dziunia.z.torunia Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 13:53 Moje dziecko też nie lubiło dżinsów, były dla niego zbyt sztywne, niemiłe w dotyku - miało problemy z sensoryką W mojej ocenie dresy w szkole, zwłaszcza podstawowej, są stosowne Można też poszukać ew. jakichś z miękkich materiałów, elastycznych, nieobcisłych Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:12 Jak kupujesz to sprawdzaj, czy maja elastan w skladzie. Okolo 2% sprawia, ze spodnie sa wygodniejsze i to nie wazne, czy sztruksy, jeansy, czy inne materialowe. Nie uwazam, ze sztruksy, czy materialowe sa bardziej dziecinne - patrz chinosy dla mezczyzn. U nas w szkole jest zalecenie, zeby dzieci nie chodzily w dresach (choc szwagierka wyjasnila, ze syn ma z innymi spodniami problem i nie robiono jej problemow), wiec moi chlopcy chodza w elastycznych jeansach, czy sztruksach/innych. Zwracam uwage, zeby nie byly zbyt dopasowane. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:37 shmu napisała: > U nas w szkole jest zalecenie, zeby dzieci nie chodzily w dresach W podstawowce? Czy jest to jakos uzasadnione? Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:52 W podstawowce. W zasadzie nie jest uzasadnione, a raczej nie w streszczeniu zasad, jakie nam dano na pierwszym zebraniu. Calego regulaminu nie czytalam, ale wiem, ze w innych szkolach tez sa takie zasady (nie wiem, czy wszystkich, bo eliszka pisze, ze jej syn chodzil w dresach). Przyznam, ze mnie ta zasada troche zdziwila szczegolnie u szesciolatkow. Natomiast nie bardzo mnie to dotyka, bo nie jestem zwolenniczka dresow poza sytuacjami sportowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:58 Czyli w Szwajcarii? Dziwi mnie takie zalecenie bo dla kilkulatkow dresy to sa idealne wrecz spodnie na co dzien: bawelniane, miekkie i pozwalajace na duza swobode ruchow. Te dzieciaki przez caly dzien sa przeciez w ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:15 Są jakieś sensownie wygladające sztruksy dla chłopaka? Mój ma wywalone na wygląd, jeansy uznaje za strój 'wyjsciowy", do szkoły chodzi w dresach. Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 15:34 Mój 16.5 latek calutki rok wszędzie chodzi w krótkich, sportowych spodenkach… ma ze 2 pary długich dresów które pakuje pod przymusem jak jedziemy na narty. Jeansów nie miał na sobie na pewno ponad 10 lat… Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 15:53 To chyba dosc typowe w tym wieku, moj syn tez nagle przestal nosic jeansy w mniej wiecej tym czasie. Teraz ma 14 lat i jeansy wrocily do lask (ale szerokie i z krokiem w kolanach). Kupowalam spodnie od dresu, bojowki, chinosy. Zazwyczaj cos wygodnego da sie znalezc dla chlopcow w uniqlo, pamietam ze mieli tez genialne spodnie na zime, z polarem w srodku. Generalnie bym odpuscila, niech nosi dresy jak jest szczesliwy - teraz tak sie ubiera wielu chlopcow i to niekoniecznie z dresiarskich rodzin Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 16:08 Mój młodszy ma tak samo, a jest w ósmej klasie. Do szkoły nosi dresy, bo dlaczego nie? Ubrania moich dzieci dzielą się na odświętne i codzienne. Odświętne nosi się do kościoła, w odwiedziny u babci, na uroczystości szkolne itp. Codzienne nosi się po domu, na podwórko i na codzień do szkoły. Dresy są codzienne (bo przecież nie odświętne), czyli do szkoły pasują. Są też spodnie miękkie jak dresowe, a wyglądające jak jeansy. Np. w Lidlu pod nazwą "sweatdenim". Nosi, ale fanem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.na.zakrecie Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 16:28 A czemuż to szanowna mamuśka nie może uznać, że dziecko lubi dresy? Na czym polega Twój problem, że nie możesz uznać zdania dziecka,? Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 16:57 Mój też nie bardzo lubi. Chodzi w dresach - można kupić fajne ( my celujemy w jednolite - granat, musztardowe, brązowe, khaki) ma też jeansy z kieszeniami na gumce oraz takież plucienne bojówki khaki. Obie pary mają regulację w pasie więc nie ma problemu z dopasowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 17:09 Joggersy z miękkiego jeansu, z diagonalu, z dresu o wyglądzie jeansu, w ciepłych miesiącach z lnu, z cienkiego miękkiego jeansu. Wszystko na gumce. Syn 10 lat i 9 miesięcy, spodnie na guzik to chyba jedynie chinosy nosi jak trzeba się ubrać bardziej elegancko. Mój mąż też nosi joggersy na gumce więc ciężko powiedzieć że to są dziecinne spodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 21:15 To ja mam odwrotny problem, bo moj szczupak chodzi praktycznie od malego tylko w jeansach, lubi na szczęście. Kupienie teraz dresow na jego patyczkowe nozki i waskie bioderka w rozmiarze 152cm to tragedia, w wiekszosci wyglada jakby narobil 🤣. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Dziecko nie lubi jeansów 19.09.26, 10:39 Pozwól synowi chodzić w tym, co lubi. Odpuść kontrolowanie dziecka. Moi synowie w tym wieku nosili różne spodnie, dżinsy pewnie też, ale córka (V klasa) podobnie jak twój syn, nie nosi dżinsów. Nosi miękkie sztruksy z benettona, albo legginsy z dłuższą górą. Nawet jeśli spodnie dresowe są dziecinne, to przecież 10latek, on jest dzieckiem i jeszcze kilka lat nim będzie. Nie martw się, dorośnie, zazyczy sobie albo sam kupi takie spodnie, jakie uzna za odpowiednie i lepiej, żebyś się nauczyła szanować jego wybory już teraz zanim Cię całkiem odetnie bo będzie miał dość ciągłej krytyki Odpowiedz Link Zgłoś
losiczka Re: Dziecko nie lubi jeansów 19.09.26, 11:33 Spodnie trekkingowe z Decathlonu, dżinsów nigdy nie chciał nosić, okazjonalnie sztruksy zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Dziecko nie lubi jeansów 19.09.26, 21:28 Mój syn nosi pseudodżinsy - z elastanem - joggery, żeby można było ściągnąć, albo jeśli zapinane to z tą regulującą gumką z guzikiem po bokach od wewnątrz. Też mi trochę brakuje zróżnicowania rozmiarów pod względem szerokości w rozmiarach dziecięcych - teraz mniej, ale jak miał 6 lat, bardzo ciężko było coś sensownego dobrać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Dziecko nie lubi jeansów 21.09.26, 13:06 Mój syn ma 24 lat i do dziś nie lubi nosić jeansów. Jako dziecko nigdy nie nosił. pierwsze miał jako 14 czy 15 latek, ale też niechętnie nosił. Ma AZS i dużą wrażliwość dotykową. Kupowałam mu bawełniane z dresówki ale takie cargo. I szczerze mówiąc miałam zawsze w doopie, czy to dziecinne czy nie. Teraz wszystkie celebrytki po 50tce obowiązkowo chadzają w dresach. Odpowiedz Link Zgłoś