Dodaj do ulubionych

Primula dziwi się światu

07.06.26, 14:17
Otóż po raz pierwszy odsyłałam zakupy z Shein
(6 sukienek, porażka, nawet nie pytajcie, nigdy więcej).
No i ku mojemu zdumieniu, zaproponowano mi żebym sobie ten badziew zostawiła, a oni mi zwrócą ok 2/3 kwoty. Nie skorzystałam.
Czy takie propozycje są bez limitów? Czy, np. na jedną osobę przypada limit 3 razów? Czy byłam frajerką, nie korzystając z oferty, kiedy zakupy mi odpowiadały? Czy wszyscy dymają Chińczyków?
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 14:23
      Znajoma zamawia rózne rzeczy z Temu albo Shein i miała parę razy tak, że nie chcieli odesłania a pie iadze zwrócili w całości.
    • alpepe Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 14:23
      Amazon też przy niektórych zwrotach proponuje rabat i by sobie zostawić zamówiony artykuł. Miałam tak przy butach dla psa, z tym że to nie 2/3 kwoty, tylko raczej 1/10 była, albo wycieraczka tylna zamówiona i niepasująca, amazon stwierdził, wywal człowieku, nie odsyłaj nam, masz kasę zwróconą. Co do Shein, nie znam się, nie zamawiam, nie mam zamiaru zamawiać, ale cokr akiedyś zamowiła kostium kąpielowy na chińskiej stronie i oczywiście okazał się rozmiarowo kostiumem dla dziecka, bo mnie nie posłuchała... Dostała za darmo drugi w pasującym rozmiarze, tamtego mniejszego miała nie odsyłać.
      • chatgris01 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 14:34
        Mnie raz amazon zwrócił pieniądze za sweter niezgodny z opisem (skład) i kazał sweter sobie zostawić.
        • nina_unu Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:01
          Mnie też Amazon zwrócił pieniądze bez zwrotu niechcianej rzeczy, dwa razy. Przy czym to były stosunkowo małe zakupy. Ale to było już jakiś czas temu, teraz to mają taki system, że się zwraca do jednej z lokalnych sieciówek - nawet chiński chłam. Ma to sens, ciężarówki dowożące towar do sklepu zamiast wracać puste przynajmniej zabierają te zwroty Amazona.
    • black.emma Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 14:28
      W shein to standard. Moja matka ciągle się na coś skusi a potem rozdaje koleżankom. Chyba im się nie opłaca płacić za kolejny transport.
      • hanusinamama Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:38
        Zapewne po odesłaniu i tak idzie na wysypisko...
    • slonko1335 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 14:28
      Kilka razy zdarzyło mi się, że "chińczyki" nie kazali odsyłać a kasę zwrócili raz to był zakup za 2 stówy.
      Czy mają jakieś limity - nie mam pojęcia, pewnie tak.
    • nieobiektywnie Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 14:28
      Tak, to dość standardowe u Chińczyków. Często nie chcą zwrotów, bo transport i obsługa zwrotu kosztują ich więcej niż sam towar. Dlatego wolą oddać część albo nawet całość pieniędzy i zostawić produkt u klienta.
      Oczywiście możesz nalegać na pełny zwrot, ale czasem podają taki koszt odesłania paczki, że zwrot wychodzi drożej niż wartość rzeczy. Ja bym jeszcze spróbowała inaczej. Dokładnie opisałabym wszystkie różnice między tym, co przyszło, a tym, co było pokazane na stronie. Wypunktuj każdą niezgodność i podkreśl, że towar jest niezgodny z opisem. Następnie zażądaj pełnego zwrotu pieniędzy oraz bezpłatnego zwrotu ( na ich koszt). Jest szansa, że po takiej reklamacji powiedzą: dobra, oddamy 100% pieniędzy, a sukienki możesz sobie zostawić. To się czasem zdarza, choć dużo zależy od sprzedawcy i konkretnej sprawy. Trzeba tylko liczyć się z tym, że takie przepychanki w wiadomościach mogą potrwać tydzień, a czasem nawet dłużej. Z tego właśnie powodu w ogóle już nie kupuję u Chińczyków nigdy niczego. Nie mam nerwów na takie przepychanki.
      • primula.alpicola Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 14:33
        Nie, nie. Zwrot był gratis (tak jak i przesyłka od nich), przez In Post, i zwrócono mi 100% kwoty.
        • nieobiektywnie Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 23:48
          primula.alpicola napisała:

> Nie, nie. Zwrot był gratis (tak jak i przesyłka od nich), przez In Post, i zwró
          > cono mi 100% kwoty.

Zgadza się tylko najpierw musisz przejść przez ping pong wiadomości bo przez tydzień będą robić wszystko żeby tylko nie dokonać zwrotu.
          • primula.alpicola Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 05:47
            Nie. Nie było takiej sytuacji. Po prostu kliknęłam powód zwrotu i w ciągu ok. tygodnia miałam poeniądze na koncie.
      • gryzelda71 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 14:34
        Szejn ma zwrot poczta za darmo.
    • beaucouptrop Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 15:15
      Podsumowując kupiłaś śmieci, ktorych nawet w Chinach nie chcą, bo mieliby problemy z recyklingiem. Sorry za dosłownosc, ale tak to wygląda.
      • primula.alpicola Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 15:31
        Tak właśnie, niestety śmieci.
        Pocieszam się, że moje pozostałe zakupy od nich były udane, korzystam z nich intensywnie cały czas.
        • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 15:39
          Pewno dlatego dają ci taką opcję. Myślę, że przy stałych, kupujących więcej klientach algorytm mówi, że taki "prezent" się opłaca i podwyższa szansę, że znowu tam kupisz, a nie rozczarowana nieudanym zakupem pójdziesz do konkurencji.
          To, że nawet drogie marki szyją za grosze w Azji, a zwroty bardzo często wywalają na śmietnik, nie jest żadną tajemnicą, więc beaucouptrop pisze bzdury.
          • beaucouptrop Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:04
            Jak trochę poszukasz to spokojnie znajdziesz marki, które nie szyją w Azji. Ba, nawet nic tam nie kupują jeśli chodzi o materiały. Tutaj na przykład Tekst linku Fakt ich jeansy czy t-shirty są droższe niż te z Shein czy z H&M, ale ja wychodzę z założenia, że lepiej mieć mniej ubrań, ale dobrej jakości.
            Dobrze mi się żyje w Europie i nie mam ochoty nabijać kieszeni, wiem, że nie zawsze jest to możliwe, chińskim miliarderom tudzież przyczyniać się do wzrostu gospodarczego Chin.
            • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 17:11
              beaucouptrop napisała:

> Jak trochę poszukasz to spokojnie znajdziesz marki, które nie szyją w Azji.

Nie mam anty azjatyckiej schizy, więc niczego nie muszę szukać. Z ciebie i twojego komentarza do primuli wyszła jednak jak zwykle snobka. Walcząca z chińską szmatową hegemonią, podczas gdy Europejczycy pozwalają wykupować chińskim inwestorom przemysłowy kapitał w Europie, nieruchomości, infrastrukturę oraz sektor agrarny, jak np. francuskie winnice w Bordeaux. Ha, ha ha.

• beaucouptrop Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:50
                No i? Niech ci będzie, że snobka. Mogę sobie na to pozwolić. I w związku z tym, że żyje mi się generalnie dobrze, to w zamian za to poczuwam się do społecznej odpowiedzialności. Nie uważam, że wszyscy powinni tak żyć, ale ludzie którzy mają wykształcenie, świadomość i wystarczająco dobry poziom życia powinni mieć chociaż trochę poczucia tej odpowiedzialności.
                Ty chciałabyś kupić jak najtaniej, aby zainwestować na amerykańskiej giełdzie i nie interesuje cię to, że rolnik aby wyhodować truskawki musi zainwestować swój czas, pieniądze i pracę. Dla ciebie liczy się żeby kupić jak najtaniej. W wielkich sieciach, które strzygą producentów i tną jak mogą koszty pracownicze, aby wypracować jak największy zysk dla akcjonariuszy lub właścicieli. Ja staram się w tym nie uczestniczyć. Wolno mi prawda?
                • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:30
                  beaucouptrop napisała:

> i
                  > nie interesuje cię to, że rolnik aby wyhodować truskawki musi zainwestować swó
                  > j czas, pieniądze i pracę.

Zaraz się popłaczę. big_grin
            • mocca26 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 17:26
              Niestety, jedyna rzecz, która mi się spodobała to szaliki, ale okazało sie, że w polowie to poliester (nie kupuję na temu, shein itd)
            • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 17:34
              Podczas kiedy ty sie biernie ubierasz tutaj na przykład Tekst linku , my zamawiamy u Chinczyków i wszystko reklamujemy, dzieki czemu rozwalimy im gospodarkę
              • moni_485 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:17
                marzenka12 napisała:

> Podczas kiedy ty sie biernie ubierasz tutaj na przykład Tekst linku , my
                > zamawiamy u Chinczyków i wszystko reklamujemy, dzieki czemu rozwalimy im gospo
                > darkę

I przy okazji rozwalacie klimat kupowaniem tanich szmat, które płyną tysiące kilometrów z Chin a potem zalegają w oceanach i na wysypiskach śmieci w Afryce. O pustyni Atakama i Wielkiej Pacyficznej Plamie Śmieci nawet nie wspomnę, bo nie chce się denerwować .
                • gryzelda71 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:21
                  Wystarczy szmat nie zamawiać.
                  • boggi_dan Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:54
                    Ale niektórzy to robią bo tanio. Ubrania można też kupić z drugiego obiegu na portalach Vinted czy Olfaktoria. www.vinted.pl/
                    • brenya78 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 20:06
                      "Ale niektórzy to robią bo tanio."

Tanio mozna kupić z drugiej ręki. Nie trzeba od razu kupować szmat które płyną przez pół świata.
                      • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 20:10
                        brenya78 napisała:

> "Ale niektórzy to robią bo tanio."
                        >
                        > Tanio mozna kupić z drugiej ręki. Nie trzeba od razu kupować szmat które płyną
                        > przez pół świata.
                        >

Wy latacie na wakajki przez pol swiata i jakos was slad weglowy wtedy nie boli
                        • brenya78 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:29
                          "Wy latacie na wakajki przez pol swiata i jakos was slad weglowy wtedy nie boli"

Nie boli, bo korzyści mam ja i dany region korzysta tez ekonomicznie. Z przewiezienia szmaty przez pół świata nie ma żadnego pożytku.
                          • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:41
                            Idz tam pieszo czynic korzysci dla regionu, hipokrytko ekologiczna
                      • boggi_dan Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 20:10
                        brenya78 napisała:

> "Ale niektórzy to robią bo tanio."
                        >
                        > Tanio mozna kupić z drugiej ręki. Nie trzeba od razu kupować szmat które płyną
                        > przez pół świata.
                        >
                        No właśnie to napisałem. Są takie fajne portale. Gdzie można też sprzedać.
                • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 20:06
                  Trudno. Sprawa wymaga ofiar
        • fogito Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:28
          Serio? Ale serio wspierasz te firmę?
    • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 15:29
      Amazon tak robi. Zamówiłam sandały Clarksa, cena 54 euro, buty z zeszłorocznej kolekcji. Sprzedaż i wysyłka amazon.
      Nie pasują, więc zgłosiłam zwrot. Automatycznie zaproponowano mi zatrzymanie sandałów za 8 euro z groszami. Nie skorzystałam, bo te sandały naprawdę nie pasują i nie wiem co miałabym z nimi zrobić.
    • eva_evka Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:11
      Dzięki za ten post! Akurat chcę coś oddać z Temu, nierozważny zakup.
    • kropkacom Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:15
      Nie chciałaś utylizować chińskich śmieci? big_grin No jak to tak? Oni nie robią tego z dobrego serduszka.
      • primula.alpicola Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:22
        Nie chciałam. Wróciły do nich.
        A ja się postaram ograniczyć jeszcze bardziej.
    • lalkaika Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:25
      A doczytałem to hmm
      Czasami oddając towar zdążyło mi się wylosować zwrot kosztów ale 100 procent. Np. coś za 1 euro możesz zatrzymać i dostajesz 1 euro na ich portfolio albo na prawilna kartę. I to naprawdę zwracają,z Dublina jest przelew. Trwa z tydzień,z ciekawości zrobiłam a bubel no cóż do utylizacji.

• lalkaika Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:30
        A o shein pisałem żeby było jasne
    • krwawy.lolo Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:27
      Dostałem za darmo od Chińczyka ten regał. Ok. wymieniłem półki z ohydnej sklejki na akrylowe. Kosztowały bodaj 60 €.
      • lalkaika Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:28
        Jak schludnie koło
        Bardzo ładne
      • krwawy.lolo Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:55
        I musiałem je wzmocnić aluminiowymi kątownikami. Tak że wyszło, o ile pamiętam, ok. 90 € cuzamen.
        • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 17:35
          wspaniały zakup!
      • krwawy.lolo Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 20:22
        Wersja oryginalna
    • mayaalex Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:41
      Amazon czasami oddaje 100% i prosi o nieodsylanie (zazwyczaj jakichs bzdetow potrzebnych dzieciom, ktore potem okazuja sie jednak nie takie, jak mialy byc - ale czesto tez ksiazek).
      Nie kupuje w Shein czy Temu ale moj maz raz sie napalil na jakies buty od nich, pierwsza para byla za mala, prosili zeby nie odsylal i zwrocili calosc. Kupil nastepne, o dwa numery wieksze - znowu to samo. W koncu kupil jeszcze jedne, o kolejny numer wieksze, w koncu pasowaly. Ja bylam wkurzona, szczerze mowiac, bo mamy teraz 2 pary dodatkowych, niepotrzebnych i niepasujacych butow. Maz zaklada, ze moze syn je bedzie nosic jak mu noga urosnie, mozecie sobie wyobrazic entuzjazm 14-latka zeby nosic buty z Temu, w dodatku wisniowe 😂😂😂😂😂
      • chatgris01 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 16:47
        big_grin
    • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:01
      Do mnie właśnie jada paski do zegarka i breloczki dla dzieci, jak mi sie nie spodobaja to zrobie zwrot, dzieki za ten post
      • primula.alpicola Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:16
        Jak Ci się spodobają to też ZRÓB ZWROT.
        • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:15
          Tak! 🙊
    • mikams75 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:20
      taka drobna podpowiedz na wszystko, nie wiem jak na shein ale na innych chinskich stronach sa opinie i zdjecia uzytkownikow i wyboru dokonuje wylacznie na podstawie fotek uzytkownikow i opinii. Jak do tej pory sie sprawdzilo.
      • mikams75 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:20
        na przyszlosc...
      • sztalugi1234 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:34
        W życiu nie kupiłam nawet sznurówki na shein ale tak mnie zaciekawiłyście że poszłam spróbować. Wpisałam silk balconette bra bo tego ostatnio szukałam w sklepach z bielizną. Znalazłam coś tam idę grzecznie do opinii użytkowników...
        O Jezu,zabierzcie mnie stamtąd!
        • primula.alpicola Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:36
          Shein to jest straszne zło, straszne. Szukasz firanki, wydaje ci się że znalazłaś optymalną, otóż shein podsuwa ci kolejnych 200 opcji.
          • sztalugi1234 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:38
            Grzyb z opcjami czy ty widzisz tę recenzję??
            • primula.alpicola Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:39
              sztalugi1234 napisała:

> Grzyb z opcjami czy ty widzisz tę recenzję??
              >
              Jaki grzyb?!
              • sztalugi1234 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:42
                Jezu.
                Halucynogenny, ku.wa....
                • primula.alpicola Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:12
                  Dobra. Dobra.
                  Recenzji nie widzę, bo jest za malutka
            • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:16
              sztalugi1234 napisała:

> Grzyb z opcjami czy ty widzisz tę recenzję??
              >

Za malutka, wez wrzuć tu większą
              • sztalugi1234 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:35
                U mnie wyswietla się normalnie...
                A teraz?
        • mikams75 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:39
          na ali widywalam jakies bzdury, ale juz na temu wg mnie jest wzgledny porzadek w komentarzach. A i tak skupiam sie glownie na zdjeciach uzytkownikow.
    • mysiulek08 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 18:42
      nie wiem jak na shein ale na aliexpres chyba nie ma limitow (ani ile razy reklamujesz ani kwoty)
      ja reklamowalam dwa razy koldre jedwabna i dwa razy posciel (w tym raz nie moja), kwoty byly powyzej 150uds i za kazdym razem byl zwrot kasy bez odsylania, fakt procedura troche upierdliwa, bo najpierw trzeba bylo zwrocic sie do sprzedawcy, ze nie wyslal jednak jedwabiu jak w opisie - oczywiscie byl oburz - potem zgloszenie do ali, trzeba bylo zrobic filmik z procesu wycinania i palenia kawalka materialu a potem to juz z gorki
    • moni_485 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:21

> Otóż po raz pierwszy odsyłałam zakupy z Shein
      > (6 sukienek, porażka, nawet nie pytajcie, nigdy więcej).
      > No i ku mojemu zdumieniu, zaproponowano mi żebym sobie ten badziew zostawiła, a
      > oni mi zwrócą ok 2/3 kwoty. Nie skorzystałam.
      > Czy takie propozycje są bez limitów? Czy, np. na jedną osobę przypada limit 3 r
      > azów? Czy byłam frajerką, nie korzystając z oferty, kiedy zakupy mi odpowiadały
      > ? Czy wszyscy dymają Chińczyków?

Bo badziew, który kupujesz jest warty mniej niż zero. Nie, to Chińczycy dymają ciebie, a ty dymasz następne pokolenia, które utoną w śmieciach, infantylna istoto.
      • primula.alpicola Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:23
        Nie życzę sobie żebyś mnie obwiniało.
        Pretensje do możnych tego świata, którzą rządzą i decydują.
        • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:44

> Pretensje do możnych tego świata, którzą rządzą i decydują.

Ha, ha, ha. Dokładnie. Najpierw fundują nam globalizację, wmawiają, że rozwalenie rodzimej gospodarki jest dla dobra naszego i planety, a potem robią nam moralne kazania i chcą byśmy za to wszystko płacili, jak ta snobka beacośtam wyżej, co ją podobno stać. Ciekawe gdzie ona pracuje i ile udziału w tym przedsiębiorstwie ma wyzyskujący ludzi chiński reżim, a ile nabijają sobie do kieszeni handlujący z nimi europejscy decydenci.
          Swoją drogą, ja na Temu nie kupuję, ale mam coraz większą alergię na arogancję zielonej elity.

• mocca26 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 20:15
            Nie wiem, jak wy ale ja żadnych kazań nie słucham a uczulona jestem na "możnych swiata" smile Jestem team młynarski #róbmyswoje tralalalala
            • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:30
              Wiesz, ja jestem bardzo ekologiczna. Nie jeżdżę samochodem, tylko mam bilet na zbiorkom od lat. Rzadko latam samolotem. Kupuję wiele ekologicznych produktów, zdecydowanie więcej od przeciętnej, konsumuję poniżej przeciętnej i na koniec, nie mam dzieci, co odciąża niesamowicie planetę.
              Ale ta celebrowana zielona arystokracja pouczająca innych jak mają żyć i czego nie kupować, zaczyna mieć dyktatorskie zapędy. I nie kupię z zasady ciuchów np. marki Oska made in Germany, gdzie cienka poliamidowa kurtka kosztuje 499 euro. To jest nieprzyzwoite, brandzlowanie się socjalnym uprzywilejowaniem.
              Przy dobrym traktowaniu także wiele sieciówkowych ciuchów można nosić tak samo długo. Z Temu nie wiem, bo tam nie kupuję z innego względu. Obawiam się, że te ciuchy nie spełniają podstawowych kryteriów nieszkodliwości użytych materiałów i barwników. W takim np. H&M organizacje konsumenckie sprawdzają jeszcze od czasu do czasu ciuchy na metale ciężkie i podobne rzeczy, w Temu wątpię. Ale to z mojej strony czysty egoizm, nie chcę mieć tego na skórze.
              • mocca26 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:48
                #róbmyswoje
                • mocca26 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:54
                  inaczej. Chciałabym jeździć np do Paryża pociągiem bezpośrednio. Wiem, że to technicznie możliwe, bo tak była za PRL. Chcę bezpośredniego połaczenia nie ma, gwarancji czystych toalet nie ma to nie jeżdzę pociągiem. Tylko co to ma wspólnego z jakimiś możnymi tego świata czy innym rządem światowym?

Podobnie z ubraniami z linku- chociaż i tak obniżyłam standardy to nie jestem gotowa na to, żeby wyglądac jak czołg a tak bym wygladała w ubraniach stamtąd. Dajcie mi to czego szukam, a wtedy się zastanowię ile zapłace. Tylko nie sa mi potrzebne opowiastki o możnych i co robi Bezos itd bo nie jest to dla mnie żaden punkt odniesienia.
                  • mocca26 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:55
                    p.s. mogę zapłącić więcej za 100% made in Europe, ale za coś co mi się bardzo podoba a nie za sam fakt, że to w Europie.
                  • mayaalex Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 10:40
                    Z moznymi tego swiata ma to wiele wspolnego - to rzady moga tak ksztaltowac polityke podatkowa, zeby bardziej oplacalo sie jechac pociagiem niz leciec, na przyklad. A nie, ze Ty jako indywidualna konsumentka masz wszystko sprawdzac i sama jeszcze doplacac za proekologiczne wybory. Ja kiedys sprawdzalam opcje przelotu Bruksela-Frankfurt-Poznan oraz Bruksela-Frankfurt pociagiem a potem Frankfurt-Poznan samolotem. Opcja druga, bardziej ekologiczna, nie tylko byla znacznie drozsza, ale nawet sam bilet samolotowy Frankfurt-Poznan byl drozszy niz bilet Bruksela-Frankfurt-Poznan (czyli jeden lot kosztowal drozej niz dwa). Przeciez za cos takiego natychmiast liniom lotniczym powinno sie dobrac do dudy, ale jakos nic sie nie dzieje i takie kwiatki wciaz mozna znalezc.
                    • mocca26 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 10:55
                      Nie do końca. Po pierwsze trzeba uznać, że takie rozwiązania będą droższe - po prostu. A bardzo trudno odebrać ludziom dobra, które już dostali i się do nich przyzwyczaili. I teraz definicja możnych - czy tymi możnymi jest np Michael O'Leary czy europejskie instytucje, które sprawią, że (1) pociągi będą tańsze niż teraz samoloty - czy to mozliwe - ja wątpię, ale to osobny temat (2) bilety samolotowe będą droższe niż teraz pociąg.

Jest jakaś inna opcja? Jeżeli te dwie, to która i jak ma szansę na sukces? I to szybko, natychmiast?

p.s. ja wychodzę z założenia, że nie oczekuję błyskawicznych zmian bo za wiele lat zaniedban było. A szerzej - nie wylewam dziecka z kapielą i tam gdzie się da staram się o te rozwiązania lepsze ekonomicznie dla Europy i ekologicznie. I w uproszczeniu: nie będę kupowała na TEMU dlatego, że pociągi są drogie.
                      • mocca26 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 11:03
                        dodam jeszcze - dokłądanie się do biznesu moznych tego swiata, wtedy kiedy nie trzeba, też jest ciekawe
              • mysiulek08 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:56
                juz to kiedys pisalam, sieciowki typu hm/zara/adidas/puma/nike i wiele wiele innych (tylko walmart tego nie wymaga), przed zamowieniem kolekcji wymagaja od chinczykow i innych dostawcow, certyfikatow w temacie bezpieczenstwa barwnikow, materialow itp

na ile sa to wiarygodne certyfikaty to nie wiem ale ktos tego pewnie pilnuje i kary sa odstepstwa sa kosmiczne

w chinach za podrabianie jedwabiu mozna trafic za kratki tongue_out
                • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:43
                  mysiulek08 napisała:

> na ile sa to wiarygodne certyfikaty to nie wiem ale ktos tego pewnie pilnuje i
                  > kary sa odstepstwa sa kosmiczne

Ja tam tym certyfikatom nie wierzę, ale u mnie w Niemczech są dwie potężne niezależne organizacje konsumenckie i one robią regularnie testy produktów z wielu branży. Oczywiście nie wszystkiego, ale od czasu do czasu coś tam wychodzi. Pełnej pewności nie ma.
                  • mysiulek08 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:47
                    jakis czas temu, sie ze mna zgodzilas, ze dobrze, ze sa wymagane certyfikaty tongue_out
                    • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 11:49
                      mysiulek08 napisała:

> jakis czas temu, sie ze mna zgodzilas, ze dobrze, ze sa wymagane certyfikaty tongue_out
                      >

Oczywiście, że dobrze, bo nie wszyscy są świadomymi konsumentami (nie muszą być) i wtedy jest coś, na czym się można orientować. Choć, jak napisałam, gwarancją to jeszcze nie jest. Ale lepsze niż nic.

• al_sahra Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 04:13
                snakelilith napisała:

> I nie kupię z zasady ciuchów np.
                > marki Oska made in Germany, gdzie cienka poliamidowa kurtka kosztuje 499 euro.
                > To jest nieprzyzwoite, brandzlowanie się socjalnym uprzywilejowaniem.

big_grin

Twój ból siedzenia wokół tego, na co nieznani Ci ludzie wydają swoje pieniądze jest bardzo zabawny i zdaje się, że coraz narasta.
                • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 11:47
                  al_sahra napisała:

> Twój ból siedzenia wokół tego, na co nieznani Ci ludzie wydają swoje pieniądze
                  > jest bardzo zabawny i zdaje się, że coraz narasta.
                  >

To ty masz najwyraźniej ból siedzenia, że zareagowałaś tak histerycznie na moją opinią.
                  Przy czym nie nazwałabym zachowania klientek tych drogich sklepów, nieprzyzwoite. Tylko naiwne, może trochę zakłamane, bo wywalasz masę forsy na podkręcenie sobie ego, a którą mogłabyś przesłać np na budowę studni w Afryce, czy inne chwalny cel.
                  Nieprzyzwoite są jednak takie firmy z samego założenia, bo tak wysoka cena to nie są tylko wyższe koszty, a w dużym stopniu płacisz za imdiż, który jest tylko marketingiem do wypełnienia pewnej niszy. Cialdini się kłania.

• mocca26 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 12:11
                    Znowu zakładasz, że ktoś coś robi, żeby podkręcic sobie ego itp. Zacznę od tego, że inne cele ma ktos, kto chce kupować made in Europe a inne ktoś "wspierajmy Afrykę" . Ergo ta pierwsza nie musi miec ochoty na wpłacanie na studnie w Afryce (ale moze) a tej drugiej może zależeć na kupnie "made in Africa" .

Poza tym ludzie naprawdę kupują rzeczy droższe niż standardowo z różnych powodów. Nikt nie sugeruje Tobie, że sobie podbudowujesz ego jeżdżąc na wakacje do drogiej Danii , to uwierz, że inni też podejmują decyzje dla siebie a nie dla innych
                    • mocca26 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 12:14
                      p.s. nie sugeruję, że wszyscy bez wyjątku powinni kupowac rzeczy droższe, made in Europe itd, natomiast nierozsądne jest robienie idiotów z ludzi, którzy takie decyzje podejmują.
                    • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 13:28
                      mocca26 napisała:

> Znowu zakładasz, że ktoś coś robi, żeby podkręcic sobie ego itp.

Mocca, nic nie istnieje w próżni, wszystko należy przyłożyć do odpowiedniego kontekstu.
                      Bea stawia nie tylko tutaj tezy, które uważam za bardzo interesujące. Np. zarzuca mi, że chcę kupować tanio (vide te nieszczęsne truskawki), sugerując, że tanie jest z założenia do doopy, a drogie jest automatycznie lepsze.Opisując to w stylu "wolałabym wcale nie jeść, niż jeść byle co". Bardzo odważna teza, przypuszczam, że gdy głód ją przycisnął, to by jednak zjadła. big_grin.
                      Ja się jednak pytam, skąd założenie, że tańsze jest zawsze gorsze? I skąd założenie, że zamożniejsi ludzie muszą kupować droższe?
                      To właśnie druga interesująca sprawa. Bea sugeruje to nawet całkiem bezpośrednio, w stylu "bo mnie stać". Insynuując przy tym nawet ciut, że mnie nie stać, albo idąc jeszcze dalej, jak kogoś stać, to jest więcej warty. Pewnie nie słyszała nigdy o pułapce pod nazwą lifestyle creep. Trochę dziwne, dla jakby nie było wykształconej kobiety. Ale trudno.
                      Do tego w tym wątku przypina do wydawania forsy moralną wyższość, ci których stać, kupują drogie, lepsze rzeczy i należy im się chwała, bo są bardziej patriotyczni (bo Europa, rolnicy itd), bardziej odpowiedzialni za planetę i inne bla, bla, bla.
                      Istnieje jeszcze jedna sprawa, że wiele ludzi traktuje konsumpcję jako sposób na szczęście, więc im więcej może wydać, tym ma większe uczucie satysfakcji. Zamożni, więcej wydający, są na pewno więc szczęśliwsi? Niestety nie, jak mówią psycholodzy.
                      I ja absolutnie nie mówię ludziom co mają kupować i za ile. Sama zauważyłaś, że wydaję też sporo pieniędzy robiąc np długie wakacje w drogim skandynawskim kraju. Co niektóre trigeruje, bo uważają, że nie jestem spójna, nie pasuje do niechęci dla drogich truskawek. Tu musi być zawsze czarno-biała zależność: udało ci się, zarabiasz dużo- wydajesz ZAWSZE dużo, jesteś biedakiem zarabiasz mało - wydajesz ZAWSZE mało. A tak wcale być nie musi.
                      Więc każdy może podejmować swoje własne decyzje. Tylko proszę nie robić z tego ideologii, bo wszystko można przeciągnąć w drugą stronę (studnie w Afryce). I nie rozśmieszać mnie wpisami, że mam bół doopy, że ktoś na coś wydaje. Serio, gdyby była taką mizantropką, to nawet by mnie cieszyło, że ludzie spłukują się tak głupio z kasy, bo jeżeli nie są super bogaczami, to taki styl życia może się zemścić. Mogłabym się poczuć lepiej, co nie?. big_grin

• mocca26 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 14:26
                        ale snejki, to nie pierwszy raz i nie pierwszej osobie tak odpisujesz. A każda z tych osób jest inna, ma inny motyw, kontekst itd. Ntaomiast twoja reakcja jest taka sama.

I naprawdę są osoby, wiele osób, które próbują kupowac made in Europe nie ze snobizmu, albo zeby pokazac, że ich stać albo pokazac, że jest się lepszym. Po prostu wierzą, że to jest lepsze na wielu poziomach, ale nie zawsze możliwe - z powodów dostępnosci czy ceny. Jeżeli jest taka możliwośc i ktoś chce z niej skorzystać to bardzo dobrze - bo trzeba utrzymywać produkcję w Europie nawet jeżeli teraz jest pod kroplówką. A że wśród europejskich producentów sa tacy, którzy wykorzystują to do podbijania ceny - cóż tacy też zawsze będą.
                        • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 09.06.26, 11:56
                          mocca26 napisała:

> ale snejki, to nie pierwszy raz i nie pierwszej osobie tak odpisujesz.

Każdemu, kogo uważam za snoba. Z całego forumowego kontekstu.
                  • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 12:18
                    Ja kupuje tanio, na Temu czy tam Aliexpresie, i tez źle bo robie slad węglowy. Ludziom nie dogodzisz chocbys wykopala 4 studnie
          • beaucouptrop Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:47
            》Ciekawe gdzie ona pracuje i ile udziału w tym przedsiębiorstwie ma wyzyskujący ludzi chiński reżim, a ile nabijają sobie do kieszeni handlujący z nimi europejscy decydenci. 《
            Zupełnie nie trafiłaś.
            • snakelilith Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 12:04
              beaucouptrop napisała:

> Zupełnie nie trafiłaś.

No to pochwal się co ty takiego wzniosłego robisz dla ludzi, społeczeństwa i planety? Akurat w zawodach z prawdziwym socjalnym twistem, nie zarabia się aż tak fenomenalnie, chyba, że jesteś specjalistą od leczenia raka, adwokatem praw człowieka albo pracujesz nad bakteriami żrącymi plastik kasując wysokie państwowe dotacje.
              Dużo zarabia się zwykle w jakiś korporacjach żyjących z drogich usług, administracjach, w finansach i kancelariach zajmujących się prawnymi idiotyzmami. Masz więc benefity z wysoko rozwiniętych cywilizacyjnych struktur, ale lepszym człowiekiem przez to jeszcze nie jesteś.

• hanusinamama Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:43
          Nie zebym popierała trola...ale ktoś cie zmusza do zakupów u Chińczyka?
        • fogito Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:31
          Raczej pretensje do ludzi, którzy to kupują i napędzają produkcję tego syfu.
        • beaucouptrop Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:44
          To możni tego świata zmuszają cię do kupowania 6 sukienek na chińskiej platformie czy ty masz na nie ochotę?
    • brenya78 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 19:52
      Zawsze zastanawiam sie kto kupuje ten badziew na shein i aliexpress. Jak widzę chętnych nie brakuje.
      • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 20:09
        Ja kupuję, bardzo duzo rzeczy mam stamtąd i wcale nie badziew. Dzieciom klocki kupowalam tam po 4-5 zl a identyczne w Teddy 34 zl.
        • hanusinamama Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:46
          I nie zastanowiło cię czemu droższe? Bo importer musi zadbać aby produkt spełniał wymogi UE
          Poczytaj sobie co jest znajdywane w tych zabawkach...
          • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:30
            Nie, nie zastanawia mnie i mam w nosie wymogi UE
            • fogito Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:32
              Zatem toksyczność zabawek, które dajesz dzieciom też masz w nosie. A to historia.
              • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:43
                Tak, mam w nosie toksycznosc klockow ktore beda ulozone w 5 minut i po zabawie
                • brenya78 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 23:04
                  marzenka12 napisała:

> Tak, mam w nosie toksycznosc klockow ktore beda ulozone w 5 minut i po zabawie

I po 5 minutach wyrzucasz je do kosza, czy jednak gdzieś leżą, sa dotykane i wyciągnę do kolejnej zabawy.
                  I myślisz, ze te toksyczne, rakotwórcze substancje nie zostaną w tym czasie polizane przez twoje dzieci, albo nie trafia do ich płuc i nie chlona sie przez skórę? Nie dotkną ich ubrań?

No to na zdrowie.
                  • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 23:23
                    Moze twoje dzieci liżą klicki, moje sa zdrowe
                    • fogito Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 06:47
                      Do czasu,
                    • brenya78 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 08:27
                      marzenka12 napisała:

> Moze twoje dzieci liżą klicki, moje sa zdrowe

Lizanie zabawek to raczej norma rozwojowa. Twoje tego nie robiły? To moze jednak ten syf z zabawek im zaszkodzil i moze dlatego nadal bawią sie klockami w wieku nastu lat...?

• marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 10:17
                        brenya78 napisała:

> marzenka12 napisała:
                        >
                        > > Moze twoje dzieci liżą klicki, moje sa zdrowe
                        >
                        >
                        > Lizanie zabawek to raczej norma rozwojowa. Twoje tego nie robiły? To moze jedna
                        > k ten syf z zabawek im zaszkodzil i moze dlatego nadal bawią sie klockami w wie
                        > ku nastu lat...?
                        >

Moze twoim szkodzi cyś do 7roku zycia i liżą pol zycia wszystko co im sie do buzi miesci?
                        • brenya78 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 12:04
                          "Moze twoim szkodzi cyś do 7roku zycia i liżą pol zycia wszystko co im sie do buzi miesci?"

Moja corka jest w normie rozwojowej I już nie uklada klockow. A jak ukladala to nie kupowalam jej chinskiego syfu. Ale ty mozesz swoim dzieciom ten syf kupowac, droga wolna.
                    • hanusinamama [...] 08.06.26, 09:19
                      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                • angazetka Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 23:08
                  Twoje dzieci układają klocki raz i po sprawie? Codziennie nowa zabawka?
                  • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 23:24
                    Maja naście lat. Ulozyly z klockow bałwanka i renifera w swieta i nie potrzebuja sie bawic ani tymi ani innymi klockami codziennie
                    • brenya78 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 08:21
                      marzenka12 napisała:

> Maja naście lat. Ulozyly z klockow bałwanka i renifera w swieta i nie potrzebu
                      > ja sie bawic ani tymi ani innymi klockami codziennie

Naście lat i bawią sie klockami układając renifer i bałwanki...? Hmmm...
                      Ale tak se tlumacz pakowanie w dzieci rakotwórczego syfu.
                      • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 09:35
                        brenya78 napisała:

> marzenka12 napisała:
                        >
                        > > Maja naście lat. Ulozyly z klockow bałwanka i renifera w swieta i nie po
                        > trzebu
                        > > ja sie bawic ani tymi ani innymi klockami codziennie
                        >
                        >
                        > Naście lat i bawią sie klockami układając renifer i bałwanki...? Hmmm...
                        > Ale tak se tlumacz pakowanie w dzieci rakotwórczego syfu.
                        >
                        >

Tak, wyobraź sobie ze dorosli też czasami ukladaja klocki i puzzle, graja rozne glupie w gry.
                        • brenya78 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 12:06
                          "Tak, wyobraź sobie ze dorosli też czasami ukladaja klocki i puzzle, graja rozne glupie w gry."

I ukladaja takie klocki za 5zl przez 5 minut? Jakos nie sądzę.
                • fogito Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 06:46
                  Jako że miałam dziecko to wiem co one z klockami robią. A to do buzi wsadza, a to spoconymi rączkami dotykają. Oj mamuśka stać cię na więcej niż dawanie syfu dziecku do ręki.
                • hanusinamama Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 09:10
                  A dziecko je oczywiscie w rekawiczkach używa?
                  Czy moze jednak gołymi rączkami któymi potem je...
            • hanusinamama Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 09:09
              Ale tu nie chodzi o wymogi UE tylko to czym sie bawią twoje dzieci. BO jeżeli farby zawierają substancje rakotwórcze to już nie tak wesoło co?
        • brenya78 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:30
          "Dzieciom klocki kupowalam tam po 4-5 zl a identyczne w Teddy 34 zl."

W życiu bym nie dala dziecku do zabawy zabawek z Chin bez atestu.
      • hanusinamama Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:45
        Moja matka. I potem za kazdym razem zdziwiona ze dostaje nie to co chciała albo ze to sie rozpada po praniu.
        Chciała jakies ciuchy kupić moim dzieciom. Powiedziałam, ze wywalę. Ciuchy z ali, shein czy temu czesto mają subsancje toksyczne, zabronione u nas.
    • lucadimontezemolo Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:17
      Też zamówiłam na portalu na S spódnicę, świetnie uszyta, ale masakrycznie przeźroczysta. Też mi zaproponowali częściowy zwrot lub 100% z odesłaniem do nich. Jutro odsyłam.
      Ostatnio na zalando lounge przysłali uszkodzony szklany kubek, zgłosiłam reklamację, pieniądze oddali następnego dnia i nie chcieli zwrotu uszkodzonego towaru.
    • hanusinamama Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 21:48
      Bo ten szajs jest mniej wart niż odebranie tego od ciebie i utylizacja
      Następny, razem poczytaj co jest znajdywane w ubraniach kupowanych na tych portalach. Podpowiem, ze te toksyczne substancje czesto spokojnie przneikają przez skórę. I nie chodzi tylko o substancje rakotwórcze ale i o te wpływające na ukłąd hormonalny. Serio warto ryzykować dla kilku tanich szmatek?
      • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 22:36
        Taaaaa, norma UE dla ołowiu w ubraniach to 0,0001% wagi a najwieksze odnotowane przekroczenie bylo trzykrotnoscia tej zawrotnej ilosci.
        • fogito Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 06:49
          Nie przestajesz mnie zadziwiać. Aż strach myśleć co dzieciom na talerzach serwujesz.
        • hanusinamama Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 09:15
          Ołów jest tu najmniejszym problemem (norma zmieniła się 1 czerwca, swoją drogą)
          Barwniki odzieżówe nie zawierają ołowiu, ołów jest tu jedynie zanieczyszczeniem
          Duzo poważniejsze substancje znajduje się regularnie. Związki azowe i dimetyloformamid zawsze wychdozi w tych ciuchach ( to są barwniki), do tego ftalany (są nośnikiem barników) - wpływają na układ hormonalny. Do tego dochodzą substancje PFAS - kumulują się z orgznimie i upośledzaja odporność.

Ale na złość złej UE bedziesz kupować rodzinie trujące ciuchy i a dzieciom trujące klocki. Na zdrowie
          • marzenka12 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 09:34
            Ufff. Dzięki za pozwolenie!
      • tiarav Re: Primula dziwi się światu 09.06.26, 11:47
        Przyznam, ze jestem w szoku przy czytaniu tego watku... Wyjdzie, ze snobuje, no to trudno. Ani sobie, ani dzieciom niczego z temu/ shein bym nie kupila. Zero kontroli, olbrzymia mozliwosc wystawienia sie na substancje rakotworcze/ wplywajace na hormony tylko po to, zeby zamiast 1 ubrania kupic 5? Bo nie oszukujmy sie, cena czyni cuda - tym platformom. Toniemy w smieciach, jemy plastik... W Danii popularne sa sklepy z rzeczami z drugiej reki, czasem prowadzone przez czerwony krzyz czy inne instytucje albo takie przy stacjach recyklingu. I od nich wyszla prosba, zeby rzeczy "z platform" do nich nie oddawac do dalszej sprzedazy, ale od razu wyrzucac do utylizacji. Czekam z utesknieniem, kiedy ten boom minie, no bo minie, prawda?
        • nenia1 Re: Primula dziwi się światu 09.06.26, 12:09
          tiarav napisała:

> Przyznam, ze jestem w szoku przy czytaniu tego watku... Wyjdzie, ze snobuje, no
          > to trudno.

ale przecież snobizm nie działa w jedną stronę. Osoby które kupują tanio też się snobują. Na te mądrzejsze, bardziej zaradne, sprytniejsze. Snob to ktoś kto czuje się lepszy od innych. On kupuje tanio bo nie jest tak głupi jak ci co kupują drożej albo jest "ponad" pustym materializmem.
          • tiarav Re: Primula dziwi się światu 09.06.26, 12:37
            W sumie racja. Trudno na forum wyrazic swoja opinie, tak, zeby nie zostaly do niej przypisane inne intencje niz te, ktore sie zakladalo. Kazdy ma jakies filtry no i roznym ludziom na roznych sprawach zalezy.
            Myslalam, ze swiadomosc spoleczna szkodliwosci tych towarow jest wieksza. Najwyrazniej albo nie jest (bo sprzedaz im nie spada), albo ludzie maja to gdzies.
    • mocca26 Re: Primula dziwi się światu 07.06.26, 23:19
      Na pocieszenie dodam, że przemysł tekstylny jest faktycznie najgorszy. W innych sektorach da się sensowniej kupowac. (i powtórzę, dla własnego dobra warto, zeby było choć minimum kontroli, czy już lepsze sieciówki niż temu i inne sheiny)
      • al_sahra Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 04:24
        mocca26 napisała:

> Na pocieszenie dodam, że przemysł tekstylny jest faktycznie najgorszy. W innych
        > sektorach da się sensowniej kupowac.

Ja tu kiedyś opisywałam, jak oddawałam do sklepu Target (stacjonarnego) wadliwy irygator do zębów. Nikt nie pytał, co z nim było nie tak (i czy w ogóle coś było nie tak, czy może był w doskonałym stanie, tylko się rozmyśliłam). Wrzucili opakowanie do wielkiego kosza i oddali mi pieniądze.

Jestem prawie pewna, że poszedł na przemiał.

O wadliwych meblach z sieciówki Wayfair, za które też oddali pieniądze, ale nie chcieli zwrotu, nawet nie wspominam.

Ale zgadzam się, że przemysł tekstylny jest najgorszy.
      • hanusinamama Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 09:17
        Moze i się da ale kupowanie zabawek czy pojemników na żywnośc to ryzykowanie powaznie swoim zdrowiem.\
        Biżuterii też bym nie tykała.
        Siedze w tym zawodowo. Wiec co jest znajdowane przy kazdej kontroli i jak te związki robią kuku.
        Nie rozumiem ludzi kupująych zabawiki i kosmetyki...
    • hanusinamama Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 09:19
      Wywal te ciuchy i odpusc sobie kupowanie tam ubrań - regularnie znajdowane są w nich substancje mocno szkodliwie i toksyczne, przenikające przez skórę.
      Tak samo zabawki, kosmetyki czy pojemniki/urządzenia mające kontakt z żywnością. Ostatnio poidełkach dla zwierzaków ( tych elektrycznych) znaleziono zarówno metale cięzkie jak i ftalany.
    • szarmszejk123 Re: Primula dziwi się światu 08.06.26, 11:54
      Tak, chyba standard.
      Mnie ostatnio oddali kasę za paczkę, która nie doszła w terminie a kiedy doszła, kazali ja sobie zostawić.
    • mademoiselle_myrtille Re: Primula dziwi się światu 09.06.26, 14:30
      Nigdy, nigdy, nigdy w zyciu nie kupie niczego z Temu albo z Shein. Nawet gdyby przypadkiem cos pasowalo, to nie jestem w stanie przeskoczyc krzywdy jakie te firmy robia lokalnej produkcji przemyslowej, wlasnym pracownikom i planecie. Ugh...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka