mamak73 22.03.05, 13:26 Drogie mamy , czy któraś mieszka w takim domku. Proszę o wszelkie opinie, czy ciepło , czy sprawdza się zimą, jak z ogrzaniem. A może jakaś sprawdzona firma. Chcemy się budować i bardzo zależy mi na waszych opiniach.renia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janet3 Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 13:45 Własnie sama miałam zapytać o taki domek więc czekam z niecierpliwością na odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 14:05 Byla juz na tym forum kiedys dyskusja na ten temat. Poszukaj w archiwum. Ci co miszkaja sobie chwala. Ci co nigdy nie mieszkali i nie mieszkaja maja 1000 argumentow przeciwko ;o) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 14:28 My mieszkaliśmy w domu budowanym systemem kanadyjskim A dokładniej - był do bloczek,dwupietrowy,z mieszkaniami na wynajem. Mieszkaliśmy na pierwszym piętrze. Ja widzę same zalety tej technologii - w zimie jest ciepło (jednak płyty drewniane trzymają temperaturę),w lecie z kolei nie ma w mieszkaniu upału - dobra izolacja. Ogrzewanie mieliśmy elektryczne - takie kaloryferki na prąd. Nigdy nie było potrzeby ustawiać ich na najwyższe temperatury,zresztą - nigdy nie było potrzeby włączać wszystkich. Akustyka - to bardzo ciekawe,bo w "normalnych" blokach - słychać w pionie (góra- dół) - w kanadyjczyku - w poziomie Ale,w przypadku domku prywatnego nie ma to chyba znaczenia. Jedyna wątpliwość - podobno domy budowane w tej technologii są obliczone na 50 lat.Niestety,w Polsce nikt tego nie sprawdził,nie wiemy więc - jak wpływa nasz klimat na te budynki itd. Czyli,krótko mówiąc - budujemy,ale nie wiemy do końca,ile czasu takie budynki wytrzymają,po jakim czasie zaczną się problemy z trzymaniem temperatury,ogólnym "dobrym stanem" budowli itd. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 15:17 Ja mieszkalam przez pare lat w prawie stuletnim kanadyjczyku i nie bylo problemow. Mieszkam w Kanadzie, w okolicy sa cale osiedla/wioski/miasteczka w ktorych wiekowych domow nie brakuje, i jakos nic sie nie zawala, a stuletnie domy sprzedaja sie w tak samo jak i te nowsze (ceny). Polecam ciekawy artykul: serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,41826,1314558.html Pozdr. AgaRN Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 15:26 > Mieszkam w Kanadzie, w okolicy sa cale osiedla/wioski/miasteczka w ktorych > wiekowych domow nie brakuje, i jakos nic sie nie zawala, No,właśnie O Kanadę chodzi - tam jest odrobinę inny klimat niż w Polsce. Poza tym,tam się tą technologią buduje od wielu lat,w Polsce dopiero od niedawna - więc nie jest sprawdzone "starzenie" się takich domów w naszych warunkach klimatycznych. Co nie zmienia faktu,że mieszka się w tym super Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 15:40 penelina napisała: > > Mieszkam w Kanadzie, w okolicy sa cale osiedla/wioski/miasteczka w ktoryc > h > > wiekowych domow nie brakuje, i jakos nic sie nie zawala, > > No,właśnie > > O Kanadę chodzi - tam jest odrobinę inny klimat niż w Polsce. O ktora czesc Kanady Ci chodzi ? Bo ja pisze o Ontario - klimat w sumie bardzo podobny do polskiego, tylko troche zimniej w zimie, a bardziej wilgotno w lecie. > Poza tym,tam się tą technologią buduje od wielu lat,w Polsce dopiero od > niedawna - więc nie jest sprawdzone "starzenie" się takich domów w naszych > warunkach klimatycznych. Ja nie widze wiekszych roznic w warunkach klimatycznych, a zatem i powodu dla ktorego domy mialyby sie "starzec" w inny, niekorzystny sposob w Polsce. Co innego brak doswiadczenia firm budujacych, tradycji i tym wszystkim o czym mowi artykul do ktorego podaje link - zgadzam sie jak najbardziej. Fuszerke mozna odstawic wszedzie - nawet w Kanadzie gdzie buduje sie prawie wylacznie "kanadyjczyki" od stuleci Pozdr. AgaRN > > Co nie zmienia faktu,że mieszka się w tym super > Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 16:25 Chodzi nie tylko o klimat, ale o materiały, kiedyś też przymierzałam się do takiego domku, ale wyczytałam, że drzewa w Polsce są zupełnie inne niż te w Kanadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaba29 Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 16:28 Nie mieszkałam w kanadujczyku, ale żywo interesowałam się ta metodą ( rozpoczynamy budowę) Przyjaciółka mieszka i skutecznie wybiła mi to z głowy. Akustyka - sprawa wrażliwości ale jeśli w domu są małe dzieci to pojawiają się inne problemy: synek wbił się w ścianę jadąc na rowerku a akrobacje w poszykiwaniu miejsca gdzie możnaby przymocować coś do ściany..... Odpowiedz Link Zgłoś
aszar.kari Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 17:02 Kobiety - co Wy z tymi drzewami i klimatem? Sosna jest sosna - kiepskie drzewo ale wystarczajaco dobre na budowe i w Polsce, i w Kanadzie - jesli dobrze wysezonowane to postoi lata. Klimat? W BC - wiecej wilgoci i cieplej, na Preriach - sucho ale zimniej, w Atlantic Provinces - zimno i wilgotno, krotkie lato - wszedzie buduje sie tak samo, klopotow nie ma - domy wytrzymuja po 100 lat z okladem. Tak o tym polskim klimacie piszecie jakby to gdzies na Marsie bylo Aszar Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 17:10 Aszar sama tego nie wymyśliłam, tylko wyczytałam w "Muratorze" bodajże. Czy prawda, nie wiem. Ja wybudowałam w ytongu i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 17:13 aszar.kari napisała: > Kobiety - co Wy z tymi drzewami i klimatem? > lato - wszedzie buduje sie tak samo, Tak o tym polskim klimacie piszecie jakby to gdzies na Marsie > bylo > Aszar Aszar, ja to mam wrazenie, ze to my w tej Kanadzie mieszkamy na Marsie i jakies specjalne przywileje klimatowe mamy. I najwiecej na temat klimatu w Kandzie pewnie jak zwykle wiedza Ci co tutaj nigdy nie byli. ;o). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 19:50 Jasna sprawa. Było do przewidzenia,że z pozoru niewinny wątek zrobi się nieciekawy... A zatem - napisałam wyraźnie,w czasie PRZESZŁYM - mieszkałam w domu budowanym taką technologią.Mam więc o tym jakieś pojęcie. Przedstawiłam zalety,ale podzieliłam się również wątpliwościami,których nie wzięłam sobie z sufitu. Skoro piszę,że już tam nie mieszkam - to są dwa wyjścia - albo wynajmuję inne mieszkanie,albo kupiłam własne. Pewne natomiast jest to,że którakolwiek opcja weszła w grę - kupno,czy wynajem - to jednak z pewnością NIE JEST to już technologia kanadyjska. Tu rodzi się pytanie - dlaczego,skoro uważam,że w technologii kanadyjskiej dobrze się mieszka - zrezygnowałam z tego? Idąc dalej tym tropem - znów są dwie możliwości: - jeśli wynajmuję - to proste - wzięłam pierwsze lepsze mieszkanie,jakie było do wynajęcia,nie bacząc na technologię,w jakiej jest zbudowane. - ale jeśli założyć,że kupiłam mieszkanie - to tu właśnie dochodzimy do pytania,dlaczego nie jest to "kanadyjczyk" ? Chyba normalne jest,że stając przed problemem kupna mieszkania (czy budowy domu) - chcemy,by była to inwestycja jak najbardziej trafiona;wszak nie są to tanie i proste sprawy. Dlatego brałam wszystkie możliwości pod uwagę,rozmawiałam na ten temat z każdym,kto miał minimalną chociaż wiedzę - firmy develloperskie,przedstawiciele firm budowlanych itd. Nie mówiąc już o ogólnie dostępnych wydawnictwach tematycznych,których kupowałam naprawdę sporo. I jak widać - wątpliwości co do kanadyjczyka było dość,skoro jednak kupiłam mieszkanie budowane Ytongiem. I jeszcze jedno: > I najwiecej na temat klimatu w Kandzie > pewnie jak zwykle wiedza Ci co tutaj nigdy nie byli. ;o). Skąd wiesz,czy byłam,czy nie - w Kanadzie? Czy ja o tym choć jednym słowem wspominałam? Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 21:02 penelina napisała: > > I jeszcze jedno: > > > I najwiecej na temat klimatu w Kandzie > > pewnie jak zwykle wiedza Ci co tutaj nigdy nie byli. ;o). > > Skąd wiesz,czy byłam,czy nie - w Kanadzie? > Czy ja o tym choć jednym słowem wspominałam? > Ta uwaga akurat nie byla do Ciebie, ale w swoim pierwszym poscie tez wspominasz, ze nie wiadomo jak polski klimat wplynie na te domy. Jak bys byla w Kanadzie to bys wiedzila, ze klimat w sporej czesci Kanady nie rozni sie od tego ktory jest w Polsce. Np. poludniowe Ontario czy Quebec, i w obydwu tych prowincjach domy juz stoja ponad 100 lat i maja sie swietnie. Dzisiaj np. w Toronto jest ok. 7 stopnie C i slonecznie, a w Warszawie ponoc 10 stopni i tez slonecznie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 21:15 Kończę już dyskusję,bo widzę,że sensu nie ma... Tylko dodam jeszcze to: Klimat Klimat Kanady jest zróżnicowany. Temperatury różnią się znacznie zarówno w skali roku, jak i w zależności od obszaru geograficznego. Na Zachodnim Wybrzeżu klimat jest umiarkowany, z łagodną zimą i ciepłym latem. Wybrzeże Północnoatlantyckie ma klimat chłodniejszy, z surową, sztormową pogodą zimową. Zima w zachodnich górach, w Kanadzie Centralnej i na Preriach jest bardzo mroźna i trwa od listopada do kwietnia w rejonach południowych a dużo dłużej na obszarach północnych. Południowa (najbardziej zaludniona) część Kanady ma klimat wilgotny, z gorącym latem oraz bardzo mroźną zimą. W tabeli pokazano średnie, dzienne temperatury w wybranych miesiącach roku dla głównych miast Kanady. Temperatury te podano w stopniach Celsjusza oraz Fahrenheita (jest to miara temperatury często używana w Kanadzie). Tabela: Średnia dzienna temperatura w stopniach C/F Styczeń Kwiecień Lipiec Pazdziernik Halifax -6,0/21,2 3,3/38 18,2/64,8 8,6/47,5 Montreal -10,2/14 5,7/42,3 20,9/69,6 8,7/47,7 Toronto -6,7/19,9 6,2/43,2 20,6/69,1 9,3/48,7 Edmonton -16,5/2,3 3,2/37,8 15,8/60,4 4,7/40,5 Vancouver 2,5/36,5 8,8/47,8 17,3/63,1 10,0/50,0 Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 23:26 Hihi, Penelina, no i sama widzisz - tak bardzo zroznicowany klimat w Kanadzie, tu umiarkowany, tam surowy i sztormowy, tu bardzo wilgotny i goracy, a tam bardzo mrozny A domy stoja od Atlantyku do Pacyfiku, i tak buduja od wiekow. To czemu w Polsce mialyby nie dotrwac do 50 lat ? U nas takich ekstremalnych warunkow pogodowych nie ma ... Pod warunkiem oczywiscie ze dom wykonany bylby solidnie i z odpowiednio przygotowanych materialow - a to juz inna broszka. Wciaz uwazam ze klimat nie ma nic do rzeczy Pozdr. AgaRN Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 17:10 gaba29 napisała: > Akustyka - sprawa wrażliwości ale jeśli w domu są małe dzieci to pojawiają się > inne problemy: synek wbił się w ścianę jadąc na rowerku a akrobacje w > poszykiwaniu miejsca gdzie możnaby przymocować coś do ściany..... A jakby mieszkala w polskim "betonowym" domku to dzieciak by sie zabil jezdzac w domu na rowerku. To juz lepiej chyba zrobic w scianie dziure. Niezla predkosc i sile musial ten dzieciak miec swoja droga ;o) No jak jak ktos nie wie jak nalezy wbic gwozdzia w sciane ;o) to pewnie musi wyczyniac akrobacje przy wieszaniu obrazu ;o). Moj maz tam problemow z tym nie mial. Trzeba tylko spytac budowlanca w jakich odleglosciach sa belki i to cala filozofia. Samemu tez to mozna bez problemu znalezc. ;o) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 20:11 ma.pi napisała: > Trzeba tylko spytac budowlanca w jakich odleglosciach sa belki i to cala > filozofia. Samemu tez to mozna bez problemu znalezc. ;o) Wystarczy sciane opukac Ja nie pukam, wieszam obrazki i polki gdzie mi sie podoba i... wisza Sciany z plywood'u to niezla rzecz - wkrecam srubki srubokretem na baterie a gwozdzie zdarzylo mi sie wbijac lyzka ) Mieszkam w domu wielorodzinnym, z akustyka problemy sa takie same jak i w warszawskich blokach. Tu tez domy stoja lata lata. Moj brat niedawno kupil "nowy" kilkupietrowy dom i remontuje - sciany i podlogi rozebrane, belki i plywood wymienione, i wszystko na nowo zagipsowane w pol tygodnia Latwosc przerobek dla mnie to wielki plus! Moj dom rodzinny w Polsce w porownaniu wydaje sie betonowym bunkrem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 22:56 Mysmy taki dom wybudowali w Bieszczadach. Co prawda dom jest uzywany tylko w celach wypoczynkowych/wakacyjnych, ale jak dotad sprawuje sie bardzo dobrze - w lecie jest przyjemnie chlodny, a w zimie cieplutki. Ogrzewanie jest kominkiem (wkladem kominkowym). Nawet przy -20 stopni jest cieplutko. Ja mieszkam na stale w UK i cala budowa domu zajmowal sie ktos inny na nasze zlecenie, ale jakby ktos bardzo chcial, to dopytam sie o szczegoly. Drewno bylo z lokalnego tartaku w Bieszczadach. Ponizej mozna obejrzec zdjecie: foto.onet.pl/upload/22/18/_443772_n.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 23:27 Ewunia, domek cudny, i w takiej pieknej okolicy ... Nic tylko pozazdroscic Pozdr. AgaRN Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: domek typu kanadyjczyk 23.03.05, 04:33 Fajny fajny Pola wokolo tez Wasze? Odpowiedz Link Zgłoś