Dodaj do ulubionych

Jakie leniwe

02.06.26, 20:58
W końcu mają być?
Leniwe pierogi.
Zrobiłam dziś według przepisu :500g sera, pół szkl mąki. 1 łyżka mąki ziemniaczanej,1jajko.
I wyszły bardzo miękkie, trzymały kształt ale były prawie że jak galareta.Jesli robię "po swojemu " wychodzą z kolei za twarde.
Z dzieciństwa ( przed - i szkolnego ) pamiętam że leniwe były zawsze takie jędrne , na pewno nie konsystencji niemalże paćki.
Czy może takie jędrne to tylko z ziemniaków i sera i ja się mylę, bo leniwe powinny takie ( b.miekkie) właśnie być ?
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Jakie leniwe 02.06.26, 21:08
      Ja robię takie jakie mi smakują, czyli z sera i ziemniaków, pół na pół. Jest mi całkowicie obojętne, jak się nazywają i czy spełniają wymagania oryginalnego przepisu. Na szczęście mój mąż nie zna polskich nazw, więc pytam tylko, czy chce te polskie serowe knedle na słodko i zawsze chce. big_grin
      • enaw11 Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:26
        to są chyba kopytka ?
        • mayaalex Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:57
          To chyba jednak leniwe - kopytka nie maja sera.
          • boggi_dan Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:59
            Kopytka to z ziemniaków.
          • arthwen Re: Jakie leniwe 03.06.26, 17:28
            W wersji z serem mają ser wink Chyba regionalnie trochę, chociaż nie dam głowy, w każdym razie przepisy na kopytka z masy ziemniaczanej i sera też istnieją, tak samo jak takie z samych ziemniaków.
    • mama-ola Re: Jakie leniwe 02.06.26, 21:09
      Nie znam się, więc się wypowiem, przy okazji podbiję wątek.
      Przypuszczam, że ten przepis jest dobry, tylko sprzed lat, a dzisiejsze twarogi są bardziej rzadkie. Lub mąki było ciut za mało.
      • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 02.06.26, 21:42
        Myślę, że mąka ziemniaczana wpływ na to miała również. A twarogi są różne. WZne by to był twaróg typu krajanka (bardziej zbita) lub klinek ( zazwyczaj mnie zbity) . I nie kwaśny.
        W Lidlu jest taki okrągły na plastikowej mini tacce. Nie wiem jak go zakwalifikować. Ani krajanka ani klinek.

Wszelkie mielone, z wiaderka, moim zdaniem kiepsko się nadają. Za mokre, czyli za dużo mąki zabieraja. I wychodzą twarde kluchy
      • beata985 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 12:49
        mama-ola napisała:

> Nie znam się, więc się wypowiem, przy okazji podbiję wątek.
        > Przypuszczam, że ten przepis jest dobry, tylko sprzed lat, a dzisiejsze twarogi
        > są bardziej rzadkie. Lub mąki było ciut za mało.

I ziemniaki...jak będzie wodnista odmiana to i kilo mąki nie pomoże
    • little_fish Re: Jakie leniwe 02.06.26, 21:14
      Ja na pół kilo sera daje 2 lub 3 jajka. Mąki "na oko" do odpowiedniej konsystencji/sprężystości ciasta. Więc niestety z konkretnym przepisem nie pomogę. Mąki ziemniaczanej mój przepis nie przewiduje
    • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 02.06.26, 21:36
      Się wypowiem😉

Moje najulubiensze to sam twaróg ( używam zwykle klinka 250 g jedno jajko połysk ew. Żółtko ( zależy od wilgotności twarogu) i zwykła mąka pszenna. Tyle ile twaróg zabierze by się zlepił i dał się uformować wałeczek. Nie podam ilości, bo wilgotność twarogu nie różna. Ale zaczynam mniejszej ilości i dosypuje. Żeby nie przesadzić z mąką.

Podaje z cukrem i kawałkiem masła, które roztapia się na gorących leniwych. Bułki tartej nie uznaję.

Kocham takie i straszliwie za nimi tęsknię. Jadalnym codziennie, ale nie mogę😭
      Z innymi mąkami to już nie to..

• kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 02.06.26, 21:37
        Jedno jajko plus ( na w połysk!!!) żółtko.

Gópi słofnik.
        • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 02.06.26, 21:38
          A nie połysk miało być 🤦
      • little_fish Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:06
        Robię tak samo. I jem tak samo - żadnych bułek. Czasem kleks kwaśniej śmietany.
      • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:24
        >ilości, bo wilgotność twarogu nie różna

Otoz to.
      • konsta-is-me Re: Jakie leniwe 03.06.26, 12:48
        Ja jem polane masłem, posypane cukrem i cynamonem , żadnej bułki.
    • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:23
      Bo po zrobieniu obtaczasz w mace i wtedy kroisz. Trzymaja wtedy ksztalt

Z ziemniakami ty hybryda leniwych bo prawdziwe leniwe ich nie zawieraja
      • iwles Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:34

No właśnie- waleczek robię na rozsypanej mące. Wtedy się tak nie klei podczas krojenia.
        • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 02.06.26, 23:57
          No o tym mowie. I polecam uzyc tortowa. Wychodza delikatniejszs niz na np poznanskiej
      • konsta-is-me Re: Jakie leniwe 03.06.26, 00:37
        No to tak zrobiłam i kształt trzymają.
        Tylko konsystencja dla mnie za delikatna
        • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 03.06.26, 11:35
          No to dodaj wiecej maki. Kazdy lubi inna konsystencje
    • mysiulek08 Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:35
      ale z ziemniakow i sera to pojda blizej kopytek

nigdy nie przepadalam i nie robie (o twarog trudno u mnie) ale moge zerknac do prlowskiej kuchni polskiej i sprawdzic jaki jest tam przepis
      • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:39
        Z ziemniaków i sera dla mnie mają jednak inny smak i inna konsystencję. Są bardziej gumowate w stosunku do tych z samego twarogu.
        Ale to moje subiektywne odczucia.
        • iwles Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:46

Tylko ze, jeżeli dziewczyna pamięta je ze stołówek przedszkolnych i szkolnych, to faktycznie mogły być z ziemniakami (były tańsze niż z samego sera).
          • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 02.06.26, 23:01
            Ostatnio czytałam przepisy dla placówek gastronomicznych z lat 70. i 80. ub. w. Dla stołówek, barów itp. To wszystko było znormalizowane ( az wierzyć się nie chce😉). Leniwe były tylko z sera l. Ser był bardzo tani.. Tak samo jak ryby, sic!).
            Nie wykluczam, że gdzieś mogły się pojawić odstępstwa, zwłaszcza, że kucharki że stołówek wychodziły obładowane światami..😈
            • iwles Re: Jakie leniwe 02.06.26, 23:10
              Pamiętam, że domowe mamine leniwe byly inne niż szkolne, bardziej miękkie (przez co smaczniejsze).
              • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 02.06.26, 23:27
                Zasadniczo leniwe pamiętam z przedszkola... były jak w domu. Potem miałam obiady domowe.. ( pójście do baru mlecznego to było dla mnie święto🤣). Zazdrościłam stolowkowiczom obiadów stlolowkowych😂
            • mava12 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 07:42
              > Leniwe były tylko z sera l. Ser był bardzo tani..

domniemywam, że ziemniaki jeszcze tańsze...
              Nie bardzo chce mi się wierzyć, że ich nie dodawano. I chociaż ja jestem wychowana na stołówkowym żarciu to w zasadzie żadnych smaków nie pamiętam, jako złych czy dobrych.
              Znaczy, pamiętam tylko taką pomidorową z ryżem i ten ryż miał "rozgałęzione" końcówki. Takie rozetki się robiły. Chciałam kiedyś uzyskać taki efekt w domu ale nigdy mi się nie udało. Myślę teraz, że to był efekt długiego moczenia ryżu w pomidorówce, którą ugotowano rano i tak sobie czekała do obiadu...U mnie ryż dodaje się do zupy tuż przed obiadem.
              • konsta-is-me Re: Jakie leniwe 03.06.26, 12:52
                Nie, jak moczysz ryż długo to zrobi się "risotto" pomidorowe , ryż wchłonie płyn.
                Podobno to była kwestia starego lub złej jakości ryżu wtedy.
                • mava12 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 14:18
                  >Podobno to była kwestia starego lub złej jakości ryżu wtedy.

no to szczęście, że przeżyłam.
                  Ale ten ryż fajny był bo też był taki zintegrowany z zupą.
                  Nie lubię twardawego ryżu, ani w zupach, ani w innych daniach. Dlatego ja zwykle "przegotowuję".
        • mysiulek08 Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:47
          moze za to zadne smile
      • alpepe Re: Jakie leniwe 02.06.26, 22:53
        U mnie w domu kopytka nigdy nie były nawet ze śladową ilością sera, ziemniaki, jajko, mąka, ale nie pamiętam, jaka, sól.
        • little_fish Re: Jakie leniwe 02.06.26, 23:44
          No bo kopytka i leniwe to dwa różne dania. U mnie się robiło (I nadal robi) jedno i drugie.
          • alpepe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 06:51
            Dlatego napisałam mysiulkowi.
      • konsta-is-me Re: Jakie leniwe 03.06.26, 00:39
        Zerknij 🙏
        • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 09:02
          Kuchnia Polska 1966.
          Na pierogi leniwe są dwa przepisy. 🙃
          • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 09:03
            Zdjęcie
            • snakelilith Re: Jakie leniwe 03.06.26, 10:59
              Więc jak widać można z ziemniakami i bez.
              Nie wiem po co ludzie się kłócą o nazwy. Kapusta z przecierem pomidorowym na dworcu w Opolu w latach 80 tych, też nie przypominała składem bigosu mojej mamy, choć była sprzedawana pod taką właśnie nazwą. big_grin
              • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 11:28
                Ja się nie kłócę. Wyrażam swoje subiektywne zdanie
                Co podkreślam😜
                • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 11:34
                  Aha. Za miesne gołąbki też nie będę robiła Rejtana. Ja lubię z samym miesem. I takie robię. Hoc miałam w domu amatora wersji z ryżem. I też dla niego takie robiłam. Jestem wyznawczynią zdania M. Kuronia, który twierdził. Że zawartość ryżu w gołąbkach wzrasta wprost proporcjonalnie z zachodu na wschód Polski.
                  Jedynie nie do końca się zgadzam z nazywaniem gołąbków kapustą faszerowaną. To inne danie, o i bym wygladzie
                  • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 11:35
                    Choć. Słownik wstawił hoc od ad hoc🤦
                  • szarsz Re: Jakie leniwe 05.06.26, 06:37
                    Moja babcia z kresów robiła gołąbki z samego mięsa w fantastycznym bulionowym sosie z odrobiną pomidora. Nigdy nie udało mi sie odtworzyć.

Rzucisz swoim przepisem?
                    • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 05.06.26, 07:36
                      Nic specjalnego...po prostu mięso mielone (wieprzowe podejrzewam u Twojej babci lub mieszane wieprzowo- wołowe), janajczęściej używam indyczego. Do tego podsmażoną cebula w kostkę pokrojona, jajko. Zawijam w sparzone liście kapusty. WstawiAm do wolnowara (akurat ja je robię w wolnowarze, można tradycyjnie). Zalewam bulionem drobiowym lub warzywnym (co mam) i daje troszkę przecieru pomidorowego.
                      A jak nie mam bulionu to robię w sosie pomidorowym- zalewam przecierem i dodaje wody.

Na dno wolnowara kładę kolega liści kapusty , co mi została. Portem ja miksuję z ptym co jest po wyjęciu gołąbków i mam gęsty sos pomidorowy bez dodatku zasmażki/mąki (nie mogę jeść tych spraw).
                      • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 05.06.26, 07:39
                        Aha. Ten bulion do zalewania raczej lekki, bo mięso z gołąbków daje dużo smaku. Chyba, że ktoś woli mocno intensywne smaki. Wczoraj miałam z młodej kapusty. Wg mnie lepsze są mniej intensywne smaki, bo gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne. Intensywniejsze smaki pasują do "starej" kapusty. Moim zdaniem🙃
                        • szarsz Re: Jakie leniwe 05.06.26, 07:48
                          Dziękuję bardzo 😘
                          Babcia nie miala wolnowara, nie miala tez w piekarnika, podejrzewam, ze robiła je w prodizu.
                          • iwles Re: Jakie leniwe 05.06.26, 08:02

Albo w normalnym garnku na ogniu.
                      • iwles Re: Jakie leniwe 05.06.26, 08:03

Jak z młodej kapusty, to u mnie musi być koniecznie z koperkiem!
                        • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 05.06.26, 08:07
                          iwles napisała:

>
                          > Jak z młodej kapusty, to u mnie musi być koniecznie z koperkiem!
                          >
                          U mnie koperek na indeksie. Nie lubię 😂
            • konsta-is-me Re: Jakie leniwe 03.06.26, 12:55
              Idę do Lidla po twaróg i zrobię z większą ilością mąki, zobaczymy co wyjdzie.
    • mava12 Re: Jakie leniwe 02.06.26, 23:16
      właśnie dziś robiłam.
      Na pół kg sera daję 200g mąki i tyleż ziemniaków. Jak zostało "z wczoraj" trochę więcej to daję więcej, dziś było to 300g. Jak ziemniaków mam trochę mniej to też ujdzie.
      Do tego 2 jaja.
      Ser twarogowy tłusty, czyli trójkąt piątnicy.
      Leniwe robię na stolnicy podsypanej mąką więc tej mąki wyjdzie trochę więcej.
      Ważne też żeby gotować na minimalnym ogniu

• volta2 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 00:04
      ja robiłam z piątnicy chyba, taki rożek/łezka 250g? to wtedy 1 żółtko, niepełna szklanka mąki, reszta do podsypania wałeczka, jeśli zabierał, to nie robiłam problemów. sekret tkwi w przesuszeniu sera. nie może być taki prosto z opakowania, jak nie podsuszę (czyli wyjmuję z pudełka z rana) to odciskam go papierowym ręcznikiem.
      wtedy nie podbiera tyle mąki, co oznacza, że kluseczki są bardziej miękkie (czyli smaczniejsze).

do leniwych mąki ziemniaczanej się nie podaje, to nie śląskie (wg mojego przepisu)
    • madame_edith Re: Jakie leniwe 03.06.26, 06:40
      Na pół kilo sera daję 2 jajka i mąki na oko, ale tylko pszennej. Wychodzą miękkie, ale takie właśnie sprężyste
    • kropkacom Re: Jakie leniwe 03.06.26, 06:44
      Mąż robi tylko z twarogu, mąki pszennej plus jajka. Czasami jak zostaną ziemniaki z obiadu też doda, ale u mnie w domu był tylko twaróg.
    • inez21 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 08:18
      Leniwe to nie pierogi a kluski. Z sera i mąki bez ziemniaków. Ja mam taki stary przepis z Wielkiego Żarcia zawsze tylko z niego korzystam. Są super, szybkie i idealne😊
      • inez21 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 08:20
        Aaa tylko nie dodaje cukru waniliowego i rodzynek bo czasem jadamy je bardziej na słono z bułką tarta na masełku a czasem na slodko polane śmietaną i posypane cukrem.
      • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 09:05
        A nie. Właśnie pierogi. Bo to jest wersja klasycznych pierogów z serem na słodko, tyle że leniwa- zagniata się wszystko razem, bez pracowitego wałkowania, wycinania, klejenia.
        • iwles Re: Jakie leniwe 03.06.26, 11:18

Potwierdzam! Leniwe to pierogi dla leniwych, stąd właśnie ta nazwa 😀
          • primula.alpicola Re: Jakie leniwe 03.06.26, 14:02
            iwles napisała:

>
            > Potwierdzam! Leniwe to pierogi dla leniwych, stąd właśnie ta nazwa 😀
            >

Dla mnie mielenie twarogu, turlanie wałeczka i wykrawanie rombików, to jest wersja dla Panienki Pracusiówny.
            Ta moja dzisiejsza ewentualnie może być, nie umęczyła mnie, a i pożywienie zacne.
            • inez21 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 14:43
              A kto mowi o mieleniu twarogu??.🤔 kupuje sie twarog mielony w kostce. Zagniecenie go z mąką uformowanie wałeczka i pokrojenie nie koniecznie w jakis równe romby 🙈🙈 zajmuje średni 3 minuty. W tym czasie zagotowuje sie woda. Wrzucasz a jak wypłyną po 2 minutach masz gotowy obiad. No jeszcze ze 2 minuty na rozpuszczenie masła i podsmażenie tartej bułki. Po 10 max 15 minutach masz gotowy obiad. Nie ma chyba nic szybszego.Wlasniw dlatego nazywają sie leniwe....😆
              • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 16:04
                Ja rozgniatamy widelcem. Nie bawię się w mielenie. Ostatecznie można przecisnąć przez prasie do ziemniaków.
                Gotowych miłosnych serów nie kupuję do leniwych. Jest dla mnie zbyt wodnisty.
                • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 16:06
                  Ale fakt. Ciasto na leniwe i krojenie, przy odrobinie wprawy zajmuje tyle czasu, co ugotowanie wody na nie. Stąd lelinwe.
                  Gdzie tam porównywać do prawdziwych pierogów z serem...
                • primula.alpicola Re: Jakie leniwe 03.06.26, 16:29
                  Miłosny serbig_grin
                  • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 18:22
                    Mielony. Gópi słofnik.😬
                • inez21 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 18:18
                  Ale.mielony w kostce a nie w wiaderku oczywiście. Te w kostce są przeróżnych konsystencji w większości sa dość twarde i nadają sie do leniwych.
                  • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 18:23
                    A to ok. Ja robię z klinka jednej firmy. Bo od lat niezmienny. Więc nie próbuję innych.
            • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 18:26
              Dla mnie toczenie kulek jest bardziej czasochłonne. Pociąć wałeczek - to szybka robota. Przynajmniej dla mnie. 🙃
              • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 03.06.26, 18:29
                Dyskusja o wyzszosci swiat Bozego narodzenia nad Wielkanoca 😃
            • little_fish Re: Jakie leniwe 04.06.26, 00:07
              "to jest wersja dla Panienki Pracusiówny." Znaczy mielenie twarogu na farsz, robienie ciasta, walkowanie go, wykrawanie kółeczek, nadziewanie i zalepianie to wersja dla mało robotnych???
              • primula.alpicola Re: Jakie leniwe 04.06.26, 09:07
                little_fish napisała:

> "to jest wersja dla Panienki Pracusiówny." Znaczy mielenie twarogu na farsz,
                > robienie ciasta, walkowanie go, wykrawanie kółeczek, nadziewanie i zalepianie
                > to wersja dla mało robotnych???

Ta jest niewyobrażalna big_grin
      • mariola233 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 11:58
        Ta strona z przepisami jest genialna
        • inez21 Re: Jakie leniwe 04.06.26, 00:38
          Teraz już lata świetności Wielkiego Żarcia przeminęły ale kiedyś to było smile Ja uczyłam się gotować z WŻ i do dziś mam setki przepisów stamtąd z których korzystam, ciągle tam coś się działo, jakieś zażarte dyskusje o przepisach i nie tylko...A teraz FB, Instagram, Tiktok i inne media wygryzły WŻ sad a szkoda...
    • aagnes Re: Jakie leniwe 03.06.26, 08:41
      Zapewne kwestia sera, wg mnie lepiej dać same żółtka, a nie całe jajka, kluski sa wtedy delikatniejsze, i nie polewam bułką, tylko wrzucam ugoowane leniwe na patelnie na której jest już ta bułka na maśle i chwile podsmażam, wtedy sa fajne, chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, całe otoczone w bułce.
      • hanusinamama Re: Jakie leniwe 03.06.26, 11:32
        Mąki. Dała ziemniaczaną...kisiel jej wyszedł a nie leniwe.
        • konsta-is-me Re: Jakie leniwe 03.06.26, 12:46
          Łyżka? Na pół kg sera ? Nie wierzę że to dlatego , zresztą wcześniej robiłam bez mąki ziemniaczanej i wychodziły podobne ( czyli za delikatne )
          • hanusinamama Re: Jakie leniwe 03.06.26, 15:02
            NO to moze faktycznie ser. Chociaz ja nie przykłądam w tym daniu specjalnej uwagi do sera. Selikatniejze wychodzą jak osobno białko ubiję i dodam, ja wole takie twardsze bez ubijania białek.
    • aqua48 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 09:55
      Leniwe tylko z sera, jajka i mąki pszennej. Z gotowanych ziemniaków, jajka i mąki pszennej są kopytka, a z dodatkiem mąki ziemniaczanej kluski śląskie. Konsystencja leniwych jest trudna do osiągnięcia wg przepisu bo zależy od miękkości sera. Ja mąkę do nich sypię "na oko". Raz wychodzą twardsze, raz bardziej miękkie. A polewam bułką tartą usmażoną na maśle wraz z cukrem.
    • iwles Re: Jakie leniwe 03.06.26, 11:28

To jak jesteśmy przy leniwych mam pytanie:
      Jak rozcieracie ser?
      Czy przepuszczacie przez maszynkę, jak podaje wiele przepisów?
      • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 03.06.26, 11:34
        Używam Masha. Na zdjeciu

Nakladka, lapa do mielenia ziemniakow do recznego miksera sie kiepsko nadaje( przynajmniej w Kenwood). Nie ma porownania z Masha ktora jest do tego swietna
      • hosta_73 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 12:09
        Robiłam tylko kilka razy, ale korzystałam z twarogu już zmielonego, w kostce 250 g.
      • mava12 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 12:13
        >Czy przepuszczacie przez maszynkę, jak podaje wiele przepisów?

Kiedyś robiłam w robocie a ostatnio używam zwykłego "tłuczka" do ziemniaków. Wrzucam do miski (z płaskim dnem) ser oraz, u mnie, ziemniaki i wszystko dokładnie rozgniatam. Jak masa jest jednolita to dodaję jajka i dalem rozgniatam. Na końcu dodaje mąkę.
        Szybko, łatwo i wygodnie.
        https://polka24.pl/environment/cache/images/productGfx_6213_500_500/Tluczek%2C-ubijak-nierdzewny-do-ziemniakow.jpg
        • konsta-is-me Re: Jakie leniwe 03.06.26, 12:43
          Mi się nie rozgniata dokładnie przy użyciu praski.Grudki zawsze są.
          • mava12 Re: Jakie leniwe 03.06.26, 13:38
            no nie wiem, mnie się rozgniata. Z ziemniakami. Ale tak z 10 min. "gniotę". Na płaskim dnie.
            Fakt, że ja mam praske jeszcze matki i ona ma nawet nie tyle ma oczka, co jest w takie trójkąty powycinana.
            • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 16:21
              Zależy. Od konsystencji twarogu
              . Bardziej wilgotny - widelcem, reguluje gęstość jajkami i mąką.
              Bardziej suchy - praska do ziemniaków. I jak wyżej, podobnie reguluję wilgotność ciasta.
            • konsta-is-me Re: Jakie leniwe 03.06.26, 17:35
              Aaa, jak 10 minut to zgoda.
              Ja bym gniotła że 3 minuty albo kazała chłopu ( jak chce mieć obiad to niech się wykaże 😜)
              • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 03.06.26, 17:41
                Masha i zrobione w 20 sek.
                • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 18:13
                  Myślisz, że ktoś będzie kupował specjalnie do leniwych? Bo jeżeli do tej pory nie używał, to raczej nie był potrzebny...
                  • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 03.06.26, 18:40
                    Mysle ze gdyby to byl sprzet tylko do klussk nazywałby sie jakos Kluskomat czy cos w ten desen. 😄😃 Juz jedna tu kiedys mashe kupiła z mojej namowy

To urzadzenie do robienia puree. Nie na papke jak w blenderze, nie z grudkami tylko wlasnie taka...idealna.

To genialne urzadzenie i tanie. A mam tez handheld blender ktory jest swietny ale ta druga lapa do puree sie moze schować w porownaniu z Masha
                  • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 03.06.26, 18:40
                    O tu:
                    • mava12 Re: Jakie leniwe 05.06.26, 06:17
                      no ale pure też można ugnieść praską.
                      ja mam ostatnio, właściwie dłużej niż "ostatnio", awersję do kupowania sprzetu "tylko do tego". Już mi sie z szafek taki wylewa...
                      A szczególnie wystrzegam się sprzętu, którego nie mozna wrzucić do zmywarki/opłukać pod kranem.
                      A zblendowane pure jest, zastrzegam jak dla mnie, ohydne. To taka paciaja, mało apetycznie wygladająca. Nawet kiedys gesslerowa opieprzyła kucharza, który wrzucił blender do gara, żeby pure zrobić.
                      • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 05.06.26, 10:33
                        >no ale pure też można ugnieść praską.

Mozna i jak sie różni efekt pokazuje wyzej obrazek jaki wkleilam

>A zblendowane pure jest, zastrzegam jak dla mnie, ohydne.

Masha to nie jest blender. Blender reczny ti mam firmy Kenwood. Blender sie nie nadaje bo mieli na papke.
                        Masha przeciska przez te dziurki i tworzy wlasciwa gestosc.
                        • mava12 Re: Jakie leniwe 05.06.26, 11:58
                          >Masha przeciska przez te dziurki i tworzy wlasciwa gestosc.

ale właśnie na zdjęciu jest jak paćka, o konsystencji budyniu.
                          U mnie pure jest owszem, rozgniecione ale nie tak wilgotne, tak to ujmijmy.
                          Rozgniecione ziemniaki, z niewielka ilością mleka i masła to nadal ziemniaki
                          Zbytnia obróbka (zbyt mocna?) uwalnia skrobię, ze wszystkimi tego konsekwencjami
                          • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 05.06.26, 12:06
                            No nie jest w realu. Mowie ci ze mam reczny blender Kenwood i ma dwie lapy. Jedna taka normalna do mielenia a druga do pure. No i nie uzywam do pure ani klusek ani jednej ani drugiej bo za mocno mieli na taki zel. Ja budyn moge sobie tym blendowac i zupy itp ale nie pure. O blenderach Thermomixach tez nie wspomnę. A ta Masha robi idealnie. Ona ma te smigla w zaleznosci czy to kluski czy pure i pcha przez te dziurki. Konsystencja wychodzi idealna. Nie za paciajowata i nie grudkowa, rowna.
              • mava12 Re: Jakie leniwe 05.06.26, 06:27
                >Aaa, jak 10 minut to zgoda.

no w sumie tak pewnie wychodzi. Bo ja to robie w "miedzyczasie". Trochę pougniatam, oddalam sie w kierunku robienia czegos tam przy zupie - leniwe to u mnie zawsze dodatek do zupy, obiad z samych leniwych to taki mało odzywczy jest.
                No i potem znowu pougniatam. Nastawiam gar na gotowanie leniwych, dodam jaja do miski, pougniatam.
                Właściwa faza robienia leniwych to u mnie jest, kiedy masę wymieszam z mąką i wyjmę stolnicę. Wtedy już zajmuję się tylko leniwymi. Zreszta z prostej przyczyny - bo ręce (w rekawiczkach) ubabrane w mące i ciescie więc ciężko jest coś innego robić.
    • hanusinamama Re: Jakie leniwe 03.06.26, 11:32
      Ta galareta od mąi ziemniaczanej.
      Robię z sera, jajka i małej ilości mąki ale pszennej. Tak tylko zeby złapało ciasto
      • bananananas Re: Jakie leniwe 03.06.26, 12:06
        hanusinamama napisała:

> Ta galareta od mąi ziemniaczanej.
        > Robię z sera, jajka i małej ilości mąki ale pszennej. Tak tylko zeby złapało ci
        > asto

A ja daję właśnie wyłącznie ziemniaczaną, pewnie więcej niż w przepisach jest pszennej (też robię na oko), dzięki czemu wystarczy je pogotować tylko chwilę po wypłynięciu. Galareta od mokrego sera, nie od mąki.
        • iwles Re: Jakie leniwe 03.06.26, 12:12

Zawsze wszystkie pierogi gotuje tylko chwilę po wypłynięciu. Zwykłe około 2 minut, leniwe ok. 1 minuty max.
          (mąka tylko pszenna tortowa)
          • bananananas Re: Jakie leniwe 03.06.26, 14:06
            iwles napisała:

>
            > Zawsze wszystkie pierogi gotuje tylko chwilę po wypłynięciu. Zwykłe około 2 min
            > ut, leniwe ok. 1 minuty max.
            Ale jednak mąka ziemniaczana wymaga krótszej obróbki i zdarzało mi się nie dogotować pierogów (prawdziwych).
        • hanusinamama Re: Jakie leniwe 03.06.26, 15:03
          Wszystkie pierogi gotuje sie chwile od wypłynięcia...
    • primula.alpicola Re: Jakie leniwe 03.06.26, 13:18
      Zainspirowałyście i mnie i zrobiłam po raz pierwszy.
      Kostka twarogu, rozgniotłam widelcem (o mieleniu nie ma mowy), jajko, sól, dwie łyżki mąki pszenne, było za rzadkie, więc dodałam jeszcze dwie ziemniaczanej.
      • aagnes Re: Jakie leniwe 03.06.26, 13:34
        Ja tez najczesciej robie kulki smile a ostatnio napłaszczyłam kulki z takiego ciasta, wlozylam do środka truskawki i wyszly niby knedle.
      • snakelilith Re: Jakie leniwe 03.06.26, 14:56
        No kurcze, nie. Ja tam widzę takie mączne gnioty i choć nawet nie spróbowałam, od razu mi nie smakuje.
        Nic do twojego wyrobu, ale nie lubię z pszenną i tyle.
        • kochamruskieileniwe Re: Jakie leniwe 03.06.26, 18:15
          Milusio... mączne gnioty...

Ja bym i takie zjadła. Ale bez truskawek, bo ich nie jem. Ech....😭
          • primula.alpicola Re: Jakie leniwe 03.06.26, 19:13
            kochamruskieileniwe napisała:

> Milusio... mączne gnioty...
            >
            > Ja bym i takie zjadła. Ale bez truskawek, bo ich nie jem. Ech....😭

Uwielbiam wszelkie mączne gnioty, twaróg mi nie przeszkadzabig_grin
    • kurt.wallander Re: Jakie leniwe 03.06.26, 21:45
      A nie mylisz z kopytkami?

Po mojemu, kopytka mają być twardsze i "jędrne", a leniwe raczej mięciutkie i takie puszyste.
      • konsta-is-me Re: Jakie leniwe 04.06.26, 09:57
        W sumie u mnie w przedszkolu i szkole i ogólnie wszędzie ( jestem wychowana na stołowkowo- barowym jedzeniu,) kopytkami zwano właśnie leniwe a takie kopytka z ziemniaków dopiero poznałam w mocno dorosłym wieku.
        Ale nie, mają być z sera i właśnie sprężyste, na to masło, cukier i cynamon.
        • princesswhitewolf Re: Jakie leniwe 04.06.26, 21:30
          A co to za region Polski? W Wielkopolsce leniwe to zawsze byl twarog jajko maka sol a kopytka ziemniaki maka jajko sol
          • konsta-is-me Re: Jakie leniwe 05.06.26, 02:06
            Wrocław.
            Ale możliwe ze to moja bańka, i mowi sie "leniwe" tez bo mam wrazenie, ze kopytka ( z ziemniakow) sa malo popularne tutaj.
            • mysiulek08 Re: Jakie leniwe 05.06.26, 04:27
              lata temu, zamawiajac we wrocku kopytka, dostawalam kluchy z pyrow i mąki
      • snakelilith Re: Jakie leniwe 05.06.26, 11:13
        kurt.wallander napisała:

> Po mojemu, kopytka mają być twardsze i "jędrne", a leniwe raczej mięciutkie i t
        > akie puszyste.

Ale jak zrobisz kopytka z serem, czyli z ziemniaków z serem, tak jak moje na zdjęciu wyżej, bez grama mąki, to one są mięciutkie i puszyste. A mąka pszenna dodana do sera, może robić gnioty. Mąka zawsze utwardza produkt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka