Dodaj do ulubionych

Moda na prywatne licea?

03.07.26, 10:38
Przez lata było tak, że dzieciaki chodziły do prywatnych podstawówek i gimnazjów, żeby dostać się do dobrego, państwowego liceum. A dziś słyszę, że dziecko, które ma wyniki 97/100/100 idzie do prywatnego, tak samo drugie, z trochę niższymi, ale też pozwalającymi na bdb szkołę tak samo, nawet nie podchodzą do rekrutacji do szkół państwowych. Inny przypadek sprzed roku tak samo. Przyznam, że w ogóle nie myślałam o prywatnym lo dla syna, ale może czas zgłębić temat? Jakiś czas temu usłyszałam od niego, że nie będzie brał pod uwagę tzw. topowych szkół, ale to było z rok temu, więc nie przywiązywałam się do tej deklaracji, ale wygląda na to, że rzeczywiście zaszła jakaś zmiana, którą przeoczyłam.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 10:43
      Tak, nie wszyscy chcą się uczyć w szkołach z 35 osobami w klasie, są też dobre prywatne/społeczne licea, gdzie uczeń nie jest petentem i jest traktowany podmiotowo. smile
      • mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 10:49
        A możesz polecić dobre prywatne licea w Warszawie? Tu jedno dziecko idzie do jakiegoś mniej znanego brytyjskiego (?), a drugie nie wiem, gdzie dokładnie, ale też podejrzewam, że coś brytyjskiego/ międzynarodowego, bo taka była podstawówka.
        • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:15
          Nie wiem co znaczy wg ciebie dobre, znam zadowolone dzieciaki z: Jasienicy, LOAL, LO SGH, ALON i Przymierza.
          • barbaram1 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 13:05
            Przymierze???? Nie polecam liceum.
      • arthwen Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 13:35
        35 osób w klasie? Gdzie tak macie? Moje dziecię w LO ma w klasie 23 osoby. I zdecydowanie nie są traktowani w szkole przedmiotowo.
        • runny.babbit Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:03
          arthwen napisał(a):

> 35 osób w klasie? Gdzie tak macie? Moje dziecię w LO ma w klasie 23 osoby. I zd
          > ecydowanie nie są traktowani w szkole przedmiotowo.
          >
          Moje dziecko tak właśnie ma. Tak to wygląda w obleganych szkołach. Klasy po 35 osób, w popularnych technikach to samo.
          Ale traktowani są bardzo dobrze, po prostu klasy są bardzo liczne.
          • arthwen Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:05
            To szkoła z krakowskiej top3 - i przyjmowała nie więcej niż 25 osób do klasy podczas rekrutacji, 2 osoby się wykruszyły, bo nie dawały rady.
            • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:52
              No widzisz, to sprawdź regulaminy szkół warszawskich - dopuszczają taką ilość dzieci. Bodajże 34, niech będzie że przesadziłam z 35 (tyle było w moim LO w 1. klasie)
              • arthwen Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:57
                Możliwe w niektórych szkołach w Krakowie też tak jest, ale ścisłe top się w to nie bawi, doskonale zdają sobie sprawę, że w takich warunkach jakość nauczania im siądzie. Chyba w tym większym roczniku, 3 lata temu mieli po 26-28, ale to wyjątkowo.
                • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:21
                  A u nas ścisłe top - czyli jednocześnie top krajowe.
                  • arthwen Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:27
                    No akurat na 2 miejscu krajowego to jest krakowska piątka.
                    • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:40
                      Połowa z pierwszej 30. to Warszawa i tak, w takim Staszicu (1. miejsce) regulamin dopuszcza 34 osoby w klasie.
                • mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:25
                  Limit osób w klasie, przynajmniej w sp, jest narzucony przez organ prowadzący, nie sądzę, żeby w lo było inaczej
        • princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:27
          Gdy moja córka szla do liceum (kumulacja 1,5 rocznika oraz wyż demograficzny) to wszystkie klasy miały po 30 osób, w niektórych klasach było nawet do 35 uczniów.
      • iberka Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:59
        Nie wszystkie licea mają 35 osób w klasie
    • jakis.login Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:01
      Prywatne to tak średnio, natomiast tak, jestem fanką społecznych liceów. Moje dziecko poszło do takowego, mimo że dostałoby się z palcem w nosie do topki. No, może nie do wiodących klas w Staszicu big_grin Plusy: mało liczne klasy, duża elastyczność w dobieraniu rozszerzeń (nie było klasycznie profilowanych klas, można było rozszerzać, co się chce, zmieniać w trakcie), małe grupy na rozszerzanych przedmiotach ("nasz" rocznik to było ok. 50 osób, na rozszerzeniach było 8-12), spoziomowane grupy językowe a przede wszystkim podejście grona pedagogicznego tak bardzo różne od tego, co widziałam w podstawówkach, że pierwsze miesiące serio się leczyłam z szoku big_grin
      • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:24
        Możesz napisać które to liceum?
        Pytam, bo za rok czeka mnie rekrutacji młodszego dziecka i czuję, że w tym przypadku lepsze będzie SLO niż publiczna szkoła.
        • jakis.login Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:27
          Tak precyzyjnie to wolałabym nie, w każdym razie było to jedno z liceów z zespołu Bednarska.
          • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:05
            Rozumiem, dzieki
          • sabek81 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 13:12
            jakis.login napisała:

> Tak precyzyjnie to wolałabym nie, w każdym razie było to jedno z liceów z zespo
            > łu Bednarska.

Oj cos mi się wydaje, że mieliśmy wspólną szkołę 😉
      • princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:28
        U mojej córki jest identycznie. Cały jej rocznik to 40 osób, na rozszerzeniu 8 lub 12.
    • karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:07
      Eee tam moda, zawsze była jakas grupka chętnych wydawać kasę, zeby dziubdziuś miał mniejszą klasę i głaskanie po główce. Nic nowegosmile Akurat wśród "mojej" młodzieży panuje "moda" na dobre, państwowe licea. Traum i innych podobnych nie zaobserwowałam.
      • mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:13
        Ale to nie są absolwenci podstawówek, gdzie głaskano po główce, bo to szkoły nastawione na wyniki, tego zwykle oczekują rodzice, którzy płacą grube tysiące miesięcznie.
        • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:16
          No dokładnie, patrząc na rankingi podstawówek, to prywatne są w polskiej czołówce i bynajmniej nie z powodu naciąganych na świadectwie ocen.
          • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:14
            Z tymi rankingami podstawówek to bym jednak uważała. Młoda poszła do takiego wysoko w rankingu...okazało się, ze szkoła słaba.
            • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:18
              Bez urazy, ale wasze wysoko w rankingu to nie nasze wysoko w rankingu. wink
              • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:57
                Bez urazy ale w podstawówce mam to w dupie. Rankingi podstawówek są akurat mało miarodajne.
                • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:59
                  Ale to ty posyłasz dzieci do szkół wysoko w rankingach wink
                  • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:31
                    Ta podstawówka jest obok mnie. Mnie zachęciła tym, ze jest mała (po 16 dzieci w klasie), blisko lasu. A do wyboru miałam drugą obok, w której klasy 1-3 chodziły na zmiany
                    Poza tym jak sie posyła pierwsze dziecko do szkoły to sie w sumie nie wie..ok ja nie wiedziałam, jak się zajmuje miejsce w takim rankingu i co jest ważne.
                    Dzisiaj bym jej tam nie wysłała. Młodsza poszła do innej ( też blisko) ale juz nie ma zmian (mało dzieci jest)
      • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:13
        Co ci daje głaskanie po główce i stawianie 5 w LO...skoro liczy się tylko wynik z matury?
        • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:37
          W jej języku pewnie głaskanie po główce to po prostu normalne podejście bez pomiatania uczniem, bez szantażowania niedopuszczeniem do matury itp.
          • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:45
            Te szantaże z maturą w XXI w. w topowych liceach to po prostu kryminał. 🫪
            • karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:39
              Albo miejska legenda 🤣 Pewnie faktycznie jak dzieciak 3 miesiące przed maturą zmiania profil o 180 stopni - to trudno się dziwić szkole, że nie bardzo to widzi. Ogólnie nie spotakalam się zeby normalnie chodzący do szkoły dzieciak nie został dopuszczony do matury z przedmiotu rozszerzonego.
              • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:49
                Nie na 3 miesiące. Ja przygotowywałam chłopaka który na koniec 3 klasy chciał zmienić fizykę na chemię. I szkoła (topowa) robiła bardzo pod górę. To jest akurat dość częste. Ja to wiem bo przygotowywałam do matury z chemii już kilkoro takich uczniów i wiem gdzie pozwalają a gdzie nie
                I to nie są dzieciaki...które nie zdadzą. Zdadzą tylko dla szkoły różnica 10% wpływa na miejsce w rankingu. NIe wazne ze akurat temu dzieciakowi 68% z matury z chemii wystarczy aby isc na wymarzony kierunek...
              • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:08
                Chodzi o to, że nauczyciel szantażuje postawieniem jedynki jak dziecko nie zmieni deklaracji
              • 152kk Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:23
                Żadne miejskie legendy, znam taki przypadek z bliskiego otoczenia. Co przeżył ten młody człowiek w topowym warszawskim LO, to woła o pomstę do nieba, ten maturalny szantaż to była wisienka na tym zgniłym torcie. Skutek: depresja, myśli samobójcze ☹️Na szczęście przetrwał i teraz jest studentem, zadowolonym z kierunku i optymistycznie patrzącym na swoją przyszłość.
          • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:56
            Albo brakiem zgody na zmianę przedmiotu...Moja młoda celuje w topowe LO ale...nie z pierwszej 3. Gdyz te są włąsnie znane z blokowania zmiany przedmiotu. NIe wiem co stoi za taką polityką szkoły, chyba własnie slepe patrzenie na rankingi.
    • aagnes Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:13
      Wrecz przeciwnie, wszytskie zdolne dzieciaki moich znajomych dostaly sie do topowych publicznych liceów a potem na wymarzone kierunki na studia.
      prywatne licea kojarza sie raczej z nienajlepiej, z zamoznymi bananowymi dzieciakami np celebrytów i innych nowobogackich.
      • fogito Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:17
        Uczę w prywatnym liceum. Małe klasy. Komfort pracy nieporównywalny.
      • mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:32
        Ale to trend z ostatnich max. 4 lat. Wcześniej było jak piszesz.
    • wena-suela Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:21
      Skąd takie obserwacje? Akurat moje dzieci chodziły do rejonówki, a potem do niepublicznych. Syn Raszyńska/Bednarska, a córka Platerki. Wydawały im się rajem po przeczołganiu w podstawówce.
      • memphis90 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:09
        Przerażające jest jak wiele dzieci odżywa w szkołach średnich, a podstawówki wspomina jako totalny koszmar..
        • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:13
          Trochę case mojego starszego dziecka. Chodziło do rejonowej podstawówki, niby najlepszej w dzielnicy. Zachowanie męskiej połowy klasy było absolutnie rujnujące jeśli chodzi o proces nauczania.
          Teraz jest w bardzo dobrym liceum (publicznym) i bardzo sobie chwali (oprócz wielu innych zalet tego liceum, dziecko mówi: "mamo, tutaj na lekcjach jest cisza, nikt nie przeszkadza" - kurczę, taka bazowa rzecz!).
        • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:17
          Zgadza się. Większośc znanych mi dzieci chce "przetrwać" końcówkę. Moja młoda jest w szkole stojącej dośc wysoko w rankingu a szkoła jest bardzo słaba. Zamiatanie pod dywane przemocy rówieśniczej, traktowanie lepiej dzieci z bardzo bogatych rodzin. Szkoła chwaląca się olimpijczykami...nie robiąca nic dla tych olimpijczyków. Druga jest w innej szkole ale szczerze nie mam jakiś wielkich nadziei i tutaj...szkoda tylko, ze podstawówka trwa 8 lat a nie 6
        • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:43
          Mnie wystarczyły rozmowy z częścią znajomych po pierwszym semestrze pierwszej klasy, żeby utwierdzić się w przekonaniu, że warto zaciskać pasa, ale jednak wybrać prywatną placówkę.
          • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:58
            NO ale masz fajną prywatną szkołę w okolicy. Ja bym musiała wieźć na drugi koniec Łodzi ( a mieszkam pod Łodzią). Co jest bez sensu.
            Rodzicom też zalezy na róznych kwestiach. Tobie na innych, mnie na innych wiec róznie się wybiera
            • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:26
              Biorąc pod uwagę że mnie zależało na placówce niesystemowej to akurat mam dużo szczęścia że taka jest w okolicy i jest fajna a do tego dzieci się dostały bo wcale nie ma wyboru dużego.
              • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:32
                NO dokładnie o tym mowie. Masz obok siebie placówkę, która ci pasowała
                • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:08
                  Jakbym nie miała trzeba by było kombinować z czymś dalej
                • arthwen Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:29
                  My nie mieliśmy, woziłam dziecko przez 8 lat do szkoły. Owszem, wkurzało mnie to (bo miało być tylko 6), ale i tak uważam, że było warto.
    • feldmarszalek.duda Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:39
      Tak, chyba zaszła. Też znam teraz sporo dzieciaków z bardzo dobrymi wynikami, bez orzeczeń i problemów z zachowaniem, które idą do niepublicznych liceów. Cóż, pandemia ludzi przeorała, presja na wyniki w topowych liceach i ogólne odczłowieczenie relacji w niektórych z nich jest czymś strasznym i sama się boję, że moje dzieci źle trafią. Niepubliczne szkoły wychodzą takim lękom naprzeciw. To są często kontynuacje niepublicznych podstawówek - na zasadzie, że jak układ towarzysko-edukacyjny działa to po co zmieniać.
      • arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:50
        Nie tylko pandemia. Nauczyciele w prywatnych szkołach nie strajkowali. Dzieciaki nie miały powodów do stresu czy egzaminy/matury się u nich odbędą.
      • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:39
        Może zmiana polega na tym, że ludzie przestają utożsamiać pojęcia "dobra szkoła" i "szkoła wysoko w rankingach".
        • arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:47
          U nas jest ranking oparty tylko na wynikach. Chociaż ja bym chętnie zobaczyła ranking maturalny z zaznaczeniem ile dzieciaków miało korepetycje dodatkowo. Czyli czy wynik wypracowała szkoła czy korepetytorzy.
          • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:09
            Ja bym chciała zobaczyć ranking ewolucję każdej klasy:
            - ilu uczniów zaczęło
            - ilu uczniów odpadało na poszczególnych etapach i ilu skończyło - tu najciekawsze byłyby odejścia w 3 klasie,
            - przypadki kiedy z danego przedmiotu nie zdało więcej niż 1-2 uczniów z klasy - tu by się pięknie wyłapało patologie nauczycielskie,
            - ilu podchodziło do matury z rozszerzeń swojego profilu - to dużo mówi o jakości nauczania i o tym czy nie ma jakichś złych nauczycieli, którzy potrafią obrzydzić uczniom to co ich wcześniej interesowało,
            - ilu zdało.
    • arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:46
      Prywatne licea jakie znam mają jeden plus ( poza małymi salami i dużym wyborem języków), można wybrać dowolne rozszerzenia. Czyli nie masz ściśle przypisanych do danej klasy np mat-fiz. Ale możesz rozszerzać polski i matematykę i hiszpański, albo polski i biologię.
      • wena-suela Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:04
        Tak. I nie musisz tego robić na początku liceum. Później, w klasie drugiej, trzeciej, a nawet na początku czwartej można też zmienić, zrezygnować. To ogromy plus.
    • mhanutka Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 11:54
      Tak, widzę taki trend głównie wśród młodzieży dość zdolnej ale niewybitnej. Czyli do top 10 w Warszawie by się nie dostali. Natomiast jest ogromny pęd do prywatnych i społecznych podstawówek z powodu mniejszych klas, legalnego zadawania i egzekwowania prac domowych i braku lub prawie braku dzieci z orzeczeniami. Takie powody wymieniali znajomi
      • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:18
        Co to znaczy zdolny ale nie wybitny? Kurła mowimy o 14latkach.... Pogrzało was?
        • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:41
          To znaczy dokładnie to co znaczy i doprawdy nie ma nic złego w tym, że dziecko nie jest wybitne. Nie każdy musi być olimpijczykiem w Staszicu.
          • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:44
            Nie ma też nic złego w byciu wybitnym. W byciu „tylko” zdolnym też nie. Wszystko jest kwestią punktu odniesienia, na każdego wybitnego przypada inny jeszcze bardziej wybitny. No, życie. wink
          • arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:44
            Nie każdy bardzo zdolny lub wybitny da radę w Staszicu. Dużą rolę odgrywa psychika.
            • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:47
              Bardziej chodzi o to, że hanusina oburza się, że ktoś stwierdza fakt, iż są uczniowie wybitni - że tak nie można oceniać dzieci. wink
              • arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:58
                Jej chyba też przeszkadzała nagroda za pasek i popierała durnotę RPD.
                W całej aferze, najbardziej spodobał mi się finał - rozniosło się na cały kraj i wiele lodziarni się przyłączyło do akcji lód za pasek big_grin.
                • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:02
                  Nie przeszkadza mi nagroda za pasek. Moje włąsne dziecko ma od poczatku, w tym roku dostało nagrodę za jedną z dwóch najwyzszych srendich w szkole i finalistę konkursu kuratoryjnego. W przszyłym roku bedzie walczyć o lauretata, w dwóch przedmiotach wiec ślepo strzelasz.
          • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:59
            Doprawdy w wieku 14 lat nie wiesz czy jest wybitne. Sa takie któe wydawały sie wybitne w podstaówce i klapa w LO a są i takie, któe dopiero w 2-3 klasie rozwijały skrzydła "wybitności".
            Jaka jest miara tej wybitności?
            • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:28
              Mylisz dwie rzeczy: można ocenić uzdolnienia i czy dziecko jest wybitne i są osoby, które to potrafią. Nie można natomiast ocenić czy dziecko osiągnie konrketne sukcesy i czym będzie chciało się zajmować. Ale są nauczyciele pracujący z dziećmi wyjątkowo uzdolnionymi, może kogoś takiego zapytaj o kryteria oceny
            • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:35
              Ok masz rację. Natomiast nie lubie tak dzielić dzieciaków.
              • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:10
                W jakim sensie dzielić? Do szkoły muzycznej trafiają uzdolnieni muzycznie - to jest podział. Do klas sportowych osoby sprawne fizycznie. A do klas dla olimpijczyków dzieci wybitne z danego przedmiotu. Problemem jest przekonanie rodziców że to jakiś wstyd mieć przeciętne dziecko czy nawet zdolne ale nie wybitne
        • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:05
          hanusinamama napisała:

> Co to znaczy zdolny ale nie wybitny? Kurła mowimy o 14latkach.... Pogrzało was?

Jak się zobaczy ekipę ze Staszica, to wiadomo o czym mowa smile
          Chociaż to jest przykład ekstremalny i szkoła dla bardzo specyficznego audytorium.
          • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:00
            A poza Warszawą i Staszicem?
            • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:29
              Poza Staszowem też są olimpijczycy i dzieciaki które mają na przykład wybitny talent sportowy czy muzyczny
              • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:29
                *Staszicem
      • karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:42
        Jest dokladnie odwrotnie - większość dzieci z orzeczeniami trafia wlasnie do prywatnych albo do bardzo słabych państwowych. Jakbym miała problemowe dziecko pewnie też bym tak zrobiła. W dobrych państwowych lo nie ma specjalnie miejsca dla dzieci z orzeczeniami, chyba że wybitnych austystow - ale takich duzo nie ma.
    • memphis90 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:07
      Ale chcesz zgłębiać i posyłać, bo moda…? 🤔
    • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:10
      Przy okazji tego wątku - będę szukać przyzwoitego liceum prywatnego albo społecznego w Warszawie, nie topowego. Chodzi o szkołę nie dla dziecka prymusa, tylko inteligentnego ADHD-owca, który nie sprawia kłopotów otoczeniu, ale potrzebuje dobrego podejścia i wsparcia, żeby mieć sukcesy.
      Wiem, że nie będzie szału w jego wynikach E8, paska mieć nie będzie, więc nie za bardzo będzie mógł wybierać w szkołach publicznych.

Będę wdzięczna za wszystkie polecanki smile
      • arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:30
        Tylko pamiętaj, że rekrutacja w szkołach prywatnych w Warszawie odbywa się w okolicach listopada/grudnia. Pierwszeństwo zawsze mają dzieciaki z ich podstawówek. Pytanie jaka dzielnica cie interesuje.
        Nie wiem skąd jesteś, ale LO 40 było dość przyjazne ( tamtejsze gimnazjum kończyła moja córka) z tego co mówili znajomi, którzy tam posłali dzieci.
        Jasienica, Hawajska, LO SGH - to top 10 warszawskich LO. Hawajską odradzam, jak dziecko nie jet silne psychicznie.Jasienica podobno przyjazne, ale to 4 LO w rankingu perspektyw, więc biorą najlepszych z najlepszych.
        O tym LO przy SGH słyszałam dobre opinie.
        • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:31
          Nie, egzaminy do tych szkół są na wiosnę.
          • arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:36
            Nie kłócę sie, możliwe że dla osób z zewnątrz. Pamiętam, że my musieliśmy podjąć decyzję w grudniu czy córka zostaje. Wpłacaliśmy wpisowe z założeniem, że je stracimy w przypadku dostania sie córki do dobrego liceum państwowego. Interesowało nas przyjazne w top 15. W innym przypadku miała zostać w prywatnym.
            • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:43
              Dzieci, które uczą się w SP z możliwością kontynuacji w liceum też muszą zdawać egzaminy, no chyba że spełniają warunki z regulaminu dotyczące średniej z x lat. wink No i autorka raczej o to nie pyta, nie ma dzieci w szkole gdzie SP łączy się z LO. I tak, wpisowe wpłaca się przed poznaniem wyników E8.
        • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 13:53
          arwena_111 napisała:

> Tylko pamiętaj, że rekrutacja w szkołach prywatnych w Warszawie odbywa się w ok
          > olicach listopada/grudnia. Pierwszeństwo zawsze mają dzieciaki z ich podstawówe
          > k. Pytanie jaka dzielnica cie interesuje.

Mogłoby być prawie wszystko po lewobrzeżnej części miasta, może oprócz dalekiego Ursynowa. Mieszkamy w bardzo dobrze skomunikowanym miejscu i wierzę, że lepiej dojeżdżać do dobrej szkoły średniej niż mieć bylejaką niedaleko. To już nie podstawówka gdzie liczy się, żeby dziecko miało blisko i żeby obok mieszkali koledzy z klasy.

> Nie wiem skąd jesteś, ale LO 40 było dość przyjazne ( tamtejsze gimnazjum kończ
          > yła moja córka) z tego co mówili znajomi, którzy tam posłali dzieci.

Obejrzę, nic nie wiem o tej szkole.

> Jasienica, Hawajska, LO SGH - to top 10 warszawskich LO. Hawajską odradzam, jak
          > dziecko nie jet silne psychicznie.Jasienica podobno przyjazne, ale to 4 LO w r
          > ankingu perspektyw, więc biorą najlepszych z najlepszych.
          > O tym LO przy SGH słyszałam dobre opinie.

No właśnie chyba nie będziemy celować w te super-topowe, bo mają tam poziom jak topowe publiczne - a to nie jest profil mojego młodszego dziecka smile Jasienica to szkoła gdzie idą też np. olimpijczycy.
          Potrzebujemy czegoś z przyzwoitym (nie topowym) poziomem nauczania, dobrą atmosferą, brakiem patologii i mądrym podejściem do dziecka z ADHD.
          • arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 13:56
            Tylko LO 40 to właśnie Ursynów -okolice metra Natolin ( mają kilka lokalizacji i dokładnie nie wiem teraz gdzie)
            • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:01
              To nie jest dyskwalifikujący problem. Zakładam, że nie można mieć wszystkiego - jeśli dziecko wymaga specjalnego podejścia, musimy mu tak starannie wybierać szkołę, płacić za nią itd. - to najwyżej będzie dojeżdżać wink
          • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:54
            Owszem, mają poziom wysoki ale Jasienica jest mega przyjazną szkołą smile Czyli można być w topce i nie zajeżdżać uczniów.
      • karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:43
        I to wlasnie jest przykład, większość uczniów z problemami i orzeczeniami trafia do szkół prywatnych. 30 lat temu bylo tak samo.
        • mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:30
          Wygląda na to, że powstały szkoły, które jak dobre prywatne podstawówki nie chcą dzieci z problemami i nastawiają się na dzieci, które chcą i są w stanie się uczyć.
          • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:48
            To dość zabawne stwierdzenie, bo we wszystkich szkołach - zarówno prywatnych jak i państwowych - są dzieci z orzeczeniami, przy czym z prywatnych można dowolnie usuwać dzieci, które sprawiają problemy a rodzice nie współpracują. Powodzenia życzę w usunięciu delikwentów z państwowej. Znam bardzo dobrze rynek i realia tych szkół. ;P
            • princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:54
              U mojej córki w pierwszym liceum było podejście, że nie każdy musi być w liceum i może się uczyć w innej szkole.
              I tak, kilka osób było wydalonych ze szkoły z różnych powodów.
              Zatem da się, jeśli dyrektor się uprze.
    • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:12
      Jeżeli LOprywatne dobre a rodziców stać to czemu nie.
      U mnie nie ma dobrych ani postawówek prywatnych ani LO wiec nawet nie mam o czym myśleć
    • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:35
      Już za moich czasów część znajomych szła do niepublicznych liceów, choć było ich znacznie mniej. Teraz jest duży wybór to i więcej osób pewnie to rozważa, jeśli oczywiście kogoś stać. Nie każdy chce się uczyć w tzw. topowym liceum.
      • princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:32
        Za moich czasów też tak było.
        Jedyne pięcioletnie liceum z wykładowym angielskim (angielski w klasie 0) to było prywatne liceum i nawet nie było mowy, żebym mogła tam iść - brak pieniędzy na czesne.
    • sabek81 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 12:53
      Moja córka co prawda już tegoroczna maturzysta ale mając wyniki na poziomie 84/100/100 wybrała LO społeczne i był to bdb wybór
    • arthwen Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 13:32
      To nie moda, zwyczajnie czasy się zmieniły i prywatne licea, tak samo jak i prywatne podstawówki, jak również publiczne podstawówki i publiczne licea dzielą się na słabe, średnie i dobre.
      Do dobrego prywatnego liceum wcale nie dostanie się z marszu każdy kogo stać i nie każdy się w nim utrzyma.
      Moje dziecko co prawda chodzi do publicznego liceum, ale po prywatnej podstawówce i trochę dzieciaków z klasy poszło właśnie do prywatnych liceów. Część z tych liceów jest całkiem wysoko w rankingach, w Krakowie w pierwszej dziesiątce są 2 prywatne, przy czym do top3 to im punktowo jednak trochę brakuje.
    • ophelia78 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 13:48
      To chyba specyfika Warszawy.
      Mieszkam w Szczecinie - praktycznie nie ma prywatnych szkol średnich, podstawowek tez raptem kilka
      • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 13:59
        Problemem Warszawy jest to, że żeby dostać się do przyzwoitego liceum uczeń musi mieć dużo, dużo więcej punktów niż potrzebowałby do podobnej szkoły w innym mieście.
        Jest dużo uczniów dojeżdżających z miejscowości podwarszawskich (to jest dodatkowy koszt dla miasta, klasy w atrakcyjnych szkołach są upchane do granic możliwości).
        Przez to wszystko jest rynek dla szkół prywatnych i społecznych.
        • arthwen Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:03
          Przecież tak jest w każdym dużym mieście.
          U mojego dziecka w klasie w LO mają dzieciaki mieszkające w bursie, bo na codzienny dojazd za daleko...
          • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:11
            Z tego co wiem Warszawa ma z tym największy problem.
            W tym roku jakaś 1/3 wniosków w rekrutacji do szkół średnich dotyczy dzieci spoza Warszawy.
            • arthwen Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:15
              To samo dotyczy też Krakowa, Poznania, wydaje mi się, że również Wrocławia i w trochę mniejszym stopniu Trójmiasta.
              W Krakowie, bo tu akurat mam dane, to w zależności od rocznika od 35 do aż 40% uczniów.
              • swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:19
                Nie przeczę. Ale już w Szczecinie, o którym pisze Ophelia, sytuacja jest inna i najwyraźniej nie ma rynku na szkoły niepubliczne.
                • pepsi.only Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:20
                  W Łodzi również .
          • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:38
            Nie, nie w kazdym
            U mnie zeby dostac się do topowych wystarczy bardzo dobre oceny i bardzo dobrze zdane egzaminy. Pewnie, ze jak masz laureta kuratoryjnego, to łatwiej...ale da rade bez tego
            W Warszawie są licea gdzie cała klasa to laureci konkursów
        • thank_you Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:04
          W tym roku 5 tys kandydatów więcej niż w zeszłym.
      • princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:40
        Nie tylko Warszawy.
        W Poznaniu jest klika liceów prywatnych u społecznych. Niestety chyba tylko jedno technikum prywatne.
      • slonko1335 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:55
        Są tylko u nas odwrotnie i są to najczesciej słabe szkoły gdzie trafiają ci którzy nie dostali się do publicznych .... Poza SCI oczywiście...
    • pepsi.only Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:00
      Moda na prywatne licea była, gdy...ja byłam w szkole średniej big_grin To juz dawno...
      A teraz to nie zauważam takiej mody. A nawet wręcz przeciwnie! Wszystkie zdolniachy idą do renomowanych i tzw. topowych szkół publicznych.
      • mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:33
        Nie chodzi o to, że nie było prywatnych lo, chodzi o to, że nie było bdb prywatnych liceów, a teraz wygląda na to, że takie są tworzone i bardzo dobrze.
    • eva_evka Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:03
      Tak, takie dziecko idzie do prywatnego liceum m.in.po to, aby rozwijać się z przedmiotów, które rozszerza i które je interesują a nie spalać się na niemieckim, podczas gdy wybiera się na medycynę.
      Jestem na tak
    • 71tosia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 14:51
      Jeżeli dziecko źle znosi ciągły stres, ma jakieś dysfunkcję, to liceum w którym jest ludzkie podejście do ucznia i nauczyciele lubią uczniów będzie lepsze. A o takie łatwiej w przypadków prywatnych/spolecznych. Więc wcale się nie dziwię że są popularne.
      • mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:50
        Chodzi o dzieci, które nie mają problemów z nauką, zachowaniem, kontaktami społecznymi i innych problemów, przed niczym nie muszą uciekać do szkoły prywatnej.
        • princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:56
          Ale są też dzieci super wrażliwe, które mimo bardzo dobrych wyników w nauce, nie chcą iść do liceum z presją na naukę ze wszystkich przedmiotów.
          Ja widzę ogromną różnicę w traktowaniu uczniów w publicznym, popularnym liceum a społecznym.
    • taje Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:13
      Dziecko z mojej rodziny - laureat konkursu kuratoryjnego w Warszawie, więc gwarantowane przyjęcie do warszawskich publicznych liceów. Jednak zdecydował się iść do liceum niepublicznego, do którego, co więcej musiał zdawać egzaminy wstępne. Nie wiem, czy to była decyzja dziecka, czy rodziców, ale pamiętam, że mnie to trochę zdziwiło. I nie, żadne liceum brytyjskie czy amerykańskie, polskie, tylko niepubliczne.
      • hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:42
        Wystarczy, ze dawało większy luz w wyborze przedmiotów na maturze.A to jest bardzo dużo.
        Bo tu nie chodzi tylko o to, że dzieciak poszedł na mat-fiz ale chce zdawać chemię i biologię bo jednak wymyślił sobie medycynę...ale po 4 latach zmienia się sytuacja rekrutacyjna na wielu kierunkach
        Topowe licea często ( nie zawsze) nie chca pozwolić na zmianę, bo ryzykują, ze uczen napisze ten przedmiot gorzej. Nie liczy się dobro i przyszłość ucznia....tylko ranking.
        • analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:11
          Przede wszystkim to jest łamanie prawa bo uczeń ma prawo wybrać na maturę dowolne przedmioty
        • princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:17
          Gdzie tak jest? Nie slysalam o zadnej takiej sytuacji wsrod znajomych z dziecmi w poznanskich liceach.
      • mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:53
        To dziecko, które poszło w zeszłym roku poszło do polskiej szkoły, mama powiedziała, że jest bardzo wysoki poziom (a znam jej punkt odniesienia), były prawdziwe, a nie pozorowane egzaminy i jest dużo nauki.
    • princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:20
      Moja córka właśnie skończyła trzecią klasę liceum.
      Nigdy nie byłam fanką prywatnych czy społecznych szkół i córka też iść do takiej nie chciała. Zaczęła publiczne liceum, ale życie pokazało, że trzeba było zrezygnować z tej szkoły.
      Jedyną opcją było społeczne liceum. Inaczej córka mogłaby stracić rok (co oczywiście też dramatem by nie było, ale chcieliśmy, żeby spróbowała).
      Jest w tej społecznej klasie już 1.5 roku i jest bardzo zadowolona.
      My jako rodzice również, na tyle, że będziemy namawiać syna na to liceum, jeśli nie zdecyduje się zdawać do technikum.
      • sabek81 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:42
        U mojej córki do 4 klasy przyszła dziewczyna ze Staszica, super pisała próbne matury, wręcz wymiatała, przeszła dlatego, że miała dosyć presji na wyniki ze wszystkiego, chciała się skupić tylko na rozszerzeniach.
        • princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:51
          Moja córka jakby chciała, to też mogłaby mieć o wiele wyższe wyniki z większości przedmiotów. Uczyła się głównie z rozszerzeń i jezyk polski ( chce zdawać rozszerzenie ale nie ma rozszerzenia w nauczaniu). Gdyby zdawała bez rozszerzenia, nie musiałaby się uczyć wcale, bo ma bdb i bardzo dobrze napisała próbną podstawę - chyba miała 85 % pisząc z marszu, bez żadnego przygotowania.
    • klaramara33 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:41
      No ciekawe,i też nie brałam pod uwagę bo jakoś nie ma w najbliższej okolicy prywatnych liceum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka