Dodaj do ulubionych

co na obiad ???

27.04.05, 13:14
mam problem...chce ugotować dziś mężowi obiad taki extra ...była by to dla
niego suuuuuuper niespodzianka gdyż jego żonka (czyli ja) to antytalent
kulinarny , nie wychodzi mi nic ...nawet zupka z proszku no schabowego już
umiem rozklepać ....smile w tygodniu ja jadam u mamy jak jade po pracy po
dziecko , a mąż jada w pracy w weekendy kuchnia należy do męża ...ale dzisiaj
chce mu zrobić niespodzianke ....i prosze o rady i przepisy ...na coś extra
ale ŁATWEGO w przyżądzaniu ...z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • sowa_hu_hu Re: co na obiad ??? 27.04.05, 13:22
      filet z kurczaka podwójny,przecinasz na pół , rozbijasz na kotlety , solisz ,
      maczasz w mące , jajku , bułce - my to uwielbiamy! takie soczyste kotleciki
      pycha smile

do tego młode ziemniaczki posypane świeżym koperkiem

i do tego np jakaś surówka np bierzesz selera ,myjeś go , obierasz , a potem
      trzes na tarce na tych najdrobniejszych jakie są oczkach , do tego jabłko w ten
      sam sposób i dodajesz smietany , mozna popieprzyć - pyszne!

albo duszona marchweka : kupujesz mrożoną w kostke , dusisz podlwewając wodą ,
      później do szklanki nalewasz troche wody i dosypujesz mąki rozmieszasz to na
      jednolita mase bez gróde i dodajesz do amrchewki żeby sie sosik taki gęsty
      zrobił , pieprzysz , cukrujesz . dusisz do miękkosci - rewelacja!

można tez zrobić mizerie : 2 ogórkiz ielone obierasz , ścierasz na tarce na tym
      pojedynczym oczku , zeby ci takie cieniutkie plasterki wychodziły , po utraciu
      odciskasz wode , solisz ogórki , dodajesz śmietane w której jest odrobina soku
      z cytryny i nieco cukru i pieprzu , dużo szczypiorki i mieszasz wszystko razem -
      mniam mniam smile
      • madmok Re: co na obiad ??? 27.04.05, 13:27
        i jeszcze zupka: pół litra wody+ kostka rosołowa + dwa serki topoine np.
        ziołowy i pieczarkowy = powoli gotujesz i mieszasz do tego albo grzanki, albo
        makaron albo przesmażone mięsko mielone - drobne i pieczarki. Własna inwencja.
        PYCHA i syte
        • onika27 Re: co na obiad ??? 28.04.05, 22:28
          dwa serki topoine
          mam pytanko jakie te serki takie trójkąciki czy raczej kostkę. Zwykłe czy
          hohland (nie wiem jak to sie pisze).Mam ochote zrobic taka zupkę
    • ewitek01 Buritos 27.04.05, 13:26
      wołowe (ok. 40 dag) mielisz, smażysz na patelni; dodajesz wyciśnięte 2-3 ząbki
      czosnku i puszkę fasoli czerwonej w sosie Cayene (Bonduele); doprawiasz do
      smaku (pieprz cayene, czerwona papryka ostra, sól);
      kupujesz gotowe tortille (możesz zrobić sama, ale to już większa zabawa);
      odgrzewasz na suchej patelni (po 10-15 sek z każdej strony), układasz na niech
      poszatkowaną sałetę, starty ser, gorące mięso z fasolą, plasty pomidora,
      zwijasz;
      i smacznegowink
    • jagienkaa Re: co na obiad ??? 27.04.05, 14:39
      no i na forum kuchnia zapraszam.
    • zona_mi Re: co na obiad ??? 27.04.05, 14:55
      Filety drobiowe (kurczak, indyk) pokrojone na małe kawałki lub paski, smażone
      lub duszone, pod koniec dodać smażone osobno "warzywa na patelnię 7
      składnikowe", przyprawić. Podać z ryżem lub młodymi ziemniakami.
      Smacznego!
      Zona
    • e_r_i_n Re: co na obiad ??? 27.04.05, 14:58
      A moze jakis makaron z sosem? Na przyklad farfalle (kokardki) lub penne.
      Do tego kurczak w sosie smietanowym - pokrojone drobno cebule podsmazasz na
      oleju, dodajesz pokrojena w kostke piers kurczaka, do tego sol, pieprz.
      Potem pieczarki, a na koniec smietana (tak pol kubka) i natka pietruszki.
      • sowa_hu_hu ryz z kurczakiem i warzywami PYCHA!!! 27.04.05, 18:16
        gotujesz ryż z łyżeczką kurkumy (dzięki tej przyprawie będzie żółty) (2 paczki
        ryzu)
        na patelni smazysz papryke czerwona i zielona w cienkie paski , czerwoną cebule
        dużą w cienkie paski , por średni w kółeczka , pod koniec duszenia troszke
        zielonego groszku... wazywa nie mają sie rozbebłać!!! więc ostrożnie z tym
        duszeniem smile

jak ryż sie ugotuje (najlepiej uncle beans - nie skleja sie) dodac do niego
        przyprawe curry koniecznie! potem dodac warzywa - wymieszać.

jednoczesnie filet z kurczaka podwójny w kostke , osolić , usmazyć i na koniec
        dodac do ryżu!

super!
    • vivyan Re: co na obiad ??? 27.04.05, 21:31
      My lubimy cos takiego :
      usmażyc naleśniki, bez cukru, na słono, można do ciasta dorzuciec np. troche
      tymianku lub innych ziółek
      pierś z kury w kostke, obsmażyć na oleju i z cebulka, pod koniec dodac do tego
      przyprawe curry
      zrobić sos z jogurtu naturalnego (musi byc gęsty), ząbka czosnku(lub wiecej
      jesli ma byc ostrzejsze), soli, pieprzu i papryki słodkiej (jogurt do miski,
      czosnek wycisnac, dodac reszte i zamieszac smile))
      i potem tak :
      kazdy nalesnik posmarowac sosem, na to kurczak, zwinac i jeszcze troche sosu na
      gore
      my lubimy do tego lekka sałatke, np. sałata lodowa, pomidory, ogórek zielony i
      sos jakis (moze byc taki gotowy, z knorra)
      i już!!
      smacznego!
      smile)
    • zona_mi EEWWAA - NO I CO W KOŃCU ZROBIŁAŚ ???:))) 27.04.05, 23:11
      • eewwa Re: EEWWAA - NO I CO W KOŃCU ZROBIŁAŚ ???:))) 28.04.05, 10:05
        zona_mi zrobiłam twój przepis ale stwierdzam uff ciężko było ja chyba jestem
        naprawde antytalent kulinarny ..ale od początku kupiłam pierś z kurczaka
        pokroiłam w kostke i ..na patelnie ...kurcze coś mi nie pasowało jakieś takie
        było chyba niewiem niedosmażone surowe .....wywaliłam ....jeszcze raz za
        drugim razem było juz dużo lepiej mięciutkie białe mięsko ah ..jaka ja byłam z
        siebie dumna ..potem warzywa na patelnie kupiłam mrożonego gotowca w sklepie na
        drugą patelnie i gotowe napisałaś , żeby przyprawić cholera znowu problem jak?
        czym? no więc sól i pieprz czymkolwiek innym bałam się żeby nie spieprzyć ,
        najgorsze było za mną młode ziemniaczki biały obrus świeczka (tylko jedną
        znalazłam) i gotowe ....ale zrobiłam mężowi niespodzianke powiedział że
        wszystkiego spodziewał się po mnie ale nie tego że kiedykolwiek podam mu
        obiad ...powiedział że mu smakowało ...mam nadzieje że nie udawał bo mi też
        smakowało smile dzięki wielkie za wszystko dziewczyny
        • zona_mi Re: EEWWAA - NO I CO W KOŃCU ZROBIŁAŚ ???:))) 28.04.05, 22:51
          Ha! BARDZO mi miło smile))
          Ja też przyprawiam to tylko solą i pieprzem. Nie przepadam za gotowaniem, słowo
          daję, wolę zrobić szalik na drutach niż dwudaniowy obiad...smile
          Powodzenia w dalszych "bojach kuchennych" życzę!
          Zona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka