Dodaj do ulubionych

JAK ODSTAWIĆ OD PIERSI??????

18.04.05, 22:02
WITAM!
CZY KTÓRAŚ Z WAS ODSTAWIAŁA OD PIERSI 15-MIESIĘCZNE DZIECKO?JEŚLI TAK TO
DORADZCIE JAK TO ZROBIĆ.DODAM ŻE MOJA MALUTKA NIE SSIE SMOCZKA, ANI NIE UMIE
PIĆ Z BUTELKI.O KASZKACH I MIESZANKACH NIE MA MOWY.POPROSTU ICH NIE LUBI.
Z GÓRY DZIĘKUJE ZA WPISY.
Obserwuj wątek
    • edyta9912 Re: JAK ODSTAWIĆ OD PIERSI?????? 18.04.05, 22:05
      DODAM JESZCZE ŻE MAŁA ZASYPIA TYLKO PRZY PIERSI I ŚPI ZE MNĄ.
    • gagunia Re: JAK ODSTAWIĆ OD PIERSI?????? 18.04.05, 22:09
      zadne dziecko nie lubi na poczatku butelki czy kaszek.
      Kacpra odstawilam jak mial 10 miesiecy. od 8 mies. zaczelam podawac mleko
      modyfikowane najpierw lyk, dwa, trzy. na poczatku plul, az w koncu "zaskoczyl".
      rezygnowalam kolejno z poszczegolnych karmien piersia na rzecz butelki. w koncu
      zrezygnowalam z nocnych karmien: nie i koniec - nawet specjalnie sie nie
      przejal, bo w nocy nie jadl po wieczornej porcji kaszy tylko "mietolil" piers,
      gdy sie obudzil (nigdy nie ssal smoczka). po 2 miesiacach takiego odstawiania
      "na raty" zostalo mi tylko poranne karmienie. ktoregos dnia zrobilam butle po
      przebudzeniu, tak samo jak przed snem i zakonczylam karmienie. musze przyznac,
      ze latwo poszlo i zgodnie z planem, bo chcialam karmic 10 miesiecy wlasnie.
      • utalia Re: JAK ODSTAWIĆ OD PIERSI?????? 19.04.05, 17:12
        Nie rozumiwm idei w mysl ktorej w trakcie odstawiania od piersi zaczyna sie
        przyzwyczajac do butelki i mleka modyfikowanego. Dlatego nie jestem pewna o
        jakiego rodzaju odstawienie ci chodzi. Kiedy ja odstawiama to zrobilam to
        dlatego, ze uwazalam ze ok. 13 miesieczne dziecko jest juz na tyle duze, ma
        zeby, samo siedzi i chodzi aby zaczelo sie tez odzywiac samodzielnie. W zamian
        za "piers" nie podawalam butelek ze smoczkiem, bo po co. Od razu dawalam jej
        kubek z dziubkiem. A odstwiama jak najbardziej "bezkolizyjnie". Najpierw
        zrezygnowalam z karmienia jednego, potem nastepnego, na prawie koniec obiecalam
        sobie, ze jak w nocy zapalcze, moze dostac tylko jeden posilek z piersi w ciagu
        nocy, pozniej ja jedynie lulalam. Pozniej juz na samym koncu karmilam ja co
        drugi dzien, co 3 . Jak jej sie przypominalo to dostawala odrobine i tak w
        koncu wogole o tym zapomniala. Dostawala na tyle obfite posilki np. na kolacje
        i cos do picia, ze juz mleko nie bylo jej potrzebne. A i ja nie mialam
        problemow z piersiami. Utalia
        • gagunia Re: JAK ODSTAWIĆ OD PIERSI?????? 19.04.05, 22:25
          utalia napisała:

> Nie rozumiwm idei w mysl ktorej w trakcie odstawiania od piersi zaczyna sie
          > przyzwyczajac do butelki i mleka modyfikowanego.

To nie zadna idea tylko zdrowy rozsadek.
          10 miesiecznemu dziecku nie dalabym mleka krowiego, podobnie jak nie wyobrazam
          sobie odstawic z dnia na dzien w momencie, kiedy dziecko skonczylo 10 mies ( bo
          tyle, z pewnych wzgledow, chcialam karmic). Nie zmuszalam dziecka do mleka
          modyfikowanego. Jesli nie chcial podawalam piers. Pewnego dnia mu zasmakowala
          mieszanka, wiec rezygnowalam z kolejnych karmien piersia z tygodnia na tydzien.
          Kiedy odstawilam calkowicie w piersiach w zasadzie nie mialam juz mleka, obylo
          sie bez zastojow, bolu i innych problemow.

Teraz moje dziecko ma 21 miesiecy, mleko krowie pije dopiero od miesiaca 2 razy
          dziennie z butelki i nie widze problemu.
          • gagunia Re: JAK ODSTAWIĆ OD PIERSI?????? 19.04.05, 22:30
            I zapomnialam dodac, ze ja jednak widze potzrebe picia mleka u takiego malucha z
            uwagi na intensywny rozwoj, wzrost kosci, zebow (ktore wyszly szybko i ma ich
            juz 17). Szczegolnie, ze pije je chetnie i wola o mleko zaraz po przebudzeniu i
            przed snem.
    • flurcia Re: JAK ODSTAWIĆ OD PIERSI?????? 19.04.05, 17:45
      Trudno mi coś w tej sprawie doradzić, ponieważ Ola jak miała 16 miesiecy sama zrezygnowała z cyca. Teraz ma 1,5 roku. Nie je kaszek ani modyfikowanego mleka a jeśli już to sporadycznie. Je za to dużo serków, jogurtów, lubi kefir i maślankę, ser żółty. Ola lubi jeść wszyskto, mimo to jest szczupła i drobna. Taka już jej uroda. Je bardzo dużo warzyw i owoców. Nie robie więc tragedi z tego, że nie chce kaszki czy mleka modyfikowanego.

Od nocnego jedzenia cyca musiałam ją jednak odzwyczić, bo potrafiła się budzić po 9 razy w nocy i to prawie co 1,5 godziny i to w wieku 13-14 miesięcy. U nas pomogła musztarda. Opisałam tą nasza przygodę z musztardą w formie pamiętnika. To mnie w jakiś sposób też mobilizowało do wytrwania w rozpoczętej akcji. Mogę przesłać zaintersowanym.
      • utalia Re: JAK ODSTAWIĆ OD PIERSI?????? 20.04.05, 20:39
        No nie wiem... paranoje zrobili z tym mlekiem krowim!!1 A z pewnoscia jest duzo
        mnieu szkodliwe od modyfikowanego paskudztwa. Utalia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka