Dodaj do ulubionych

Dziecko nie lubi jeansów

• dziunia.z.torunia Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 13:53
      Moje dziecko też nie lubiło dżinsów, były dla niego zbyt sztywne, niemiłe w dotyku - miało problemy z sensoryką
      W mojej ocenie dresy w szkole, zwłaszcza podstawowej, są stosowne
      Można też poszukać ew. jakichś z miękkich materiałów, elastycznych, nieobcisłych
    • shmu Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:12
      Jak kupujesz to sprawdzaj, czy maja elastan w skladzie. Okolo 2% sprawia, ze spodnie sa wygodniejsze i to nie wazne, czy sztruksy, jeansy, czy inne materialowe. Nie uwazam, ze sztruksy, czy materialowe sa bardziej dziecinne - patrz chinosy dla mezczyzn. U nas w szkole jest zalecenie, zeby dzieci nie chodzily w dresach (choc szwagierka wyjasnila, ze syn ma z innymi spodniami problem i nie robiono jej problemow), wiec moi chlopcy chodza w elastycznych jeansach, czy sztruksach/innych. Zwracam uwage, zeby nie byly zbyt dopasowane.
      • azalee Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:37
        shmu napisała:

> U nas w szkole jest zalecenie, zeby dzieci nie chodzily w dresach

W podstawowce? Czy jest to jakos uzasadnione?
        • shmu Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:52
          W podstawowce. W zasadzie nie jest uzasadnione, a raczej nie w streszczeniu zasad, jakie nam dano na pierwszym zebraniu. Calego regulaminu nie czytalam, ale wiem, ze w innych szkolach tez sa takie zasady (nie wiem, czy wszystkich, bo eliszka pisze, ze jej syn chodzil w dresach).
          Przyznam, ze mnie ta zasada troche zdziwila szczegolnie u szesciolatkow. Natomiast nie bardzo mnie to dotyka, bo nie jestem zwolenniczka dresow poza sytuacjami sportowymi.
          • azalee Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:58
            Czyli w Szwajcarii?
            Dziwi mnie takie zalecenie bo dla kilkulatkow dresy to sa idealne wrecz spodnie na co dzien: bawelniane, miekkie i pozwalajace na duza swobode ruchow. Te dzieciaki przez caly dzien sa przeciez w ruchu.
    • kamin Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:15
      Są jakieś sensownie wygladające sztruksy dla chłopaka? Mój ma wywalone na wygląd, jeansy uznaje za strój 'wyjsciowy", do szkoły chodzi w dresach.
    • go-jab Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 15:34
      Mój 16.5 latek calutki rok wszędzie chodzi w krótkich, sportowych spodenkach… ma ze 2 pary długich dresów które pakuje pod przymusem jak jedziemy na narty. Jeansów nie miał na sobie na pewno ponad 10 lat…
    • mayaalex Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 15:53
      To chyba dosc typowe w tym wieku, moj syn tez nagle przestal nosic jeansy w mniej wiecej tym czasie. Teraz ma 14 lat i jeansy wrocily do lask (ale szerokie i z krokiem w kolanach). Kupowalam spodnie od dresu, bojowki, chinosy. Zazwyczaj cos wygodnego da sie znalezc dla chlopcow w uniqlo, pamietam ze mieli tez genialne spodnie na zime, z polarem w srodku. Generalnie bym odpuscila, niech nosi dresy jak jest szczesliwy - teraz tak sie ubiera wielu chlopcow i to niekoniecznie z dresiarskich rodzin wink
    • katriel Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 16:08
      Mój młodszy ma tak samo, a jest w ósmej klasie. Do szkoły nosi dresy, bo dlaczego nie? Ubrania moich dzieci dzielą się na odświętne i codzienne. Odświętne nosi się do kościoła, w odwiedziny u babci, na uroczystości szkolne itp. Codzienne nosi się po domu, na podwórko i na codzień do szkoły. Dresy są codzienne (bo przecież nie odświętne), czyli do szkoły pasują.
      Są też spodnie miękkie jak dresowe, a wyglądające jak jeansy. Np. w Lidlu pod nazwą "sweatdenim". Nosi, ale fanem nie jest.
    • helka.na.zakrecie Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 16:28
      A czemuż to szanowna mamuśka nie może uznać, że dziecko lubi dresy?
      Na czym polega Twój problem, że nie możesz uznać zdania dziecka,?
    • kafana Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 16:57
      Mój też nie bardzo lubi. Chodzi w dresach - można kupić fajne ( my celujemy w jednolite - granat, musztardowe, brązowe, khaki) ma też jeansy z kieszeniami na gumce oraz takież plucienne bojówki khaki. Obie pary mają regulację w pasie więc nie ma problemu z dopasowaniem.
    • sandrasj Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 17:09
      Joggersy z miękkiego jeansu, z diagonalu, z dresu o wyglądzie jeansu, w ciepłych miesiącach z lnu, z cienkiego miękkiego jeansu. Wszystko na gumce.
      Syn 10 lat i 9 miesięcy, spodnie na guzik to chyba jedynie chinosy nosi jak trzeba się ubrać bardziej elegancko.
      Mój mąż też nosi joggersy na gumce więc ciężko powiedzieć że to są dziecinne spodnie.
    • skat_0 Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 21:15
      To ja mam odwrotny problem, bo moj szczupak chodzi praktycznie od malego tylko w jeansach, lubi na szczęście. Kupienie teraz dresow na jego patyczkowe nozki i waskie bioderka w rozmiarze 152cm to tragedia, w wiekszosci wyglada jakby narobil 🤣.
    • misiamama Re: Dziecko nie lubi jeansów 19.09.26, 10:39
      Pozwól synowi chodzić w tym, co lubi. Odpuść kontrolowanie dziecka. Moi synowie w tym wieku nosili różne spodnie, dżinsy pewnie też, ale córka (V klasa) podobnie jak twój syn, nie nosi dżinsów. Nosi miękkie sztruksy z benettona, albo legginsy z dłuższą górą. Nawet jeśli spodnie dresowe są dziecinne, to przecież 10latek, on jest dzieckiem i jeszcze kilka lat nim będzie. Nie martw się, dorośnie, zazyczy sobie albo sam kupi takie spodnie, jakie uzna za odpowiednie i lepiej, żebyś się nauczyła szanować jego wybory już teraz zanim Cię całkiem odetnie bo będzie miał dość ciągłej krytyki smile
    • losiczka Re: Dziecko nie lubi jeansów 19.09.26, 11:33
      Spodnie trekkingowe z Decathlonu, dżinsów nigdy nie chciał nosić, okazjonalnie sztruksy zimą.
    • asia_i_p1 Re: Dziecko nie lubi jeansów 19.09.26, 21:28
      Mój syn nosi pseudodżinsy - z elastanem - joggery, żeby można było ściągnąć, albo jeśli zapinane to z tą regulującą gumką z guzikiem po bokach od wewnątrz. Też mi trochę brakuje zróżnicowania rozmiarów pod względem szerokości w rozmiarach dziecięcych - teraz mniej, ale jak miał 6 lat, bardzo ciężko było coś sensownego dobrać.
    • gaskama Re: Dziecko nie lubi jeansów 21.09.26, 13:06
      Mój syn ma 24 lat i do dziś nie lubi nosić jeansów. Jako dziecko nigdy nie nosił. pierwsze miał jako 14 czy 15 latek, ale też niechętnie nosił. Ma AZS i dużą wrażliwość dotykową. Kupowałam mu bawełniane z dresówki ale takie cargo. I szczerze mówiąc miałam zawsze w doopie, czy to dziecinne czy nie. Teraz wszystkie celebrytki po 50tce obowiązkowo chadzają w dresach. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka