Dodaj do ulubionych

3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl

• campari.spritz Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 14:16
      > poczucie bezpieczeństwa, bycie docenianą, zauważoną i chcianą.

> Zgadzam się z panią ekspertką w zupełności, ja owe wymienione kobiece potrzeby
      > od dawna określam skrótowo jako "posiadanie grzędy".

Wymienione potrzeby, w kontekście relacji z mężczyzną, można rozumieć jako bycie z kimś kto dba, kocha, szanuje i pożąda.
      Posiadanie grzędy, rozumianiej jako bycie rozmnożoną, do każdej z tych czterech potrzeb średnio pasuje.
      No chyba, że - zgodnie z twoją filozofią - zaspokojenie ww. potrzeb służy do tego, żeby kobieta chciała dać się zapłodnić i później miała wszystko (zwlaszcza seks) poza bombelkiem w d... Tylko czy wtedy to rzeczywiście były jej potrzeby, czy jakaś strategia?
      • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 14:22
        W kontekście teorii Ryszarda to ja nie wiem po co sobie już rozmnożone szukają chłopa. Ja na przykład dzieci więcej nie chcę, pieniądze mam swoje i pod tym kątem nie szukałam, to po co mi mój facet, poza tym, że świetnie odkurza? 😜
        • campari.spritz Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 15:20
          Patrząc na jakość części związków, też nie wiem. Myślę, że łatwiej byłoby - o ile ludzie mają takie możliwości - wbrew temu czego uczono jako stanu domyślnego, postawić na oddzielne zamieszkanie, przestrzeń dla siebie i relację tylko jako element życia. No ale wtedy to już trzeba umieć samemu ogarnąć sobie żarcie.
          • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 15:24
            Ej, ale tak serio. Ja długo byłam w takim związku z osobnym zamieszkaniem. To było najlepsze siedem lat mojego małżeństwa.
            • campari.spritz Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 15:25
              Wierzę smile
            • simply_z Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 19:47
              Bo sama pisałas, że wasz związek był kiepskawy.
              • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 20:30
                Akurat jak mieszkał daleko to było bardzo sensownie. Taki wieloletni miesiąc miodowy 😉
      • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 14:22
        Poza tym facet chyba też chce być zauważany, doceniany i chciany.
        • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 15:25
          No co ty, tylko nażreć się i poru.... Potem długo, dłuuuuugo nic i jeszcze ewentualnie kupę codzienną zrobić. Więcej potrzeb nie majo.
          Tako rzecze Ryczyustra.
          • boggi_dan Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 17:36
            trampki-w-kwiatki napisała:

> No co ty, tylko nażreć się i poru.... Potem długo, dłuuuuugo nic i jeszcze ewen
            > tualnie kupę codzienną zrobić. Więcej potrzeb nie majo.
            > Tako rzecze Ryczyustra.
            Bozesz. Może mu się nie marzy kobieta non stop z pilotem tv lub z telefonem w ręku oglądająca swoje nowe pazurki. Ale taka co pół dnia spędzi w sypialni i połowę dnia w kuchni.
          • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 17:49

> No co ty, tylko nażreć się i poru.... Potem długo, dłuuuuugo nic i jeszcze ewen
            > tualnie kupę codzienną zrobić. Więcej potrzeb nie majo.
            > Tako rzecze Ryczyustra.

Cytując ekspertkę z wirtualnej polski.
            • umbraluna Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 19:56
              Ekspertke od raka jajnika, dodajmy, przeciez nie bedziemy manipulowac, prawda?
      • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 17:52
        campari.spritz napisała:

> > poczucie bezpieczeństwa, bycie docenianą, zauważoną i chcianą.
        >

> Posiadanie grzędy, rozumianiej jako bycie rozmnożoną, do każdej z tych czterech
        > potrzeb średnio pasuje.
        > No chyba, że - zgodnie z twoją filozofią - zaspokojenie ww. potrzeb służy do te
        > go, żeby kobieta chciała dać się zapłodnić i później miała wszystko (zwlaszcza
        > seks) poza bombelkiem w d... Tylko czy wtedy to rzeczywiście były jej potrzeby,
        > czy jakaś strategia?

Wtedy to jest czysty real i oczywista oczywistość egzystencji całych tabunów żonatych i dzieciatych mężczyzn. Nas facetów mało interesuje z czego to wynika.
        • jakornelia12345 Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 19:00
          To po co się żenicie i zapładniacie? Nie można jechać na ręcznym?
        • campari.spritz Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 19:15
          > Wtedy to jest czysty real i oczywista oczywistość egzystencji całych tabunów żo
          > natych i dzieciatych mężczyzn. Nas facetów mało interesuje z czego to wynika.

A kobiety mało interesują potrzeby facetów, którzy w sferze seksualnej i emocjonalnej nie mają nic do zaoferowania. Nawet jeśli nadwiędłe narządy takich panów mają jeszcze jakieś potrzeby.
        • bene_gesserit Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 26.01.26, 20:41
          Kotek, poczytaj sobie o hierarchiach potrzeb, problem jest złożony jak wszyscy diabli, a ty i ta pani nie macie o tym zielonego pojęcia.

Przestań się kompromitować, bo żal bierze jak się czyta twoje wypociny
    • tryggia Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 19:05
      O, a.ja czytałam, że mężczyzna w związku pltezebuje społecznego dowodu słuszności (w.sensiw, ze unnym moja się podoba), seksu i opiekunczosci (ale.nie nad)
    • nangaparbat3 Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 20:40
      Nie wiedzieć czemu za każdym razem kiedy widzę tytuł tego wątku wychodzi mi „potrzeby mężczyzn wg skarpetki” ☹️
      • bene_gesserit Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 26.01.26, 20:36
        nangaparbat3 napisała:

> Nie wiedzieć czemu za każdym razem kiedy widzę tytuł tego wątku wychodzi mi „po
        > trzeby mężczyzn wg skarpetki” ☹️
        >

Całkiem możliwe, że gdyby skarpetka wypowiedziałby się po myśli rikiego, tryumfalnie by to forum zacytował i nalegał, żeby o tym dyskutować
    • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 22:21
      Ryszardzie, czemu ach czemu nie dołączysz do forum Bracia Samcy? Ze swym światopoglądem oraz doświadczeniami miałbyś tam grono wyznawców oraz współcierpiętników w bezseksiu. Prezentowany przez ciebie Rikiland znalazłby tam uznanie, szacunek, padałyby słowa podziwu oraz zrozumienia.
      • jakornelia12345 Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 24.01.26, 22:26
        😂😂😂
      • chicarica Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 25.01.26, 00:34
        Chyba z nickiem Wujek Samiec, ze względu na wiek. To forum jeszcze działa, czy zdechło?
        • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 25.01.26, 12:02
          Specjalnie wczoraj sprawdzałam czy jeszcze żyje 😜
          Żyje! Ale kiedyś były długie wątki o tym jak się nie dać kobiecie naciągnąć na kebaba i jak nie być beciakiem wychowującym cudze dzieci a teraz znalazłam tylko takie o tym jak upiec chleb i tego typu codzienne porady 😁
          Tam brakuje Ryszarda z jego "wiedzą" o ukraińskich kiurewkach i zniszczonych przez ojca bulimiczkach - seksoholiczkach oraz o harpiach, leniwych żonach oraz braku seksu w małżeństwie 🤪
    • semihora Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 25.01.26, 18:43
      >>>Dla porównania analogiczne potrzeby kobiet wg tejże ekspertki, to: poczucie bezpieczeństwa, bycie docenianą, zauważoną i chcianą.

Czyli jedzenie w domu i dobry sen (bezpieczeństwo), bycie chcianą (seks) i bycie docenianą.
    • inkamovinka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 25.01.26, 22:44
      ale na podstawie jakich badań wymieniła te trzy czynniki w zyciu faceta?
      • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 26.01.26, 06:34
        Ryszard jako przedstawiciel nauki polskiej nie uznaje takich głupotek jak metodologia badań empirycznych, za w pełni uzasadnione uznaje za to wysysanie z palca 🤷
        • marta.graca Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 26.01.26, 06:36
          On sam tyle badań organoleptycznych przeprowadził, że sam mógłby być tą ekspertką z wp🙃
          • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 26.01.26, 06:53
            Ale dopiero po wyleczeniu trypla ☺️
        • aandzia43 Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 26.01.26, 14:40

> Ryszard jako przedstawiciel nauki polskiej nie uznaje takich głupotek jak metod
          > ologia badań empirycznych, za w pełni uzasadnione uznaje za to wysysanie z palc
          > a 🤷

Nooo, niezła kicha big_grin Riki pracownik wyższej uczelni płaskoziemcą big_grin I sam nam to obwieścił.
    • bene_gesserit Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 26.01.26, 20:32
      Bez obrazy, ale aż przykro czytać, jak obnażasz swoją miałkość intelektualną. Poważnie forum ma rozważać perły umysłu ginekolozki? Gdyby wypowiadała się by zagadnień że swojej branży, to co innego. Specjalistka zupełnie innego końca czlowieka zabiera zdanie nt psychologii większej polowy ludzkością foto ma o tym rozmawiać?

Poza tym łaskawie zauważ, bo chyba ci umknęło, że specjalistka opisała mężczyzn jako istoty o potrzebach zwierząt. Zero wyższych w hierarchii. Toż to mizoandria, no weź.
      • marta.graca Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 27.01.26, 07:25
        Przecież sam Riki tak opisuje mężczyzn.
        • bene_gesserit Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 27.01.26, 07:31
          Wiem, wiem.
          W biednym rikim jest dużo samoupodlenia.
          • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 27.01.26, 07:40
            To jest największy piewca mizoandrii w internetach 🤣
            Od lat kobiety mu piszą, że faceci nie są tacy źli a on od lat próbuje udowodnić, że są jeszcze gorsi 😁
            • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 27.01.26, 08:16
              To największy paradoks manosfery - nikt nie ma tak złego zdania o facetach jak oni
    • angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 12:30
      > Ma bulimię, to dla mnie jest zdrowo walnięta w palnik
      > A że wszelkiej maści psycholki są dobre w łóżku to chyba jest wiedza powszechna.

Ten doktorat to ci z psychologii proponowano?
    • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 12:31
      Widzisz, dojrzały człowiek by taką osobę omijał szerokim łukiem a nie wykorzystywał do własnych celów.
    • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 12:32
      Bulimia jest mniejszym problemem w codziennej relacji niż na przykład skłonność do zaliczania qrewek, poza tym normalnie można to wyleczyć. Ma raczej negatywny wpływ na wygląd niż na funkcjonowanie w relacji.
      A co do psycholek to może zdefiniuj najpierw „dobra w łóżku”. Moim zdaniem najbardziej udany seks jest jak ludzie są jednak zdrowi psychicznie i mają ustabilizowaną osobowość i zbieżne temperamenty i upodobania.
      • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 12:44
        Ferra wyżej napisała, że przy bulimii zwykle mamy jakieś zaburzenia towarzyszące i to one są tutaj problemem. Jak ktoś zamiast budować zdrowe relacje emocjonuje się tym, że korzysta z czyichś zaburzeń, czyli de facto używa sobie chorej dziewczyny dla własnych celów, to wyłącznie fatalnie świadczy o takim człowieku.
        • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 13:05
          Ale to zakazać bulimiczkom seksu? 🙄
          • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 13:23
            Skąd taki wniosek? Ja w ogóle nie napisałam że coś wolno albo czegoś nie wolno osobie zaburzonej. Mówię wyłącznie o osobie, która wykorzystuje czyjeś zaburzenie i używa drugiej osoby. Przecież nie w każdej relacji się kogoś używa, czy wykorzystuje. Ryszard jednak pisze wyłącznie o takich i do tego się odnoszę.
            • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 13:36
              To raczej zaburzeni ludzie używają innych
              • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 13:46
                To też. Ale jeśli ktoś świadomie wykorzystuje czyjeś deficytu, a w opisanej sytuacji tak jest, to też używa. I to mówi o nim. Sporo.
                • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 15:42
                  To równie dobrze można powiedzieć że kobieta która wykorzystała deficyty Rikiego żeby dostać nowe usta jest zła 😀
                  • trampki-w-kwiatki Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 15:46
                    No i zdarza się, że dwie osoby wykorzystują się wzajemnie, wcale nie jest to takie rzadkie.
                    Nie użyłabym słowa "zła", ale z pewnością nie jest to dojrzałe.
      • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 12:59
        analoga_niet napisała:

> Bulimia jest mniejszym problemem w codziennej relacji niż na przykład skłonność
        > do zaliczania qrewek, poza tym normalnie można to wyleczyć.

Niestety tylko zaleczyć, a nie wyleczyć. Zawsze może wrócić, dokładnie tak samo jak przy chorobie alkoholowej.

Ma raczej negatywn
        > y wpływ na wygląd niż na funkcjonowanie w relacji.

Wygląd leci, acz one są mistrzyniami tuszowania objawów choroby (mój osobisty sztos to 'rajstopy w spreyu" na siniaki).

Funkcjonowanie w relacji... no temat na jakiś kilometrowy wątek. Nie tutaj.

> A co do psycholek to może zdefiniuj najpierw „dobra w łóżku”.

Nie da się tego zdefiniować. Jeśli pani miała tabuny facetów i najdelikatniej ujmując , żaden nie składał reklamacji, a wprost przeciwnie, to o czymś to świadczy. Pani która sama inicjuje , jest pomysłowa i gotowa spełniać wszelkie odjechane fantazje, to chyba wstępnie wyczerpuje temat.

Moim zdaniem najb
        > ardziej udany seks jest jak ludzie są jednak zdrowi psychicznie i mają ustabili
        > zowaną osobowość i zbieżne temperamenty i upodobania.

No owszem, ale ciężko się idealnie dobrać. Wariatka za to ma apetyt na wariacki seks w pakiecie.
        • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 13:04
          Mimo wszystko rekomendowałeś związek z suchym alkoholikiem, a ewentualny powrót epizodów bulimicznych jest jednak mniej problematyczny dla związku.
          „Pani która sama inicjuje , jest pomysłowa i gotowa spełniać wszelkie odjechane fantazje, to chyba wstępnie wyczerpuje temat” - to nie wymaga zaburzeń, jest raczej normą kiedyś jest pożądanie, a odjechane fantazje są fajnym elementem o ile ludzie się w nich zgrywają. Bo co z tego jak pani ma na przykład ochotę na gangbang w klubie swingersow jak Ty takich miejsc nie lubisz?
          • 152kk Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 13:46
            Riki ektrapoluje swoje doświadczenia z konkretną kobietą na wszystkie kobiety, które mają takie zaburzenia, tak samo jak swoją bańkę na wszystkich ludzi.
            Zaburzenia odżywiania nie powstają ot tak, są wtórne, mają swoje źródła w innych problemach psychicznych. Rzadko jest to choroba psychiczna więc pisanie "wariatka" obnaża brak wiedzy na ten temat.
            Częstą przyczyną zaburzeń odżywiania jest skrajnie niskie poczucie własnej wartości połączone z nadmierną potrzebą kontroli (które to z kolei mają swoje źródła z jednej strony w osobowości, a z drugiej - w relacjach rodzinnych). Bardzo duża aktywność seksualna może z tym wspólgrac - seks staje się wtedy z jednej strony narzędziem kontroli, a z drugiej - potwierdzenia własnej wartości. Może być też tak, że ta konkretna bulimiczka ma borderline, to by tłumaczyło jej zachowania zarówno w sferze srksu, jak i ogólnie w życiu.
            Ale nie musi tak być, wiele osób z zaburzeniami odżywiania ma ogromne trudności w nawiązywaniu jakichkolwiek relacji i poważne problemy zdrowotne, w konsekwencji w ogóle nie ma życia seksualnego.
            To bardzo złożony problem i sprawdzanie tematu do tego, że wariatki są dobre w seksie, to totalna bzdura.
            • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 15:49
              Wiesz, dla Rikiego „bardzo duża aktywność seksualna” to wszystko co wykracza poza wypinanie się na pięć minut i co kobieta robi bez chęci uzyskania gratyfikacji w postaci jakichś zasobów.

A przyczyną zaburzeń odżywiania to złożony temat i chyba częściej s tle są po prostu zaburzone relacje rodzinne
            • riki_i [...] 28.01.26, 15:57
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 16:20
                Bulimie leczyć w psychiatryku??? A po cholerę, wystarcza normalna terapia, leków na to nie ma
                • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 16:33
                  No jednakowoż leczą to w psychiatryku. Aż specjalnie zapytałem przed chwilą czatusia, i nic się w tej materii nie zmieniło. Psychiatria.
                  • angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 16:53
                    No jednakowoż tylko w wyjątkowych przypadkach. Z reguły wystarczają leki i terapia. Nie kompromituj się, Rysiu, pisząc o czymś, o czym masz pojęcie jak o kobiecej seksualności.
                    PS Pisaniem "psychuszka" na szpital psychiatryczny sam sobie wystawiasz świadectwo. Takie jak zawsze.
                    • riki_i [...] 28.01.26, 17:01
                      • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 17:08
                        Daj spokój, chorowałam na bulimię i żadnego leczenia jak chorób psychicznych nie potrzebowałam, normalna terapia i bardzo dużo pracy włożonej w przepracowanie różnych kwestii.
                        • ferra Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 18:10
                          Psychoterapia jest leczeniem/formą/metodą leczenia (wg nomenklatury psychologiczno/psychiatrycznej)
                      • campari.spritz Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 17:09
                        > Czat GPT - "pierwszy krok w leczeniu - poradnia zdrowia psychicznego.".

Nie ogarniasz nawet, czym różni się poradnia od szpitala?

> Guano mnie obchodzi twoje zdanie na mój temat.

Tylko że jest to zdanie kompatybilne ze zdaniem chyba większości użytkowniczek forum.
                        Przy tym co tutaj prezentujesz naprawdę wierze, że większość kobiet, które ci dawały, była zaburzona lub nie miała innego wyjścia.
                        • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 17:25
                          Czatuś prawi:

Leczenie bulimii w szpitalu psychiatrycznym jest zwykle intensywne i wielospecjalistyczne.

1. Przyjęcie do szpitala

Na początku jest diagnoza i stabilizacja:
                          rozmowa z psychiatrą i psychologiem
                          badania krwi (elektrolity, hormony, parametry nerek, wątroby)
                          EKG (bulimia może zaburzać rytm serca)
                          ocena stanu odżywienia i powikłań po wymiotach / środkach przeczyszczających
                          Celem jest sprawdzić, czy organizm jest bezpieczny i od czego trzeba zacząć.

2. Plan leczenia

Tworzony indywidualnie. Zwykle obejmuje:
                          🧠 Psychoterapię
                          Najczęściej:
                          terapia poznawczo-behawioralna (CBT-E) – złoty standard w bulimii
                          terapia indywidualna (kilka razy w tygodniu)
                          terapia grupowa (praca nad relacją z jedzeniem, emocjami, ciałem)
                          Tematy:
                          mechanizm napadów i kompensacji
                          regulacja emocji
                          poczucie kontroli, wstydu, perfekcjonizmu
                          obraz ciała i samoocena
                          💊 Farmakoterapia
                          Nie zawsze, ale często:
                          SSRI (np. fluoksetyna) – zmniejsza impulsywność i napady
                          leki na lęk, depresję, zaburzenia snu (jeśli potrzeba)
                          Leki nie leczą same, ale pomagają, żeby psychoterapia „zadziałała”.
                          🍽️ Terapia żywieniowa
                          regularne posiłki (najczęściej 5 dziennie)
                          jadłospis ustalany z dietetykiem
                          nauka normalnego jedzenia bez kompensacji
                          czasem nadzór po posiłkach, żeby zapobiec wymiotom
                          Nie chodzi o „przymuszanie do jedzenia”, tylko o odbudowanie rytmu i bezpieczeństwa.

3. Struktura dnia

Dzień jest dość uporządkowany:
                          stałe pory posiłków
                          sesje terapeutyczne
                          zajęcia grupowe
                          czas wolny (często ograniczony na początku)
                          Ta struktura pomaga przerwać chaos, który często towarzyszy bulimii.

4. Kontrola zachowań kompensacyjnych

Na oddziale:
                          nie ma dostępu do środków przeczyszczających
                          czasem ograniczony dostęp do łazienki po posiłkach
                          personel reaguje, ale bez karania — raczej wspierająco
                          To bywa trudne emocjonalnie, ale jest elementem leczenia.

5. Jak długo trwa hospitalizacja?

Zwykle:
                          kilka tygodni do kilku miesięcy, zależnie od stanu
                          celem nie zawsze jest „pełne wyleczenie”, ale stabilizacja i przygotowanie do dalszej terapii ambulatoryjnej

6. Wypis i dalsze leczenie

Po szpitalu:
                          kontynuacja terapii ambulatoryjnej
                          czasem oddział dzienny
                          plan zapobiegania nawrotom
                          Szpital to początek intensywnego leczenia, nie jego koniec.

Ważne na koniec
                          Bulimia nie jest „brakiem silnej woli”, tylko poważnym zaburzeniem psychicznym. Leczenie szpitalne bywa trudne, ale dla wielu osób jest momentem przełomowym.

A tera "diluj z tym", jak mawiają tutejsze panie 😀
                          • pursuedbyabear Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 17:52
                            Ty już nas wszystkie zduagnozowaleś na choroby psychiczne.
                            Zajmij się swoim seksoholizmem i napadami agresji.
                          • angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 18:19
                            Diluję, prymitywie. Pytam ten sam czat gpt: czy bulimia wymaga leczenia w szpitalu.

Krótko: nie zawsze. Bulimia nie musi oznaczać leczenia w szpitalu, ale czasem jest to konieczne.

Trochę dokładniej 👇
                            Najczęściej bulimię leczy się ambulatoryjnie:

psychoterapia (zwłaszcza CBT),

wsparcie dietetyka,

czasem leki (np. przeciwdepresyjne),

regularne kontrole lekarskie.

Hospitalizacja jest potrzebna, gdy pojawiają się poważne zagrożenia, np.:

bardzo nasilone wymioty lub środki przeczyszczające,

groźne zaburzenia elektrolitowe (np. potas),

odwodnienie, omdlenia, zaburzenia rytmu serca,

krwawienia z przewodu pokarmowego,

myśli samobójcze lub ciężka depresja,

brak kontroli nad objawami mimo leczenia ambulatoryjnego.
                      • angazetka [...] 28.01.26, 18:19
                      • 152kk Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 19:07
                        Oczywiście, że leczy się w poradni psychiatrycznej gdyż jest to zaburzenie, rzadziej w szpitalu (w skrajnych lub wyjątkowo trudnych przypadkach). Ale nie jest to choroba.
                        Tylko nikt nie podważa, że należy się leczyć, tylko że bulimia (czy szerzej - zanurzenia odżywiania) nie mają żadnego powiązania z aktywnością seksualną. No chyba że ta aktywność nie jest zdrowa dla danej osoby, tylko wynika z tego samego co bulimia np.z borderline, skrajnie niskiego poczucia własnej wartości.
                        • riki_i [...] 28.01.26, 21:21
                          • angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 21:31
                            Encyklopedia PWN:
                            bulimia [gr.], żarłoczność psychiczna,
                            med. rodzaj zaburzeń odżywiania, przemożne uczucie głodu

Tyle wiesz, Rysiu, tyle właśnie wiesz.
                            • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 21:41
                              Koleżanko, naprawdę starczy tej autokompromitacji.

**Bulimia (bulimia nervosa) jest uznawana przez główne, uznane na świecie klasyfikacje medyczne za **chorobę psychiczną — konkretnie zaburzenie psychiczne / zaburzenie odżywiania. Poniżej źródła i klasyfikacje, które to potwierdzają:

📘 1. DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – podręcznik Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego)

Bulimia nervosa jest oficjalnie sklasyfikowana jako „Feeding and Eating Disorder”, czyli zaburzenie karmienia i odżywiania w DSM-5.

DSM-5 definiuje ją poprzez kryteria diagnostyczne obejmujące napady objadania się i kompensacyjne zachowania (np. prowokowanie wymiotów), które są uznawane za zaburzenia psychiczne ze względu na ich psychologiczne podłoże i wpływ na funkcjonowanie pacjenta.

👉 DSM-5 to powszechnie używany na świecie standard diagnostyczny dla zaburzeń psychicznych – uznawany przez psychiatrów, psychologów klinicznych i badaczy.

🌍 2. ICD-11 (International Classification of Diseases – Międzynarodowa Klasyfikacja Chorób WHO)

W ICD-11 bulimia nervosa została umieszczona w kategorii „Feeding and Eating Disorders”, która jest częścią rozdziału „Zaburzenia psychiczne, zachowania i neurorozwojowe”.

To oznacza, że bulimia jest chorobą psychiczną według oficjalnej klasyfikacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

🧠 3. Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne i organizacje zdrowia psychicznego

Oficjalne materiały takich organizacji jak American Psychiatric Association czy National Eating Disorders Association (NEDA) definiują bulimię nervosa w katalogu chorób psychicznych jako serious eating disorder — poważne zaburzenie odżywiania z konsekwencjami psychologicznymi i fizycznymi.

✅ Podsumowanie

Bulimia nervosa jest powszechnie uznawana przez najważniejsze, międzynarodowe klasyfikacje medyczne jako zaburzenie psychiczne (psychiczne/psychiatryczne)

• angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 21:46
                                Oddal się rączo i wypowiadaj o kwestiach, na których się znasz (a skoro nie odróżniasz zaburzenia od choroby, to się nie znasz).
                                Twój poziom kultury zaś trafił do mojej sygnaturki, żeby było wiadomo, kim jesteś.
                                • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 21:59
                                  Nie ma tak obelżywych słów, które by pasowały, abym mógł odpowiednio skwitować Twój poziom dyskusji. Sama oddał się rączo , manipulantko i miłośniczko personalnych dosry.wów za wszelką cenę. Skoro nawet światowa klasyfikacja chorób WHO jest dla Ciebie niewiarygodna, no to ja nie mam pytań.

‐‐
                                  Rzygu, rzygu, rzyg - by xxx
                                  • angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 22:03
                                    WHO klasyfikuje ją jako zaburzenie.
                                    • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 22:17
                                      Przestań. Życzę ci spokojnej nocy. Dobranoc
                        • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 21:56
                          152kk napisała:

> Oczywiście, że leczy się w poradni psychiatrycznej gdyż jest to zaburzenie, rza
                          > dziej w szpitalu (w skrajnych lub wyjątkowo trudnych przypadkach). Ale nie jest
                          > to choroba.

Hmmm.... co prawda w ciągu roku od zachorowania umiera tylko 0,17% chorych (na 1000 osób z bulimią w ciągu roku umiera około 1–2 osoby), to jednak w okresie kilkunastoletnim śmiertelność wzrasta do 3,9%. I to już jest bardzo zbliżony poziom śmiertelności co w depresji, astmie, niewydolności serca, cukrzycy typu 1 i padaczce. Zgony przy bulimii następują albo przez samobójstwo albo przez powikłania w przebiegu choroby (m.in. zaburzenia rytmu serca).

No sorry, twierdzić, że bulimia to takie tam sobie zaburzenie, to trzeba naprawdę mieć niezły odlot.

> Tylko nikt nie podważa, że należy się leczyć, tylko że bulimia (czy szerzej - z
                          > anurzenia odżywiania) nie mają żadnego powiązania z aktywnością seksualną. No c
                          > hyba że ta aktywność nie jest zdrowa dla danej osoby, tylko wynika z tego sameg
                          > o co bulimia np.z borderline, skrajnie niskiego poczucia własnej wartości.

Ma takie powiązanie, że cześć bulimiczek (być może jeszcze z czymś tam współistniejącym np. borderline), to panie na granicy seksoholizmu uprawiające nałogowo tzw. ryzykowne kontakty i zachowania seksualne.

Przestańcie do jasnej cholery czepiać się przecinków. W każdej chorobie bywają różne przebiegi samego zachorowania , a do tego nie zawsze występują te same, "modelowe" objawy. Jak macie dyskutować na zasadzie "chcę uderzyć psa, to kij sam się znajdzie", to dyskutujcie sobie same ze sobą.
                    • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 17:02
                      Jakie leki na bulimie? Serio pierwszy raz się spotykam z czymś takim.
                      • angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 18:17
                        Nie tyle na bulimię, co na powiązane z nią zaburzenia nastroju. Fluoksetyna na przykład.
                • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 16:43
                  W Polsce? Gdzie w szpitalach są ludzie z poważnymi chorobami psychicznymi i po próbach samobójczych??? I co tam robią? Leki dają? Jakie? Wiesz, czatuś to halucynuje nawet książki które nie istnieją…
                  Terapię można normalnie odbywać bez konieczności pobytu w szpitalu
              • angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 16:54
                > Nie jest to bzdura, nawet pan lekarz psychiatra kliniczny i wieloletni ordynator w znanym szpitalu psychiatrycznym, który sypiał ze swoimi pacjentkami, potwierdził to expressis verbis

A znajdź se może jakiś prawdziwy autorytet, co?
                • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 16:58
                  Dlaczego to ma nie być autorytet? Facet leczył tysiące ludzi, a że przy okazji przespał się z jakimiś młodymi pacjentkami to inna sprawa.
              • aandzia43 Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 18:25
                "Nie jest to bzdura, nawet pan lekarz psychiatra kliniczny i wieloletni ordynator w znanym szpitalu psychiatrycznym, który sypiał ze swoimi pacjentkami, potwierdził to expressis verbis w swojej wspomnieniowej książce, którą tu przytaczałem (niektóre zbulwersowane kurki chciały na emeryta 80+ ,od dawna na emeryturze , jakieś skargi do izby lekarskiej wysyłać 😀 😀 😀 )"

Który to oblech, nie czytałam?
          • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 15:49
            Złożony temat. Klub swingersów, trójkąty, gangbangi to są rzeczy , których faceci raczej nie ćwiczą ze stałymi partnerkami. Za to jakieś seksy w miejscu publicznym już tak. I tyle, nie chce mi się ciągnąć tych kwestii.
            • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 15:51
              To co ludzie robią ze stałymi partnerami zależy wyłącznie od upodobania tych ludzi, a akurat w klubach swongersow małżeństw i stałych par nie brakuje. A miejsca publiczne to po prostu upodobanie - kogoś kręci ryzyko, kogoś nie i albo para (stała lub nie) się w tym zgrywa albo nie. Ale z pewnością upodobanie do tego nie wynika z bulimii
              • riki_i [...] 28.01.26, 16:07
                • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 16:19
                  Widziałam, ludzie jak ludzie, większość jest przeciętna, seks jest nie tylko dla dwudziestolatek i to ponętnych. Btw - dwudziestolatki które chodzą też znam. A nawet umięśnionych młodych komandosów wink
                  Cóż, jak nie wyjaśniasz to pozostaje mi żyć w nieświadomości na czym polega cudowny seks z zaburzoną osobą.
                  • riki_i [...] 28.01.26, 16:38
                    • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 16:47
                      Jedne lubi kluby swingersow drugi jak qrewce nogi śmierdzą 😀 Przecież nikt ci nie każe chodzić
                      .
                      Akurat znajomy który mi najwięcej opowiadał o klubach miał wówczas lat 45 więc z tą starością to bym jednak nie przesadzała i z jego relacji wynikało że bynajmniej nie należy tam do najmłodszych
                      • riki_i Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 16:56
                        Ja poznałem małżeństwo regularnie chodzące do swingers klubów. Nie chciałabyś ich zobaczyć. Żonie w pracy pewien bezczelny kontrahent wprost zaproponował taką rozrywkę, facet wedle relacji również wybitnie mało wyględny i nie najmłodszy.

Pani ukazała mym zmysłom swe śmierdzące nogi, gdy relacja była już na absolutnym finiszu. 😀
                        • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 17:05
                          Wiesz, znam ludzi którzy nie chodzą do klubów i nie są atrakcyjni. Tak na marginesie - wspomniany znajomy obrzydliwy nie jest, ot przeciętny facet w średnim wieku, zadbany, choć wiadomo, we standardach cywilnych wink Zresztą sam mimo brzuszyska i bycia nienajmlodszym miałeś chętne
                • angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 16:54
                  > Widziałaś może te małżeństwa i stałe pary? Bardziej obrzydliwych postaci ludzkich w życiu nie widziałem

A patrzysz czasem w lustro?
                  • riki_i [...] 28.01.26, 16:57
                    • analoga_niet Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 17:06
                      Pisałeś coś innego 😀
                      • angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 18:15
                        No otóż :d
    • klaramara33 Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 15:49
      riki_i napisał:

>
      > Dla porównania analogiczne potrzeby kobiet wg tejże ekspertki, to: poczucie
      > bezpieczeństwa, bycie docenianą, zauważoną i chcianą.

>
      Jakie to jej wspaniałę badania nawet tu seksu nie ujłęy. OBycie chcianą to jakiś odpał, jakieś te potzeby kobeit cholernie wydają się z punktu widzniea szowinistycznych facetów`.Kobeity przed wszystkim chcą mieć facetów odpwoiedzilanych anie jakichś maminsynków.
    • anek-dotka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 22:19
      Moderacja jest bardzo tolerancyjna na te obrzydliwe i kłamliwe brednie Rikiego, może więc po prostu użytkowniczki wreszcie mu zrobić bana poprzez ciszę, a nie karmienie go?
      • anek-dotka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 22:19
        *powinny
        • angazetka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 22:22
          Tylko jak pisze rzeczy nieprawdziwe (jak to o bulimii dziś), to jest problem, czy ignorować, czy jednak prostować, bo komuś to może zwyczajnie zaszkodzić.
          • anek-dotka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 22:28
            Szkodzi i tak, a przez mnogość wpisów ktoś tu tym bardziej wejdzie niż gdyby wątek przeszedł bez echa.
            • anek-dotka Re: 3 potrzeby mężczyzn wg ekspertki wp.pl 28.01.26, 22:38
              Nie mówiąc o tym, że do spraw bulimii by nie było, gdyby nie to, że ktoś go tu ciągnie za język, w jego interpretacji za coś innego i ma swoją masturbację, bo lubi ten chór oburzonych, to go podnieca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka