17.04.05, 15:42
Witam,
Mam pytanie- w czerwcu rodzę, w lipcu planowaliśmy z mężem chrzest
dziecka.Niestety, jedyny kandydat na ojca chrzestnego nie ma bierzmowania.Czy
jest to konieczne?Czy damy radę załatwić to do lipca?W ajki sposób się do
tego zabrać?
Pozdrawiam, Magda
Obserwuj wątek
    • biedroneczka_mama Re: chrzest 17.04.05, 15:48
      Z mojego doświadczenia, to trzeba miec bierzmowanie....
      • jezzmam Re: chrzest 17.04.05, 16:14
        Mozna to zalatwic do miesiaca,ale trzeba zrobić tak: Kandydat na ojca chrzestnego)musi iść do Proboszcza i zaproponować mu, że chcę być ojcem chrzestnym, ale nie mam bierzmowania, które jest potrzebne i CHCĘ SIĘ PRZYGOTOWAĆ indywidualnie do bierzmowania. On coś zada do nauczenjia się i trzeba to po prostu zdać. Można to załawić także z wikarym jeśli jest. Bedzie lżej. Trzeba przynajmniej udawać pokornego (przed proboszczem), bo to zależy od jego wolnej woli, czy się zgodzi w tak krótkim czasie na wydanie kartki do tego bierzmowania. W każdej diecezji jest bierzmowanie przynajmniej raz w miesuiącu dla takich jak on. Proboszcz powie gdzie i o której godzinie. Wiem o tym, bo tak już załatwiał mój znajomy i nie było problemu. A nawet jeśli nie zdąży przed terminem bierzmowania, to proboszcz może mu pozwolić na bycie ojcem chrzestnym, a bierzmowanie zrobi później.
        • andaba Re: chrzest 17.04.05, 18:38
          Wszystko zależy od parafii. W mojej poprzedniej parafii ksiądz pytał tylko o
          imię, nazwisko i adres kandydata na chrzestnego/chrzestną. Na dobrą sprawę
          mogli być nawet nieochrzczeni, bo ksiądz zostawił to do decyzji rodziców, kogo
          wybiorą...
          Bierzmowanie nie jest konieczne, zwłaszcza jak kandydat jest poniżej wieku
          obecnych bierzmowań (strasznie późno teraz...)
          • aniask_mama Re: chrzest 17.04.05, 19:32
            Oficjalnie reguluje to Prawo kanoniczne:

www.diecezja.szczecin.opoka.org.pl/czytelni/prawo/k4t1r4.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka