princesswhitewolf 21.03.26, 18:42 Czy macie jakies sprawdzone desery z matcha. Nie pytam o matcha latte czy napoje a la kawa. Raczej czy w deserze jakos to robicie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasnoklarowna Re: Matcha - desery 21.03.26, 18:47 Tak. Kiedyz genialny w smaku przepis na matchamisu nagrała Wiola z Pierogów z kimchi. Do biszkoptu dodawało sie proszku i wychodził zielony ipotem do mascarpone też. Robiłam i bardzo mi smakowało. Poszukaj na yt kanału pierogi z kimchi i tam w filmikach sprzed 2 czy 3 lat byl taki przepis Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Matcha - desery 21.03.26, 19:00 Kombinowałam z babkami, ale nie byłam usatysfakcjonowana. Mieszam z lodami waniliowymi (na kilka - kilkanaście minut odstałych poza lodówką) od lat, jak jeszcze nieczęsto zdarzał się ten smak w cukierni, nie mówiąc o lodach marketowych. PS. Lubię też cukierki z matchą - takie w typie werther's original. Jeden mnie zasłodzi, ale usatysfakcjonuje Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Matcha - desery 21.03.26, 19:15 Princess ty musisz jechac do Japonii, normalnie glowkujesz wszystko japonskie zamiast sobie rozkminic na miejscu :----))))) przeciez to nie ma jakiegos wielkiego smaku w deserze i to jest tylko taki instagramowy hit chwilowy hak cekolada dubajska, nikt nie bedzie o tym pamietal za dwa lata Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Matcha - desery 21.03.26, 20:03 Asma 😃 to nie o smak chodzi. Smak jest trawiasty i dlatego o desery pytam. To chodzi o działanie matcha. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Matcha - desery 21.03.26, 20:09 Prinzess ja jako japoniatka forumowa mieszałam sama macze w Kyoto i to nie jest takie proste dla Białych. Chyba szkoda zachodu na te desery jeśli chodzi ci o właściwości Matcha to sproszkowana zielona herbata, którą przygotowuje się poprzez zalanie wodą o temperaturze około 70–80°C. Użycie wrzątku nie jest zalecane, ponieważ pogarsza smak (pojawia się gorycz) i może obniżać jakość niektórych cennych składników. Dodawanie matchy do deserów, zwłaszcza tych pieczonych lub przygotowywanych w wysokiej temperaturze, nie jest najlepszym pomysłem, jeśli zależy nam na jej właściwościach zdrowotnych. Wysoka temperatura może częściowo niszczyć przeciwutleniacze (np. katechiny), które są jednym z głównych powodów, dla których sięga się po matchę. Oczywiście matcha nadal nadaje deserom smak i kolor, ale jej działanie prozdrowotne będzie wtedy słabsze. Dlatego najlepiej dodawać ją do dań na zimno lub lekko przestudzonych, aby zachować jak najwięcej jej właściwości. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Matcha - desery 21.03.26, 20:49 Asma co za brak wyobraźni!Czy desery musza byc tylko pieczone? Przeciez jest masa deserów na zimno: smoothies, overnights oats with matcha, matcha sernik na zimno itd. Poza tym >Dodawanie matchy do deserów, zwłaszcza tych pieczonych lub przygotowywanych w wysokiej temperaturze, nie jest najlepszym pomysłem, Matcha pita przez Japonczykow jest zalewana 70-80 C .. Jakby nie bylo wysoka temp Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Matcha - desery 21.03.26, 20:50 Ah i dodam nie tylko chodzi o prozdrowotne znaczenie. To dziala podobnie jak kawa tylko lepiej bo dluzszy czas i w delikatniejszy sposob Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Matcha - desery 22.03.26, 09:03 Princess nie daj się tak oszukiwać musisz nauczyć się czytać składy tych wynalazków Tu masz; Ingredients z tego zdjęcia co wkleiłaś Water · Yogurt (Milk) (25%) · Oats (14%) · Coconut Milk (Coconut Extract · Water) · Broad Bean Protein · Agave Syrup · Strawberry Purée (2%) · Chia Seeds (Salvia hispanica) · PerfectTed® Matcha Green Tea Powder · Vanilla Extract · Dried Strawberries · Salt · Dried Beetroot. For allergens see ingredients in bold Składy masz wg ilości e produkcie Skoro puree masz 2 % to Matcha jest o wiele mniej, nie mówiąc co się kryje pod tą nazwą chwyt marketingowy z UK Kolejny Nie macie dobrej edukacji i się nabieracie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Matcha - desery 22.03.26, 09:07 Przeciez matcha nie wali sie tony bo by to niezjadliwe bylo. Zreszta podalam przyklad jeden z wielu.. Popatrz ty kiedys na rankingi uniwersytetow. Polskie nigdy w pierwszych 300 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Matcha - desery 22.03.26, 09:12 I jeszcze patrz na ten dkladnik bo tu teraz oszukuje 🟢 Skład PerfectTed Matcha Green Tea Powder ❌ Najczęstsza wersja (smakowa – np. wanilia, jagoda, truskawka) Skład wygląda tak: • cukier kokosowy • matcha (ok. 30%) • aromaty naturalne  👉 Czyli: tylko 30% to zielona herbata (matcha) reszta to głównie cukier i dodatki smakowe. Czyli 0,5 % w deserze czegoś w czym macza to 30 % Ile to w praktyce o0,00000001 %? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Matcha - desery 22.03.26, 09:17 Matchy sie na tak mala ilosc dodaje moze mniej niz pol lyzeczki lub mniej by bylo zjadliwe. W tamtym deserze polowa to truskawkowy krem a polowa ten z maczy. Czyli ten krem z maczy to jakies 50 gramm moze Zrozum ze matcha to cos jak kawa a nawet bardziej intensywne. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Matcha - desery 22.03.26, 09:53 Dodajesz ok 1 łyżeczki na porcję princess naprawdę zrób ten kurs Dla dzieci podają soki bo dzieci nie lubią matchy Dziubdzius to będzie pił ???? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Matcha - desery 22.03.26, 09:55 1 lyzeczke to jak chcesz to pic jako latte itd Ja ten deser jadlam. Wiecej matcha tam uczyniloby to niezjadliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Matcha - desery 22.03.26, 11:32 No ja się zgadzam że taka prawdziwa macza zrobiona przez prawdziwego Japończyka wiedzącego co robi w środku Japonii jest niezbyt smakowo dla nas przystępna i twierdzę że te napoje i deserki to jest hit Instagram mowy który potrwa kilka lat przy wlokłam sobie macze z Japonii I ten Pędzel ale jakoś mi nie wchodzi robienie tego muszę się zabrać może jak będzie teraz wiosna i sposobność do takich dziwnych napojów Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Matcha - desery 22.03.26, 11:43 Kupuje tylko japonska Clearspring i pare innych bo niestety z innych zrodel to zawiera podobno duzo olowiu jak czytam. >i twierdzę że te napoje i deserki to jest hit Instagram mowy który potrwa kilka lat Tak by bylo jak z wszystkim ale chodzi o efekt lepszy niz po kawie wiec chyba ludzie beda pic.. Z mody wyjdzie Yuzu, kalabryjskie i gochujang chili, i wszelakie kimchi. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Matcha - desery 29.03.26, 19:15 Kimchi nie wyjdzie Nie mów że to też sama kisisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Matcha - desery 21.03.26, 23:19 Nie jest wysoka princess to ciepła woda Musisz pójść na kurs parzenia maczy to nie takie hop siup tam tym pędzlem trzeba szamotać że nie znamy tego typu ruchów w europie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Matcha - desery 22.03.26, 08:51 Eee tam, w Uk na kazdym rogu sprzedaja matche Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Matcha - desery 21.03.26, 22:15 pani.asma napisała: > Princess ty musisz jechac do Japonii, normalnie glowkujesz wszystko japonskie z > amiast sobie rozkminic na miejscu :----))))) > > przeciez to nie ma jakiegos wielkiego smaku w deserze i to jest tylko taki inst > agramowy hit chwilowy hak cekolada dubajska, nikt nie bedzie o tym pamietal za > dwa lata Gdzie pojedzie. Z Londynu się nie ruszy. Nawet do Polski nie ucieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Matcha - desery 22.03.26, 08:52 Ruszam sie, ruszam bo z roboty czasem musze jechac do jakiejs z naszych fabryk. A dobrowolnie to we wakacje do Francji Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Matcha - desery 22.03.26, 10:58 nie zebym sie czepiala, ale na litosc Pana: nie we Warszawie ale w Warszawie , nie we wakacje , ale w wakacje..... Popraw sie Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Matcha - desery 21.03.26, 19:43 Ja robię te. Ale nie wiem czy ci podejdą www.youtube.com/watch?v=xJeX951Y-Qk&t=794s www.youtube.com/watch?v=W1VH1y-vHwA&list=WL&index=15&t=11s Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Matcha - desery 21.03.26, 23:07 Moj syn uwielbia matche wiec ostatnio zrobilam mu tort z kremem z matchy (biszkopt zwykly delikatny waniliowy, choc mysle ze mozna by dodac troche proszku do ciasta i wyszedlby ladny, jasnozielony). Krem byl z mascarpone z dodatkiem mleka skondensowanego i matchy (slodycz mleka dobrze zlagodzila ten smak matchy, za ktorym nie wszyscy przepadaja). I matcha brownie z moich wypiekow, wyszlo bardzo dobre, generalnie tam bym sprawdzila przepisy bo one zazwyczaj sie udaja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Matcha - desery 29.03.26, 18:48 Coraz więcej słychać o tym, że matcha, to siedlisko metali ciężkich niestety! Sprawdzacie jej pochodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Matcha - desery 29.03.26, 18:57 Oczywiscie. Kupuje tylko japonska wlasnie z certyfikatami sprawdzania metali. Np Clearspring. Macha potrafi zawierac olow i wlasnie dlatego czysta macha tania nie jest Odpowiedz Link Zgłoś