Dodaj do ulubionych

Książki dla dziesięciolatek

02.07.26, 09:23
Trwa promocja w empiku i zamawiam dziecku książki. Poszukuję czegoś przygodowego, okraszonego dużą dawką magii albo detektywistycznego.
Fajnie gdyby główna bohaterka była dziewczynką, najlepiej taką nieustraszoną jak Enola Holmes lub Zuza Wróbel albo Dziewiątka z serii "Dom na skraju magii".

Proszę o przemyślane rekomendacje, bo ja to będę czytać i też mam się dobrze bawić 😜
Obserwuj wątek
    • asiairma Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 09:52
      Klub kwiatu paproci jest przyjemny
      lubimyczytac.pl/cykl/33109/klub-kwiatu-paproci
      • asiairma Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:02
        Małe Licho też lubię:
        lubimyczytac.pl/cykl/21739/male-licho
      • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:51
        Klub przeczytany! Bardzo się podobał, wkładam do koszyka małe licho smile
        • pade Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 11:27
          trampki-w-kwiatki napisała:

> Klub przeczytany! Bardzo się podobał, wkładam do koszyka małe licho smile

Ojsmile Czytałam całą serię i ździebko się przy niej spłakałam, ze śmiechu teżbig_grin
          Ciekawa jestem Twoich wrażeń po lekturze.
          • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 12:41
            To będziesz musiała poczekać trochę dłużej bo małe licho nie jest w promocji, więc poczeka na zakup w kolejnej rundzie 😜
            • pade Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 15:20
              A masz czytnik? Czy wolicie książki papierowe?
              • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 15:27
                Mam czytnik, ale wolimy papierowe smile młoda dzięki temu widzi jak szybko ubywa książki i ile jeszcze zostało, a ja po prostu lubię papier 😜
                A czytnik leży!
                • pade Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 15:32
                  Matko jak mnie to w dzieciństwie stresowało! Jak widziałam, że zostało mi tylko 100 stron, to się martwiłam, że nie będę miała co czytać to raz, a dwa, że czułam smutek, że to już zaraz koniec, chlipsad
              • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 15:28
                Poza tym mam świra okładkowego, teraz robią takie miłe w dotyku okładki i mnie to bardzo koi jak sobie taką ładną okładkę głaszczę 🤣
                • pade Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 15:33
                  Prawda, piękne są teraz te książki. Ale ja na żadną już nie mam miejsca. Mam stosy, ale nie wstydu tylko z braku miejsca na półkach.
                  • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 16:15
                    Sprzedawaj smile
                    Rzadko kiedy mi się książki nie sprzedają. Część sobie leży, ale jak za dużo leży wystawiam na olx i szybko znajdują właściciela.
                    • analoga_niet Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 18:32
                      U nas niestety wkroczyło radykalne podejście fanowskie i jest zbieranie serii, w dodatku czekają na najmłodszą, więc biblioteczka pączkuje. Ale faktycznie te wydania tak ładne że żal się pozbywać
                      • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 23:53
                        Żal, żal, ale tylko do momentu, w którym nie masz miejsca. Potem zaczyna się radykalne sprzedawanie 😜
                        No ale przy trójce to te rzeczy trochę czekają na najmłodszą, to się tak szybko nie pozbywa człowiek.
    • analoga_niet Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:04
      Jak to zrobiłaś, że dziesięciolatka chce żeby jej czytać??? Ja jestem czytelniczo odrzucona 🙄
      Baśniobór? Moja teraz czyta Wampira z Ciemnego lasu Rafała Kosika i tego samego autora Amelia i Kuba/Kuba i Amelia. A Szkoła szpiegów? Czytała?
      W wątku zostaje, bo może będą fajne polecajki detektywistyczne dla fanki Lassego i Mai która powoli dorasta do poważniejszych książek
      • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:47
        Kubę i Amelię akurat czytamy, reszty nie znam.
        No każe mi czytać, bo samej jej się nie chce 😭
        No taki nasz mały rytuał, mama ma dar ekspresyjnego czytania, córka uwielbia słuchać, ale podobno audiobooki nie są takie super jak ja, więc muszę ja czytać.
        No ale w sumie nie mam nic przeciwko temu, tylko szukam książek, które mnie wciągną 🤣
        • analoga_niet Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:59
          Też bym nie miała nic przeciwko temu, a została mi tylko najmłodsza chętna a ileż można czytać Madra mysz i Jadzię Pętelkę 🙄
          Aha moje kochają serię o Gai z gajówki to zupełnie inny klimat, nie wiem czy dla Twojej nie będzie za dziecinne
          • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 12:44
            Pytanie czy dla mnie będzie wystarczająco ciekawe 🤣

Ja to bym chciała żeby ona sama czytała, ale poległam. Natomiast jak widzę te wielkie oczy wpatrzone we mnie gdy nadchodzi jakiś niespodziewany zwrot akcji to mięknę!

Jak byłam dzieckiem to czytałam na głos, bo uwielbiałam teatralne czytanie z podziałem na role i teraz mam za swoje, urodziłam sobie słuchaczkę!
          • mayoliijka Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 17:46
            A znacie serię 8+2? Ja to lubiłam czytać na głos.
            • analoga_niet Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 18:33
              O, przypomniałaś mi że miałam zrobić kolejne podejście do tej serii z dziećmi
              • mayoliijka Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 22:51
                Z Lassego i Mai moja córka się na chwilę przesiadła na taką serię Widmarka dla starszych dzieci. Pamiętam, że jedna z książek nazywała się Trzynasty gość.
    • tania.dorada Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:19
      Nie jest to nowe i nie wiem czy była na polski przetłumaczona seria 39 clues?
      • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:56
        Szukam, szukam, ale nie znajduję...
    • fortalesa Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:30
      Całym sercem polecam Nelly Rapp Upiorna agentka - jest przygodowe, detektywistyczne, jest magia, jest nieustraszona bohaterka.
      • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:53
        Ile części!! Jest potencjał smile
    • asia_i_p Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:34
      Baśniobór - bywa lekko przesłodzony i nadmiernie dydaktyczny momentami, ale ma autentyczną silną dawkę magii. Już nigdy nie spojrzysz tak samo na motyle big_grin
      • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:55
        No i proszę, łapie się na promkę! 😁
    • turzyca Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:41
      Franek i Finka, wszystkie trzy części.
    • celandine Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:43
      Srebrny Chłopiec i inne Kristiny Ohlsson. Magiczne drzewo. Zupełnie niemagiczne ale w tym wieku moje dziewczyny uwielbiały serię Lola Isabel Abedi.
      • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 10:55
        Już niedostępne w empik, ale będziemy szukać w bibliotece smile
    • sanciasancia Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 11:15
      Seria Detektywi z Tajemniczej 5 autorstwa Marty Guzowskiej.
      • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 12:46
        Zapisane!
    • ga-ti Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 14:39
      A seria o kocich wojownikach? Osobiście nie znam, znajome dzieci chwalą.
      Moja zaczytuje się w kolejnych książkach z serii Persie Jackson. Polecany Baśniobór też się spodobał, wypożyczała kolejny tom.
      • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 14:57
        Kocich wojowników czyta dwa lata starsza kuzynka, jakoś tak jej nie podeszli, więc ich omijam. Spróbujemy kiedy indziej smile
      • rb_111222333 Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 16:27
        ga-ti napisała:

> A seria o kocich wojownikach? Osobiście nie znam, znajome dzieci chwalą.

Masz na myśli serię książek Erin Hunter? Moja 10 kocha, ale jak czasami opowiada mi co tam się dzieje albo czyta fragmenty, to są to bardzo brutalne treści. Trochę żałuję, że na nią trafiła
    • nick_z_desperacji2 Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 20:06
      Ze starszych Detektyw Blomkvist.
    • milva24 Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 21:32
      A Rojia córka zbójnika?
      • milva24 Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 21:33
        *Ronja
    • sabina211 Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 22:47
      Seria "Kocia szajka"? Ja lubię, mój obecnie 12-latek też. Kiedy zaczęła się ukazywać miał właśnie 9-10 lat.
      • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 23:53
        Mamy smile
    • trampki-w-kwiatki Re: Książki dla dziesięciolatek 02.07.26, 23:55
      Dzięki wielkie za wszystkie polecajki, zamówienia zrobione, reszta czeka w koszyku na kolejne promki lub wizytę w bibliotece 😁
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Książki dla dziesięciolatek 03.07.26, 06:48
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4880792/mysia-wieza
    • ursula.iguaran Re: Książki dla dziesięciolatek 03.07.26, 07:20
      Moja córka w tym wieku powoli wchodzila w serie Ricka Riordana. Percy Jackson byl ulubiony, ale inne serie też czytała.

Osobliwy dom pani Peregrin? Tez bardzo lubiła, ale to już chyba była ciut starsza.

A ja swojemy 9 latkowi czytam ksiązki z mojego dzieciństwa - Chmielewska o Janeczce i Pawełku (Nawiedzony dom i kolejne części) oraz Dzika Mrówka i Jezioro Złotego Lodu (wiem że to 4 część przygód Mrówki ale akurat tylko tą miałam w domu) i ku mojemu zaskoczeniu całkiem dobrze się zestarzały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka