abelha Re: pani do sprzatania 12.08.05, 15:02 Tunia78 placi ile moze. Pani, ktora sprzata, robi to dobrowolnie i jest zadowolona. Po co wiec ta dyskusja? Takie jest prawo rynku, polska rzeczywistosc. Pretensje trzeba miec do sytemu, czy tez politykow. Moim zdaniem ona kobiecie pomaga. Inna sprawa, ze dziecko na tym korzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
tunia78 Re: pani do sprzatania 12.08.05, 18:27 Dziękuję wszystkim za normalne posty ( niekoniecznie tylko popierające moje postępowanie ale i niewyzywające mnie od różnych)Sprawę przemyślałam i podwyższyłam stawkę o kilka zł za godzinę-ile dokładnie nie napisze bo znowy zostanę wyzwana)Pani poraz kolejny powiedziała że to za dużo co dla niej ogółem robimy ale juz postanowione) Ja nie mam poczucia że wykożystuję a pani że jest wykożystywana( choć NIGDY nie miała takiego poczucia)Pozdrawiam wszystkich ( z wyjątkami O KTÓRYCH ŁATWO SIĘ DOMYSLIĆ) Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: pani do sprzatania 12.08.05, 22:45 Tunia jestem z ciebie dumna. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: pani do sprzatania 12.08.05, 22:51 Cieszę się bardzo i popieram Twoje postępowanie. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik751 Re: pani do sprzatania 13.08.05, 12:04 Tunia to byl prawdopodobnie dobry ruch. Ja np. podnioslam stawke mojej niani nie dla tego, ze ona chciala, wrecz przeciwnie, bronila sie i zawsze sie broni, gdy cos extra dostaje, tylko dlatego, ze uznalam, ze stawka jest za niska po prostu. Na poczatku sugerowalam sie stawkami "rynkowymi" czyli ile inne nianie zarabiaja, ale doszlam do wniosku szybko, ze po prostu inne zarabiaja za malo i nie obchodzi mnie dlaczego. Skoro moge za te praca zaplacic normalnie (a praca ta jest dla mnie nieoceniona i wlasciwie bezcenna) to moim moralnym obowiazkiem jest to zrobic. Oczywiscie sa tacy co zarabiaja jeszcze mniej np. to roznoszenie ulotek, ale to tylko potwierdza fakt, ze panuje u nas wolna amerykanka placowa wykorzystujaca slabszych i ich determinacje, zeby nie umrzec z glodu. Najnizsza krajowa o ktorej pisalam jest byle jakim, ale zawsze jakims odnosnikiem ile nalezy placic. Przy czym jest to kwota najnizsza dopuszczalna za prace nie wymagajaca zadnych kwalifikacji i niespecjalnego wysilku w dodatku z uwzglednieniem zatrudnienia w pelnym wymiarze i z ubezpieczeniem pracownika. A i tak sa to niewielkie pieniadze na reke dla pracownika. Zreszta w Polsce w ogole za malo sie zarabia, a koszty pracy sa za wysokie i dlatego jest problem i ta dyskusja, bo w przypadku takiej niani niska pensje z 1 etatu trzeba jeszcze dzielic na 2 osoby i to naturalnie powoduje klopoty. Patologia i tyle, i jeszcze lata cale tak wlasnie bedzie - niestety. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pyrliczek Re: pani do sprzatania 13.08.05, 15:48 jasne podniosłaś, ale chyba gumę w gaciach ty myślisz, że forumki takei naiwne i to łykną??? Zła reputacja już się za tobą ciągnie i za męzęm też, bo sknera i na lewo zatrudnia Odpowiedz Link Zgłoś
balba_77 Re: pani do sprzatania 13.08.05, 16:08 ufffff przebrnęłam przez tą olbrzymią ilość postów podczas robienia porządków ;- ) kiedy to robiłam sobie krótkie przerwy i też jestem dumna z Tuni, głównie za operatywność i rozsądek A betonowogłowymi się nie przejmuj bo im juz w głowach tak zaprawa stężała ze za Chiny tego nie naprawisz Odpowiedz Link Zgłoś
tunia78 Re: pani do sprzatania 13.08.05, 19:31 pyrliczek napisała: > jasne podniosłaś, ale chyba gumę w gaciach > ty myślisz, że forumki takei naiwne i to łykną??? Zła reputacja już się za tobą > > ciągnie i za męzęm też, bo sknera i na lewo zatrudnia ech ale ty głupiutka jesteś, bo że prostaczka to pewnie wiesz.Idź kochana posprzątaj lepiej( bo przecież mąż kopnie cie w 4-ry litery jak tego niezrobisz) a ja w tym czasie w swoim czyściutkim 100-metrowym mieszkanku ponudzę sie troszke) Odpowiedz Link Zgłoś
ligia76 Re: Która zatrudniała kogos z Ukrainy?? 13.08.05, 19:23 Moja przyjaciółka zatrudnia. Pani przychodzi 2-3 x w tygodniu. Sprząta, prasuje, pierze, co jakiś czas myje okna. Średnio jest ok. 6 - 7 godzin. Dostaje 60 zł (za dzień) + obiad. Warszawa. Pozdrowienia Ligia Odpowiedz Link Zgłoś
michiko ligia właśnie mnie polecona taka panią 13.08.05, 19:31 i zbieram info. Nie chodzi o dniówke ale czy koleżanka jest zadowolona. Moi kuzynie brali takich pracowników do pracy przy duuuzym remoncie budynków po dawnym pgr i byli zadowleni, jednak o pomoc domowej nic sensownego nie umieli powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ligia76 Re: ligia właśnie mnie polecona taka panią 13.08.05, 19:35 Bardzo uczciwa i pracowita. Sa bardzo zadowoleni. Zostawiają jej klucze i nigdy nic nie zginęło, nawet pieniądze, które czasami gdzieś tam leżały. Pracuje u nich już ok. 3 lat. Jak wyjeżdza, przyjeżdża jej siostra - też uczciwa. Do tego bardzo sympatyczna, dość młoda (30 lat). Pozdrowienia Ligia Odpowiedz Link Zgłoś
michiko o no prosze prosze....to zdecyduje sie... 13.08.05, 19:37 ale napisze watek moze ktos jeszcze cos powiem dzieki ligia. Odpowiedz Link Zgłoś