Dodaj do ulubionych

domek typu kanadyjczyk

22.03.05, 13:26
Drogie mamy , czy któraś mieszka w takim domku. Proszę o wszelkie opinie, czy
ciepło , czy sprawdza się zimą, jak z ogrzaniem. A może jakaś sprawdzona
firma. Chcemy się budować i bardzo zależy mi na waszych opiniach.renia
Obserwuj wątek
    • janet3 Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 13:45
      Własnie sama miałam zapytać o taki domek więc czekam z niecierpliwością na odpowiedzismile
    • ma.pi Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 14:05
      Byla juz na tym forum kiedys dyskusja na ten temat. Poszukaj w archiwum.
      Ci co miszkaja sobie chwala. Ci co nigdy nie mieszkali i nie mieszkaja maja
      1000 argumentow przeciwko ;o)

Pozdr.
    • penelina Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 14:28
      My mieszkaliśmy w domu budowanym systemem kanadyjskimsmile

A dokładniej - był do bloczek,dwupietrowy,z mieszkaniami na wynajem.
      Mieszkaliśmy na pierwszym piętrze.

Ja widzę same zalety tej technologii - w zimie jest ciepło (jednak płyty
      drewniane trzymają temperaturę),w lecie z kolei nie ma w mieszkaniu upału -
      dobra izolacja.
      Ogrzewanie mieliśmy elektryczne - takie kaloryferki na prąd.
      Nigdy nie było potrzeby ustawiać ich na najwyższe temperatury,zresztą - nigdy
      nie było potrzeby włączać wszystkich.
      Akustyka - to bardzo ciekawe,bo w "normalnych" blokach - słychać w pionie (góra-
      dół) - w kanadyjczyku - w poziomiesmile
      Ale,w przypadku domku prywatnego nie ma to chyba znaczenia.

Jedyna wątpliwość - podobno domy budowane w tej technologii są obliczone na 50
      lat.Niestety,w Polsce nikt tego nie sprawdził,nie wiemy więc - jak wpływa nasz
      klimat na te budynki itd.
      Czyli,krótko mówiąc - budujemy,ale nie wiemy do końca,ile czasu takie budynki
      wytrzymają,po jakim czasie zaczną się problemy z trzymaniem
      temperatury,ogólnym "dobrym stanem" budowli itd.
    • aga_rn Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 15:17
      Ja mieszkalam przez pare lat w prawie stuletnim kanadyjczyku i nie bylo
      problemow.
      Mieszkam w Kanadzie, w okolicy sa cale osiedla/wioski/miasteczka w ktorych
      wiekowych domow nie brakuje, i jakos nic sie nie zawala, a stuletnie domy
      sprzedaja sie w tak samo jak i te nowsze (ceny).
      Polecam ciekawy artykul:

serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,41826,1314558.html
      Pozdr.
      AgaRN
      • penelina Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 15:26
        > Mieszkam w Kanadzie, w okolicy sa cale osiedla/wioski/miasteczka w ktorych
        > wiekowych domow nie brakuje, i jakos nic sie nie zawala,

No,właśniesmile

O Kanadę chodzi - tam jest odrobinę inny klimat niż w Polsce.
        Poza tym,tam się tą technologią buduje od wielu lat,w Polsce dopiero od
        niedawna - więc nie jest sprawdzone "starzenie" się takich domów w naszych
        warunkach klimatycznych.

Co nie zmienia faktu,że mieszka się w tym supersmile
        • aga_rn Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 15:40
          penelina napisała:

> > Mieszkam w Kanadzie, w okolicy sa cale osiedla/wioski/miasteczka w ktoryc
          > h
          > > wiekowych domow nie brakuje, i jakos nic sie nie zawala,
          >
          > No,właśniesmile
          >
          > O Kanadę chodzi - tam jest odrobinę inny klimat niż w Polsce.

O ktora czesc Kanady Ci chodzi ?
          Bo ja pisze o Ontario - klimat w sumie bardzo podobny do polskiego, tylko
          troche zimniej w zimie, a bardziej wilgotno w lecie.

> Poza tym,tam się tą technologią buduje od wielu lat,w Polsce dopiero od
          > niedawna - więc nie jest sprawdzone "starzenie" się takich domów w naszych
          > warunkach klimatycznych.

Ja nie widze wiekszych roznic w warunkach klimatycznych, a zatem i powodu dla
          ktorego domy mialyby sie "starzec" w inny, niekorzystny sposob w Polsce.
          Co innego brak doswiadczenia firm budujacych, tradycji i tym wszystkim o czym
          mowi artykul do ktorego podaje link - zgadzam sie jak najbardziej. Fuszerke
          mozna odstawic wszedzie - nawet w Kanadzie gdzie buduje sie prawie
          wylacznie "kanadyjczyki" od stuleci smile
          Pozdr.
          AgaRN

>
          > Co nie zmienia faktu,że mieszka się w tym supersmile
          >
          • dzindzinka Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 16:25
            Chodzi nie tylko o klimat, ale o materiały, kiedyś też przymierzałam się do
            takiego domku, ale wyczytałam, że drzewa w Polsce są zupełnie inne niż te w
            Kanadzie.
          • gaba29 Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 16:28
            Nie mieszkałam w kanadujczyku, ale żywo interesowałam się ta metodą (
            rozpoczynamy budowę) Przyjaciółka mieszka i skutecznie wybiła mi to z głowy.
            Akustyka - sprawa wrażliwości ale jeśli w domu są małe dzieci to pojawiają się
            inne problemy: synek wbił się w ścianę jadąc na rowerku a akrobacje w
            poszykiwaniu miejsca gdzie możnaby przymocować coś do ściany.....
            • aszar.kari Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 17:02
              Kobiety - co Wy z tymi drzewami i klimatem? Sosna jest sosna - kiepskie drzewo
              ale wystarczajaco dobre na budowe i w Polsce, i w Kanadzie - jesli dobrze
              wysezonowane to postoi lata. Klimat? W BC - wiecej wilgoci i cieplej, na
              Preriach - sucho ale zimniej, w Atlantic Provinces - zimno i wilgotno, krotkie
              lato - wszedzie buduje sie tak samo, klopotow nie ma - domy wytrzymuja po 100
              lat z okladem. Tak o tym polskim klimacie piszecie jakby to gdzies na Marsie
              bylo smile
              Aszar
              • dzindzinka Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 17:10
                Aszar sama tego nie wymyśliłam, tylko wyczytałam w "Muratorze" bodajże. Czy
                prawda, nie wiem. Ja wybudowałam w ytongu i polecam.
              • ma.pi Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 17:13
                aszar.kari napisała:

> Kobiety - co Wy z tymi drzewami i klimatem? > lato - wszedzie buduje sie tak
                samo,

Tak o tym polskim klimacie piszecie jakby to gdzies na Marsie
                > bylo smile
                > Aszar

Aszar, ja to mam wrazenie, ze to my w tej Kanadzie mieszkamy na Marsie i jakies
                specjalne przywileje klimatowe mamy. I najwiecej na temat klimatu w Kandzie
                pewnie jak zwykle wiedza Ci co tutaj nigdy nie byli. ;o).

Pozdr.
                • penelina Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 19:50
                  Jasna sprawa.

Było do przewidzenia,że z pozoru niewinny wątek zrobi się nieciekawy...

A zatem - napisałam wyraźnie,w czasie PRZESZŁYM - mieszkałam w domu budowanym
                  taką technologią.Mam więc o tym jakieś pojęcie.
                  Przedstawiłam zalety,ale podzieliłam się również wątpliwościami,których nie
                  wzięłam sobie z sufitu.
                  Skoro piszę,że już tam nie mieszkam - to są dwa wyjścia - albo wynajmuję inne
                  mieszkanie,albo kupiłam własne.
                  Pewne natomiast jest to,że którakolwiek opcja weszła w grę - kupno,czy wynajem -
                  to jednak z pewnością NIE JEST to już technologia kanadyjska.
                  Tu rodzi się pytanie - dlaczego,skoro uważam,że w technologii kanadyjskiej
                  dobrze się mieszka - zrezygnowałam z tego?
                  Idąc dalej tym tropem - znów są dwie możliwości:
                  - jeśli wynajmuję - to proste - wzięłam pierwsze lepsze mieszkanie,jakie było
                  do wynajęcia,nie bacząc na technologię,w jakiej jest zbudowane.
                  - ale jeśli założyć,że kupiłam mieszkanie - to tu właśnie dochodzimy do
                  pytania,dlaczego nie jest to "kanadyjczyk" ?
                  Chyba normalne jest,że stając przed problemem kupna mieszkania (czy budowy
                  domu) - chcemy,by była to inwestycja jak najbardziej trafiona;wszak nie są to
                  tanie i proste sprawy.
                  Dlatego brałam wszystkie możliwości pod uwagę,rozmawiałam na ten temat z
                  każdym,kto miał minimalną chociaż wiedzę - firmy develloperskie,przedstawiciele
                  firm budowlanych itd.
                  Nie mówiąc już o ogólnie dostępnych wydawnictwach tematycznych,których
                  kupowałam naprawdę sporo.
                  I jak widać - wątpliwości co do kanadyjczyka było dość,skoro jednak kupiłam
                  mieszkanie budowane Ytongiem.

I jeszcze jedno:

> I najwiecej na temat klimatu w Kandzie
                  > pewnie jak zwykle wiedza Ci co tutaj nigdy nie byli. ;o).

Skąd wiesz,czy byłam,czy nie - w Kanadzie?
                  Czy ja o tym choć jednym słowem wspominałam?
                  • ma.pi Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 21:02
                    penelina napisała:

>
                    > I jeszcze jedno:
                    >
                    > > I najwiecej na temat klimatu w Kandzie
                    > > pewnie jak zwykle wiedza Ci co tutaj nigdy nie byli. ;o).
                    >
                    > Skąd wiesz,czy byłam,czy nie - w Kanadzie?
                    > Czy ja o tym choć jednym słowem wspominałam?
                    >

Ta uwaga akurat nie byla do Ciebie, ale w swoim pierwszym poscie tez
                    wspominasz, ze nie wiadomo jak polski klimat wplynie na te domy.

Jak bys byla w Kanadzie to bys wiedzila, ze klimat w sporej czesci Kanady nie
                    rozni sie od tego ktory jest w Polsce. Np. poludniowe Ontario czy Quebec, i w
                    obydwu tych prowincjach domy juz stoja ponad 100 lat i maja sie swietnie.

Dzisiaj np. w Toronto jest ok. 7 stopnie C i slonecznie, a w Warszawie ponoc 10
                    stopni i tez slonecznie.

Pozdr.
                    • penelina Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 21:15
                      Kończę już dyskusję,bo widzę,że sensu nie ma...
                      Tylko dodam jeszcze to:

Klimat
                      Klimat Kanady jest zróżnicowany. Temperatury różnią się znacznie zarówno w
                      skali roku, jak i w zależności od obszaru geograficznego. Na Zachodnim Wybrzeżu
                      klimat jest umiarkowany, z łagodną zimą i ciepłym latem. Wybrzeże
                      Północnoatlantyckie ma klimat chłodniejszy, z surową, sztormową pogodą zimową.
                      Zima w zachodnich górach, w Kanadzie Centralnej i na Preriach jest bardzo
                      mroźna i trwa od listopada do kwietnia w rejonach południowych a dużo dłużej na
                      obszarach północnych. Południowa (najbardziej zaludniona) część Kanady ma
                      klimat wilgotny, z gorącym latem oraz bardzo mroźną zimą. W tabeli pokazano
                      średnie, dzienne temperatury w wybranych miesiącach roku dla głównych miast
                      Kanady. Temperatury te podano w stopniach Celsjusza oraz Fahrenheita (jest to
                      miara temperatury często używana w Kanadzie).

Tabela: Średnia dzienna temperatura w stopniach C/F
                      Styczeń Kwiecień Lipiec Pazdziernik
                      Halifax -6,0/21,2 3,3/38 18,2/64,8 8,6/47,5
                      Montreal -10,2/14 5,7/42,3 20,9/69,6 8,7/47,7
                      Toronto -6,7/19,9 6,2/43,2 20,6/69,1 9,3/48,7
                      Edmonton -16,5/2,3 3,2/37,8 15,8/60,4 4,7/40,5
                      Vancouver 2,5/36,5 8,8/47,8 17,3/63,1 10,0/50,0
                      • aga_rn Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 23:26
                        Hihi, Penelina, no i sama widzisz - tak bardzo zroznicowany klimat w Kanadzie,
                        tu umiarkowany, tam surowy i sztormowy, tu bardzo wilgotny i goracy, a tam
                        bardzo mrozny wink
                        A domy stoja od Atlantyku do Pacyfiku, i tak buduja od wiekow. To czemu w
                        Polsce mialyby nie dotrwac do 50 lat ? U nas takich ekstremalnych warunkow
                        pogodowych nie ma ... Pod warunkiem oczywiscie ze dom wykonany bylby solidnie
                        i z odpowiednio przygotowanych materialow - a to juz inna broszka.
                        Wciaz uwazam ze klimat nie ma nic do rzeczy smile
                        Pozdr.
                        AgaRN
            • ma.pi Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 17:10
              gaba29 napisała:

> Akustyka - sprawa wrażliwości ale jeśli w domu są małe dzieci to pojawiają
              się
              > inne problemy: synek wbił się w ścianę jadąc na rowerku a akrobacje w
              > poszykiwaniu miejsca gdzie możnaby przymocować coś do ściany.....

A jakby mieszkala w polskim "betonowym" domku to dzieciak by sie zabil jezdzac
              w domu na rowerku. To juz lepiej chyba zrobic w scianie dziure. Niezla predkosc
              i sile musial ten dzieciak miec swoja droga ;o)

No jak jak ktos nie wie jak nalezy wbic gwozdzia w sciane ;o) to pewnie musi
              wyczyniac akrobacje przy wieszaniu obrazu ;o). Moj maz tam problemow z tym nie
              mial. Trzeba tylko spytac budowlanca w jakich odleglosciach sa belki i to cala
              filozofia. Samemu tez to mozna bez problemu znalezc. ;o)

Pozdr.
              • edytkus Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 20:11
                ma.pi napisała:

> Trzeba tylko spytac budowlanca w jakich odleglosciach sa belki i to cala
                > filozofia. Samemu tez to mozna bez problemu znalezc. ;o)

Wystarczy sciane opukac wink Ja nie pukam, wieszam obrazki i polki gdzie mi sie podoba i... wisza smile
                Sciany z plywood'u to niezla rzecz - wkrecam srubki srubokretem na baterie a gwozdzie zdarzylo mi
                sie wbijac lyzka smile) Mieszkam w domu wielorodzinnym, z akustyka problemy sa takie same jak i w
                warszawskich blokach. Tu tez domy stoja lata lata. Moj brat niedawno kupil "nowy" kilkupietrowy dom
                i remontuje - sciany i podlogi rozebrane, belki i plywood wymienione, i wszystko na nowo zagipsowane
                w pol tygodnia surprised Latwosc przerobek dla mnie to wielki plus! Moj dom rodzinny w Polsce w
                porownaniu wydaje sie betonowym bunkrem.
    • ewunia_uk Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 22:56
      Mysmy taki dom wybudowali w Bieszczadach. Co prawda dom jest uzywany tylko w
      celach wypoczynkowych/wakacyjnych, ale jak dotad sprawuje sie bardzo dobrze - w
      lecie jest przyjemnie chlodny, a w zimie cieplutki. Ogrzewanie jest kominkiem
      (wkladem kominkowym). Nawet przy -20 stopni jest cieplutko.

Ja mieszkam na stale w UK i cala budowa domu zajmowal sie ktos inny na nasze
      zlecenie, ale jakby ktos bardzo chcial, to dopytam sie o szczegoly.

Drewno bylo z lokalnego tartaku w Bieszczadach.

Ponizej mozna obejrzec zdjecie:
      foto.onet.pl/upload/22/18/_443772_n.jpg
      • aga_rn Re: domek typu kanadyjczyk 22.03.05, 23:27
        Ewunia, domek cudny, i w takiej pieknej okolicy ...
        Nic tylko pozazdroscic smile
        Pozdr.
        AgaRN
        • edytkus Re: domek typu kanadyjczyk 23.03.05, 04:33
          Fajny fajny smile Pola wokolo tez Wasze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka