vemaa 14.03.26, 08:36 Witam i proszę o radę. Chcę uprać cienką, syntetyczną kołdrę w pralce. Czy dobre będą kapsułki do prania, czy powinien być proszek? Będę wdzięczna za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: pranie kołdry-jaki detergent? 14.03.26, 08:48 Ja piorę tym, co mam pod ręką, ale zwykle mam proszek lub płyn, kapsułek nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: pranie kołdry-jaki detergent? 14.03.26, 13:08 Tym czym pierzesz na codzień. Kołdra nie potrzebuje żadnych specjalnych detergentow. Ja używam płynów i proszków na zmianę ( np proszek mam do białego bo lepiej dopiera a plyn do kolorów bo sie łatwiej rozpuszcza). Kapsułek nie używam ale kto ci broni prac w tym czym chcesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: pranie kołdry-jaki detergent? 14.03.26, 15:02 w praniu kołder, poduszek itp, zalecane jest stosowanie detergentów 1/3 normalnie stosowanej ilosci. Głównie pewnie dlatego, zeby ten środek myjący skutecznie się wypłukał, domniemywam. No to nie wiem czy kapsułki będa ok. Kołdry, poduszki itp nie są jakoś specjalnie brudne, jak np. ubranie wierzchnie. Dlatego nie potrzebują aż takiej ilosci środka do prania. Za to potrzebują dokładnego jego wypłukania bo to ma bezpośredni kontakt z naszym ciałem, przez kilka godzin. Ja stosuje 1/3 dawki proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: pranie kołdry-jaki detergent? 14.03.26, 15:39 Za to potrzebują dokładnego jego wypłukania bo to ma bezpośredni kontakt z naszym ciałem, przez kilka godzin. poszew nie uzywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: pranie kołdry-jaki detergent? 14.03.26, 17:31 ona pisze o kołdrze, jakbyś nie zauważyła. Ja też piore kołdry i poduszki. Poszwy i np. ręczniki "normalnie", w 90 lub 60 st (jak na metce). Jednak łatwiej wypłukuje się poszwa niż kołdra na nią. Z kilku warstw. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: pranie kołdry-jaki detergent? 14.03.26, 18:08 alez zauwazylam, ze pisze o koldrze ale to jeszcze raz : napisalas : Kołdry, poduszki itp nie są jakoś specjalnie brudne, jak np. ubranie wierzchnie. Dlatego nie potrzebują aż takiej ilosci środka do prania. Za to potrzebują dokładnego jego wypłukania bo to ma bezpośredni kontakt z naszym ciałem, przez kilka godzin. stad moje pytanie, czy NIE uzywasz poszewek? na te wyprane koldry i poduszki? skoro zalecasz dokladniejsze plukanie koldry, bo dotyka bezposrednio ciala w poszewie chyba bezposrednio nie dotyka nie pytalam o pranie poszewek ale w sumie, to pierz jak chcesz eot Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: pranie kołdry-jaki detergent? 15.03.26, 11:58 a to ok, bo nie zauważyłam do czego wcześniej się odniosłaś. Owszem, czasem nie używam poszew bo mam pościel tzw. turystyczną, dosyć cienką, i czasem jej używam także nieturystycznie. Szczególnie w lecie, w upały. Piorę, suszę na balkonie i wieczorem jest już "wyschnięta". Bardzo miła w dotyku. Może dlatego tak napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: pranie kołdry-jaki detergent? 14.03.26, 15:38 do prania syntetycznej koldry to to w czym zwykle pierzesz, choc raczej plyn/żel a nie kapsulki jak pisze mava, zwykle w mniejszej ilosci niz do calego wsadu innego prania Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: pranie kołdry-jaki detergent? 14.03.26, 15:43 Takiej kołdry nie pierze się zwykle w bardzo wysokiej temperaturze (30-40 stopni), więc lepszy jest płyn, może być do rzeczy delikatnych, albo kolorów. Proszki mogą się gorzej rozpuszczać, zwłaszcza, gdy ma się twardą wodę. Włącz dodatkowe płukanie, by pozbyć się wszystkich resztek detergentu. Nie kupuj kapsułek, to całkowicie zbędny produkt. Po pierwsze, nie można ich indywidualnie dozować, np dopasować do stopnia twardości wody, ilości wkładu i stopnia zabrudzenia. Przy twardej wodzie np. nie dopierają, przy miękkiej wodzie, mniejszej ilości i mniej brudnego prania masz za dużo detergentu. A po drugie, kosztują więcej, niż te same ilości proszku/płynu. Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: pranie kołdry-jaki detergent? 15.03.26, 10:14 Owszem, kołdry które mam jak i poduszki mają temp prania 60 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: pranie kołdry-jaki detergent? 15.03.26, 14:00 Napisałam, że zwykle pierze się w niższych, a nie, że nie można w wyższych wcale. Jednak większość kołder ma oznaczania do prania w temp. nie wyższej niż 40 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
vemaa Re: pranie kołdry-jaki detergent? 14.03.26, 19:25 bardzo wszystkim dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: pranie kołdry-jaki detergent? 15.03.26, 10:03 A jak chcesz mieć dobrze wypłukaną kołdrę, to nastaw po prostu jeszcze jedno pranie w tej samej temperaturze, ale bez dodawania proszku. Takie pranie (wszystkiego, nie tylko pościeli) zalecane jest dla alergików: pierwszy raz z proszkiem, drugi raz bez. Chodzi o to, że w zimnej wodzie tekstylia nie zostaną wypłukane dość dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: pranie kołdry-jaki detergent? 15.03.26, 10:13 Jesli chodzi o srodek nie widze roznicy, ale plukac polecam w occie. Do dozownika wlac miarke zamiast plynu Zmiekcza, odswieza, neutralizuje zapachy Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: pranie kołdry-jaki detergent? 15.03.26, 10:16 I śmierdzi tren ocet ze hoho - zawsze się zastanawiam jak to jest ze kurs tego nie zauważa Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: pranie kołdry-jaki detergent? 15.03.26, 12:15 autentyczka napisał(a): > I śmierdzi tren ocet ze hoho - zawsze się zastanawiam jak to jest ze kurs tego > nie zauważa Nic nie wiem. Moje octy pachna ladnie. Gospodar zy mam o zapachu lawendy, do wlosow malinowy, do spozywki jablkowy bio. Zaden nie smierdzi ze hoho. Juz przy wyjmowaniu prania nie ma zapachu octu, pozostaje mily aromat lawendy Odpowiedz Link Zgłoś
magda8765 Re: pranie kołdry-jaki detergent? 08.05.26, 11:25 Wiesz co, dla mnie najbezpieczniejszy jest proszek, najczęściej zamawiam stąd: www.adako.eu/produkty/proszek-do-prania a przetestowałam już sporo. Na pokładzie wymagający, 6-letni alergik Polecam Odpowiedz Link Zgłoś