bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 07:45 Dobre, że są prywatne licea, bo jest większy wybór a zarazem więcej dostępnych miejsc w państwowych, ja jednak wyżej cenię porządne państwowe licea z tradycjami od prywatnych szkół i szkółek, gdzie będą ładować bogate dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 08:40 Zgadzam się. Z jedną uwagą: w dobrych państwowych liceach też z reguły są dzieci rodziców nieźle sytuowanych, a przynajmniej z wysokim kapitałem społecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 10:56 To prawda, ale są dzieci zdolne czy z domów z kapitałem kulturowym, których rodzice wolą spożywać pieniądze na inne cele. Cieszę się że u nas nie idzie w kierunku podziału na elitarne szkoły dla bogatych tylko w państwowym liceum można się dobrze wyuczyć i dostać na dobre, bardzo dobre, państwowe studia. Jakbym puścił dzieci do prywatnych szkół to może na wywiadówkach musiałbym czas spędzać z koleżanką thank you, co samo w sobie prawdopodobnie byłoby wątpliwa mi przyjemnością , Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 11:45 Twoim dzieciom raczej nie grozi żadne elitarne liceum więc na szczęście ludzie tam nie będą mieli wątpliwej przyjemności spotykania się z tobą na wywiadówkach Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 11:49 Gru, nie tobie to wiedzieć, odpier ol się od moich dzieci, pilnuj 10 nowego konkubenta do bombelkow Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:01 Nie mnie tylko całemu forum któremu opowiadałeś o swoich rozkosznych bombelkach. A konkubenta nie posiadam więc postaraj się lepiej z riposta Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:16 Akurat dzieci, które mają średnią powyżej 5.5 to raczej pójdą do najlepszych liceów w okolicy ale ty w imię dowalenia buwalcowi lubisz się przejechać po chamsku po jego dzieciach Więc grając w te sama grę: Dla twoich bombelkow twój nowy nabytek nie jest ojcem tylko kohabitantem, miejmy nadzieję, że się dogadują i że nie ma konfliktów na linii ojczym - pasierbowie, zwłaszcza w nastoletnim wieku że dzieciaki go aż tak bardzo nie znienawidzą Chamstwo za chamstwo gru Blokuje Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:21 Tak samo blokujesz jak chudniesz, więcej gadania niż robienia 😀 Oczywiście że mój mąż nie jest ich ojcem tylko ojczymem, ale nie jest konkubentem, weź ty chłopie słownika użyj i rozwijaj inteligencję nie tylko lotniczą. Konflikty w wieku nastoletnim są też z rodzicami, to naturalne. A ja trochę wiem o tym jak to jest mieć pasierbów Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:22 Jednakże twój brak zdolności do utrzymania jakiegokolwiek związku jest mocno zastanawiający - obawiam się że brakuje ci empatii nie tylko na forum Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:26 A to żadna tajemnica że mi brakuje empatii, nadrabiam inteligencją. Nie tyle brakuje mi zdolności do utrzymania związku tylko do zaciskania zębów żeby utrzymać go za wszelką cenę. W przeciwieństwie do części kobiet, również na tym forum, mnie stać na to, żeby odejść i nie muszę znosić rozmaitych wybryków misiaczka. A taki jest sekret niejednego trwałego związku - trwają bo muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:32 Nie da się nadrobić empatii inteligencją. Wręcz to jedno z najbardziej niebezpiecznych połączeń, charakterystyczne dla narcyzów i psychopatow.. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:54 Da się, dzięki inteligencji można wypracować tzw. empatię poznawczą tylko wymaga to dużego wysiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:41 Ja rozumiem że możesz to sobie tak tłumaczyć. Jak każdy narcyz. Byle jak najdalej od takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:38 Co to za inteligencja, że jako osoba po pierwsze wywodząca się z rodziny z turbulencjami, mająca za sobą różne kłopoty, wielokrotne zawirowania, praktycznie 3 rozstania na poziomie rozwodu postanawia dowalić komuś kogo nie lubi atakując jego dzieci? Jak mnie nie lubisz to wal do mnie ale od dzieci się od pie dol. Uczą się znakomicie - zresztą oboje rodzice mieli podobnie i każde będzie aplikować do szkoły z poznańskiej topki chyba że będzie miało powody by gdzie indziej. Tak więc przeciwnie do tego co mówisz elitarne liceum im grożą, wiecej, chcą ich 😀 chyba uważasz za elitarne prywatne z czesnym ale elitarność tu polega na kosztowności, ja tego nie uważam za elitarność. Stać mnie by wywalać 2k co miesiąc ( u was pewnie 2 razy tyle) ale uważam to za marnotrastwo moich pieniędzy i podatków. Może w Warszawie macie inaczej i u was trudno o miejsce w dobrym państwowym liceum i trzeba się posiłkować prywatna edukacja, w Poznaniu na szczęście nie. W mojej okolicy jest niepubliczne liceum i jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:53 A co ma inteligencja do bycia dobrym człowiekiem? Może jestem do cna zepsuta na przykład? Ty na przykład kłamiesz na temat Thank You, to z głu[poty czy z powodu charakteru? I jakie rozstania na poziomie rozwodu? Ty rozumiem, że do dziś w pierwszym związku i zero rozstań? Jeśli dzieci wybierają się do topowych szkół to jak najbardziej możesz tam na wywiadówkach spotkać bardzo zamożnych rodziców. Cóż, będziesz musiał pocierpieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:58 ja nie mam nic do zamożnych rodziców, jednakże wiem, że w porządnym państwowym liceum będą dzieci za osiągnięcia a nie za $$$ a niektóre nowobogackie osoby po prostu uważają się za lepsze tylko z powodu pieniędzy i skończmy na tym Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:16 Do niepublicznych szkół też jest rekrutacja, nie przyjmują ot tak. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:39 Tak ale sprawdzają ideowość i kieszeń rodziców a nie wiedzę i inteligencję. Oczywiście w różnej formie otoczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 15:56 Serio? Ty widziałaś w ogóle rankingi choćby podstawówek? Zobacz sobie wyniki E8 i ilość olimpijczyków w prywatnych SP i porównaj do wyników publicznych podstawówek. Naprawdę, ten wątek zaczyna zakrawać o śmieszność. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:09 thank_you napisała: > Serio? Ty widziałaś w ogóle rankingi choćby podstawówek? Zobacz sobie wyniki E8 > i ilość olimpijczyków w prywatnych SP i porównaj do wyników publicznych podsta > wówek. Naprawdę, ten wątek zaczyna zakrawać o śmieszność. Wnioskowanie o jakości selektywnej szkoły na podstawie liczby olimpijczyków jest obarczone błędem - jeśli szkoła na wejściu wybiera sobie tych “lepszych” uczniów (lepiej uczących się, pochodzących z rodzin z wyższym kapitałem kulturowym etc.) to jest jasne, że będzie mieć więcej olimpijczyków i wyższe miejsca w rankingach. Ale to nie znaczy, że szkoła lepiej uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:19 To trochę tak, jakby powiedzieć, że świetna restauracja ma dobre opinie tylko dlatego, że kupuje najlepsze składniki, a talent szefa kuchni nie ma znaczenia. Nie wszystkie szkoły robią rekrutację i odrzucają dzieci mniej zdolne, niektóre (szkoła syna), zostawiają krew na murawie ciągnąć za uszy do góry WSZYSTKIE dzieci i pozwalając im rozwijać potencjał w komfortowych warunkach, więc twoje założenie jest prawdziwe tylko w przypadku selekcji na podstawie wyników egzaminów dotyczących… ekhm… czego - u zerowkowiczow? Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:27 W przypadku zerowkowiczow selekcji podlegaja rodziny. Wybiera sie te z lepszym kapitalem. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:28 Nikt nie sprawdzał mojego kapitału. Dzieci spędziły dwa dni na zajęciach z nauczycielami, w formie różnych aktywności, na tej podstawie był wynik rekrutacji. Ankiety osobowej nei wypełniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:34 Ale twoje dzieci sa chyba w szkole niesystemowej? To cos innego niz szkoly o ktorych tutaj mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:38 Jest of placówka niepubliczna do której jest rekrutacja i nie każde dziecko się dostaje. Przecież placówki niepubliczne są różne - wyznaniowe, międzynarodowe, z mniejszymi i większymi wymaganiami, Montessori, różne. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:40 azalee napisała: > Ale twoje dzieci sa chyba w szkole niesystemowej? To cos innego niz szkoly o kt > orych tutaj mowa. Powiedziałabym, że na płaszczyźnie pedagogicznej wręcz przeciwieństwo. W sumie nie rozumiem, jak zwolennik edukacji niesystemowej może bronić prywatnych szkół z ostrą selekcją na wejściu i zafiksowaniem na rankingach. To chyba kłóci się na poziomie ideologicznym? No chyba, że chodzi tak naprawdę o poczucie elitarności i i wyjątkowości względem mas posyłających dzieci do zwykłych i bezpłatnych szkół publicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:50 Nie każdy jest fanatykiem i ma podejście, że to co uważa za właściwe dla sobie powinno być obowiązujące dla całego świata. Nie mam problemu z przyjęciem, że ludzie mają różne wartości, przekonania i potrzeby i na przykład nie przeszkadza mi zupełnie istnienie szkół katolickich choć trudno o miejsca, od których mi dalej światopoglądowo. To się nazywa tolerancja, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:30 Innymi słowy porównujesz szkołę do przerobu jedzenia. Zupełnie odcinam się od tego typu analogii. I owszem, nie od dziś wiadomo, że niepubliczne szkoły selekcjonują uczniów, (podstawowe także zerowkowiczow) eliminując dzieci, co do których mają podejrzenia, że mogą mieć mniejszy potencjał akademicki albo, co częste zwłaszcza w prywatnych podstawówkach, mniej zamożnych rodziców. Nie jest to zjawisko ograniczone do Polski. I ok, ich prawo, ale nie udawajmy, że pozycja w egzaminacyjnych czy olimpijskich rankingach jest dowodem na to, że szkoła świetnie uczy i jest przyjazna dla ucznia. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:37 Nie zamierzam niczego udawać - znam bardzo dobrze ten temat i bardzo się mylisz, a ta „ostra selekcja” przy przyjęciach do prywatnych placówek to mit. Wybacz, nie będę dyskutowała z chochołami które stawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:44 Ja nie stawiam żadnych chochołów, tylko pokazuję Ci niespójność w Twoim rozumowaniu. Błąd selekcji. I nie wiem dlaczego uważasz, że Ty się znasz, a ja nie. Z definicji thank_you ma rację? To jest jednak dość aroganckie podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:50 To może skup się na niespójności w swoich wypowiedziach, gdyż to ty zakładasz ostrą selekcję na wejściu do szkół prywatnych - założenie totalnie błędne na wejściu, więc kto tu jest arogancki? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:12 Nie, założenie nie jest błędne. Nawet w najmniej rygorystycznie podchodzących do rekrutacji prywatnych szkołach w Warszawie stojących wysoko w rankingach, a o takich mowa, np w Nazaretankach, jest zarówno rozmowa z rodzicami, jak i konieczność przedstawienia informacji o gotowości szkolnej wystawionej przez przedszkole albo opinii poradni psychologiczno-pedagogicznej. To jest oczywista selekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:18 Nie, selekcja byłaby wtedy, gdy kogoś nie przyjmowali z powodu x. Przedstawienie zaświadczenia z PPP to zwykła rekrutacja, szkoła chce wiedzieć kogo przyjmuje i z czym będzie się mierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:26 thank_you napisała: > Nie, selekcja byłaby wtedy, gdy kogoś nie przyjmowali z powodu x. Przedstawieni > e zaświadczenia z PPP to zwykła rekrutacja, szkoła chce wiedzieć kogo przyjmuje > i z czym będzie się mierzyć. Otóż w szkołach publicznych nie jest to warunkiem, podobnie jak rozmowa z rodzicami… Ze względów rodzinnych i nie tylko, jestem dobrze zorientowana w procesach rekrutacyjnych do warszawskich szkół niepublicznych, więc nie przekonasz mnie, że to taki transparentny i egalitarny proces dostępny dla wszystkich chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:28 Wszystkich chętnych przyjmują tylko szkoły rejonowe, do publicznej spoza rejonu też nie mają dostępu wszyscy chętni. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:35 analoga_niet napisała: > Wszystkich chętnych przyjmują tylko szkoły rejonowe, do publicznej spoza rejonu > też nie mają dostępu wszyscy chętni. > O tym właśnie mowa, że do prywatnych podstawówek zawsze jest selekcja. Jak wysoko ustawiona jest poprzeczka, to inna kwestia. Ale już sama konieczność płacenia czesnego wyklucza część dzieci, nie mówiąc o innych wymogach. A rozmowy z rodzicami to często kuriozum. Ot takie pytanko - co państwo możecie zaoferować szkole? Ale nie, nie ma przecież selekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:40 Dużo zależy od placówki, myślę że częściowo selekcja jest automatyczna. Ja nei pośle dziecka do szkoły wyznaniowej a dużo osób do tej która ja wybrałam Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:48 Ja również jestem bardzo dobrze zorientowana w rekrutacjach i nawet sama brałam w nich udział, mam mnóstwo znajomych z dzieciakami w przeróżnych placówkach i naprawdę wiem, co jest mitem. Odróżniam też REKRUTACJĘ od SELEKCJI. Pamiętam też jak sama będąc dzieckiem brałam udział w spotkaniach z pedagogiem u psychologiem i rozwiązywałam jakieś zadania - tworzyli klasy według jakiegoś klucza. Placówka publiczna. I do niczego nie zamierzam Cię przekonywac, możesz uznać, że wiesz lepiej niż ja z pierwszej ręki. Nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:27 Przecież dokładnie to dotyczy każdego tzw. topowego liceum - selekcja na wejściu Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:46 taje napisała: > > Wnioskowanie o jakości selektywnej szkoły na podstawie liczby olimpijczyków jes > t obarczone błędem - jeśli szkoła na wejściu wybiera sobie tych “lepszych” uczn > iów (lepiej uczących się, pochodzących z rodzin z wyższym kapitałem kulturowym > etc.) to jest jasne, że będzie mieć więcej olimpijczyków i wyższe miejsca w ran > kingach. Ale to nie znaczy, że szkoła lepiej uczy. > > Mój syn jest po wysokorankingowej prywatnej sp i miał sukcesy olimpijskie. Szkoła nie miała w tych sukcesach udziału, ale chętnie się nimi dzieliła na stronie. Po rozmowie parę lat temu w finale OMJ z rodzicami innych uzdolnionych dzieciaków już wiem, że do olimpiad z przedmiotów ścisłych na poziomie sp w Warszawie przygotowuje najlepiej szkoła państwowa 221 z oddziałami matematycznymi (przyjmują uzdolnionych uczniów po 6 klasie), lub też rodzice (ci z prywatnych podstawówek) bulili za warsztaty matematyczne z Jackiem Dymelem albo Waldemarem Pompe. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:00 ania_z_zielonymii napisał(a): > taje napisała: > > > > > Wnioskowanie o jakości selektywnej szkoły na podstawie liczby olimpijczyk > ów jes > > t obarczone błędem - jeśli szkoła na wejściu wybiera sobie tych “lepszych > ” uczn > > iów (lepiej uczących się, pochodzących z rodzin z wyższym kapitałem kultu > rowym > > etc.) to jest jasne, że będzie mieć więcej olimpijczyków i wyższe miejsca > w ran > > kingach. Ale to nie znaczy, że szkoła lepiej uczy. > > > > > Mój syn jest po wysokorankingowej prywatnej sp i miał sukcesy olimpijskie. Szko > ła nie miała w tych sukcesach udziału, ale chętnie się nimi dzieliła na stronie > . Po rozmowie parę lat temu w finale OMJ z rodzicami innych uzdolnionych dzieci > aków już wiem, że do olimpiad z przedmiotów ścisłych na poziomie sp w Warszawie > przygotowuje najlepiej szkoła państwowa 221 z oddziałami matematycznymi (przyj > mują uzdolnionych uczniów po 6 klasie), lub też rodzice (ci z prywatnych podsta > wówek) bulili za warsztaty matematyczne z Jackiem Dymelem albo Waldemarem Pompe > . Wiem, o czym mówisz, bo mój syn również został laureatem ogólnonarodowej olimpiady przedmiotowej, do którego to sukcesu prywatna szkoła, do której chodził nie przyłożyła ręki, ale chętnie się nim potem chwaliła. Nie mieszkam w Polsce, ale to znana cecha selektywnych szkół wszędzie - przyjąć zdolne dzieci i przedstawiać to potem jako własny sukces. Moje młodsze dziecko, jeszcze bardziej akademicko uzdolnione, chodzi już do szkoły publicznej i dostaje więcej wsparcia niż starszak. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:01 Nie tylko szkoła 221 naucza metodami prof. Guzickiegi (niestety już świętej pamięci). I tak, jak widać państwowa też prowadzi „selekcję” (bardzo dobrze). Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:05 Poza tym to jest serio wyciągane z kontekstu - olimpiady są jedną z części rankingów, jak szkoła zdała E8 to można sprawdzić na stronie MON i porównać z innymi. W przypadku szkoły mojego dziecka - to jest na pewno mocne przygotowanie w placówce. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:07 thank_you napisała: > Nie tylko szkoła 221 naucza metodami prof. Guzickiegi (niestety już świętej pam > ięci). I tak, jak widać państwowa też prowadzi „selekcję” (bardzo dobrze). Co innego przyjmować uzdolnionych uczniów po 6 klasie i uczyć ich bardziej zaawansowanej matematyki, nie pobierając przy tym czesnego, a czym innym przyjmować tylko “rokujących” sześciolatkow z zamożnych domów i chwalić się później ich dobrymi wynikami na egzaminie ósmoklasisty. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:08 Still - ty tak twierdzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:13 Dokładnie odwrotnie - uzdolniony uczeń po szóstej klasie to dużo większa szansa na sukces edukacyjny niż „rokujący” siedmiolatek, bo może na rokowaniach się skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:18 analoga_niet napisała: > Dokładnie odwrotnie - uzdolniony uczeń po szóstej klasie to dużo większa szansa > na sukces edukacyjny niż „rokujący” siedmiolatek, bo może na rokowaniach się s > kończyć. > Ale to nie ja twierdzę, że selekcja nie ma znaczenia. Ba, czytam tu, że selekcji w szkołach prywatnych nie ma, albo że nie mają znaczenia. I że czesne nie ma znaczenia. Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:47 Sprawdź sobie czesne w szkołach z pierwszej dwudziestki SP warszawskich a potem zerknij na zarobki w stolicy, może kropki ci się połączą. Są szkoły z czesnym w wys. 1500 zł. Uważasz to za zaporowa kwotę przy dwójce osób pracujących w korpo i mających jedynaka? Nie piszę o szkołach międzynarodowych, gdzie czesne jest wielokrotnie większe. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:52 Nie jest to zaporowa kwota nawet przy trójce dzieci i bez pracy w korpo Kwestia priorytetów i chęci bo można mieć środki i świadomie wybrać szkołę publiczną, nie ma w tym nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:02 Dokładnie i znam mnóstwo osób bardzo dobrze sytuowanych, którzy szkołę prywatną uważają za fanaberię. Twierdzą, że dziecko i tak dojdzie do zakładanego miejsca, tylko inną drogą (dodam, że to fajni ludzie). Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:08 Ale przecież szkoła publiczna nie musi być z założenia zła/gorsza - zakładam, że ktoś akceptuje ideę systemu edukacji jako takiego, bo mnie zależało na miejscu pozasystemowym, ale zdaję sobie sprawę, że to niszowe podejście i zdecydowanie nie musi być bliskie każdemu. Są bardzo fajne szkoly publiczne i znam ludzi naprawdę zadowolonych z tego wyboru. A są tragiczne. Inna sprawa, że jest też wiele szkół niepublicznych, do których absolutnie nie posłałabym dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:15 Przecież nigdzie tego nie napisałam. Chodzi mi i to, że jest ogromna grupa ludzi, których stać, a w życiu nie wysla do prywatnej - i to też osoby wykształcone, ze słynnym kapitałem kulturowym a nawet cisnące na wyniki - tylko po prostu w innym modelu. Jak wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:03 thank_you napisała: > Sprawdź sobie czesne w szkołach z pierwszej dwudziestki SP warszawskich a potem > zerknij na zarobki w stolicy, może kropki ci się połączą. Są szkoły z czesnym > w wys. 1500 zł. Uważasz to za zaporowa kwotę przy dwójce osób pracujących w kor > po i mających jedynaka? Nie piszę o szkołach międzynarodowych, gdzie czesne jes > t wielokrotnie większe. > No cóż, znam przypadek, że znana szkoła prywatna po spotkaniu z rodzicami i niedostaniu satysfakcjonującej odpowiedzi na pytanie, co mogą zaoferować szkole nie przyjęła dziecka (uzdolnionego z udokumentowanymi sukcesami, a później z tytułem laureata w konkursie kuratoryjnym). Czesne nie było żadnym problemem, miejsce było. Tak więc nie przekonuje mnie teza, że prywatne szkoły myślą tylko o dobrostanie i rozwoju dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:08 Nie, nie ja, ale ktoś mi bliski. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:09 Ale co w ogóle rodzice mogą oferować szkole? Lekcje prowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:11 Dobre pytanie. Podejrzewam, że oczekiwali jakiejś deklaracji dotacji (rodzice dość zamożni). Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:16 Nie słyszałam o takiej praktyce, a znam sporo osób mających dzieci w niepublicznych placówkach. Wiem, że Bednarska ma fundusz stypendialny na który można wpłacać jesli się chce, ale nie sądzę, żeby to było jakieś znaczace przy rekrutacji Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:21 analoga_niet napisała: > Nie słyszałam o takiej praktyce, a znam sporo osób mających dzieci w niepublicz > nych placówkach. Wiem, że Bednarska ma fundusz stypendialny na który można wpła > cać jesli się chce, ale nie sądzę, żeby to było jakieś znaczace przy rekrutacji > No a ja słyszałam, od bliskiej osoby. Oczywiście to, czego szkoła oczekiwała to spekulacja, może o coś innego im chodziło, ale efekt braku odpowiedzi na to pytanie, był taki jak opisałam. Dla mnie też to nie miało sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:48 taje napisała: > Podejrzewam, że oczekiwali jakiejś deklaracji dotacji (rodzice d > ość zamożni). Nie wiem oczywiście jak było w tej konkretnej szkole, ale w znanych mi przypadkach rodzice składali deklaracje w rodzaju: jestem instruktorką z dziedziny X i mogę poprowadzic warsztaty dla dzieci: prowadzę firmę transportową i mogę zapewnić autokar na wycieczki; mogę się zaangażować w organizację szkolnych wydarzeń itd. W jakimś tam sensie oczywiście te propozycje miały wymiar finansowy bo np mama która pokazywała dzieciom jak się robi na drutach mogła pokazywać to komuś innemu za pieniądze, no ale chodziło o gotowość rodziców do zaangażowania się w życie szkoły, nie o przelew. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:55 jakis.login napisała: > taje napisała: > > > Podejrzewam, że oczekiwali jakiejś deklaracji dotacji (rodzice d > > ość zamożni). > > Nie wiem oczywiście jak było w tej konkretnej szkole, ale w znanych mi przypadk > ach rodzice składali deklaracje w rodzaju: jestem instruktorką z dziedziny X i > mogę poprowadzic warsztaty dla dzieci: prowadzę firmę transportową i mogę zapew > nić autokar na wycieczki; mogę się zaangażować w organizację szkolnych wydarzeń > itd. W jakimś tam sensie oczywiście te propozycje miały wymiar finansowy bo np > mama która pokazywała dzieciom jak się robi na drutach mogła pokazywać to komu > ś innemu za pieniądze, no ale chodziło o gotowość rodziców do zaangażowania się > w życie szkoły, nie o przelew. Ci konkretni rodzice byli zaskoczeni pytaniem i też coś tam zadeklarowali, nie pamiętam już co mi wtedy mówili, ale cokolwiek to było szkoły nie przekonało. Tak więc wyglądało to na casting na najbardziej zaangażowanego rodzica, a nie rekrutację dziecka do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:18 Wiem że w pewnej poznańskiej podstawówce też to się liczy - pytanie brzmi jak mogą Państwo wesprzeć szkole czy coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 20:22 bywalec.hoteli napisał: > Wiem że w pewnej poznańskiej podstawówce też to się liczy - pytanie brzmi jak m > ogą Państwo wesprzeć szkole czy coś takiego. I jakie jest oczekiwanie wobec rodziców? Wsparcie finansowe, coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 21:37 taje napisała: > I jakie jest oczekiwanie wobec rodziców? Wsparcie finansowe, coś innego? Podejrzewam, że to chodziło o sprawdzenie wplywowosci czy pomocności danej osoby a nie o konkretny cash. Czyli przedsiębiorca mający firmę graficzną czy studio reklamowe może dla szkoły zrobić jakieś materiały, polityk może pomóc załatwić jakieś sprawy w urzędzie, prawnik zalatwi porade prawna kiedy będzie potrzebna. To była jeszcze podstawówka i nie odniosłem wrażenia żeby to wyeliminowało, jeśli by ktoś był mało wpływowy, ale w sumie każdy gdzieś pracujący, na czymś się znający, mający materiały czy narzędzia mógłby że swojego fachu jakos pomoc szkole. Remonciarz może też pomoc szkole. Ale gdyby było więcej chętnych niż miejsc to może miałoby znaczenie to jak możesz pomóc szkole. Znajomy dość zamożny umieścił dzieci w takiej podstawówce, żeby dzieci nabywały relacji z innymi wpływowymi czy zamożnymi ludźmi, ale chyba się to nie przydało bo wszystkie poszły do państwowych szkół średnich i na państwowe uczelnie. Myślę, że Seba i Dominika Kulczyk to nie chodzili do tej właśnie szkoły 😄 Taje. Ogólnie to ciekawy temat poruszylas i chwała Polsce, sięgającą jeszcze prl że prywatne i spoleczne szkoły nie są tak "lepsze" wobec państwowych jak jest to w Anglii czy innych krajach. Wiem jednak że adres zamieszkania i zamożność rodziców mocno wpływa już na szanse edukacyjne w PL. Mam nadzieję, że ludzie biedni i ze wsi, daleko od miast dużych cały czas będą mieli szanse dobrze edukować dzieci w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:10 Tak, ale te prywatne wysokorankingowe, które znam z opowieści rodziców olimpijczyków, są niestety takie same jak nasza. Prawie wszyscy rodzice wybitnie uzdolnionych ścisłowców finalnie decydowali się na warsztaty z paroma nauczycielami w Polsce, którzy mają olimpijski know-how. Gdybym tylko wcześniej wiedziała, że strona z sukcesami uczniów naszej byłej podstawówki jest zasługą nauczycieli, którzy z tą podstawówką nie mają nic wspólnego… Np prawie wszyscy olimpijczycy z informatyki przewijają się przez warsztaty Jacka Tomasiewicza. Kolega mojego syna w LO z wybitnymi międzynarodowymi sukcesami jest otoczony całą profesjonalną opłacaną olimpijską ekipą, która od 7 klasy go systematycznie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:13 ania_z_zielonymii napisał(a): > Tak, ale te prywatne wysokorankingowe, które znam z opowieści rodziców olimpijc > zyków, są niestety takie same jak nasza. Prawie wszyscy rodzice wybitnie uzdoln > ionych ścisłowców finalnie decydowali się na warsztaty z paroma nauczycielami w > Polsce, którzy mają olimpijski know-how. Gdybym tylko wcześniej wiedziała, że > strona z sukcesami uczniów naszej byłej podstawówki jest zasługą nauczycieli, k > tórzy z tą podstawówką nie mają nic wspólnego… Np prawie wszyscy olimpijczycy z > informatyki przewijają się przez warsztaty Jacka Tomasiewicza. Kolega mojego s > yna w LO z wybitnymi międzynarodowymi sukcesami jest otoczony całą profesjonaln > ą opłacaną olimpijską ekipą, która od 7 klasy go systematycznie prowadzi. Aniu, czy mogę do Ciebie napisać na priva? Masz pocztę gazetową? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:18 Mam gazetową, pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:05 ania_z_zielonymii napisał(a): > Mam gazetową, pisz. Napisałam Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 22:32 ania_z_zielonymii napisał(a): > Mam gazetową, pisz. Dostałam odpowiedź - bardzo dziękuję, obadam te linki. Poczta gazetowa mi szwankuje (czy innym też?) i z jakiegoś powodu nie mogę wysyłać maili, więc tu piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:11 Dla dzieci spoza rejonu, jako rejonowa musi przyjąć każdego Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:25 Inteligencji nie sprawdza się nigdzie, sprawdza się wiedzę jeśli już. Kieszeni rodziców nikt nie sprawdza, po prostu jest czesne i tyle, są też szkoły z ofertą stypendialną Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:57 W szkole mojego dziecka nie było ostrej selekcji - na początku przyjęto wszystkich chętnych (szczęśliwie wystarczyło dla nich miejsc). Szkoła woli mieć mniejszą klasę niż maksymalizować zyski (aczkolwiek klasy ma raczej 20 niż 12-osobowe), a kryteria rekrutacji stosuje tylko przy pojedynczych naborach w trakcie roku, dbając o dobro grupy. Poza tym prywatne szkoły to nie tylko elita finansowa. Systemy stypendialne pokazują, że uczy się tu młodzież z różnych domów - dla wielu rodziców czesne to kwestia ich priorytetów i wyrzeczeń, a nie nadmiaru gotówki. I tak, to że potrafią nauczyć kilkadziesiąt dzieciaków tak, że piszą E8 powyżej 90% z trzech przedmiotów, podczas gdy średnia polska jest o 20-30 punktów niższa świadczy o tym, że robią to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:18 To jest jednak bardzo rzadkie zeby do dobrej prywatnej szkoly zostali przyjeci wszyscy chetni, zazwyczaj jakas selekcja jest jednak konieczna. A sam fakt koniecznosci placenia czesnego to selekcja przeciez, z jednej strony elita finansowa, z drugiej strony ludzie dla ktorych to jest absolutny priorytet, wiec o odpowiednim kapitale kulturowym Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:19 Mity, mity i jeszcze raz mity. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:21 Przeciez ja doslownie powtorzylam to co ty napisalas. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:45 Nie, mitem jest, że prowadzona jest selekcja i że robią odsiew - najczęściej przyjmują wszystkich chętnych, aktualnie bywa tak, że nie zgłasza się wystarczająca liczba chętnych i klasy są mniejsze niż zakładana ilość. Elita finansowa? Serio? 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:50 Elita finansowa to byl cytat z ciebie akurat Jakos ciezko mi uwierzyc w prywatne szkoly z topki, ze swietnymi wynikami w olimpiadach i E8, a o takich mowa jak rozumiem, do ktorych brakuje chetnych i przyjmuje sie kazdego jak do rejonowki. Ale ok, u mnie to wyglada zupelnie inaczej niz w Warszawie w takim razie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:59 Nie przyjmują każdego - przyjmują tych, którzy nie wierzą w mity powtarzane przez różne osoby i mają odwagę wziąć udział w rekrutacji, pardon, „selekcji”. Ty naprawdę widziałaś choć jedną klasę w Szkole Podstawowej, w 1. klasie, stworzona z bezproblemowych dzieciaków o IQ 197? 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:06 Oczywiscie ze widzialam (bezproblemowych, bo o IQ sie nie wypowiem), przeciez nie pisalabym o rzeczach o ktorych nie mam pojecia, prawda? Ale ja sie nie boje przyznac ze to skutek odpowiedniej selekcji na wejsciu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:25 Skoro nie wiesz, to po co używać argumentu o obawie przyznania się do czegoś, co w wielu szkołach po prostu nie ma miejsca? To nie jest kwestia strachu, tylko faktów - pisałam wyżej, że w naszej szkole przyjęto wszystkich chętnych, a kryteria są inne niż ślepa selekcja pod rankingi. Warto czasem wyjść poza własne założenia. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:36 Przeciez pisalam o sobie nie o tobie. A sytuacja w twojej szkole po prostu mnie zdziwila, nigdy nie spotkalam sie z bardzo dobra prywatna szkola ze swietnymi wynikami, do ktorej przyjmowani sa wszyscy chetni i wystarczy sie zglosic. Ale jak juz napisalam, nie znam zupelnie warszawskich, ani nawet polskich, realiow. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:42 Dlatego piszę, że wokół tych różnych szkół urosły mity, do tego próg wejścia do takiej dobrej szkoły nie jest jakoś absurdalnie wysoki. To wszystko jest do sprawdzenia - czesne w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 15:53 Z całym szacunkiem, ale gdzie ta twoja inteligencja Gruu? Przypierda…lasz się do wszystkich jak pierwsza lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:38 > Gru, nie tobie to wiedzieć, odpier ol się od moich dzieci 100/100 Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:53 Szkoda że nie było tego 100/100 jak bywalec pozwalał sobie na komentarze na temat mojej rodziny. Fogito zresztą tez Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:57 analoga_niet napisała: > Twoim dzieciom raczej nie grozi żadne elitarne liceum więc na szczęście ludzie > tam nie będą mieli wątpliwej przyjemności spotykania się z tobą na wywiadówkach > > Sorry gruu, ale zgadzam się tu z bywalcem - atakowanie jego dzieci uważam za wyjątkowo niskie zagranie. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:15 Myślę, że jego dzieciom mniej zaszkodzi moje napisanie, że pójdą do przeciętnej szkoły niż forumowe wynurzenia ich ojca, że chciałby wyru... afrykańską wioskę Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:50 analoga_niet napisała: > Myślę, że jego dzieciom mniej zaszkodzi moje napisanie, że pójdą do przeciętnej > szkoły niż forumowe wynurzenia ich ojca, że chciałby wyru... afrykańską wioskę > No ale to jakby bez związku z tematem. I nie utożsamiałabym poglądów rodziców z poglądami dzieci. Nastolatki zawsze w mniejszym lub większym stopniu buntują się przeciwko poglądom rodziców. Nie mówiąc o tym, że w pewnym wieku na dzieci większy wpływ ma środowisko rówieśnicze niż rodzice, dlatego tak ważny jest wybór szkoły (i dlatego m.in. jestem przeciwna edukacji domowej, albo tzw elitarnym szkołom prywatnym, gdzie funkcjonuje się w sztucznej bańce, o czym już pisałam). Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:29 Nie mówię o utożsamianiu tylko o wstydzie, że tatuś takie rzeczy publicznie wypisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:32 Ale to ich tatuś wypisuje, a nie dzieci. Chciałabyś, żeby Twoim dzieciom wyrzucano Twoja aktywność forumową albo na insta? Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:37 Nikt nie musi wyrzucać, ja bym się sama spaliła ze wstydu jakby mój ojciec takie rzeczy wypisywał. Albo jakby umieszczał na forach kwieciste opisy stosunków z kochanką i że jej nogi śmierdziały, przetykając to opowieściami jakie koszmarne są wakacje ze mna - co do mnie nie znajdziesz wpisów zbliżonych do tego co wypisują forumowi faceci Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:42 Sorry gruu, ale bardzo obrazowo opisywalas swoje zycie seksualne w kilometrowych dyskusjach z rikim. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:51 Nie przypominam sobie jednak żebym opisywała zdrady czy płacenie za seks albo sypianie z własnymi studentami Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:56 Bywalec tez nic takiego nie opisywal przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:14 angazetka napisała: > Bywalec nie... > A zaczęło się od atakowanie bywalca. Może nie po drodze mi z jego poglądami, ale tu nic kontrowersyjnego o edukacji nie napisał, a wyciąganie jego dzieci jest dla mnie nieakceptowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:39 Myślę, ze twoje córki spalą się ze wstydu dużo wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 15:49 Serio Gruu? Widze ze juz przechodzisz samą siebie. Twoim dzieciom tez nie grożą licea elitarne, bo twoje dzieci nawet do szkoły nie chodzą. I na szczęście nikt cię na wywiadówce nie spotka, bo zrobiłaś się tak zgorzkniała że słabo się robi jak się ciebie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:30 Nie mam pojęcia, jakie moje dzieci będą miały plany, chęci i możliwości na etapie wyboru szkoły średniej, bo trudno to ocenić w przypadku dziewięciolatki, a tyle ma najstarsza. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:36 Nie masz pojęcia odnośnie swoich dzieci a wyrażasz złośliwe opinie na temat cudzych dzieci i ich przyszłości. Może warto się czasami powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:16 Ty jakoś się nie powstrzymywałaś, piszac o mojej rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:08 Nie stać cię, więc bądź spokojny Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:18 Już ty tam nie wiesz na co mnie stać Thank you a na co nie i ja przynajmniej pracuję na życie a nie jestem utrzymanka bogatego męża tak jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:22 Tak tak, wiemy że jak będziesz duży to chcesz być Rikim bo ci imponuje ale nie osiągniesz tego celu przejmując od niego przekonanie że jak kobieta ma pieniądze to z faceta a nie z własnej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 15:07 Twoja żona też nie może być utrzymanka bogatego męża, smuteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:11 thank_you napisała: > Nie stać cię, więc bądź spokojny A to, że kogoś na prywatną szkołę nie stać to powód do wstydu? Wstyd to pisać takie rzeczy (Bywalec też powinien się wstydzić za teksty o utrzymankach, ale jednak Ty pierwsza zaczęłaś). Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:16 Nie, to Bywalec napisał że woli publiczną bo nie spotka tam Thank You Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:20 Zawsze można kogoś nie lubić i nie chcieć go spotykać. W tym nie ma nic obraźliwego. Natomiast teksty, że kogoś nie stać z dodanym uśmieszkiem są obraźliwe. Mierzi mnie taki ostentacyjny elitaryzm. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:39 A mnie mierzi twój brak wyczucia i zauważenia ironii oraz złośliwego kopnięcia w d… w odpowiedzi na chamstwo delikwenta. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:49 Jakie chamstwo? To, że kogoś się nie lubi to nie chamstwo. Chamstwem jest wytykanie komuś gorszej sytuacji finansowej. A przynajmniej tak mnie uczono. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:45 A nie mierzi cię sugerowanie że jak kobieta ma pieniądze to zarobiła tyłkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:48 Po prostu powinnam udawać, że nie zauważyłam komentarza albo prowadzić z bywalcem dysputy na poziomie, na który nie zasłużył. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:52 analoga_niet napisała: > A nie mierzi cię sugerowanie że jak kobieta ma pieniądze to zarobiła tyłkiem? > Oczywiście, że mierzi i to napisałam, polecam mój powyższy post. Ale ten argument pojawił się już po tym jak Thank_you wytknęła Bywalcowi jego gorszy stan materialny. Więc akurat w tej dyskusji to nie Bywalec zaczął wyścig na denne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:54 A myślisz że pierwszy raz tak napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:57 analoga_niet napisała: > A myślisz że pierwszy raz tak napisał? Szczególnie, że omijam typa szerokim łukiem. > Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:34 > A to, że kogoś na prywatną szkołę nie stać to powód do wstydu? no wlasnie. nas tez nie stac na wymarzone zagraniczne uniwersytety dzieci (Oxford/Cambridge i MIT) - musieli "zadowolic sie" na razie studiami w Niemczech - i juz zdecydowali, ze w na wymarzonych uczelniach zrobia sobie doktoraty. zupelnie nam nie wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:37 kura17 napisała: > > A to, że kogoś na prywatną szkołę nie stać to powód do wstydu? > > no wlasnie. nas tez nie stac na wymarzone zagraniczne uniwersytety dzieci (Oxfo > rd/Cambridge i MIT) - musieli "zadowolic sie" na razie studiami w Niemczech - i > juz zdecydowali, ze w na wymarzonych uczelniach zrobia sobie doktoraty. > > zupelnie nam nie wstyd. > No właśnie Kura. Dodam, że jestem absolutnie pewna, że Twoje dzieci trafią na studia doktoranckie na te wymarzone uczelnie, mimo, że teraz was nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 22:27 Co to znaczy „teraz”? Przeciez różne uczelnie porywają czesne i utrzymanie od kilkunastu procent do full ride, czyli 100% udokumentowanych potrzeb. Mają swoje widełki - składa się bardzo szczegółowe dokumenty finansowe rodziny (do 2 czy 3 lat wstecz). Oczywiście trzeba udowodnić znajomość języka, zdać w przypadku MIT właściwie bezbłędnie matematyczną część SAT oraz przygotować swoje CV (opinie, dokonania itp.). Oni potrafią pokryć nawet koszty podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 22:44 Tylko w teorii. Ani Cambridge, ani Oxford nie oferują żadnych stypendiów na studia undergraduate. Żadnych. Czesne to kilkadziesiąt tysięcy GBP (ok 50K GBP). MIT i Ivy League niby oferują stypendia, w zależności od możliwości finansowych rodziny, ale zazwyczaj to też nie jest 100%, i trzeba się najpierw dostać, czyli przejść przez cyrki z wykazywaniem wolontariatów i niezwykłych pozanaukowych osiągnieć etc. Vide casus Kornelii Wieczorek. Na tym żerują super drogie szkoły typu Akademeia - trzeba wiedzieć co i jak (jak podrasować CV). I do tego trzeba się zacząć przygotowywać min 2 lata wcześniej, bo trzeba jakoś zbudować sobie CV, a aplikuje się zresztą jesienią ostatniego roku liceum. Studia undergraduate w USA na MIT to nie jest dobry pomysł dla uczniów, którzy są nawet wybitni w swoim przedmiocie, ale nie mają innych "wszechstronnych" osiągnięć. No chyba, że mają medal w międzynarodowej olimpiadzie. Może, *może*, wtedy odpuszczą im konieczność wykazywania się wszechstronnym CV. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 21:38 "no wlasnie. nas tez nie stac na wymarzone zagraniczne uniwersytety dzieci (Oxford/Cambridge i MIT) - musieli "zadowolic sie" na razie studiami w Niemczech" Kura, jeśli mogę spytać ofc, nie chcieli na ETH? (Szacun, że mają już wytyczone dalsze cele - powodzenia!) Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 22:13 > Kura, jeśli mogę spytać ofc, > nie chcieli na ETH? nie, jakoś Szwajcaria ich nigdy nie pociągała. młodszy chce zrobić magisterkę z astrofizyki w Rzymie, na la Sapienza (czesne jest niewysokie), uczy się włoskiego 😉 starszemu się marzy to MIT. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 11:44 W szkoleń pójść dzieci są nie tylko dzieci z zamożnych rodzin. Jasne, nie z ekstremalnej biednych ale to kwestia priorytetów a nie bogactwa. Można tak jak ja - nie mieć samochodu czy drogich wakacji a wydać na szkołę, takich ludzi jest tam więcej. Dla mnie to coś na co akurat warto wydawać Odpowiedz Link Zgłoś