Dodaj do ulubionych

Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat?

07.03.05, 11:04
Ja nie ukrywam. W tym roku stuknie trzydziestka smile I bardzo się z tego cieszę,
bo dobrze się czuje w swojej skórze i w tym wieku.
Zastanawia mnie fakt, dlaczego kobiety ukrywają ile naprawde mają lat?
Dlaczego wciąż musimy być młode i piękne? Pokutuje tu popularne powiedzenie:
"kobiety o wiek się nie pyta". A dlaczego nie? Dlaczego zadbana czterdzietka
musi udawać trzydziestkę? Pytam, bo wczoraj miałam zabawną sytuację,
siedzieliśmy w towarzystwie i nagle temat zszedł na to ile mamy lat.
Powiedziłam, że za kilka miesięcy zdmuchne 30 świeczek na torcie. Kolega
usiłował mi grzecznie przerwać: "kobiety nie muszą mówić".
Dlaczego facet z tego ile ma naprawdę lat robi atut, bo jest dojrzały i
doświadzcony, a kobieta nie?
Obserwuj wątek
    • bibi1 Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 11:15
      To ja co jakis czas przechodze lepszy numer.
      Moja siostra,o rok starsza ma bzika na tym punkcie.
      Najbardziej jednak lubi sie porownywac do mnie
      i kazdego pyta, ktora z nas wyglada mlodziej.

Nie wiem czemu jej tak zalezy zeby zrobic siebie mlodsza,
      ale te pytania jakos jej w tym nie pomagaja.
      Moze pyta,bo chce w koncu uslyszec to co chce?
    • anek.anek Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 11:16
      Ja nie ukrywam. Dziwi mnie jeśli ukrywa kobieta młodsza niż 40-50 lat.. Jeśli
      robi to starsza to chyba rozumiem. Po czterdziestce lawinowo zbliżasz się do
      menopauzy, a to już "utrata" kobiecości. W sensie fizycznym, a to się przekłada
      na psychikę. Ukrywanie wieku to brak akceptacji siebie i zrozumienia śwaita. Mi
      moje pierwsze zmarszczki nie przeszkadzają. Nie chcę ich chować i udawać, że
      ich nie ma.
    • isma Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 11:26
      Wprost przeciwnie wink)). Z racji metra piecdziesiat i nie tylko wygladam o
      dobre dziesiec lat mlodziej ;-D i musze o swojej metryce przypominac. Co w
      sytuacjach sluzbowych bywa zabawne wink)).
      • andaba Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 11:31
        "Dziewczyna lat 16, to niby pączek róż
        A gdy ma lat 30, to stare próchno już..."

Wiesz już dlaczego? I nie bierz tego do siebie, bo chyba rówieśnice jesteśmy...
        • atlantis75 Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 11:36
          andaba napisała:
          > "Dziewczyna lat 16, to niby pączek róż
          > A gdy ma lat 30, to stare próchno już..."
          >
          > Wiesz już dlaczego? I nie bierz tego do siebie, bo chyba rówieśnice
          jesteśmy...

Ale to nie jest odpowiedż na moje pytanie. Tylko pdoskonały przykład pod to co
          napisałam smile
    • anek.anek :) dla kogo chcemy być młode? 07.03.05, 11:39
      bo w sumie każdy chce być młody, przynajmniej duchem. Możę na mnie nie
      robi "wrażenia" mój 30-letni wiek, bo mam w nosie czy się podobam innym? Ważne,
      że mężowi się podobam, i że on lubi mniegłaskać po pierwszych zmarszczkach. Z
      czułościąsmile
      Ale ostatnio zmarszczki (mimiczne, które mam spore)nie spodobały się mojemu
      synkowisad Miałam ciezki tydzień, często marszczyłam czoło i od razu bardziej je
      widaćsmile a syn podchodzi do mnie, patrzy, patrzy i mówi: mama, dlaczego masz
      takie brzydkie czoło? JA się zaśmiałam, że te zmarszczki to ze starości. A on:
      ale ty nie jsteś stara, tylko młoda. Tylko te "zmaszki" brzydkie. Nie miej ichsmile
      Kochany syneksmile)
    • mbkow Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 11:57
      znam pania lat 50, ktora jest zdrowo stuknieta i nie jedna 20latka by jej
      pozazdroscila luzu. i znam 30latke, ktora zrzedzi jakby dobiegala 70.
      to, o czym piszesz, kobiety sobie same stworzyly i same podtrzymuja. do tego
      kremowanie, depilowanie, solarium, debilne buty, moda na anorektyczny wyglad i
      inne bzdety. np. ktory facet marzy o nocy z wychudzona panna (zaznaczam: z
      wyboru, nie z natury)???
      bede miala 32 w tym roku, ale zatrzymalam sie gdzies na etapie 20. co gorsza,
      moja babcia chyba tez wink
      • atlantis75 Mbkow 07.03.05, 12:05
        Ale mi nie chodzi o dbanie o siebie. modny strój, czy makijaz. Chociaz wiadomo,
        że takie sprawy nas odmładzają i sprawiają, że czujemy się dobrze. Myślałam
        raczej o tym zakodowaniu w psychice, że: "starsza to bezwartościowa" oraz te
        smutne miny z palcem na ustach "ciiiii" , gdy dziewczyny mówią, że mają juz po
        trzydziestce.
        • verdana Re: A dlaczego Ja mam ukrywać? 07.03.05, 12:09
          A ja mam 47 i nigdy w zyciu nie ukrywałam, nie uwazam zresztą, aby wiek był
          taki znowu ważny. Nie wydaje mi sie też, abym "traciła kobiecość". To znaczy
          co - wąsy mi wyrosną a biust zaniknie? Mam skonczyć z sypianiem z własnym
          mężem, bo "nie wypada"? A menopauza (no, jeszcze nie am, ale bede mieć) to
          przypadłość jak najbardziej kobieca i zamierzam ją tak własnie traktować, a nie
          jak dopust boski. Przynajmniej będe mogła przestać brac pigułki!
          • aleksandrynka Re: A dlaczego Ja mam ukrywać? 07.03.05, 12:45
            Przynajmniej będe mogła przestać brac pigułki!

albo zacząć brać inne smile
            • verdana Re: A dlaczego Ja mam ukrywać? 07.03.05, 13:19
              Mowy nie ma! Jak widze, o ile utyły moje znajome!
          • anek.anek Re: A dlaczego Ja mam ukrywać? 07.03.05, 12:52
            Ale ja niechciałam tą "utratą kobiecości" nikogo urazić.
            Z obserwacji wsystkich kobiet w swojej rodzinie widzę, że ten moment menopauzy,
            poza czysto fizycznymi dolegliwościami, ma również takie psychiczne. I bardzo
            częśto pada to włąśnie "tracę kobiecość". Kobiecość, bo już nie urodzę dziecka
            (i tak bym nie urodziła, ale liczy się możliwosć), czyli tracę coś co jest
            przypisane wyłacznie kobietom. Tym młodszym ode mnie. czyli staję się gorsza.
            Mam nadzieję, że ja dam radę sobie z własnymi myślami.Teraz wydaje mi się, że
            nie będzie dla mnie problemu, ale kto wie?
        • mbkow Re: Mbkow 07.03.05, 13:46
          tak tak, rozumiem smile chodzi o to po prostu, ze tylko kobiety zwracaja uwage na
          swoj wiek, a statystyczni faceci kompletnie to olewaja. te 90%
          heteroseksualistek powinno jak juz, dbac o opinie u plci przeciwnej, a nie
          dobijac sie nawzajem sztucznym utrzymywaniem kultu mlodosci. i tak samo jest z
          owlosionymi nogami, dla kobiety wstyd, dla faceta... on w ogole nie zauwazyl smile
          kopmuterowo odmladzane stare aktorki, wygladzane skory mlodych! dziewczyn, to
          siedzi gdzies w podswiadomosci.
          nie mam czegos takiego zakodowanego. i uwazam, ze te, ktore mowia 'ciiii' same
          robia sobie krzywde. smam mam wielki szacunek np. do babci wlasnie ze wzgledu
          na jej wiek i madrosc, ktora bez tych przezytych lat jest niemozliwa.
    • agnisiaz Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 12:12
      witam
      ja tez nie ukrywam mnie w lipcu tez stuknie 30 lat i mam zamiar zaszaleć
      przeciez raz w zyciu ma sie 30 lat hi hi, czuje sie młodo wiec co mam ukrywać
      aga mama wiki
    • bea.bea Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 13:16
      Mam 38 lat, i nigdy tego nie ukrywam .
      Nie uważam sie za stare pruchno....albo jakiegos nekrofila smile))
      Moim zdaniem wiek kalendarzowy nie zawsze idzie w parze z wiekim ...tym w głowie...

Bo często czuje sie jak gó..ara w obecności dużo mlodszych , ale starych
      dziewczyn....
      a mam sąsiadke wspaniała i piekną kobietę w wieku 61lat...i ona jest tak młoda
      duchem , ze zastanawiam się czasem , czy aby pan Bóg nie zrobił jej kawału
      wsadzając jej dusze do starego ciała....

i jeszcze myślę , że pojęcie kobiecości nie jest ściśle powiązane z wiekiem ...

więc jesli chodzi o mnie ...to uważam sie , za "młodą inaczej " smile))
      pozdrawiam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10022049&a=20291197
    • nchyb Nie ukrywamy! 07.03.05, 13:40
      Nie ukrywamy! I od dziesięciu lat ciągle mamy 18 smile)))
    • sowa_hu_hu Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 13:54
      ja nie ukrywam swojego wieku ale bardzo chciałabym miec o 5 lat mniej , niestety
      czuje sie coraz starzej - mam nadzieje ze to mi kiedyś przejdzie (podobno po
      30stce czlowiek przestaje myslec o wieku hehe )
    • surviver_30 Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 14:25
      Dzięki dziewczyny za te Wasze opinie. Ja czasem czuje się jakby czas zatrzymał
      się dla mnie 5-7 lat temu. I z dziwnym przerażeniem myślałam o tym, że w tym
      roku też kończę 30 lat. Czuję się na 20 i kilka, a tu 30!! Ale jak poczytałam
      co Wy myślicie to mi ulżyło... Czuję sie świetnie, wyglądam nieźle, czegóż
      więcej chcieć. Jesteści naprawdę super. Zatem nie ukrywam!! Mam 30 lat!!
    • asmsdg1 Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 14:34
      Ja też nigdy nie ukrywałam i nie ukrywam...w tym roku stuknie mi 33 rok.
      Wiecie co!Ja nigdy się tak dobrze we własnej skórze nie czułam ,jak właśnie po
      30 ,nawet jak byłam nastolatką.....
    • michatka Re: Czy ukrywacie ile macie naprawdę lat? 07.03.05, 15:35
      nie ukrywam
      w zeszłym roku stuknęła mi 30
      bardzo dobrze sie z tym czuję
      wyglądam chyba na trochę mniej, bo w nowej pracy miałam na początku parę
      zabawnych sytuacji: "ooo to nie jest twoja pierwsza praca po studiach?" "ojej
      masz już dwoje dzieci?"
      • asiaasia1 A ja jestem załamana , bo w tym tygodniu będę 07.03.05, 20:53
        miała 25. urodziny !!!!
        Tragedia !!!!
        Aaaaa...!!!!
        To przecież ćwierć wieku już !
        • marcysia51 Re: A ja jestem załamana , bo w tym tygodniu będę 07.03.05, 22:02
          A ja w maju obchodzę 28 urodziny,ale co z tego mam młodego i przystojnego męża
          i 15 miesięcznego synka i czym tu sie martwić?
        • korniszo_on Re: A ja jestem załamana , bo w tym tygodniu będę 07.03.05, 22:58
          O Boże - dziecko! Ja w tym roku kończę 39. I jeszcze na ogół sobie dodaję, bo
          jestem tak zalatana i szczęśliwa, że nigdy nie pamiętam ile mam lat. Do tego
          jeszcze mam malutkie dzieci, które z pewnością odmładzają.
          • paquita1 Re: A ja jestem załamana , bo w tym tygodniu będę 07.03.05, 23:11
            ja mam 22...niecałesmile i nie ukrywam bo po co? najwyzej mi ktos powie ze
            "gowniara itp" no i cosmile 22 to piekny wieksmile
            • anek.anek Re: A ja jestem załamana , bo w tym tygodniu będę 08.03.05, 08:56
              e tam zaraz "gó..ara". Smarkula co najwyżejsmile)
          • asiaasia1 Re: A ja jestem załamana , bo w tym tygodniu będę 08.03.05, 09:40
            No nie wiem , ćwierć wieku to taki moment graniczny - teraz to już z górki smile
            A dzieci nie mam już takich małych , więc i to mnie nie odmłodzi smile

" Every man gotta right to decide his own destiny,
            And in this judgement there is no partiality."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka