16:47
      link :
      zw.pl/zarzuty-dla-zakonnicy-i-dwoch-pracownic-z-dps-u-we-wschowie-prokuratura-ujawnia-szczegoly,155759
    • daniela34 Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 16:50
      Jordanów 2.0
      • hanusinamama Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 17:14
        A ile było wtedy obietnic, ze teraz to bedą kontrolować...
        • sisi25 Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 19:06
          hanusinamama napisała:

> A ile było wtedy obietnic, ze teraz to bedą kontrolować...

Teraz będą "ubolewać" , oni zawsze "ubolewają", taką mają taktykę jak są złapani na gorącym uczynku.
    • misiamama Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 16:59
      Przeczytałam tylko lead, nie jestem w stanie czytać teraz całości. Wygodnie było wierzyć, że siostry zakonne mają osobowość Małgorzaty Chmielewskiej, która co istotne, siostrą zakonną nie jest. Tymczasem okazuje się, że zakony to miejsca przemocy instytucjonalnej, pracy półniewolniczej i agresji. Wobec tej wiedzy czymś w zasadzie zrozumiałym jest, że kobiety żyjące w takich miejscach, tę przemoc i agresję przenoszą na podopiecznych. Jak teraz o tym myślę to bardziej dziwię się, że tyle lat bylismy - jako społeczeństwo - tak ślepi. Nie liczę niestety na powszechne wyjęcie DPS i innych placówek spod kurateli kościelnej, zdaje się że to zbyt łakomy kąsek i źródło dochodów dla tej przeżartej chciwością instytucji.
      • sisi25 Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 19:09
        O to to właśnie.
        Oni żyją z dobroczynności. My , czyli budżety gminne i budżet państwa płaci im za dobroczynnośc , oni wystawiają faktury.
      • taki-sobie-nick Zatem Misiamama i sisi 18.12.25, 19:32
        misiamama napisała:

> Przeczytałam tylko lead, nie jestem w stanie czytać teraz całości. (...)

przekwalifikowują się szybciutko i udają opiekować takimi dziećmi.

Na pewno zrobią to wspaniale.

W ogóle nie wiem, czemu jeszcze się tym nie zajmują.
      • taki-sobie-nick Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 19:33
        Nie liczę nieste
        > ty na powszechne wyjęcie DPS i innych placówek spod kurateli kościelnej

Taaaak. Państwo, jak wiadomo, zajmuje się takimi ludźmi wzorowo.
        • misiamama Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 19:38
          Jednostki publiczne jak wiadomo przynajmniej podlegają kontroli publicznej. W przeciwieństwie do kościelnych, które są jak wyjęte spod prawa.
          • taki-sobie-nick Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 19:39
            W p
            > rzeciwieństwie do kościelnych, które są jak wyjęte spod prawa.

Jak dowodzi opisywany przypadek - nie są bynajmniej wyjęte spod prawa, zatem co mam sądzić o twojej wypowiedzi?
            • misiamama Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 20:42
              przeczytaj jeszcze raz to co napisałam i co cytujesz, jak widać, bez zrozumienia
          • taki-sobie-nick Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 19:40
            misiamama napisała:

> Jednostki publiczne jak wiadomo przynajmniej podlegają kontroli publicznej.

Takiej zapowiadanej z góry?
            • misiamama Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 20:46
              nie, kontrola publiczna to np. transparentność rozliczeń, zatrudnienia, obowiązek udzielania odpowiedzi na zapytania publiczne. Ale owszem, to również stały nadzór jednostek wyższego szczebla, np. w szkołach publicznych w postaci nadzoru kuratoryjnego.
              • taki-sobie-nick Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 22:05
                misiamama napisała:

> nie, kontrola publiczna to np. transparentność rozliczeń, zatrudnienia, obowiąz
                > ek udzielania odpowiedzi na zapytania publiczne. Ale owszem, to również stały n
                > adzór jednostek wyższego szczebla, np. w szkołach publicznych w postaci nadzoru
                > kuratoryjnego.

A jak wygląda ten nadzór w DPS-ach? Jest zapowiadany z góry?
                • kamin Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 21.12.25, 20:06
                  Bywa. Ale po skargach np mieszkańców wchodzą z zaskoczenia. A tych skarg bywa naprawdę sporo, bo w każdym dps znajdzie się miła starsza pani, niezdadowolona, że obiad jej nie smakował, że jej ulubiona opiekunka odeszła z pracy, że nie miał kto jej zawieźć na cmentarz na grób męża i wiele innych codziennych bolączek. I tak piszą do starostwa, a oni kontrolują.
      • taki-sobie-nick Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 20:15
        misiamama napisała:

> Przeczytałam tylko lead, nie jestem w stanie czytać teraz całości. Wygodnie był
        > o wierzyć, że siostry zakonne mają osobowość Małgorzaty Chmielewskiej, która co
        > istotne, siostrą zakonną nie jest.

Ale była i nadal byłaby zapewne, gdyby to było możliwe.
        • misiamama Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 20:50
          nie wiem o co ci chodzi? o tę rozwiązaną wspólnotę z Francji czy o to że była przez rok w zakonie? To chyba nie ma znaczenia. Mnie chodziło o to, że siostra Chmielewska nie jest częścią instytucji kościelnej. Jest samodzielna, sama o sobie stanowi, nie jest przedmiotem takich upokorzeń i uprzedmiotawiania, o jakich można się dowiedzieć czytając wypowiedzi tych nielicznych kobiet, którym się udało wydostać.
          • sisi25 Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 21:13
            misiamama napisała:

> nie wiem o co ci chodzi? o tę rozwiązaną wspólnotę z Francji czy o to że była p
            > rzez rok w zakonie? To chyba nie ma znaczenia. Mnie chodziło o to, że siostra C
            > hmielewska nie jest częścią instytucji kościelnej. Jest samodzielna, sama o sob
            > ie stanowi, nie jest przedmiotem takich upokorzeń i uprzedmiotawiania, o jakich
            > można się dowiedzieć czytając wypowiedzi tych nielicznych kobiet, którym się u
            > dało wydostać.

Dlatego wspieram finansowo fundację Przy Stole , mam ustawione comiesięczne zlecenie.
            pomocdlasiostr.pl/
          • taki-sobie-nick Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 22:04
            misiamama napisała:

> nie wiem o co ci chodzi? o tę rozwiązaną wspólnotę z Francji czy o to że była p
            > rzez rok w zakonie? To chyba nie ma znaczenia.

Owszem, ma.

Siostra Chmielewska dołączając do zgromadzenia CHCIAŁA pozostać w nim do śmierci.

Tak, o tę rozwiązaną wspólnotę właśnie chodzi i o to, że s. Chmielewska ZOSTAŁA SIOSTRĄ ZAKONNĄ i nadal by nią była, gdyby wspólnoty nie rozwiązano.

Więc nie kręć, bo ci się nie uda.

Zresztą gdyby z s. Chmielewską związana była jakaś afera, natychmiast przypomniałoby ci się, że jednak była siostrą i sugerowałabyś, że to dlatego właśnie ta afera.
            • taki-sobie-nick Poprawka 18.12.25, 22:29
              Myliłam się.

Zaraz ematki polecą odpowiadać złośliwie na błędny komentarz, który poprawiłam.
      • taki-sobie-nick Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 22:30
        misiamama napisała:

> Przeczytałam tylko lead, nie jestem w stanie czytać teraz całości.

Bądź uprzejma poinformować mnie, ile domów pomocy w Polsce prowadzą ogółem zakony.

A następnie - ile toczy się spraw.

A następnie - jakiego procenta domów dotyczą te sprawy.
      • asia_i_p Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 21.12.25, 19:25
        Problem bardziej polega na tym, że nikt inny się do tego specjalnie nie rwie.

Łakomy kąsek to jest, jak masz własny budynek i darmową pracę zakonnic, jak masz, zachowując te same ceny (bo wyższych ludzie już nie łykną) budować dom i zatrudniać ludzi nawet za najniższe pensje, to już się robi ciężko. To tyle, jeśli chodzi o chętnych prywatnych, a państwo/ gmina po prostu się cieszy, że ktoś im to zdejmuje z głowy.

Ja zresztą uważam, że nie ma co tego zabierać całkowicie spod kurateli kościelnej, tylko kontrole powinny być równie ścisłe, jak w przypadku usługodawców pozakościelnych, bez żadnej taryfy ulgowej. Bo jest jednak przecież Dom Chłopaków w Broniszewicach, czyli nie ma obowiązku, żeby kościelna placówka była rodem ze średniowiecza.
        • kamin Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 21.12.25, 20:08
          No właśnie. Dom chłopaków wydaje się być bardzo pozytywny.
    • hanusinamama Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 17:13
      Dopiero co została skazana siostra zakonna i kierowniczka podobnego ośrodka. I wtedy miały ruszyć kontrole i miało już nigdy nie dość do takiej sytuacji.
      Ośrodki miały być sprawdzane...i co? I caco
    • abria Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 19:29
      Od setek lat wszystko co "kościelne" działa źle.

Był nawet taki koleś, który coś gadał o tym, że "Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w odzieniu owczym, wewnątrz zaś są wilkami drapieżnymi ! Po ich owocach poznacie ich", ale no mimo widocznych owoców od setek lat jakoś maluczkich i owiec to nie interesuje.
    • sisi25 Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 18.12.25, 20:26
      s.Bernadetta nadal w akcji.
    • hanusinamama Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 19.12.25, 19:23
      I jakoś nikogo z "ruchu obrony życia" nie słychać teraz...
      • sisi25 Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 19.12.25, 20:30
        hanusinamama napisała:

> I jakoś nikogo z "ruchu obrony życia" nie słychać teraz...

Otóż. 10/10
        Nie o "ochronę życia" im chodzi tylko awanturowanie się, natrząchanie, atakowanie, pokazywanieże że nasza ideologia jest najmojsza, to tacy ideologiczni kibole.
        www.taniaksiazka.pl/bylem-wiezniem-hellip-wyzwolil-mnie-on-p-2336063.html
    • sisi25 Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 21.12.25, 11:34
      Może Kaja Godek zainterweniuje w sprawie tych dzieci ?
      Acha , ona nie jest od dzieci już narodzonych. Sorry serdeczne Kaja.
      www.o2.pl/informacje/zakonnica-uslyszala-zarzuty-w-tle-znecanie-7234534920289248a
    • 0minika Re: DPS Wschowa - dzieci z niepełnosprawnoscią.Pr 21.12.25, 18:55
      I niech potem nikogo nie dziwi i nie oburza eutanazja po polsku, kiedy rodzic z bezradności i z bezsiły kończy ze sobą i zabiera też dziecko, bo w perspektywie jedynie dps. Ech.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka