Dodaj do ulubionych

Pytanie do Szczecinianek

02.09.26, 11:20
Dziewczyny, będę niedługo w podróży, w której przesiadkę mam w Szczecinie (dworzec główny kolejowy). Nie znam miasta zupełnie, będę miała około godziny czasu w środku dnia, aby zjeść coś obiadowego i wypić dobre espresso (konieczne!). Polećcie proszę, gdzie się udać, aby coś w miarę zdrowego i smacznego zjeść (KFC na dworcu odpada, nie chcę fast food, natomiast mogą być wszelkie bary z domowym jedzeniem, knajpki itp.).

Będę jechała z lotniska w Goleniowie pociągiem z małą walizką kabinówką, więc kawałek pieszo spokojnie przejdę, nie planuję taksówek smile

Poratujcie! 😀
Obserwuj wątek
    • krisdevalnor Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 12:50
      Godzina to bardzo malo czasu, nie zdazysz dojsc, zjesc i wrocic, niestety najbezpieczniej będzie zostac na dworcu
      • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:41
        Zajrzałam tylko na mapę wokół dworca i wyświetla mi to KFC i Corona Caffee, myślałam że może wokół są jakieś fajne miejsca znane lokalsom.
    • pytajacakinga Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 13:06
      Na dworcu jest restauracja co prawda jedzenie rwczej kiepskie ale przez godzine nigdzie indziej nie dpjedziesz nawet taxi.
      Jest tez kawiarnia obok kfc gdzie sa znosne salatki i dobra kawa.
      Jeszczcze pasztecik ale to nie zdrowe i Biedonka.
      Dworzec w szczecinie jest mega kiepski i nic nie ma w poblizu
      • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:42
        Która to kawiarnia? Dobra kawa to już mi ułatwi dalszą podróż smile
        • slonko1335 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:59
          Corona Cafe.
        • pytajacakinga Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 23:30
          mikado137 napisała:

> Która to kawiarnia? Dobra kawa to już mi ułatwi dalszą podróż smile

Korona kafe
          Kawa jest dobra i salatki tez, jak pojdziesz dolrm w kierunku biedronki to jest tez inna kawiarnia z wrwpami i zapiekankami ale to nie jest zdrowe
    • slonko1335 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 13:30
      Corona cafe na dworcu ale to taka kawa raczej na wynos, z restauracji w pobliżu Lokalną i ewentualnie Ceglaną-dalej bym się nie wybierała.
      • slonko1335 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 13:32
        Ziemniak i spółka jeszce jest w okolicy mi isę przypomniało jeżeli gustujesz-ja bardzo lubię
        • slonko1335 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 13:33
          aaa i na dole costa cafe sieciówka gdzie jest miejsce do posiedzenia
        • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:44
          A ten ziemniak to bistro? Pieczone ziemniaki mogą być, jeśli smaczne i polecasz. Dokupię jakąś surówkę i taka opcja też będzie dużo lepsza niż fast food...
          • slonko1335 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:56
            To taka ziemniaczana restauracja. Ziemniaki pieczone, gotowane, na wszelkie sposoby z różnymi dodatkami, sałatki, placki ziemniaczane, fryty z dodatkami. Zobacz sobie menu. Godzina to niezbyt dużo czasu niestety.
            • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:59
              Dzięki! 😀
        • pytajacakinga Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 23:32
          slonko1335 napisała:

> Ziemniak i spółka jeszce jest w okolicy mi isę przypomniało jeżeli gustujesz-ja
          > bardzo lubię
          >

Raczej nie zdarzy dojechac zjesc i wrocic w ciagi godziny gdyby miala 2 godxiny
          • slonko1335 Re: Pytanie do Szczecinianek 03.09.26, 05:34
            W jakim celu ma dojeżdżać 500 m do Ziemniaka na Dworcowej? Przejdzie się na pieszo.
    • alexis1121 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 14:26
      Starbucks na bramie portowej, zawsze siedzą tam osoby z walizeczkami, więc pewnie przychodzą z pkp.
      • szarmszejk123 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 14:36
        I co ona w tym starbuniu niby znajdzie? Bo ani dobrego espresso ani jedzenia...
        • wapaha Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 14:38
          szarmszejk123 napisał(a):

> I co ona w tym starbuniu niby znajdzie? Bo ani dobrego espresso ani jedzenia...

W starbuniu można zjeść 😉
          • szarmszejk123 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 14:40
            Zdrowo i smacznie? Autorka nie chce byle czego, co wyraźnie zaznaczyła :p
            • wapaha Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 14:43
              szarmszejk123 napisał(a):

> Zdrowo i smacznie? Autorka nie chce byle czego, co wyraźnie zaznaczyła :p

Tak,w miarę zdrowo i wg mnie -smacznie. Bajgle są spoko
              • szarmszejk123 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 14:51
                No dobra, kanapka cezar nie brzmi tak źle z opisu.
                Ale z dworca z buta to z 15 minut na bramę będzie szła, więc w te i nazad to już pół godziny, nie zdąży.
                • wapaha Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 15:14
                  To ledwie ok 1km -zakładając jednak ze walizka w cholere ciezka,ciągle czerwone światła i wiatr-niech będzie 15min x2 . Samo czekanie i jedzenie 20 min i jeszcze 10 min zapasu
                  • szarmszejk123 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 15:19
                    No ja bym doszła w 10 ale ja wiem gdzie idę i nie muszę się patrzeć w mapę np :p
                    I szczerze mówiąc, jeśli miałabym iść kilometr do starbunia ryzykując, że mi ucieknie pociąg, to już bym wolała iść do Costy, która jest na dworcu:p
                  • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:46
                    Dziewczyny, walizka nie będzie ciężka, podróżuję w sportowych ciuchach więc dam radę smile

Kanapki ze Starbucks to jakaś opcja...
                    • szarmszejk123 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:48
                      Na dworcu jest Costa, nie trzeba nigdzie iść a też mają kanapki :p
                      • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:51
                        Kurcze, a miałam nadzieję, że blisko jest coś fajnego a przy okazji rzucę okiem na miasto 😀

No nic, może innym razem.
                        • szarmszejk123 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:54
                          Ty masz po prostu za mało czasu, bo coś, to by się na pewno znalazło, ale żeby w godzinę dojść, zamówić, poczekać aż zrealizują, zjeść nie w biegu i wrócić to ja bym się nie porywała :p
                          • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 18:01
                            Rozumiem, wiem, że godzina to niewiele, ale ematka zawsze coś doradzi i podpowie 😀

Przesiadam się potem na pociąg do Niemiec, a tam czeka mnie tylko hotel wieczorem (sklepy pewnie już będą zamknięte).
                            • pytajacakinga Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 23:36
                              mikado137 napisała:

> Rozumiem, wiem, że godzina to niewiele, ale ematka zawsze coś doradzi i podpowi
                              > e 😀
                              >
                              > Przesiadam się potem na pociąg do Niemiec, a tam czeka mnie tylko hotel wieczor
                              > em (sklepy pewnie już będą zamknięte).

A gdzie do niemiec? Modl sie zeby pocisgi jezdxily bo jak pojedzie autobus co ostatnio jest czeste to ledwo co zadrzysz
                              Wez kawe i salstke cxy wrapa lub kanspke w kaeiarni korona noc innego nie ma za malo czasu
                        • pani.asma Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:58
                          Jessssu będziesz jechać przez dwa dni czy co ?????

weź sobie jakąś kanapkę czy sałatkę czy co tam chcesz Kup tam gdzie wsiadasz albo rozsądniej weź coś gotowego smacznego zrobionego w domu
                          też mi atrakcja biegać z wywieszonym językiem po to żeby kupić jakiś gniot w Starbucks

Dawniej trzydzieści lat temu jadło się w pociągu teraz jest zakaz czy co
      • alpepe Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 14:58
        Ale pewnie mają więcej czasu.
        • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:49
          Muszę wrócić na pkp. Jeśli w tej Corona Caffee na dworcu jest asortyment podobny do Starbunia, to chyba nie ma co biegać z walizką. Myślałam że może jest coś fajnego w pobliżu, czego mi Google maps nie wyświetli.
          • slonko1335 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:58
            W Costa Cafe można usiąść, jest podobnie do starbunia i zjesz śniadanie. W Coronie jest lepsza kawa no ale tam bardziej na wynos.
            • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 18:02
              Kawę mogę kupić sobie już przed wejściem na peron, to tylko espresso więc szybka sprawa smile
              Dzięki Słonko!
          • wapaha Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 18:03
            mikado137 napisała:

> Muszę wrócić na pkp. Jeśli w tej Corona Caffee na dworcu jest asortyment podobn
            > y do Starbunia, to chyba nie ma co biegać z walizką. Myślałam że może jest coś
            > fajnego w pobliżu, czego mi Google maps nie wyświetli.

są w pobliżu fajne lokale ale jednak są oddalone od dworca o te ok 10-15min marszu. Masz nowy browar- spoko jedzenie w dobrej cenie, specyficzny, ciekawy wystrój i klimat (blok warzelniczy), kawałek ( w posejdonie) dalej masz forno nero -smaczne jedzenie, ciut droższe niż w browarze ale i charakter lokalu inny. w pobliżu masz areszt śledczy tongue_out , są różne zainteresowania wink, sama brama portowa też jest warta zobaczenia. W pobliżu masz pomnik z kotwicą ( kiedyś tu była sedina, ciekawa historia do zapoznania się) i ratusz ( piękny budynek).
            przy szybkim tempie marszu i odpowiedniej marszrucie -czyli wyjście górą ( od owocowej), pójście do któregoś lokalu i powrót dołem- masz szansę obejrzeć wszystko, bo będziesz mijać po drodze

jesli chcesz kawę i nie zalezy ci na wyszukanym jedzeniu - to corona cafe- kawa naprawdę spoko i przeczekanie na kondygnacji na krzesłku z widokiem na odrę i nowo budowane osiedle - dla mnie osobiście- piekny widok, w sam raz do kawy, ksiązki i spokojnego poczekania na pociąg ( budynki o ciekawym kształcie, jak się trafi ładna pogoda widok jest naprawdę niezły)
            • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 18:04
              Bardzo dziękuję Wapaha! Konkret 😀
    • inkamovinka Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 14:49
      nie zdazysz, bo podiag bedzie opozniony, jak zawsze w Pl, pozostaje kawa na dworcu.
      • angazetka Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:46
        Opóźnionych jest ok. 10% pociągów, ups.
      • mikado137 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:50
        Te pociągi "lotniskowe" chyba startują z Goleniowa, więc nie powinien być opóźniony. Jedynie może coś złapać w trasie.
    • pani.asma Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:55
      Boże zastanawiam się co to za trasa i gdzie można jechać mając przesiadkę w Szczecinie przecież to jest na końcu świata tam już nic nie ma dalej
      • szarmszejk123 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 17:58
        Jedzie na lotnisko :p jest tam takie jedno.
        • jkl13 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 19:31
          Trudno to coś w Goleniowie nazwać lotniskiem, skoro samoloty latają stamtąd tylko do 4 miast... Wiem, bo sama korzystam z lotniska w Gdańsku, choć do Goleniowa mam bliżej.
    • pani.asma Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 18:33
      Aaaa
      Nie wiedziałam
      Hahahaha

Ale Alexis mogłaby się szarpnąć wyszłaby po nią na dworzec, poprowadziła, podjechały by samochodem do jakiegoś lokalu i dziewczyna by obróciła w godzinę
      I byłby materiał na kilka wątków na forum
    • alina460 Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 23:22
      Nie szykuj się na przerwę, bo pociąg i tak się spóźni.
      • angazetka Re: Pytanie do Szczecinianek 02.09.26, 23:32
        Błagam.
    • zanetka.x Re: Pytanie do Szczecinianek 03.09.26, 06:18
      Będąc w podróży najbezpieczniejsze restauracje to niestety tylko fast foody typu KFC, może nie jest tam zdrowo, ale przynajmniej człowiek się nie zatruje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka