Dodaj do ulubionych

Leki - termin ważności

28.03.26, 20:01
Jak to jest z tym terminem ważności, w sensie czy tabletki przeterminowane o 2 miesiące mają jeszcze jakieś właściwości zdrowotne? Czy raczej wywalić? Pewnie zależy od tego, co to jest za lek. Może ktoś tutaj zna się na lekach?
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 20:08
      Leki mają datę ważności a nie napis 'najlepiej spożyć przed'.
      Nie wzięłabym leku przeterminowanego 2 miesiące.
    • asiairma Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 20:10
      Co do zasady powinnaś wyrzucić. Choć powiem szczerze, że przeterminowane dwa miesiące tabletki na gardło zużyłabym w razie potrzeby, węgiel nawet dłużej. Ja przechowuje w ciemności w jednym z chłodniejszych, ale suchych miejsc w domu. "Trwałość" leków jest testowana w trochę gorszych warunkach.
    • mabel_mora Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 20:11
      zalezy jaki, antybiotyk, jakis "zwykły" p/bólowy - wziełabym
      ale insuline, antykoncepcyjne - juz nie
    • majenkirr Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 20:30
      2 miesiące?😏 Ja kiedyś na dnie szafy znalazłam stary inhalator na astmę, przeterminowany od lat. Działał jak świeży😉
      • bmtm Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 21:18
        ja kiedyś piankę do golenia przeterminowaną o lat 25.
        • jkl13 Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 22:41
          I co leczyłeś tą pianką do golenia?
      • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 08:20
        majenkirr napisała:

> 2 miesiące?😏 Ja kiedyś na dnie szafy znalazłam stary inhalator na astmę, przet
        > erminowany od lat. Działał jak świeży😉
        >

W jakim sensie dzialal?
        • majenkirr Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 14:58
          W takim sensie, ze przestawałam się dusić? Piszę o rescue inhaler.
          • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 17:05
            majenkirr napisała:

> W takim sensie, ze przestawałam się dusić? Piszę o rescue inhaler.
            >

Okay, moj nie dzialal i wtedy sie zorientowalam ze jest przeterminowany.
    • kachaa17 Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 20:33
      Nie znam się ale w przypadku leków przestrzegam rygorystycznie daty ważności.
    • snakelilith Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 20:47
      Szczerze? Przy antybiotyku, hormonach, czy lekarstwach, które muszą być przechowywanie w lodówce bałabym się, że mogą gorzej zadziałać.
      Ale brałam przeterminowane o 2 lata leki przeciwbólowe i działały super. Ale nie przeterminowaną aspirynę, bo ta podobno jest wtedy jeszcze bardziej żrąca dla śluzówek.
      • memphis90 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 08:40
        Aspiryna nie jest „żrąca dla sluzowek”, niekorzystny wpływ salicylanów polega na zahamowaniu produkcji ochronnego śluzu w żołądku poprzez wpływ na prostaglandyny i zwiększeniu narażenia na działanie kwasu solnego.
        • snakelilith Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 14:15
          memphis90 napisała:

> Aspiryna nie jest „żrąca dla sluzowek”, niekorzystny wpływ salicylanów polega n
          > a zahamowaniu produkcji ochronnego śluzu w żołądku poprzez wpływ na prostagland
          > yny i zwiększeniu narażenia na działanie kwasu solnego.
          >

W jakiś sposób stara aspiryna ma ten efekt wzmacniać, bo rozkłada się na kwas salicylowy i octowy.

• fuzja-jadrowa Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 21:25
      Dla przeciętnego leku dwa miesiące to nic, chyba że był źle przechowywany.
    • geez_louise Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 21:35
      Nie żebym kogoś namawiała do przyjmowania starych leków - sama czyszczę szufladę z lekami minimum raz w roku, a częściej dwa, wywalam wszystko przeterminowane i uzupełniam wtedy wszystko co konieczne.

Ale też stosuje zasadę jak przy jogurtach - dziecku przeterminowanego nie dam, ale sama bez problemu zeżrę.

Leki generalnie są pełnowartościowe jeszcze jakiś czas po terminie ważności - tego muszą się trzymać producenci . Wiele lat mówiło się o pół roku, ale było trochę dużych badań i większość leków okazała się dobra o kilka lat dłużej.

Większość leków nawet całe lata przeterminowana działa po prostu słabiej.

Należy tylko uważać z lekami które mają bardzo krótkie terminy, bardzo specyficzne warunki przechowywania typu tylko w lodówce i opakowania sugerujące, że producent woli, żeby nie padł na nie promień słońca ani nikt nie chuchnął.

Więc może zachowajcie te dobre rady raczej na czasy postapokaliptyczne, ale jeśli będzie ta apokalipsa, to gdzieś tam będę z lekami przeterminowanymi o kilkanaście lat i będziemy je brać, i większość będzie działać jak nowe.
      • mia_mia Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 22:37
        W sumie to samo mi powiedział kolega farmaceuta, tabletki mają się świetnie długo po terminie ważności, bardziej uważać z syropami i ampułkami, ale też nie jest tak, że na koniec miesiąca cos się z nimi dzieje. Jeśli coś ma termin ważności 2-3 lata, a tyle często mają leki, niezależnie od postaci, a ten termin jest wyznaczany z dużym zapasem, to w kolejnych miesiącach coś się z nimi zadzieje.
      • kocynder Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 10:41
        100/100
        Poza apokalipsą zombie nie brałabym leków po terminie, które wymagają zdaniem producenta specjalnego traktowania, trzymania w określonej temperaturze itd.
        Swoja drogą - w x filmach o zombie np lodówki w marketach świetnie działają, pomimo apokalipsy. Zawsze mnie to intrygowało - skąd zasilanie?
    • princesswhitewolf Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 22:52
      Zalezy co i jak opakowane..
    • krwawy.lolo Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 22:57
      Ja pytałbym chemików, którzy znając skład specyfiku umieliby określić trwałość mieszanki. W zależności od przechowywania.
    • engine8t Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 23:01
      Leki po terminie nie staja sie trucizna a jedynie moga byc troszczke mniej skluteczne albo i nie..
      Glowny powod tej daty to zmuszanie ludzi do wyrzucania i kupowani nowych porcji
      • pani.asma Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 23:10
        Dajcie spokój
        Wyrzucać leki z marketu bo są dzień po terminie
        Ludzie nie mają innych hobby
      • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 08:27
        engine8t napisał:

> Leki po terminie nie staja sie trucizna a jedynie moga byc troszczke mniej sklu
        > teczne albo i nie..
        > Glowny powod tej daty to zmuszanie ludzi do wyrzucania i kupowani nowych porcji

Jedno przeczy drugiemu. Jesli przeterminowane leki moga byc mniej skuteczne lub nieskuteczne to ta data waznosci ma sens a nie jest w celu zmuszania do kupowania nowych
        A wiele lekow ma obnizone dzialanie po dacie waznosci z czasem tracac je zupelnie.
        • majenkirr Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 15:15
          Czytałam kiedyś o badaniu glukagonu przeterminowanego od 10 lat. Miał 90% swojej oryginalnej mocy.
        • engine8t Re: Leki - termin ważności 30.03.26, 02:01
          ritual2019 napisała:

> engine8t napisał:
          >
          > > Leki po terminie nie staja sie trucizna a jedynie moga byc troszczke mnie
          > j sklu
          > > teczne albo i nie..
          > > Glowny powod tej daty to zmuszanie ludzi do wyrzucania i kupowani nowych
          > porcji
          >
          > Jedno przeczy drugiemu. Jesli przeterminowane leki moga byc mniej skuteczne lub
          > nieskuteczne to ta data waznosci ma sens a nie jest w celu zmuszania do kupowa
          > nia nowych
          > A wiele lekow ma obnizone dzialanie po dacie waznosci z czasem tracac je zupeln
          > ie.

Co sie stalo z logicznym mysleniem? a moze to po prostu babska logika?
          Z dnia na dzien nic sie nie dzieje - wszytki daty waznasci aja ogromny zapas i jak twoje tabletki od bolu glowy w 2 lata po terminie straca 5% potencji to taki.
          Kiedys znalazlem aspiryne 6 lat po utracie daty waznosci i ciagle pomagaly a bol glowy.
          Ty bys juz 3 razy wyrzucila cale butleczki z ktrych uzylals 10 %? A farma zaciera raczki - najwazniejsza sprzedaz
          problem?
          • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 30.03.26, 07:46
            Tobie mizigonie brakuje podsgawowej wiedzy.
            Ja przede wszystkim nie przechowuje lekow przeterminowanych nie tylko o 6 lat ale nawet o 6 m-cy. Inna sprawa ze nie kupuje ich w ilosciach ktore przewyzszaja zuzycie a nawet gdyby sie jakims cudem znalazly to nie zazylabym. Ty matomiast mozesz zrec co chcesz.
    • pani.asma Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 23:09
      Cały czas mam przeterminowane gripex i cholinex bo w ogóle nie choruje prawie i nie zdążę zużyć
      Tzn miałam problemy z gardłem ale od czasu jak obkupiłam Się w syropy na kaszel Oczywiście problemy ustały i teraz będę miała przeterminowane syropy
      • taki-sobie-nick Re: Leki - termin ważności 30.03.26, 01:38
        pani.asma napisała:

> Cały czas mam przeterminowane gripex i cholinex

Iiii tam takie "leki".
    • ardzuna Re: Leki - termin ważności 28.03.26, 23:20
      Czytałam kiedyś, że pół roku po terminie można jeszcze brać (oczywiście jeśli nie były naruszone warunki przechowywania. Potem już trzeba wyrzucić.
    • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 08:41
      Generalnie jesli lek ma date waznosci np marzec 2026 to po 31 marca nalezy go juz nie brac dla bezpieczenstwa. Takie leki traca skutecznosc oraz moga byc szkodliwe. Jest wiele lekow ktorych absolutnie nie nalezy uzywac po dacie waznosci jak np krople do oczu, antybiotyki w formie plynnej, insulina, kremy oraz epipen a takze inhalatory (salbutamol 6 m-cy po otwarciu opakowania).
      • pani.asma Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 09:46
        Kto trzyma antybiotyk w domu 👀
        Przecież to się dostaje tylko na receptę i od razu zużywa
      • evee1 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:13
        Bzdura. Jest bardzo niewiele substancji, które tracą działanie niedługo po terminie i to są te, które mają kurtki termin ważności. Jak jakiś lek ma ważność 2 lata i jest zagwarantowane, że do końca tych 2 lat działa należycie, to przecież nie straci magicznie tego działania w miesiąc po tym terminie.
        • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:16
          Magicznie nie straci, ale.chemicznie to dzialanie slabnie. Dlatego jest data waznosci.
    • boggi_dan Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 08:52
      Czytam i nie wierzę. Leki przeterminowane. Przecież to trucizna. Ciekawe gdzie te leki wyrzucacie? To jest pytanie?
      • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 09:33
        boggi_dan napisał:

> Ciekawe gdzie te leki wyrzucacie? To jest pytanie?

Serio? Zanosze do najblizszej apteki, to jest przeciez standard.
        • boggi_dan Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:18
          ritual2019 napisała:

> boggi_dan napisał:
          >
          > > Ciekawe gdzie te leki wyrzucacie? To jest pytanie?
          >
          > Serio? Zanosze do najblizszej apteki, to jest przeciez standard.
          👏👍
          • princesswhitewolf Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:19
            Ale co wy apteke za smieciarnie macie?
            • pyza-wedrowniczka Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:21
              What? No przecież w każdej aptece jest taki kosz na leki-smieci. A gdzie niby mamy wyrzucać?
              • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:24
                pyza-wedrowniczka napisała:

> What? No przecież w każdej aptece jest taki kosz na leki-smieci. A gdzie niby m
                > amy wyrzucać?

Wchodzenie z nia w dyskusje to strata czasu.
                W kazdej aptece sa pojeminiki na leki niepotrzebne, przeterminowane i o tym wydawaloby sie kazdy wie. To jak pojemniki na zuzyte baterie w supermarketach.
                • princesswhitewolf Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:36
                  >Wchodzenie z nia w dyskusje to strata czasu.

Mob
                • boggi_dan Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 14:53
                  ritual2019 napisała:

> pyza-wedrowniczka napisała:
                  >
                  > > What? No przecież w każdej aptece jest taki kosz na leki-smieci. A gdzie
                  > niby m
                  > > amy wyrzucać?
                  >
                  > Wchodzenie z nia w dyskusje to strata czasu.
                  > W kazdej aptece sa pojeminiki na leki niepotrzebne, przeterminowane i o tym wyd
                  > awaloby sie kazdy wie. To jak pojemniki na zuzyte baterie w supermarketach.
                  Jesteście z jednego prawie regionu, a się nie szanujecie. Zresztą to widać na forum, gdzie kobiety są gorsze i bardziej zajadle od facetów. Tak zadałem pytanie, bo ja i ty mieszkaliśmy i mieszkamy zagranicą i sotrowanie śmieci mamy we krwi. Żebyś ty wiedziała jak się to odbywa w Polsce. Mało kto sortuje, wyrzucają wszystko do zmieszanych. Opony samochodowe, sedesy, meble, wiadra plastikowe. Tragedia.
                Sa do tego specjalne pojemniki w miejscach zbioru smieci. Jak jade cos wywiezc to wioze zuzyte baterie i tan wrzucam, przeterminowane leki do odpowiedniego koszta tam.
                • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:47
                  princesswhitewolf napisała:

> Sa do tego specjalne pojemniki w miejscach zbioru smieci.

W kazdej aptece sa pojemniki na niepotrzebne leki, w kazdym supermarkecie na baterie.
                  Wiekszosc ludzi nie wywozi smieci regularnie a bardzo okazjonalnie dlatego apteki maja te pojeminiki.
                • fandorina Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 16:54
                  U nas w Polsce w aptekach są specjalne pojemniki na przeterminowane leki.
              • majenkirr Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 15:17
                Nie w każdej, ale są. Jak robiłam porządki po śmierci mamy, to apteka przyjęła OGROMNÀ ilość leków. Przeterminowanych i nie.
            • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:21
              princesswhitewolf napisała:

> Ale co wy apteke za smieciarnie macie?
              >

Idio..a
                Cham*ka
      • aankaa Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 10:56
        taniutki, w każdej aptece jest pojemnik na przeterminowane leki
        • kamin Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 14:34
          Nie w każdej tylko w wyznaczonych.
      • mava12 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:38
        >Czytam i nie wierzę. Leki przeterminowane. Przecież to trucizna

tak! bo lek ważny do 29.03 z dniem 30.03 staje się trucizną!
        Kiedyś mieliśmy zaprzyjaźnionego lekarza, takiego rodzinnego (kiedy jeszcze ich nie było) i on twierdził, że leki mają swoją karencje, ok 3 miesięcy i spokojnie można go zażywać w czasie do tych 3 mies. Oczywiście, fabrycznie zamkniętny a nie już otwarty np. w butelczce jakiejś.
        • princesswhitewolf Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:41
          No oczywiscie ze jednej nocy to sie nie dzieje ale stopniowo
          Moga sie stac toksyczne stopniowo np nitrogliceryna czy adrenalina ( epipens dla alergikow)
          Zmienia sie ph i no moga stac sie zrace dla śluzowej
          Konserwanty w niektorych slabna i mozna sie zatruc plesnia

Wiec duzo zalezy od tego coz jaki lek
          • princesswhitewolf Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:42
            Sluzowek
          • mava12 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:53
            >Moga sie stac toksyczne stopniowo np nitrogliceryna czy adrenalina ( epipens dla alergikow)

tak, ale po otwarciu opakowania raczej to sie dzieje.Pleśń nagle rozwinie się po otwarciu syropu, 1 mies. po terminie?
            Z tego co pamietam (z tłumaczenia lekarza wtedy) leki mają najbardziej "bezpieczny" czas trawałości, raczej ten minimalny a nie maksymalny. Przy czym rozmowa wtedy dotyczyła popularnych leków, z apteki w tym. antybiotyków, a nie wysoce specjalistycznych, stosowanych w szpitalach.
            • princesswhitewolf Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 12:00
              Nie tylko po otwarciu opakowania ale i w ogole jak jest opakowane. Stopniowo oczywiscie.

Ze wzgl na to ze jest pewna nieprzewidywalnosc kiedy sie cos zepsuje , nie dzieje sie to ani natychmiast i najczesciej stopniowo to firmy farmaceutyczne daja pewien " zapas czasowy". I dlatego lek wazny do 25 marca najprawdopodobniej nadal jest OK 26 marca ale... Po co ryzykowac?
              • mava12 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 16:08
                >I dlatego lek wazny do 25 marca najprawdopodobniej nadal jest OK 26 marca ale... Po co >ryzykowac?

no nie żartuj... z dnia na dzień się zepsuje?Jakieś krasnoludki tam wejdą 25 marca i zepsują? i 26 marca już bedzie toksyczne? przeciez to trochę, oglednie mówiąc, idiotyczne.
                Leki mają podaną, na opakowaniu, minimalną trwałość. Minimalną - na wszelki wypadek.
                Mój lekarz tłumaczył, że spokojnie można uzywać ok. 3 mies. po tej dacie, bez żadnej straty i żadnego ryzyka dla zdrowia. Lekarstw przechowywanych w stanie zamkniętym.
                Ja rozumiem, że one, po tym czasie, są bardziej labilne i powinny być zużye "natychmiast" bo właśnie szybko ulegną degradacji czy tp. Ale w momencie otwarcia opakowania, są pełno/s/prawne.
                Ale ja nie mam zamiaru się wykłócać. każdy ma swój rozum i robi jak chce.
                • princesswhitewolf Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 16:52
                  Chyba jedna przeczytaj moje inne wpisy tutaj bo sadze ze nie czytalas.
                  • mava12 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 18:02
                    nawet na pewno ich nie czytałam. Albowiem odnoszę się do bieżącej dyskusji = w tym drzewku i odpowiedzi na moje wpisy. Nie chce mi się ogarniać drzewka na kilkadziesiąt (nawet więcej) wpisów.
                    • princesswhitewolf Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 18:05
                      No ale wtedy sie wyprostuje co napisalam bo trudno mi sie odniesc do tego co napisalas jako ze nic takiego nie uwazam
        • ardzuna Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 14:53
          Ja to samo czytałąm, ale o 6 mies. i też wypowiadał sie jakiś fachowiec.
          W szpitalu oczywiście nikt przeterminowanego choćby o 1 dzień leku nie poda.
      • kaki11 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 18:20
        W aptece.
    • pyza-wedrowniczka Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:05
      Jakieś podstawowe leki na gradło czy przeziębienie, któe mają kilka lat ważności użyłabym 1-2 miesiące po terminie. Pod warunkiem, że to tabletki/kapsułki pakowane osobno, a nie syrop, który stoi pół roku już otwarty.
      Specjalistycznych leków, gdzie ważna jest dawka dokładna itp. bym nie brała.
      • boggi_dan Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:17
        pyza-wedrowniczka napisała:

> Jakieś podstawowe leki na gradło czy przeziębienie, któe mają kilka lat ważnośc
        > i użyłabym 1-2 miesiące po terminie. Pod warunkiem, że to tabletki/kapsułki pak
        > owane osobno, a nie syrop, który stoi pół roku już otwarty.
        > Specjalistycznych leków, gdzie ważna jest dawka dokładna itp. bym nie brała.
        Jeszcze raz ze zrozumieniem. Lek z datą 03.2026 można bezpiecznie stosować do 31 marca 2026 roku. Po tej dacie lek nie powinien być używany. Leki otwarte: Data na opakowaniu dotyczy leku zamkniętego. Krople do oczu, syropy czy maści po otwarciu mają zazwyczaj znacznie krótszy termin ważności (często od 4 tygodni do 6 miesięcy), który należy odliczać od momentu pierwszego użycia. melisa.pl/porady/termin-waznosci-lekow-wszystko-co-trzeba-o-nim-wiedziec/
        • ritual2019 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 11:26
          Dokladnie. To sa standardy uzywania lekow, leki to nie sa produkty spozywcze. I znowu, wydawaloby sie ze jest to rzecz oczywista, ale jednak nie.
    • aqua48 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 13:43
      Wyrzucam wszystkie przeterminowane leki, zbyt sobie cenię zdrowie by ich używać.
    • green.wild.wood Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 17:04
      2 LATA po dacie sa jeszcze bezpieczne do spozycia
    • kaki11 Re: Leki - termin ważności 29.03.26, 18:19
      Prawdę mówiąc, to dziecku bym tego nie podała, ale sama jakieś tabletki przeciwbólowe, coś do ssania na gardło, saszetkę na objawy przeziębienia bym brała, a nawet mi się pewnie zdarzało, natomiast już antybiotyku czy kropli do oczu nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka