Dodaj do ulubionych

Garnitur dla maturzysty

29.12.25, 13:33
Witajcie,
zbliża się termin studniówki i muszę syna zaopatrzyć w garnitur. Możecie polecić jakieś marki gdzie w rozsądnej cenie uda się kupić garnitur dla bardzo wysokiego i chudego młodego mężczyzny?
Najchętniej lokalnie w Poznaniu/Bydgoszczy i okolicach, bo garnitur trzeba przymierzyć.
Dotychczas syn nosił tanie sieciówkowe spodnie i marynkarki bo szybko rósł, ale tym razem chciałabym mu kupić coś lepszej jkości.
Obserwuj wątek
    • filutek.von.glutek Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 15:54
      Bytom, Pawo, Zara też ma garnitury z wełny.
    • andaba Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 15:59
      Nie macie tam w okolicy odpowiedników naszego tomexu, czy tandety (czyli bazaru - hali targowej ze sklepami z odzeżą)? Tam wszystko można kupić, w różnych cenach, różnych producentów i różnej jakości.
      • raczek47 Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 16:01
        Jedź do Lubonia, jeśli Poznań.
    • blahblah2 Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 16:06
      Zobacz czy macie kubenz
    • ga-ti Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 16:16
      Sklepy Bytom mają duży wybór i jeśli trafisz na ogarniętą (starszą) ekspedientkę to dobierze wszystko elegancko.
      Nie wiem, czy macie w pobliżu, Roland moda męska, poprawki, dopasowania robią i wybór mają duży.
      Ale ja bym się przeszła po sklepach po prostu. Teraz sezon, sukienek dużo to i garnitury będą. A młodych wysokich szczupłych wielu, więc garnitury powinny być.

Ps. Jeśli ktoś pamięta mój wątek o szukaniu sukni to znaleźliśmy w Forewer. Dzięki za porady!!!
      • mava12 Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 22:51
        >jeśli trafisz na ogarniętą (starszą) ekspedientkę to dobierze wszystko elegancko

a to niekoniecznie.
        Ja z synem pojechałam do outletu w Piasecznie (pod Warszawą), teraz to się nazywa designer outlet. I tam szukalismy, aż weszlismy do sklepu Bytomia, też akurat. I tam młoda, no może nie dziewczyna a kobieta, dobrała synowi wszystko. Począwszy od garnituru, poprzez koszulę a skończywszy na butach.
        A kiedy kończył gimnazjum to z kolei pojechaliśmy do Reserved, bo syn miał jechać na jakiś obóz integracyjny LO. I tam sprzedawca - młody chłopak "ubrał" syna we wszystko, czego potrzebował. Spodnie, bluzy, koszulki, no genialny był.
        Do autorki, poszukaj jakiegos centrum outletowego w swoich okolicach.
      • ursula.iguaran Re: Garnitur dla maturzysty 30.12.25, 11:53
        Do Bytoma sie zraziłam ostatnio, byłam z synem w salonie kupić koszulę i obsługa była beznadziejna. Marynarki na wieszakach wisiały wygniecione a koszula którą kupiłam synowi okazała się trudna do prasownaia (chyba ma jakąs domieszkę sztuczna, nie jest czysta bawełna, moja wina nie sprawdziłam metki).
        Raczej pójde do niech na końcu.
        • ga-ti Re: Garnitur dla maturzysty 31.12.25, 10:28
          No zależy od sklepu. U nas bardzo Ok i babeczki, które się znają. Byłam z synem kilka razy i zawsze byliśmy zadowoleni, dlatego polecam.

Trzymam kciuki za udane zakupy. Ja w tym roku ubieram córkę. Wczoraj odebrałyśmy suknię od krawcowej, trzeba było trochę skrócić. Zamykam oczy, gdy płacę 🫣 ale cieszę się, bo już prawie wszystko mamy.
          Chłopak w garniaku obskoczy matury, a nas czeka kolejny zakup, bo pewnie młoda będzie potrzebowała czegoś nowego galowego.

Udanej zabawy studniówkowej dla wszystkich forumowych bombelków!
    • alterego72 Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 16:45
      Też polecam Bytom.
    • ekstereso Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 17:16
      My też kupowaliśmy w bytomiu
      • taki-sobie-nick Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 22:42
        ekstereso napisała:

> My też kupowaliśmy w bytomiu

Firma Bytom byłaby zachwycona tym wątkiem.
        • mava12 Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 22:57
          >Firma Bytom byłaby zachwycona tym wątkiem.

no co zrobisz...widocznie ma słabą konkurencję. Poza bazarami, jak któraś tu proponuje.
          • taki-sobie-nick Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 22:58
            mava12 napisała:

> >Firma Bytom byłaby zachwycona tym wątkiem.
            >
            > no co zrobisz...widocznie ma słabą konkurencję.

W swojej klasie, rzecz jasna. Ja się nie czepiam, tylko zauważam. Jako przedstawicielka tej firmy byłabym zachwycona.
    • krypteia Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 18:14
      Nie musisz, chyba że on chce. Mój się uparł ze w żadnym garniturze na studniówce nie będzie, tylko koszula i spodnie. Tak więc tylko to kupujemy.
      • ga-ti Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 18:33
        Niby sprawa młodego, ale, hm, może przejrzyjcie zdjęcia, filmiki z poprzednich studniówek u młodego w szkole. Ostatnio oglądałam dwie studniówki bliskich mi dzieciaków i wszyscy chłopcy byli w garniturach, spodniach i marynarkach. Żeby później młody nie żałował. Zawsze może marynarkę zdjąć i na krześle powiesić. A gdy będą wychodzić przed budynek, przyda się by okryć ramiona.
        • krypteia Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 22:35
          A jakie znaczenie dla mojego syna mogą być zdjęcia z poprzednich studniówek oraz to że chłopcy ze zdjęć twoich bliskich mieli garnitury?
          • taki-sobie-nick Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 22:38
            krypteia napisała:

> A jakie znaczenie dla mojego syna mogą być zdjęcia z poprzednich studniówek ora
            > z to że chłopcy ze zdjęć twoich bliskich mieli garnitury?

Nie potrafisz wnioskować.

Najprawdopodobniej koledzy twojego syna również będą mieli garnitury i będzie odstawał. To NIE JEST tak, że to były dawne, poprzednie studniówki, a teraz będzie zupełnie inaczej.

A gdyby uparł się pójść w dresie?
            • raczek47 Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 23:22
              taki-sobie-nick napisała:
              > A gdyby uparł się pójść w dresie?

Cóż, na studniówce mojego dziecka pojawił się kolega z klasy, w dresie bardzo , hmmm -domowym, naćpany w 3 d...y.

Matka potem ponoć tłumaczyła go w szkole
              " że on się tak wyraża".

• taki-sobie-nick Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 23:30
                raczek47 napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
                > > A gdyby uparł się pójść w dresie?
                >
                > Cóż, na studniówce mojego dziecka pojawił się kolega z klasy, w dresie bardzo ,
                > hmmm -domowym,

Zniszczonym? Za małym? W zielone słoniki?

naćpany w 3 d...y.
                >
                > Matka potem ponoć tłumaczyła go w szkole
                > " że on się tak wyraża".

Taaa, zwłaszcza tym naćpaniem.

I jak się skończyło "wyrażanie się" dorosłego chłopa? Odesłali go do domu?
                • taki-sobie-nick Re: Garnitur dla maturzysty 30.12.25, 00:09
                  Oj chyba zmyśliłaś tę historię.
                  • raczek47 Re: Garnitur dla maturzysty 30.12.25, 14:15
                    Nie zmyśliłam. Domowym- przypominającym piżamę, nie za bardzo kontaktował, gdzie jest choć przyjechał boltem.
                    Wyproszono - w sensie wychowawczyni zadzwoniła do rodziców. Potem matka tak się właśnie tłumaczyła, jak napisałam wyżej.
                    Nie wyrzucono go, skończył szkołę w kwietniu że wszystkie, do matury nie podchodził.
    • aguha Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 19:48
      Pojawiły się zestawy studniówkowe w fajnych cenach. Mój syn wybrał garnitur od zupełnie mi nieznanej marki Borgio. Zestaw kosztował 899 zł (garnitur, mucha, koszula). Syn jest chudzielcem, ale pani z obsługi idealnie dobrała rozmiar. Na miejscu naniesione zostały drobne poprawki krawieckie. Garnitur kupiliśmy w Gdyni, ale marka ma również salony w Toruniu i Poznaniu.

borgio.co/pl/studniowka-2026/
      • taki-sobie-nick Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 20:14
        aguha napisała:

> Pojawiły się zestawy studniówkowe w fajnych cenach. Mój syn wybrał garnitur od
        > zupełnie mi nieznanej marki Borgio.

O, znowu się Polacy podszywają pod Włochów. Piszę, bo natknęłam się na dwie firmy polskie udające włoskie.

Ubrania przeciętne, jakoś nie widzę tych oszałamiających tkanin ze słynnych tkalni. To nie jest krytyka, tylko odniesienie się do tego, co marka wypisuje na swojej stronie o tkaninach.
      • agnesta Re: Garnitur dla maturzysty 30.12.25, 12:30
        My też kupiliśmy ten garnitur Borgio w outlecie Factory w Warszawie. Syn też jest wysoki i chudy. Mierzył różne - w Vistuli, Bytomiu i innych i ten Borgio leżał zdecydowanie najlepiej. Obsługa też była zdecydowanie najlepsza i pani idealnie dobrała mu garnitur i koszulę. Materiał nie jest wysokich lotów, bo to mieszanka poliestru i wiskozy ale sam garnitur bardzo przyzwoity. No i w komplecie jest koszula lub mucha/krawat.
        • agnesta Re: Garnitur dla maturzysty 30.12.25, 12:43
          ... i mucha/krawat
    • eva_evka Re: Garnitur dla maturzysty 29.12.25, 19:54
      Z sieciówek Lavard, Bytom, Recman.
    • ursula.iguaran Re: Garnitur dla maturzysty 30.12.25, 11:56
      Dziękuję wszystjkim za polecajki, w piątek jedziemy z synem na objazd okolicznych sklepów, na pewno pojedziemy do Dary w Złotnikach i do sklepów w Posnanii (Bytom, Giacomo Conti, Borgio, Lavardo).
      A kojarzycie czy jakikolwiek sklep ma garnitury ze spodniami z szeroką nogawką? Szukałam w necie i znalazłam tylko proste nogawki albo slim, moda na szeroką nogawkę jeszcze do producentów garniturów nie dotarła?
      • eva_evka Re: Garnitur dla maturzysty 30.12.25, 12:00
        Może po prostu uszyj?
        • ursula.iguaran Re: Garnitur dla maturzysty 30.12.25, 13:13
          Jest to jakiś pomysł, ale
          - po pierwsze nie mam sprawdzonego krawca a boję się wziąć kogoś w ciemno
          - po drugie mam tylko miesiąc i nie wiem czy krawiec zdążyłby na czas
          - po trzecie taka usługa raczej wyjdzie drożej niż gotowy garnitur, weźmiemy wiec ja pod uwagę tylko jeśli nic zupełnie nie znajdziemy
      • raczek47 Re: Garnitur dla maturzysty 30.12.25, 14:17
        Pisałam Ci- jedź do Lubonia zamiast do Posnanii.
        • ursula.iguaran Re: Garnitur dla maturzysty 31.12.25, 07:27
          Ale że do Factory Outlet? Tam mają garnitury?
          Czy piszesz o jakimś innym miejscu? Nie znam Lubonia zbyt dobrze.
          • raczek47 Re: Garnitur dla maturzysty 31.12.25, 09:03
            Tak .Factory.Na pewno coś wybierzecie.
          • memphis90 Re: Garnitur dla maturzysty 31.12.25, 09:20
            W Luboniu masz Strefa Mody Luboń i obok Garnitury Stępniak w Łęczycy - to są lokalne małe firmy szyjące garnitury na miarę.
    • terrace_12 Re: Garnitur dla maturzysty 30.12.25, 14:07
      Polecam sklep Albione w Factory Outlet w Luboniu. 1,90 m szczupłego chłopa wybrało studniówkowo-maturalny outfit w bardzo dobrej jakości i cenie. Panie umieją doradzić, nie narzucają własnej wizji, pierwszy raz widziałam, że młody nie chce uciec ze sklepu po 5 minutach.
      • ursula.iguaran Re: Garnitur dla maturzysty 31.12.25, 07:29
        Dzięki, jako że raczek też Luboń poleca to chyba tam zaczniemy.
        I obyśmy skończyli smile
        • raczek47 Re: Garnitur dla maturzysty 31.12.25, 09:04
          Na pewno kupicie. Powodzenia!
          • ursula.iguaran Re: Garnitur dla maturzysty 31.12.25, 11:44
            Dzięki za podpowiedź tego Factory w Luboniu.
            Byłam tam kilka razy ale raczej po ciuchy sportowe i jakoś nie skojarzyłam że tam mają sklepy z garniturami. A teraz patrze na ich strone i wynika z niej że z modą męską mamy tam Borgio, Albione, Bytom, Franco Feruzzi, Giacomo Conti, Cubenz, Lancerto, Lavard, Pako Lorente i Sunset Suits.
            Do wyboru do koloru, jak tam nie znajdziemy to chyba nigdzie smile
            Ciekawe czy ktoś ma szerokie nogawki, z tego co na stronach internetowych patrzyłam to wiekszośc slim fit ewentualnie normal.

A syn kocha szerokie nogawki, kupił sobie eleganckie szerokie spodnie w jakiejś sieciówce (no powiedzmy że eleganckie to może trochę za duże słowo, bardziej może wizytowe) i teraz garnitur też by z takimi chciał. Zakładał ostatnio garnitur męża sprzed 25 lat i takie spodnie chciałby smile Może pójdzie w tatusia garniturze? Tanio by wyszło smile
            • raczek47 Re: Garnitur dla maturzysty 31.12.25, 14:42
              Oby się trafił taki, jaki sobie wymarzył.
            • terrace_12 Re: Garnitur dla maturzysty 31.12.25, 15:45
              Daj znać, czy łowy się udały smile
    • lauren6 Re: Garnitur dla maturzysty 31.12.25, 09:24
      H&M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka