Dodaj do ulubionych

Polski biura

16.05.05, 14:55
Musze się wam nie wiem wyżalic? Próbowałam dziś wyrejestrować zezłomowany
samochód w odpowiednim urzędzie.Jestem,a raczej byłam jego współwłaścicielka,
ponieważ tego autka już nie ma, bo został zezłomowany. No i tu klops. Mąż
jest współwłaścicielem, ale jest za granicą. Ja mam odpowiednie
zaświadczenie, że autko jest na złomie, ale musze mieć jeszcze upoważnienie
od męża ze pozwala mi on załatwić ta sprawę w urzędzie. Po prostu dla mnie to
jest chore. Rozumiem w momencie sprzedaży potrzebna zgoda
współwłaściciela.Ok,.Ale na litość ten samochodu już nie ma no i co a mąż
może nie chce w sumie go wyrejestrować.......Może ma ochotę dalej płacić za
zezłomowany pojazd oc.A co? Może akurat chce. No powiecie mi czy to jest
normalne?Dodam jeszcze ze jak maż oddawał go na złom to nikt się nie pytał
czy ja jako współwłaściciel na to się zgadzamwink)) uwielbiam polską biurokrację
Obserwuj wątek
    • redmiss Re: Polski biura 16.05.05, 16:01
      A co? A to, ze zaden urząd nie moze dysponować mieniem bez zgody wlaściciela.
      Jednego i drugiego! Właściciel może się wtedy domagać odszkodowania, czy innych
      dla siebie profitów, na co urząd sobie pozwolić nie może. Poza tym jest to
      działanie niezgodne z prawem.
      Dokładnie to wyjaśniaja odpowiednia ustawa odpowiedniego ministerstwa, w
      zależności od przedmiotu sprawy.
    • onika27 Re: Polski biura 16.05.05, 16:37
      no zgadzam sie tylko że tego autka juz nie ma i niestety mąz nie może miec
      pretensji do biura ze wyrejestrował je.Predzej do złomiarza który
      zezłomował smile).Na moj gust to troszeczke przesada ale nic mąż wysle mi
      upowaznienie pocztą i najwyżej stracę trochę na ubezpieczeniu.A co tam.Z
      biurokracją nie wygram.
      • redmiss Re: Polski biura 16.05.05, 16:45
        to ja tego nie rozumiem teraz zupełnie.
        po kolei to idzie tak: do złomiarza, zlomiarz daje potwierdzenie przyjęcia na
        złom, z tym potwierdzeniem do urzędu miejskiego wyrejestrować
        samochód/zlikwidować rejestrację inaczej mówiąc, tam dają potwierdzenie
        wyrejestrowania, to z kolei potwierdzenie wędruje do ubezpieczyciela i zwalnia
        z oplaty OC.
        co u ciebie jest nie tak??
        • onika27 Re: Polski biura 16.05.05, 21:54
          no wszystko tak jak piszesz.Z tym ze nie mam na razie upoważnienia od męża na
          wyrejestrowanie zezłomowanego samochodu.Dla mnie to juz powinno być czysta
          formalnością wyrejestrowanie w urzędzie.A ja muszę teraz czekać na upowaznienie
          od męża.Po prostu uważam to troszkę za śmieszne że teraz musimy oboje
          potwierdzić wyrejestrowanie.Natomiast nie bylo zadnych problemów przy
          złomowaniu.Zresztą zakończmy ten temat pozdrawiam.
          • inia25 Re: Polski biura 16.05.05, 21:59
            i dlatego nie rejestruje sie samochodu na 2 wlascicieli.
            powiedzmy ze samochod zostalby skradziny, ubezpieczenie wyplaca odszkodowanie -
            tez musi byc 2 wlascicieli do podpisania papierow. nie dziwie sie ze urzad chce
            drugiego wlasciciela. skad oni moga wiedziec, ze maz sie zgodzil na zlomowanie
            waszego samochodu? moim zdaniem stanowisko urzedu w tej sprawie jest sluszne.
            • onika27 Re: Polski biura 16.05.05, 22:18
              No to była wyjatkowa sytuacja że oboje jesteśmy właścicielami.w sumie cjhodzi
              mi o to że ten problem ze zgoda na złomowanie powinien pojawic się w momencie
              złomowania a nie teraz jak jest juz po fakcie.No bo nawet jak sie teraz okarze
              że któreś z współwłaścicieli nie zgadzało się na żłomowanie no to co?przecież
              samochodu już po prostu nie ma i dlatego uważam że to nie ma sensu.problem ze
              zgodą itd powinien pojawić się troszkę wcześniej a nie teraz gdzie ja tylko
              potrzebuję zaświadczenie do ubezpieczenia żeby mi juz 'licznik' nie bił.No ale
              jak widzę tylko dla mnie to jest takie jasne.chodzi mi o to ze na tym etapie
              kiedy auta juz po prostu nie ma biurokracja polskich urzędów objawia sie w
              całej mocy.uważam ze ta zgoda powinna byc egzekwowana na wcześniejszym etapie a
              nie teraz kiedy mam juz zaświadczenie o zezłomowaniu
              • czajkax2 Re: Polski biura 16.05.05, 22:25
                onika27 napisała:
                chodzi mi o to ze na tym etapie
                > kiedy auta juz po prostu nie ma biurokracja polskich urzędów objawia sie w
                > całej mocy.uważam ze ta zgoda powinna byc egzekwowana na wcześniejszym etapie
                a
                >
                W zupełności się z tobą zgadzam.
                • onika27 Re: Polski biura 16.05.05, 22:45
                  no dzięki czajkax2 wreszcie ktoś mnie zrozumiał po prostu uwazam ze w tym
                  momencie zgoda na wyrejetrowanie jest juz jakby automatyczna bo nie ma innej
                  mozliwości i dlatego uwazam to za bezsens.Bo w momencie zezłomowania
                  zgodziliśmy sie na zakończenie "życia" auta a teraz to juz są w naszym
                  przypadku "schody"No ale nic czekam na podpisany papierek od męża i zastanawiam
                  sie czego jeszcze nie dopełniłam nim uda mi się wyrejestrować samochód
                  • redmiss Re: Polski biura 17.05.05, 08:20
                    a, bo tak naprawdę to wina złomiarza. on pierwszy powinien mieć zgodę obu
                    właścicieli. a gościu pewnie zabrał wóz zadowolony, że zarobi sobie i o
                    papierki się już nie martwił.
                    powodzenia z urzędasami wink
                    • onika27 Re: Polski biura 17.05.05, 08:52
                      dzięki za życzenia no i o to mi chodzi że skoro ja mam juz zezłomowany samochód
                      to urzędasy nie powinni juz robić problemów z wyrejestrowaniem powinien im
                      wystarczyć papierek od złomiarza no i w końcu się dogadaliśmywink))))))) U nas
                      dziś świeci sloneczko więc nie mam zamiaru dziś myśleć o urzędach bo szczerze
                      mówiąc urzędasy tam tylko pracują i czasem mają tak sztywne przepisy że nic nie
                      mogą poradzić pozdrawiam
                      • redmiss Re: Polski biura 17.05.05, 08:59
                        big_grin
                        to ja też pozdrawiam wink
                      • inia25 Re: Polski biura 17.05.05, 09:59
                        poproś męża o upoważnienie, niech prześle Ci pocztą, albo faxem i już. Może to
                        wystarczy?
              • inia25 Re: Polski biura 17.05.05, 09:58
                onika27 napisała:

> No to była wyjatkowa sytuacja że oboje jesteśmy właścicielami.w sumie cjhodzi
                > mi o to że ten problem ze zgoda na złomowanie powinien pojawic się w momencie
                > złomowania a nie teraz jak jest juz po fakcie.No bo nawet jak sie teraz
                okarze
                > że któreś z współwłaścicieli nie zgadzało się na żłomowanie no to co?przecież
                > samochodu już po prostu nie ma i dlatego uważam że to nie ma sensu.problem ze
                > zgodą itd powinien pojawić się troszkę wcześniej a nie teraz gdzie ja tylko
                > potrzebuję zaświadczenie do ubezpieczenia żeby mi juz 'licznik' nie bił.No
                ale
                > jak widzę tylko dla mnie to jest takie jasne.chodzi mi o to ze na tym etapie
                > kiedy auta juz po prostu nie ma biurokracja polskich urzędów objawia sie w
                > całej mocy.uważam ze ta zgoda powinna byc egzekwowana na wcześniejszym etapie
                a
                >
                > nie teraz kiedy mam juz zaświadczenie o zezłomowaniu

zgadzam się z Tobą, ale czy to urząd kieruje do złomiarza? czy to się samemu
                załatwia? jeśli samemu, to skąd oni mają wiedzieć, że zgoda była?
    • onika27 Re: Polski biura 17.05.05, 14:30
      mąż pełnomocnictwo wyśle mi pocztą coby był orginalny podpis bo boje sie że
      faksu nie przyjmą.Najpierw sie autko złomuje na złomie dostaje się
      zaświadczenie że taki a taki pojazd będący własnościa takich a takich osób
      został oddany do likwidacji itak dalej potem z tym papierkiem idzie się do
      odpowiedniego urzędu i tam musimy jeszcze raz oboje zgodzic sie na
      wyrejestrowanie.A autka juz nie ma wiec nawet jakby któres teraz się nie
      chciało zgodzić no to co jak auta juz nie ma potrzebny tylko papierek z urzędu
      o wyrejestrowaniu,który musze przedstawić tow ubezp, żeby nikt mnie nie ścigał
      że nie płacę obowiazkowego oc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka