mamaemmy 14.11.05, 03:18 Czy jest tu jakaś mama biorąca udział w projekcie D.Mikulskiej? Chodzi mi o wypełnienie dzienniczka,nic juz z tego nie rozumiem Czy ktos juz wypełniał te rubryczki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: Migające mamy-help mi! 14.11.05, 11:57 Chyba mam przewidzenia, dałabym sobie głowę uciąć, że widziałam taki wątek na Niemowlęciu... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Migające mamy-help mi! 14.11.05, 12:01 i na matkach wyrodnych i na wczesniakach założyłam,ale nikt sie nie odezwał,więc piszę i tu.To naprawde wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: Migające mamy-help mi! 14.11.05, 12:29 Słucham, ja biorę udział, czego nie rozumiesz, napisz na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Migające mamy-help mi! 15.11.05, 23:38 up Czy naprawde nie ma nikogo od projektu Danuty Mikulskiej?? Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: Migające mamy-help mi! 16.11.05, 10:15 ja dopiero zaczynam, też mam wątpliwości, ale pisz, może razem cos wymyslimy....Lena Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy do Lena99 16.11.05, 10:28 dopiero zaczynasz? A kiedy dostałas materiały-tez niedawno? Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: do Lena99 16.11.05, 11:38 Dostałam na końcu października. I teraz minęło dwa tygodnie, jak zaczęłam. Jeszcze nie wysyłałam dzienniczka (ma byc wysłany pierwszy raz po 3 tyg.). A Ty na jakim etapie jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: do Lena99 16.11.05, 11:46 Ja dostałam 3 tygodnie temu,ale z przyczyn technicznych(nie miałam odpowiedniego programu)nie otworzyłam dzienniczka,dopiero teraz,ale nie umiem w nim nic zapisac,bo kazda rubryczka w tabelce jest innych rozmiarów... Mozesz mi napisac,jak Ty to zapisujesz?Co gdzie-pierwszy tydzien w jednej a drugi w drugiej?To czemu sa rózne? Ja na razie mam notki..na kartkach Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: do sofi 16.11.05, 12:15 Chodzi o taki projekt p.Mikulskiej dot. nauki języka migowego...niemowlaków. W skrócie - dziecko wczaśnie rozumie, co do niego mówimy, ale nie potrafi odpowiadać (mówić). Ucząc znaków migowych, uczymy tak naprawdę małe dziecko porozumiewania się z nami zanim zacznie mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: do Lena99 16.11.05, 12:07 To mnie zastrzeliłaś Ja też mam notatki na kartkach, jeszcze nie wpisywałam nic do tabelki. Ale z opisu wynika, że każdy tydzień trzeba wpisywać do kolejnej kolumny, cyt. "Dzienniczek należy prowadzić od pierwszego dnia wprowadzenia znaków i aktualizować go dokładnie co tydzień, toteż każda kolumna tabelki przeznaczona jest na jeden tydzień nauki." Czyli, kolejny tydzień wpisujemy do kolejnej kolumny. Nie wiem, czemu są rózne wielkości kolumn, może pierwsza jest szersza tak na dobry początek A szerokość kolumny można zmienić w exelu. W przyszłym tygodniu będę wysyłac ten dzienniczek, pewnie bedzie jakaś odpowiedź od p.D. więc Ci wszystko napiszę. Ja mam inny problem, możesz mi napisać, jak Ty to rozumiesz. Chodzi mi o punkt Rozwój fizyczny, co dziecko potrafi? Rozumiem, że chodzi o to co nowego potrafi w kolejnych tygodniach. Ale w pierwszym tygodniu, czy napisac wszystko, co umie? Pozdr.L. Odpowiedz Link Zgłoś
misia311 Re: do Lena99 16.11.05, 12:22 witam, ja też mam mateiały od P. Mikulskiej ale fakt, ze dzienniczka w kompie jeszcze nie wypełniałam... jak Wam idzie? ja układam sobie wszystko w głowie ale brak mi czasu aby min.5 razy dziennie powtarzać znak, chociaz lepiej mało niz nic... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: do Lena99 16.11.05, 12:59 Tak,tyle to zrozumiałam,trzeba wpisac na jakim etapie ruchowym jest dziecko-np u mnie-siada,raczkuje,siedzi,wstaje i chodzi przy meblach.Wtedy nie pisze juz ze np podnosi juz główkę A co do znaku-to 5 razy dziennie to mało-wystarzcy fajny znak wymyslec lub uzyc tych ze stronki www. A jakie macie znaki? Bo ja mam -dzwoneczki -jesc -tata -auto i musze wprowadzic znak kapiel Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 do mamyemmy 16.11.05, 13:32 Ja tak bardziej praktycznie jeść pić kupa i cos dla dziecka telefon telewizor A ile Twoje dziecko ma miesięcy? Bo chyba podobny etap, co moje (prawie 11 mies.) Ach, a auto, wprowadziłaś jako zabawkę, czy jak jedzie w aucie prawdziwym? Czy jest ten znak na stronie www? Lena Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: do mamyemmy 16.11.05, 13:37 Moja za pare dni konczy roczek,ale urodziła sie o 3 miechy za wczesnie i lekarze korygują jej wiek,na taki,kiedy miała sie urodzic-czyli na 9 miesięcy. Auto widziałam na stronie-nie mam autka w domu zadnego,więc pokazuje jej jak jedzie prawdziwe,co nie jest trudne na spacerze Odpowiedz Link Zgłoś
misia311 Re: Migające mamy-help mi! 16.11.05, 13:52 Moja córka jest starsza a słowa wybrałam: pić, boli, książka, miś, siku. Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: Migające mamy-help mi! do mamyemmy 30.11.05, 21:59 hej, Dostałam dzienniczek trochę poprawiony przez p.D. Każdy kolejny tydzień wpisujemy w kolejną kolumnę. Żeby były tej samej szerokości - kopiujemy kolumnę z pierwszego tygodnia. I tyle Napisz, jak wam idzie? Lena Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Migające mamy-help mi! do mamyemmy 01.12.05, 00:32 Dzieki za odpowiedz! Idzie nam tak sobie-mysle ,że ona wczesniej się mówic nauczy niz migac Wciąąz nie wpisałam do dzienniczka teraz przynajmniej wiem jak-dzięki! Ja na razie dziwnie się czuje jak migam do Emmy "auto "na ulicy,jak do osoby niesłyszącej a potem ona widzi jakies małe dzieco i wołaZIDZIUS!! Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: Migające mamy-help mi! do mamyemmy 01.12.05, 09:44 O rany! To ona już coś mówi?! Mój to tylko mama, tata i ne się właśnie nauczył i to wszystko, jak na razie. A co do migania, to chyba raz zamigał. Piszę chyba, bo to tylko raz było i na 100% pewna być nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Migające mamy-help mi! do mamyemmy 01.12.05, 11:28 lena99 napisała: > O rany! To ona już coś mówi?! Wiesz,że mnie też to zdumiewa,bo przecież jest skrajnym wczesniakiem i jakby normalnie urodziła sie ,a nie o 3 miesiace za wczesnie to teraz skonczyłaby 9 miesięcy. A mowi:tata,dzidzius,tygrys(tiglis) i lala- wszystko ze zrozumieniem Za to prostego mama nie mówi w ogóle Pozdrawiam Danta > Odpowiedz Link Zgłoś
siuniek Re: Migające mamy-help mi! 01.12.05, 11:24 Czy ktoś może wytłumaczyć mi po co ta nauka. Czy Wasze dzieci nie słyszą? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Migające mamy-help mi! 01.12.05, 11:30 Słyszą To projekt,żeby się dogadać z dzieckiem na migi nim nauczy się zwyczajnie mówić..To tak w skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawi2 Re: Migające mamy-help mi! 01.12.05, 19:10 a jak mozna dostac się do tego programu? ja też bym chciała uczyć syna znaków!! Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: Migające mamy-help mi! 01.12.05, 19:26 powinnaś napisać do p. Danuty Mikulskiej. Podaję Ci maila mikulska@gazeta.pl (chyba się nie obrazi, bo był w gazecie). Odpowiedz Link Zgłoś
siuniek Re: Migające mamy-help mi! 01.12.05, 20:29 Jest to dla mnie dziwny pomysł. Mam dziecko z wadą słuchu i od ponad trzech lat rehabilitujemy go żeby mógl zyć normalnie. Znam dziesiątki osób rodziców niesłyszących dzieci, którzy robią wszystko żeby ich dzieci mogły mówić, a wy uczycie dzieci migać. Nie lepiej żeby maluszek na widok autka mówił brum brum. Czemu to ma służyć? A potem będziecie się martwić że dziecko nie mówi, bo woli pokazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: Migające mamy-help mi! do siuniek 01.12.05, 21:15 Ale przecież my jednocześnie do dziecka mówimy, więc ono słyszy i uczy sie mowy. Cóż szkodzi 'miganie' znaków? Przecież i tak większość rodziców pokazuje niemowlakom znaki typu papa, kosi-kosi, itp. i to jakoś nikogo nie dziwi. A poza tym, tak na marginesie, to chyba akurat osobom niesłyszącym powinno zależeć, aby więcej ludzi znało choć trochę język migowy, więc gdy dzieciaczki podrosną, to będzie jak znalazł))) Odpowiedz Link Zgłoś
siuniek Re: Migające mamy-help mi! do siuniek 01.12.05, 22:02 Istnieje chyba różnica między robieniem papa, a znakiem oznaczającym np. auto. A dzieciaki o których ja piszę, w tym mój synek, mówią poprawną polszczyzną i migania nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: Migające mamy-help mi! do siuniek 01.12.05, 22:13 A dlaczego to Cię tak oburza? Co w tym złego, że dziecko nauczy się trochę znaków migowych? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Migające mamy-help mi! do siuniek 02.12.05, 00:41 To po prostu sposób na to,aby dziecko nim nauczy się mówić umiało zamigac ,że np jest głodne,lub chce mu się kupkę,albo,że coś go boli.. Nie wolno pokazywać samych znaków bez mówienia przy tym, z przyczyn właśnie takich jak piszesz-żeby dziecko zamiast mówić,migało tylko... Mnóstwo znaków jest powszechnie uzywanych typu papa,nu nu nie wolno,kręcenie głową na nie lub tak,pokazywanie tanca,muzyki,jedzenia.. Ot taka zabawa i w zasadzie wspomaganie rozwoju. Mnie zależy też właśnie,żeby Emka poznała prawdziwy język migowy,aby dogadywać się z maluchami,które nie slyszą-jak byłam dzieckiem nauczyłam się migowego alfabetu,którego z kolei pózniej nauczyłam wiele osób...Było to niesamowicie pomocne na klasowkach Pozdrawiam i zyczę zdrówka dla Twojego Maluszka Danta Odpowiedz Link Zgłoś