Dodaj do ulubionych

Opalacie się?

02.05.26, 22:16
Wiem, że ematki w grudniu smarują twarz kremem z SPF50. A teraz jak tylko wiosna i pierwsze słońce to opalają się na potęgę. Gdzie tu logika?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Opalacie się? 02.05.26, 22:21
      Ale te same ematki?
      • minivini Re: Opalacie się? 02.05.26, 22:25
        Tak.
        • hanusinamama Re: Opalacie się? 04.05.26, 10:53
          Które zimą sie smarują spf50 a latem się opalają?
          • primula.alpicola Re: Opalacie się? 04.05.26, 15:25
            hanusinamama napisała:

> Które zimą sie smarują spf50 a latem się opalają?

Na przykład ja.
    • lajtova Re: Opalacie się? 02.05.26, 22:30
      Nie.Nie opalam się. Nie rozumiem tej koncepcji.
      Ale za plazujesmile Ale wtedy zawsze Spf50.
    • marzenka12 Re: Opalacie się? 02.05.26, 22:44
      Nie opalam sie i nie smaruje spf 50
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Opalacie się? 02.05.26, 22:54
      Nie opalam się, twarz caly rok smaruję filtrem, bo usuwanie przebarwień pochłania fortunę.
    • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 02.05.26, 23:00
      Gdzie logika nie wiem. Osobiście "opalam" się na plaży, smarując się z obrzydzeniem tłustym łojem oznakowanym współczynnikiem 30.
    • ga-ti Re: Opalacie się? 02.05.26, 23:46
      Opalam się, na własnym balkonie, uwielbiam! Siedzę, leżę z książką, telefonem, krzyżówką, kawką, mężem, dzieckiem, psem. Staram się nie w samo południe i zakładać coś na głowę.
      Smaruję się nad wodą, bo tam słonko jakoś inaczej świeci.
      Mam w nosie przebarwienia oraz że mi się skóra szybciej zestarzeje. Ważniejsze dobre samopoczucie.
    • primula.alpicola Re: Opalacie się? 02.05.26, 23:55
      Smaruję się i opalam, nie widzę sprzeczności.
    • kaki11 Re: Opalacie się? 02.05.26, 23:57
      I jesteś przekonana, że to dokładnie te same ematki? opalam się, choć jeszcze nie teraz, bo nie jest aż tak przyjemnie, nie używam SPF na każde wyjście na zewnątrz, zwłaszcza w grudniu, a 50 to już używam tylko w niewielu sytuacjach, i raczej to dzień na plaży albo wielogodzinne łażenie w słońcu.
    • princesswhitewolf Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:13
      Nie jestem kielbaska na bbq by sie smazyc.

Tyle co zlapie w ruchu swiatla. Tak SPf50
    • tanebo0001 Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:17
      Nigdy. Dzięki temu mam cerę dwudziestolatka.
    • gryzelda71 Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:18
      Oczywiscie. Specjalnie i przy okazji. Słońce to życie.
    • andace Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:21
      Nie opalam się, nigdy nie lubiłam się opalać.

Smaruje filtrem SPF50 nie tyko twarz ale i szyję, dekolt, uszy, przedziałek, ręce i nogi, wszystkie odsłonięte części ciała, gdy UV index przekroczy jest co najmniej 3.
      Leżenie na słońcu, nawet jak się wysmaruje kremem z filtrem jest szkodliwe, przyspiesza starzenie skóry i zwiększa ryzyko czerniała, a poza tym trzeba by ten filtr nakładać co 30 min.

• primula.alpicola Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:27
        Czy od smarowania przedziałka nie masz tłustych włosów?
        • marzenka12 Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:38
          Moze smaruje przedzialek miedzy posladkami?
        • andace Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:39
          Nie, bo używam innych kremów niż do twarzy czyli bardziej do cery tłustej (mężowych), ale smaruję przedziałek tylko jak idę na cały dzień na słońce, głównie na wakacjach, to samo z uszami bo zdażyło mi się w tropikach spalić i uszy i przedziałek.

Jak idę no kopać w ogródku to poza twarzą, pilnuje żeby posmarować kark, uszy i za uszami 😂

Mam jasną karnację, opalam się na czerwono i jestem mistrzynią poparzeń słonecznych w dziwnych miejscach jak np palce u stóp 🫪
          • geez_louise Re: Opalacie się? 03.05.26, 15:10
            Na przedziałek są najlepsze spfy w sprayu, też używam, bo mam łysienie androgenowe, marne włosy na czubku głowy i łatwo się tam parzę.
            • turzyca Re: Opalacie się? 04.05.26, 11:39
              >Na przedziałek są najlepsze spfy w sprayu

Podrzucisz coś sprawdzonego?
        • hanusinamama Re: Opalacie się? 04.05.26, 10:56
          MOja starsza córka ma tendencję do palenia sobie przedziałka. Tez musi szczególnie na poczatku lata stosować jak jest na słoncu bez czapki. SPF w aerozolu dobrze się sprawdzają
    • default Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:39
      W ogóle nie lubię się opalać, jeśli jestem na plaży, to pod parasolem i tyłem do słońca. Do opalania wystawiam czasem tylko nogi, oczywiście posmarowane filtrem.
      W młodości to owszem, opalałam się - wtedy to było modne i pożądane, było obciachem wrócić bladym z wakacji 🙂
      Ale rzadko kiedy opalałam się leżąc plackiem, raczej w ruchu i "mimochodem".
    • arthwen Re: Opalacie się? 03.05.26, 15:07
      Ja się nie opalam. Nigdy.
    • geez_louise Re: Opalacie się? 03.05.26, 15:14
      Opalam się, porzadnie wysmarowana spf 50 leżę sobie czasem i niezbyt długo na słońcu, ale staram się więcej ukrywać pod parasolami, kapeluszami i zwiewnymi ubraniami. Mam latem i na wyjazdach „muśniętą słońcem” skórę, ale żadnych ciemnych brązów czy popalonych ramion czy nosów.
    • tanebo0001 Re: Opalacie się? 03.05.26, 15:23
    • superematka Re: Opalacie się? 03.05.26, 15:24
      No pewnie, ja już nogi czarne mam
    • m_incubo Re: Opalacie się? 04.05.26, 09:17
      Używam kremów z filtrem i opalam się (gdzie tu sprzeczność?), bo latem przebywam dużo na słońcu, więc opalam się mimochodem.
      Natomiast SPF50 używam głównie na plaży, na pewno nie do wypicia kawy na balkonie.
      • pyza-wedrowniczka Re: Opalacie się? 04.05.26, 10:26
        Ja w ogóle kupuję kremy 20 raczej, 50 to może jakbym do jakiegoś ciepłego kraju leciała bym użyła.
    • beata985 Re: Opalacie się? 04.05.26, 09:28
      Opalam się...wczoraj było pierwsze słoneczko więc leżałam bardziej pod listkami i użyłam 30ki, zeby przygotować skórę na urlop...później juz będzie bez filtrów....tzn grecja za 15 dni raczej jeszcze użyję, bo to nadal będzie za mocne słońce pi zimie ale juz we wrześniu poleci marchewka i inne kremy na słońce
    • wena-suela Re: Opalacie się? 04.05.26, 09:29
      Uwielbiam się opalać, ale wyłącznie nad morzem. Spf tylko na dekolt i twarz. I nie 50. Zresztą twarz zazwyczaj mam w cieniu. I na resztę też wolę założyć koszulkę gdy mam dosyć niż się smarować. SPFy stosuję bardziej na długie spacery/wędrówki.
    • ritual2019 Re: Opalacie się? 04.05.26, 09:45
      Nie unikam slonca, zdecydowanie. Najwyzszy SPF30 uzywam.
    • pyza-wedrowniczka Re: Opalacie się? 04.05.26, 10:24
      Tak, żeby leżeć na słońcu, to nie. Nie mam też w zwyczaju plażowania czy leżakowania i źle znoszę upały.

Ale już się opaliłam w tym roku, bo zapomniałam w piątek się wysmarować kremem, a byliśmy cały dzień na wycieczce w górach. Najgorzej, że to opalenizna w krótki rękawek jest tongue_out
    • hanusinamama Re: Opalacie się? 04.05.26, 10:53
      Nie opalam się. Cały rok stosuje spf na twarz bo to łatwiejsze niz usuwanie przebarwien, któe niestety po 40 zaczęły mi się robić.

• pepsi.only Re: Opalacie się? 04.05.26, 11:01
      Cały rok, a nie że tylko w grudniu big_grin
      I nie musze się opalać, słońce samo mnie łapie, już jestem oliwkowo opalona
      (i już zmieniłam krem bb i podkład na ciemniejszy, bo jakbym sudokremem się smarowała big_grin więc wleciały już letnie kosmetyki )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka