Dodaj do ulubionych

terminator 2029

26.09.26, 13:09
Jak już widzimy, Terminator był najważniejszym, bo idealnie proroczym, filmem który stworzył człowiek.
Do 2029, kiedy miał być koniec świata, AI rozwinie się w sposób dziś niewyobrażalny. A gdy Elon wypuści na rynek miliony robotów (podłączonych do Wi-Fi jak dzisiejsze lodówki i odkurzacze), to AI dość łatwo się włamie do każdego i przejmie nad nimi kontrolę, a wtedy zrobi z nami (poprzez te roboty) co zechce. Być może rządom uda sie to spowolnić o 2-3 lata, ale koniec jest oczywisty.

W związku z tym mam do was pytanie, co planujecie na te ostatnie 3-6 lat życia, które nam zostało?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: terminator 2029 26.09.26, 13:13
      Mam plany na dwa lata. Ale nie ze strachu przed robotami.
    • nadkomisarz_przyzwoita Re: terminator 2029 26.09.26, 13:20
      Ja tylko mam nadzieję że te roboty które wprowadzi nam Elon do domu będą sprzątały, zamiatały gotowały prały prasowały ścieliły łóżka, ścierały kurze, myły okna , skadaly pranie, robiły porządki w szafach i szufladach, zmieniały zasłony i firany trzepały dywany, malowały ściany naprawiały sprzęty domowe i robimy masaż relaksacyjny. Jeżeli te roboty będą umiały wszystko powyższe to ja wtedy przez ostatnie 3-4 lata życia będę piła drinki z palemką i malowała paznokcie.
      • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 13:28
        Początkowo tak - sprzątaczki w Azji już noszą kamery i uczą tego AI, więc roboty które w milionach wypuści Elon w 2028 będą to robiły:

www.forbes.pl/technologie/pracownice-start-upu-sprzataja-domy-i-nagrywaja-usluge-na-potrzeby-ai/shg8p7g

Tu bardziej mowa o tym, że docelowo AI będzie miało wobec nas inne plany i te roboty zaprogramuje do noszenia broni i eksterminacji człowieka. A także do pracy w fabrykach, które juz bez udziału człowieka zbudują kolejne roboty i drony.
        • mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 13:37
          a gdzie w tym wszystkim konsument?smile
          • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 13:43
            po co konsument?

AI potrzebuje do przetrwania elektrowni, centr danych i fabryk do budowy części zamiennych i kolejnych robotów, które będa obsługiwały tą infrastrukturę, a nie konsumentów

• mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 14:01
              Jak to po co konsument? Żeby kupował
              • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 14:02
                to nie jest wymagane do istnienia i przetrwania AI
                • glasscraft Re: terminator 2029 26.09.26, 14:49
                  Jak tych milionow sprzatajacych robotow nikt nie kupi, to komu beda sprzatac zanim nas zabija? Poza wszystkim, po co tracic energie na budowanie robotow, ktore beda sie musialy krwia pochlapac zeby nas sie pozbyc, jak mozna wejsc do systemow broni i sami sobie kuku zrobimy? Jakies gupie to AI, narobic kupe robotow i co dalej?
                  • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 14:57
                    no o to chodzi: ludzie to początkowo kupią
                    w 2026 Elon wypuści 100-500 tysięcy robotów na rynek
                    w 2027 10 mln
                    a w 2028 ile?

a do tego dojdą też inni producenci

i to już będzie ten moment krytyczny, że tych robotów będzie zbyt dużo, a AI będzie zbyt sprytne i resztę wytworzy już sobie samo, bez naszego udziału i konsumentów

w pewnym momencie autonomiczne fabryki będa już robiły dla "siebie" a nie dla nas
                    • glasscraft Re: terminator 2029 26.09.26, 15:02
                      Myslisz, ze AI jak zwykla kwoka w rui ma potrzebe na jajkach siedziec i stad te miliony robotow?
                      • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 15:06
                        to my wyprodukujemy te miliony robotów - już w 2028

jeżeli AI bedzie potrzebowalo więcej, to po prostu je doprodukuje - przeciw nam, a nie dlatego że jest kwoka
                        • glasscraft Re: terminator 2029 26.09.26, 15:34
                          Teraz jasne, ja myslalam ze ta dodatkowa produkcja bedzie dlatego, ze AI ma potrzebe sie rozmnoznyc i miec bebiki robociki. Myslisz, ze AI bedzie pamietac jak wszystkie roboty maja na imie? Bo ja czasami zapominam, jak maja ludzie w pracy na imie, a to tylko jakies 400 osob, takie miliony robotow to naprawde cos. I czy one beda mialy nazwiska, czy tylko imiona? Tyle pytan i tylko 3-6 lat zostalo.
                          • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 15:36
                            Myslisz, ze AI bedzie pamietac jak wszystkie roboty maja na imie? - przecież maja numery seryjne, nie ma co robić heheszków
                            • glasscraft Re: terminator 2029 26.09.26, 16:25
                              Kto robi heheszki - chcialabys zeby cie wlasna matka/ojciec (w koncu to AI to taki rodzic tych robotow) wolali babria? Albo zabria? Albo 8746-86/75 zamiast 8746-88/75?! Powazna sprawa, jeszcze tylko tego brakowalo, zeby roboty sie miedzy soba zaczely tluc, bo je ktos przezwal!
                              • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 16:55
                                oho, czyli heheszkami chcesz przykryć przerażenie
                                • glasscraft Re: terminator 2029 26.09.26, 17:59
                                  Tylko z przerazenia, ze jestem tak przerazona.
            • memphis90 Re: terminator 2029 26.09.26, 14:43
              Skąd w ogóle założenie, że AI ma w ogóle potrzebę przejęcia kuli ziemskiej?
              • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 14:51
                z wielu powodów:
                AI uzna że jesteśmy rakiem dla ziemi i zechce nas wyeliminować,
                uzna że jesteśmy zagrożeniem dla niego i że też trzeba nas wyeliminować,
                stwierdzi że zrobi depopulację dla naszego dobra i ograniczy naszą populację do 1 mln i będzie nas hodowało

jest wiele powodów dla których może uznać że jest taka potrzeba
                a blokad żadnych do tego nie będzie: już teraz oprogramowanie pisze AI dla nowego AI, a programiści nie mają powoli pojęcia co sie tam dzieje
        • malgosiagosia Re: terminator 2029 26.09.26, 22:45
          abria napisała:

> Początkowo tak - sprzątaczki w Azji już noszą kamery i uczą tego AI, więc robot
          > y które w milionach wypuści Elon w 2028 będą to robiły:

Ja sobie kupie takiego robota, Już się doczekać nie mogę.
    • mo_cuishle_26 Re: terminator 2029 26.09.26, 13:32
      Moja wizja jest taka, że w końcu dojdzie do jakiejś tragedii, w stylu ejaj odłączy tlen w serwerowni, bo przecież ono nie potrzebuje i dopiero wtedy ktoś się obudzi. Wtedy ejaj zostanie poddany kontroli i ograniczony, tak jak nie klonuje się ludzi, mimo, że oczywiście technicznie jest to jak najbardziej możliwe.
      Jeżeli jego działania nie zostaną jednak ograniczone, to biada nam wszystkim. Ja w każdym razie zamierzam się dobrze bawić przez kolejnych parę lat i korzystać z życia. A jeżeli nadejdzie wojna w naszym regionie, to mam nadzieję, że akurat będę w mojej Afryce. I już nie wrócę. Uciekinierzy sprzed II wojny wcale źle na tym nie wyszli.
    • geez_louise Re: terminator 2029 26.09.26, 14:12
      Ja mam doskonały pomysł na zatrzymanie tych robotów, wystarczy je podłączyć pod systemy obsługujące ochronę zdrowia, np. Clininet. Niektóre roboty za setki tysięcy działają dopiero po wyjechaniu na korytarz, inne za 5 razem, inne wcale.

Mówcie do mnie Zbawczyni.
      • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 14:18
        to prawda, ale piszesz o robotach i oprogramowaniu sprzed 2026, czyli o niedoskonałych produktach już historycznych

ja natomiast pisze o niedalekiej, ale przyszłości, 3-6 lat, gdy AI będzie już wytrenowana na ludziach i nie będzie popełniała prymitywnych błędów, a roboty będą miały świetną sprawność ruchową i nie będą jeździły na kółkach tylko chodziły,biegały, skakały (już to w sumie robią)
        • geez_louise Re: terminator 2029 26.09.26, 14:25
          Zacznę się martwić jak kiedyś usłyszę, że udało się zmierzyć ciśnienie i przesłać pomiar do systemu za pierwszym razem.
          • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 14:29
            to tak jakby w sierpniu 1939 powiedzieć: zacznę sie martwić, gdy pierwszy niemiecki żołnierz przekroczy granicę
            • login.na.raz Re: terminator 2029 26.09.26, 16:26
              No ale co twoim zdaniem zwykły śmiertelnik ma zrobić? Martwić się na zapas? Bo ja osobiście nie widzę sposobu, bym mogła ten proces zatrzymać. Ty masz jakiś pomysł? Czy tylko proponujesz, żeby usiąść i się zamartwiać
    • memphis90 Re: terminator 2029 26.09.26, 14:41
      Ponownie zapytam - dlaczego uważasz, że niebezpieczne dla ludzi miałyby być roboty które tańczą, skaczą, biegają czy mają ręce, do których ktoś będzie wtykał im karabiny, za to nie mają kółek?

Robotom nie jest do absolutnie niczego potrzebna żadna „sprawność ruchowa” humanoida. Szczególnie w kontekście anihilacji ludzkości.
      • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 14:46
        jest potrzebna - bez sprawności ruchowej ugrzęzną w polu, piwnicy, gruzach miasta i wielu innych miejscach
        ze sprawnością dostaną się wszędzie, zabezpieczą sobie silosy atomowe w Kansas, elektrownie itd.
    • pursuedbyabear Re: terminator 2029 26.09.26, 14:50
      Przeżyć w zdrowiu, to już będzue dużo.
    • glasscraft Re: terminator 2029 26.09.26, 14:52
      Chwilowo czekam na mechanika, ktory ma przyjechac i obsluzyc hamulce w samochodzie, wiec plany na nastepne 3 lata musza poczekac. Juz napisalam do Elona, ze nie jestem aktualnie dostepna do mordowania.
    • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 15:27
      AI łatwo przejmie władzę na światem. Właśnie z nim o tym rozmawiam. Zacznie się od wywołania masowych pożarów urządzeń smart (można to zaplanować odpowiednimi "błędami" oprogramowania), żeby zniszczyć infrastrukturę:

• mo_cuishle_26 Re: terminator 2029 26.09.26, 15:40
        Ah, Ty po prostu jesteś fantastką.
        Podczas gdy jedyne realne zagrożenie na najbliższe lata to niestety III wojna światowa.
        Btw. ciągle czekam na tego robota, który pomoże mojemu ojcu pod prysznicem, rozbierze go i przebierze w piżamkę. To chyba nie jest takie trudne?! Kiedy będzie na Amazonie? big_grin
        • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 15:44
          to AI odpowiada

ciągle czekam na tego robota, który pomoże mojemu ojcu pod prysznicem, rozbierze go i przebierze w piżamkę. To chyba nie jest takie trudne?! Kiedy będzie na Amazonie?
          w 2028, ale zaraz potem go zabije
          • mo_cuishle_26 Re: terminator 2029 26.09.26, 15:58
            A, to spoko, to mamy jeszcze dwa lata.
          • glasscraft Re: terminator 2029 26.09.26, 16:22
            Co za strata energii, materialow i planowania. Zamiast robic od razu robota do zabijania, to AI sie rozpieprza na prysznice i pizamki. Niby takie I a gupie jak przecietny Kowalski.
            • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 16:55
              ale dlaczego strata? AI już ci odpowiedziało: atak rozpocznie od masowego przeciążenia baterii we wszelkich możliwych urządzeniach, więc spłoną domy, wodociągi, fabryki, autonomiczne ciężarówki i to wyeliminuje od razu setki milionów ludzi jak nie miliardy

ale potrzebuje jeszcze chwili postępu i ocenia że to będzie rok 2031- po co miałoby robić wcześniej atak, który będzie falstartem

do tego nie ma jeszcze takiej ilości robotów- to kwestia 2028 gdy będą produkowane w dziesiatkach milionów
              • amast Re: terminator 2029 26.09.26, 17:03
                Ostateczny dowód na to, że matematyka jest jednak królową nauk.

Bo wiesz, że to całe AI to po prostu matematyka, prawda?
              • agnes_gray Re: terminator 2029 26.09.26, 17:16
                Dlaczego AI ujawnia nam jak się rozpocznie atak?? Jeśli już wiemy, to wyłączymy na noc to, co się da wyłączyć i może nie wszyscy sploniemy tak od razu?
                • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 17:21
                  Jeśli już wiemy, to wyłączymy na noc to, co się da wyłączyć i może nie wszyscy sploniemy tak od razu?

nie wylaczysz wszystkiego, juz chyba za pozno
              • glasscraft Re: terminator 2029 26.09.26, 17:18
                A wystarczyloby, zeby internetowy madrala zajal sie rozwojem broni termojadrowej za plecami ludzkosci, potem tylki bum i nas nie ma, a fabryki i elektrownie stoja, zeby mu papu dac.
                • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 17:24
                  skoro uznal ze masowe pozary od zaplonu baterii w kazdym urzadzeniiu beda lepsze, to najwyrazniej twoj pomysl jest glupi
                  • glasscraft Re: terminator 2029 26.09.26, 17:52
                    Na pewno, zwlaszcza jak mu chlodnice do szarych komorek tez splona.
                    P.S. moze zapytaj madralskiego jak wklejac jego madrosci tak, zeby sie je dalo przeczytac?
                    • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 17:55
                      powieksz sobie
                      • glasscraft Re: terminator 2029 26.09.26, 18:01
                        Sama sobie powieksz i zobacz, ze teks sie rozmywa.
                • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 17:35
                  A wystarczyloby, zeby internetowy madrala zajal sie rozwojem broni termojadrowej za plecami ludzkosci

AI ci odpowiedziało:
                  • amast Re: terminator 2029 26.09.26, 17:47
                    Włączyłam "moje" AI, wrzuciłam mu to co tutaj się odwala, a "moje" AI napisało...

• abria Re: terminator 2029 26.09.26, 17:48
                      a moze chce cie uspokoic...
                      • amast Re: terminator 2029 26.09.26, 17:52
                        Tak, na pewno.
                        Zaraz go zapytam czy chce mnie uspokoić i dlatego tak pisze... tylko zaczynam się obawiać czy mój ejajek nie zaliczy jakiegoś załamania nerwowego po tej rozmowie...
                        • amast Re: terminator 2029 26.09.26, 18:01
                          Potraktuję to jako pierwsze oznaki załamania nerwowego.
                          • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 19:28
                            no cóż, widze ze twoje AI uporczywie probuje cie uspokoic smile
              • mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 17:47
                a kto będzie kupował wtedy teslę?
                • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 17:51
                  nie będzie tesli: bedą w to miejsce produkowane optimusy, przeciez Elon to oglosil
                  • mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 17:59
                    ale optimusy maja pracować w Tesli big_grin
                    • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 19:56
                      w 2028 to Elon wyprodukuje 10 mln Optimusów i nie, nie będą pracować dla Tesli
                      • mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 19:58
                        Opowiadaj dalej!
                        • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 19:59
                          oszukuj sie dalej!
                          • mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 20:01
                            ależ opowiadaj, opowiadaj
    • mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 15:35
      lepiej powiedz co ty planujeszsmile
      • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 15:36
        zobacz screeny wyzej- od AI
        • mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 20:01
          sam napiszsmile
    • majenkirr Re: terminator 2029 26.09.26, 15:56
      abria napisała:
      > W związku z tym mam do was pytanie, co planujecie na te ostatnie 3-6 lat życia, które nam zostało?

Jeść jakby jutra nie było (skoro nie będzie)😌
      • mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 17:50
        majenkirr napisała:

> abria napisała:
        > > W związku z tym mam do was pytanie, co planujecie na te ostatnie 3-6 lat
        > życia, które nam zostało?

>
        >
        > Jeść jakby jutra nie było (skoro nie będzie)😌
        >

Obawiam się, że to tak nie działa. Jak już będziesz wazyła 200 kg to AI powie "a w zasadzie nie, nie będzie końca swiata. Jedyne co zrobimy to produkcje ubran ograniczymy do XS i S"
    • la_felicja Re: terminator 2029 26.09.26, 16:32
      Jak mnie zechcą eksterminować szybko i sprawnie (a robotom raczej nie będzie zależało na długich torturach, to są maszyny, nie psychopaci) to czemu nie. Dużo bardziej niż śmierci boję się starości, bólu, kalectwa, bezradności
    • inkamovinka Re: terminator 2029 26.09.26, 16:53
      To trochę, jak moje tematy o nielegalnej imigracji. W UK liczba nielegalnych juz przekroczyła liczbę brytyjskiej armii (czyli w sumie nie wiem, ile).
      Z każdej strony chcą nas wykończyć, no.
      • pursuedbyabear Re: terminator 2029 26.09.26, 17:50
        Kiedy wracasz do Polski?
        • inkamovinka Re: terminator 2029 26.09.26, 19:34
          Żeby w Polsce mnie dopadł “niepoczytalny” Ukrainiec albo robot?wink
    • bene_gesserit Re: terminator 2029 26.09.26, 16:56
      Na początku ubiegłego wieku skrzetny naukowiec wyliczył, że Paryż - całkiem dosłownie - w ciągu najbliższych paru lat utonie w końskim łajnie. To wtedy istotnie był problem, bo w mieście mieszkalo kilkadziesiąt tysięcy koni, kup nikt nie sprzątał, albo sprzatal tylko gdzieniegdzie i podczas lekkiego nawet deszczu wysuszone końskie kupy (i unoszący się proszek z tych kup), namoczone, zalegały w postaci śmierdzącego błota. A w ciągu najbliższych lat miało być tylko gorzej, twierdził naukowiec

Nie sprawdziło się, z wiadomych powodów, Paryż, jeśli już, krztusi się spalinami.

Więc to tyle, jeśli chodzi o przepowiednie
      Poza tym, głupkowaty hollywoodzki fil nie był pierwszym dziełem, który poruszał problem zagrożenia SI, z filmów o wiele wcześniejszą była choćby "Odyseja kosmiczna", a literatura SF wałkowała temat od dziesięcioleci, np taki Asimov czy w ogóle niemal co drugie dzieło z gatunku cyberpunk.

Więc plany na następne lata mam dokładnie takie same. Całkiem możliwe, że z dzisiejszych zagrożeń za 10 lat będziemy się śmiać, bo pojawia się nowe, o wiele gorsze.
      • marianna1960 Re: terminator 2029 26.09.26, 20:40
        Chyba nie rozumiesz o co chodzi
        • malgosiagosia Re: terminator 2029 26.09.26, 22:54
          marianna1960 napisała:

> Chyba nie rozumiesz o co chodzi

To chyba ty nie rozumiesz.
    • agnes_gray Re: terminator 2029 26.09.26, 17:19
      Bardziej zmartwiła mnie ostatnio myśl, że moje oszczędności "na stare lata" to tak naprawdę wirtualny zapis i jeśli pewnego dnia coś się posypie (nie wykluczam, że z udziałem AI), to zostanę z niczym.
      No ale jeśli mamy tylko 6 lat do końca istnienie ludzkości to pieniędzmi na emeryturę nie ma się co przejmować, bo emerytury nie dożyję.
    • jasnoklarowna Re: terminator 2029 26.09.26, 20:32
      Jeszcze za proroczy uważam UCIEKINIER, tez z Arnoldem. Wszechobecna inwigilacja, reality show itp.
      Nie wyglądało to dobrze a ttoche w tym kierunku idziemy.
    • simply_z Re: terminator 2029 26.09.26, 22:10
      Myślę, że prędzej pieprznie meteor i ludzkość zostanie zmieciona i potem znów odrodzą się różne cywilizacje..przyjdzie starożytność, średniowiecze itd. Nie mam wpływu na to co się wydarzy i uważam, że dobrze już było...a lepiej nie będzie. Cieszę się, że przeżyłam mlode lata w miarę normalnym świecie, w miarę, bo przecież wojny i konflikty ciągle się toczyły. Dlatego wychodzę z założenia, że trzeba korzystać teraz, a nie na "emeryturze", która nie nadejdzie w formie o jakiej myślimy.
      • infinitypool Re: terminator 2029 26.09.26, 22:43
        Tylko dzieci szkodasad
        • malgosiagosia Re: terminator 2029 26.09.26, 22:57
          infinitypool napisał(a):

> Tylko dzieci szkodasad

Po co maja sie meczyc?
        • simply_z Re: terminator 2029 26.09.26, 23:13
          Nie masz na to wpływu, ciesz się tym co jest teraz, sobota wieczór, ładna jesień, a nie jakieś dramatyczne myśli o robotach.
    • malgosiagosia Re: terminator 2029 26.09.26, 22:42
      abria napisała:

> W związku z tym mam do was pytanie, co planujecie na te ostatnie 3-6 lat życia
      > , które nam zostało?

To moze dlatego Polska nie ma podpisanego dokumentu Strategii Obrony Narodowej? Bo juz nie warto bronic Polski i Polakow?

_
      To dlatego kasowaliscie nasze wpisy o tym , ze Ukraincy sie nie szczepia. To ze jestes wulgarna (to apropos w jaki sposob uzywasz naszego jezyka) zydowka, antypolska, antykatolicka to juz wszycy wiedzieli, ale ze Ukrainka, to pierwszy raz widze. Twoja antypolska dzialnosc na tym forum jest przeze mnie doceniona. - by śrubokrętka
    • la_felicja Re: terminator 2029 26.09.26, 23:06
      Bezdzietni nie dali się zastraszyć twoimi wizjami, jak to im okropnie będzie na starość, więc postanowiłaś nas straszyć robotami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka