28.11.04, 23:01
Wiem dziewczyny, że was to może średnio dotyczy, ale ja co weekend (studia)
przechodzę koło św. Brygidy. Żenada. Wstyd. Jankowski będzie się odwoływał a
te do granic zmęczone nudą babinki wywieszają plakaty o biskupie masonie,
Żydach w kościele i skandalu na skale wszechświatową. Mało tego dziś ktoś
przyozdobił samochód (swoją drogą ja bym autkiem nie wzgardziłasmile księdza,
który Jankowskiego zastępuje gwiazdami Dawida, swastykami i tekstami w
stylu: "Żydzi do gazu." Generalnie nie obchodzą mnie takie rzeczy, ale dziś
wracając do domu natknęłam się na grupkę tych wściekłych emerytów. Daję
słowo, że laskami i parasolami wymachują aż strach. Nie jednemu się już
oberwało. Sama nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony wygląda to na jakich
ponury wyjątek we współczesnej Polsce. Z drugiej - nie mogę się oprzeć
wrażeniu, że Jankowski (znany antysemita, antyKażdyKtoObcyAnieSwój) bardzo
dobrze "wytresował" swoje owieczki nienawiści...

Skonsternowana
Sakada
Oskar Mój-Mały-W-Przyszłości-Wielki-Człowiek
Jak to jest być Ozzym Osbournem? - "Nie tak źle. W końcu zawsze mogłem zostać
Stingiem..."
Obserwuj wątek
    • kalina_p Re: SKANDAL 28.11.04, 23:20
      Ooooj, to ladny widok masz po drodzewink
      Pamietam, jak w Warszawie wyswietlali "Ksiedza"... zwozili takie emerytki
      autokarami (skad?kto?za czyje pieniadze?) i krzyczaly, jedna mnie chciala
      wlasnie parasolka zdzielic. Coz...
    • umasumak Re: SKANDAL 28.11.04, 23:26
      Sakada... przykład otumanionej gawiedzi... ponastawiały ziemniaki na gaz i
      poczłapały protestować....
      • sakada Re: SKANDAL 29.11.04, 01:31
        Nie rozumiem. Nie jestem w stanie pojąć czegoś takiego po prostu. Jest wiele
        odchyłów ale tyle nienawiści pod płaszczykiem chrześcijańskich cnót? Niedobrze
        się robi....
        • umasumak Re: SKANDAL 29.11.04, 13:05
          sakada napisała:

> Nie rozumiem. Nie jestem w stanie pojąć czegoś takiego po prostu. Jest wiele
          > odchyłów ale tyle nienawiści pod płaszczykiem chrześcijańskich cnót?
          Niedobrze
          > się robi....

Weź pod uwagę, że te osoby przeszły swojego rodzaju pranie mózgu. Dla mnie to
          karykatura chrześcijaństwa.
    • danka24 Re: SKANDAL 28.11.04, 23:48
      Masz rację, podobnie to odczuwam... jestem też z 3miasta - to po prostu
      obciach...
    • iwles Czy to prawdziwi chrześcijanie???? 29.11.04, 08:24
      Taka nienawiść, takie hasła, taka zaciekłość i taka mściwość....w ogóle takie
      metody....
      • rysia_mama_wiktorka Re: Czy to prawdziwi chrześcijanie???? 29.11.04, 10:17
        Dziadki i babcie po części rozmiem. Mają nowy cel w życiu, dzieci dorosłe,
        wnuki raz na jakiśczas, a oni co? Do kościoła w piątek, świątek i niedziela.
        Ksiądz, prałat niepodzielnie panujący w tym kościele, zrobił im wodę z mózgu,
        dlatego tak to teraz wszystko wygląda. Natomiast zupełnie nie rozumiem władz
        kościelnych, które na to wszystko przymykają oko. Przecież ta cała sytuacja to
        nie tylko obciach i żenada w Gdańsku, ale to potwarz dla całego kościoła.
        Dlaczego taki człowiek, którego czyny są dokładnym zaprzeczeniem wartości
        chrześcijańskich jest jeszcze w ogóle księdzem?
        I tak myślę, że jak nie wiadomo o co chodzi to zapewne chodzi o pieniądze,

pozdrawiam,
        Paulina
    • magda1711 Re: SKANDAL 29.11.04, 11:19
      Dla mnie to jest nie do pojęcia...
      Jestem osobą wierzącą i tymbardziej nie zrozumiałe jest dla mnie takie
      zachowanie, przez osoby któe chodzą do koscioła, zachowanie księdza.
      Władza , pięniądze , luksus przyćmiły wartości takie , jak ksiądz reprezentować
      powinien.
      Po piersze.Ksiadz składa nie tylko śluby posłuszeństwa przed Bogiem, ale też
      przed przełożonymi, a u księdza Jankowskiego gdzie ono jest?Gdzie posłuszeństwo
      przed przełożonymi którzy go odwołują?
      Po drugie.Jak Ci wszyscy ludzie manifestujący w ten sposób się nie wstydzą?Co
      pokazują w ten sposób ?Swoją gorliwą wiarę?Raczej nie...
      Po trzecie.Jak można karać nowego księdza , który jest na sanowisku
      Jankowskiego w ten sposób?Jak można wymalowywać gwaizdy Dawida, pogruszki?Tak
      robią chrześcijanie?Słabo się robi...

Chyba , każda z tych osób powinna dokładnie przemyśleć swoje zachowanie.
      Nam pozostaje tylko obserwowanie tego całego zamętu , bo co niby mamy zrobić?...
    • ageman Re: SKANDAL 29.11.04, 12:38
      Czytałam ostatnio, że Jankowski ma się wyprowadzić z plebanii przy kościele.
      ALe ja już się nie dziwię - po tym, co robi ksiądz Rydzyk i sympatycy radia
      Maryja, Jankowski to pikuś.

Pozdrowienia
      Aga
      • allaxx1 moherowe berety:))) 29.11.04, 12:59
        te babcie i baby tam stojące to "banda moherowych beretów"--to całkeim trafne
        określenie tej grupy ludzi.
        Mam wrażenie że ci ludzie są gorsi od sekty--gdzie oni przeszli takie pranie
        mózgu? Wiele osób zabroniło swoim rodzicom i dziadkom słuchania radia maryja i
        chodzenia do kościoła bowiem ludzie ci stawali się grożni dla otoczenia ,nie
        mówiąc już o oddawaniu ostatnih groszy na tacę.
        To jest chore społeczeństwo ale poczekajcie do momentu aż wasze dzieci będą
        szły do komunii.Ja to mam za sobą ale w życiu nie widziałam takiego teatru.
        Składki,składki,składki,składki..............miałam wrażenie że na koniec
        będziemy katechetkę i księdza całować w d.......
        • umasumak Re: moherowe berety:))) 29.11.04, 13:08
          allaxx1 napisała:

> te babcie i baby tam stojące to "banda moherowych beretów"--to całkeim trafne
          > określenie tej grupy ludzi.
          > Mam wrażenie że ci ludzie są gorsi od sekty--gdzie oni przeszli takie pranie
          > mózgu?

No jak to gdzie? Na kazaniach ks. Jankowskiego

Wiele osób zabroniło swoim rodzicom i dziadkom słuchania radia maryja i
          > chodzenia do kościoła bowiem ludzie ci stawali się grożni dla otoczenia ,nie
          > mówiąc już o oddawaniu ostatnih groszy na tacę.
          > To jest chore społeczeństwo ale poczekajcie do momentu aż wasze dzieci będą
          > szły do komunii.Ja to mam za sobą ale w życiu nie widziałam takiego teatru.
          > Składki,składki,składki,składki..............miałam wrażenie że na koniec
          > będziemy katechetkę i księdza całować w d.......
    • le_lutki Re: SKANDAL 29.11.04, 12:51
      Kiedy przeczytalam w wiadomosciach co sie wyprawia w zwiazku z Jankowskim to po
      raz kolejny mnie ogarnela rozpacz i zwatpienie. To jednak Jankowski nie prawil
      swoich kazan "w pustke", jednak te pseudo-oltarze i pozal sie Boze "groby
      panskie" mialy zwolennikow... I ilu takich jest w Polsce?? Straszne to, wstyd i
      hanba a wszystko razem w dodatku pod plaszczykiem "katolicyzmu" (??) - co juz
      jest w ogole mieszanka wybuchowa. Chrystus by sie w grobie przewrocil od
      podobnych "przejawow" milosci blizniego. Az pozalowalam chwile, ze w Polsce
      teraz demokracja i tej zajadlej bandzie nawiedzonych nie mozna zamknac tego
      przybytku poki sie nie opamietaja. Parafia od czteranastu bolesci....
      Przepraszam wszystkich, ktozy do "bandy" nie naleza, ale musialam dac upust
      uczuciom, jakie mnie nurtuja po podobnych ekscesach.
      Licze w duchu na to, ze - jak na UE przystalo - zacznie sie wreszcie stawiac
      ludzi przed sadem za nawolywanie do nienawisci rasowej, religijnej, kulturowej.
      W koncu to przestepstwo - czas sobie to uswiadomic.
      Pozdrawiam
      PS We Francji trwaja przygotowania do kampanii "tolerancji" glownie w zwiazku z
      wystapieniami antysemickimi - zaprojektowano m.in. platakty z Matka Boska i
      Jezusem, na ktorych (dosc radykalnie, zgadzam sie) nasmarowane jest : Sale
      juive/ sale juif (wstretna Zydowka/wstretny Zyd - napisy, jakie mozna znalezc w
      niektorych dzielnicach) - to tak, zeby co poniektorym nawiedzonym oczy
      otworzyc. Swoja droga ciekawe ilu katolikow polskich zdaje sobie sprawe z tego,
      ze Matka Boska byla najprawdziwsza Zydowka, a Jezus (nie tylko jego oprawcy)
      byl Zydem z krwi i kosci... Az jestem ciekawa...
      • umasumak Re: SKANDAL 29.11.04, 13:12
        le_lutki napisała:
        Swoja droga ciekawe ilu katolikow polskich zdaje sobie sprawe z tego,
        >
        > ze Matka Boska byla najprawdziwsza Zydowka, a Jezus (nie tylko jego oprawcy)
        > byl Zydem z krwi i kosci... Az jestem ciekawa...

Mogę mówić tylko za siebie - ja sobie zdaje sprawę z tego smile). No ale ja nie
        jestem tak "gorliwą" katoliczką jak te z Gdańska... wink)
    • ania.silenter_exunruzanka Re: SKANDAL 29.11.04, 13:19
      sakada napisała:

> Wiem dziewczyny, że was to może średnio dotyczy, ale ja co weekend (studia)
      > przechodzę koło św. Brygidy. Żenada. Wstyd. Jankowski będzie się odwoływał a
      > te do granic zmęczone nudą babinki wywieszają plakaty o biskupie masonie,
      > Żydach w kościele i skandalu na skale wszechświatową. Mało tego dziś ktoś
      > przyozdobił samochód (swoją drogą ja bym autkiem nie wzgardziłasmile księdza,
      > który Jankowskiego zastępuje gwiazdami Dawida, swastykami i tekstami w
      > stylu: "Żydzi do gazu." Generalnie nie obchodzą mnie takie rzeczy, ale dziś
      > wracając do domu natknęłam się na grupkę tych wściekłych emerytów. Daję
      > słowo, że laskami i parasolami wymachują aż strach. Nie jednemu się już
      > oberwało. Sama nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony wygląda to na jakich
      > ponury wyjątek we współczesnej Polsce. Z drugiej - nie mogę się oprzeć
      > wrażeniu, że Jankowski (znany antysemita, antyKażdyKtoObcyAnieSwój) bardzo
      > dobrze "wytresował" swoje owieczki nienawiści...

Odpisałam Ci na forum "Wychowanie w wierze", a swoją drogą (oczywiście nie
      muszę dodawać, że każdy w miarę normalny człowiek będzie oburzony podżeganiem
      do nienawiści, antysemityzmu itp) prawdę powiedziawszy natychmiast zamieniłabym
      się z nim na ten strych, na który ma się wprowadzić. Wydaje mi się (osądzanie
      go, ani kogokolwiek nie jest moim zadaniem, na szczęście), że zabrakło mu
      zwykłej ludzkiej pokory. A broniący go parafianie wydali sobie jak najgorsze
      świadectwo trwając w swoim zacietrzewieniu. Biskup-masonsmile - gdyby to nie było
      takie straszne, to byłoby nawet śmieszne. Wiesz co, Sakado? Moim głównym
      uczuciem jest żal, że ksiądz prałat + jego najwierniejsze owieczki swoim
      postępowaniem wystawili kk i katolików na pośmiewisko i wstyd (mój teść ma
      używaniesad(()
      pozdrawiam
      • umasumak Re: SKANDAL 29.11.04, 13:30
        ania.silenter_exunruzanka napisała:

Wiesz co, Sakado? Moim głównym
        > uczuciem jest żal, że ksiądz prałat + jego najwierniejsze owieczki swoim
        > postępowaniem wystawili kk i katolików na pośmiewisko i wstyd (mój teść ma
        > używaniesad(()

Ech.... to już nie pierwszy raz, kiedy dzięki podobnym historiom, KK zostaje
        wystawiony na pośmiewisko. Smutne to sad
        > pozdrawiam
        >
    • twinmama76 Re: SKANDAL 29.11.04, 14:11
      Ja pamietam, że dla mojej babci ksiądz, a zwłaszcza PROBOSZCZ, to był ktoś
      doskonały, ktoremu należy się cześć i chwała. Przeciez on jest tak blisko Boga.
      Nieraz dostało mi się za krytykowanie jakiegoś księdza.
      Myślę, że wielu z zebranych tam emerytów uważa tak samo. Ksiądz ma zawsze rację
      bo jest łącznikiem między ludźmi a Bogiem. I tę naiwną wiarę indywidua takie
      jak Jankowski czy Rydzyk haniebnie wykorzystują, zbijając kasę i wygrywając
      swoje gierki o wpływy.
      Biskup jest daleko, a proboszcz blisko (ksiądz Dyrektor jeszcze bliżej, bo w
      radio wink Ludziom przywyczajonym do tego, że duchowni byli prześladowani za
      swoją wiarę i poglądy niełatwo udowodnić, że ich duchowemu przywódcy blizej do
      diabła niż do Boga.
      • verdana Re: SKANDAL 29.11.04, 14:37
        A mnie mniej oburza ksiadz Jankowski i banda fanatyków, niz władze koscielne,
        które to całe lata tolerowały. Ksiądz wygłasza antysemickie kazania, urządza
        antysemickie żłobki? Nikt nie przywołuje go do porządku, a więc "ubodzy duchem"
        wierni słuchają tego, w co i tąk od dzieciństwa głęboko wierzą i umacniają się
        w przekonaniu, ze ks. Jankowski jedyny ma odwagę mówić prawdę.
        Antysemityzm z ambony najwyraźniej nikomu nie przeszkadzał. Ale dawanie
        pieniędzy aryjskim ministrantom jest be.
        • twinmama76 Re: SKANDAL 29.11.04, 14:59
          Fakt, władze kościelne zareagowały za późno i wykorzystały w sumie trochę
          naciągany pretekst do pozbycia się Jankowskiego. W sumie nie dziwię się, że ma
          odwagę się odwoływać. W końcu tyle rzeczy uszło mu już na sucho.
          Zastanawiam się, co takiego musiałby zrobić ojciec dyrektor i jego poplecznicy,
          żeby ktoś zajął się także tym problemem. Nie wystarczyły podejrzenia o
          machlojki finansowe, nie wystarcza propaganda nienawiści pod płaszczykiem wiary.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka