grzalka 02.12.05, 18:36 czy ktoś, kto żyje w związku małżeńskim z rozwodnikiem (tzn ślub tylko cywilny mają) może być chrzestnym? w związku są dzieci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makoba Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 18:41 Zyje w takim zwiazku. Mojemu obecnemu mezowi ksiadz nie pozwolil byc chrzestnym Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 18:41 Nie - wiem z doswiadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa [...] 03.12.05, 16:13 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 18:42 To wszystko zależy od księdza. W jednej parafii trzeba przedstawić milion zaświadczeń o przyjętych sakramentach, sytuacji rodzinnej itp, a w innej wystarczy świadectwo rodzica, że życzy sobie tę osobę na chrzestnego. Ale prawidłowo powinna być to osoba wierząca, praktykująca i mogąca przystępować do sakramentów. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 18:45 Raczej nie. Prawo kanoniczne mowi, ze chrzestnym moze byc osoba, ktora m.in. "zyje zgodnie z Ewangelia". No, a generalnie jednak liczni chrzescijanie, w tym zwlaszcza katolicy, uznaja nierozerwalnosc malzenstwa tudziez fakt, ze stosunki seksualne poza tymze sa ciezkim grzechem )). Odpowiedz Link Zgłoś
goniag33 Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 18:55 Wiem z doświadczenia że wszystko zależy od księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 19:44 właśnie się dowiedziałam na innym forum, że może być tzw. świadkiem chrztu razem z innym katolikiem, który spełnia warunki ktoś mógłby coś więcej na ten temat? jaka jest wtedy jego rola w ceremonii? Odpowiedz Link Zgłoś
palka_zapalka Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 19:50 To dziwne bo mój brat (rozwiedziony)jak i moja bratowa która żyje z rozwodnikiem za nic nie mogli być chestnymi mojej córki. Chrzest odbył się u oo paulinów którzy są dosć liberalni. Warto spytać w kościele w którym ma się odbyć chrzest. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 19:57 A jeżeli ksiądz nie wymaga żadnych zaświadczeń. I dowiedzieć o niesakramentalnym związku mógłby sie tylko od Was? A Wy nic byście nie powiedzieli? Ciekawa jestem jak to byłoby traktowane... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: pilne pytanie do katolików 03.12.05, 09:34 Coz, jesli ktos by to ukryl, czy nie powiedzial prawdy, to IMO nie powinien byc chrzestnym - skoro najzwyczajniej w swiecie klamie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_dyta71 Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 19:58 Kiedy byłam u księdza prosić o chrzest dla mojej córki ksiądz nie zapytał się czy mamy ślub kościelny, czy chrzestny ma, zapytał tylko czy chrzestna, która ma 16 lat ma bierzmowanie i uwierzył na słowo, że ma. także wszystko zależy od księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka no, a co z tym świadkiem chrztu? 02.12.05, 20:05 oszukiwanie i zatajanie nie wchodzi w grę Odpowiedz Link Zgłoś
goniag33 Re: no, a co z tym świadkiem chrztu? 02.12.05, 21:47 Ujmę to bardziej obrazowo: według prawa Kościelnego - nie może ,w praktyce - zależy od księdza,bo na przykład są tacy księża,którzy nie wymagaja zaświadczeń i o nic nie pytają.W takim wypadku zależy to już od ciebie czy poinformujesz księdza o wszystkim czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka zrozumiałam, że nie może 02.12.05, 21:58 ale to już trzeci post, w którym pytam o świadka chrztu Odpowiedz Link Zgłoś
goniag33 Re: zrozumiałam, że nie może 02.12.05, 22:01 Co do świadka chrztu to się nie wypowiem gdyż nie mam wystarczającej wiedzy w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: zrozumiałam, że nie może 03.12.05, 09:36 Swiadek chrztu uczestniczy we mszy tak, jak chrzestny (poza przyjeciem komunii), ale w ksiegach jako chrzestny nie jest wpisany. Wiec oficjalnie chrzestnym nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
attena76 Re: zrozumiałam, że nie może 03.12.05, 16:22 Warunki jakim powinni odpowiadać rodzice chrzestni wg Prawa Kanonicznego: .... § 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: zrozumiałam, że nie może 04.12.05, 16:58 Swiadek chrztu spelnia role bardziej jurydyczna )). Znaczy sie, w razie czego moze o fakcie ochrzczenia zaswiadczyc )). Odpowiedz Link Zgłoś
polka3 Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 22:17 Na moje oko świadkami chrztu sa wszyscy goście,ale może się mylę.... Odpowiedz Link Zgłoś
angu Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 22:28 hej, właśnie jestem śweżo po chrzcie moich bliźniaków i problemach z tym związanych. Otóż nie może być chrzestnym ktoś kto nie ma ślubu kościelnego a ma cywilny. Może taka osoa być świadkiem chrztu i trzeba poprosić księdza żeby wpisała to w księgach. U nas była taka sytuacja i w końcu zaprzyjaźniony ksiądz podsunął myśl żeby ta osoba była tzw. duchową matką chrzestną w trakcie chrztu byłą świadkiem chrztu a formalnie w księgach została wpisana inna osoba spełniająca wymogi bycia chrzestnym. Trochę to pokręcone ale ta osoba bardzo chciała być chrzestnym więc wszyscy są zadowoleni z takiego rozwiązania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tyrola Re: pilne pytanie do katolików 02.12.05, 23:02 Swiadkiem chrztu moze byc rozwodnik lub zyjacy w zwiazku bez slubu koscielnego, w mojej rodzinie byl taki przypadek, tylko drugi chrzestny byl praktykujacy katolikiem. W ksiegach koscielnych na pewno sa wpisani oboje, pewnie jest tam jakas adnotacja, ze jest to swiadek chrztu a nie chtrzestny czy chrzestna. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
desire.et a ewangelik?? 04.12.05, 17:03 czy jednym z chrzestnych moze byc osoba wyznania ewangelickiego? Sa na to jakies przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś