balba_77 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 12:30 Kurcze mnie jedno zastanawia. I może moje wątpliwości zwiazane są z brakiem wiedzy. Odnoszę wrażenie że w przypadku tej pani wystarczyło zrobić w odpowiednim momencie (a nie dopiero po tym jak się zaczęła akcja porodowa)? Kurcze, szkoda że nie natrafiłam na wypowiedzi na czym konkretnie polegało niebezpieczeństwo w tym przypadku skoro żaden ginekolog nie chciał wydać zgody na aborcję. BO po tym wszystkim co do tej pory usłyszałam i zobaczyłam to nieodparcie odnoszę wrażenie, że ta aborcja to pasuje tu jak pięść do nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
leli1 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 13:15 kobieta ma b.poważną wade wzroku, 26 na minusie i cienką siatkówke, która groziła pęknięciem Odpowiedz Link Zgłoś
balba_77 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 13:23 no to wiem, mam koleżankę z bardzo poważną wadą wzroku i nikt w jej przypadku nie mówił o aborcji. Zrobili jej po prostu cc zanim zaczęły się jakiekolwiek akcje porodowe. Stąd moje zdziwienie, no ale cóż lekarzem nie jestem i nie wiem czy to zdziwienie jest uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:20 jak babsko nie chcialo miec dziecka to sie moglo podwiazac, wada wzroku nie jest wskazaniem do aborcji, babsztyl probuje kase wyludzic teraz od szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:29 > jak babsko nie chcialo miec dziecka to sie moglo podwiazac Niestety w naszym kraju nie ma czegoś takiego jak "sterylizacja na życzenie". To też zakazane. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:35 Przypominam, że w Polsce ubezpłodnienie (nawet dobrowolne) jest karalne. Karany jest lekarz. Ciąża wpływa na pogorszenie wzroku, nie tylko sam poród. Kobieta miała ewidentne wskazanie do usunięcia i bardzo dobrze, że dochodzi sprawiedliwości w międzynarodowej instytucji. Niech Polska płaci odszkodowania albo pozawala egzekwować istniejące (i tak denne) prawo. Bardzo dobrze, że jest międzynarodowy rozgłos aczkolwiek niechlubny dla tego zaścianka w jakim żyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:37 triss powiedz mi czemu po trzecim cc lekare proponuja podwiazanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:40 Którzy? Nawet jeśli proponują to jest to nielegalne. Tej pani też ktoś mógł w odpowiednim momencie to zaproponować ale najwyraźniej nikt tego nie zrobił. Na marginesie: były przypadki proponowania podwiązania jajowodów wielodzietym kobietom i Romkom, co nie zmienia faktu, że to wbrew prawu. Aczkolwiek humanitarne. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:42 moim dwum znajomym zostalo to zaproponowane juz po drugim cieciu, wiec ma to miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:41 dla mnie ta dyskusja jest bez sensu, dziecko ma juz 6 lat, nie wierze ze tyle trwalo nim pani Tysiac sobie uswiadomila ze mogla sie dac wyskrobac ze wzgledu na pogorszenie wzroku... zwyczajnie wyczaila kobiecina jak latwo wyludzic kase i tyle, feministyczne organizacje podchwicily bo to przeciez woda na ich mlyn i afera gotowa a dla mnie to zwykla oszustka i tyle... co przed zajsciem nikt jej nie powiedzial ze ma sie stukac uwaznie zeby nie splodzic nastepnego dziecka bo to grozi pogorszeniem wady wzroku?? jakos ci co nie chca miec dzieci ich nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:46 ależ ja też sie spotkałam z taką propozycją!! i mam znajome które maja podwiązane jajowody...fakt obydwie po 4 cc Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:48 wiec jednak mozna, ciekawe czy kobiecie z taka wada po dwoch ciazach zdaje sie tego nie zaproponowano skor proponuje sie zdrowym ... nie wierze w to Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:47 Ci co nie chcą mieć dzieci albo nie współżyją (odradzam), albo zapezpieczają się na mnóstwo sposobów albo usuwają ciąże. Hiszpania ma podobną liczbę ludności co Polska, podobne ustawodawstwo antyaborcyjne (tyle, że przestrzegane), katolicka była jak się masz i liczba legalnych skrobanek to 85 tysięcy rocznie. Elza, w tym kraju istnieje podziemie + import RU przez internet. Znam parę kobiet w moim wieku i młodszych, które ciąże usuwały z różnych powodów. Bez większej traumy, część ma teraz dzieci zaplanowane i spoko żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:49 wiec teraz triss piszesz o podziemiu, no przeciez pani Tysiac mogla z jego istnienia skorzystac prawda?? taka biedaczka nie jest jak widac na adwokata ja stac a na skrobanke nie bylo??? cala ta sprawa mi smierdzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:52 Ja bym skorzystała ale najwyraźniej kobieta naiwna chciała legalnie przeprowadzić to do czego miała prawo. Naiwność i legalistyczne podejście kosztuje... Adwokaci prowadzą jej sprawę za darmo, to precedens i per saldo im się opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 14:56 wiesz dzialanie tej baby jest wysoce retrospektywne bo dowod zaniechania ma szesc lat, dopiero sie zorientowala z emoze kasy sporo z tego wyciagnac ?? albo jakis adwokat ja podpuscil dla slawy Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 15:01 Bez oceniania tej kobiety i tak juz wystarczajaco doswiadczonej mam 2 watpliwosci. -dlaczego dopiero po 6 latach? bo na pewno nie z niewiedzy skoro wtedy chciala aborcji? - po drugie jak to sie ma do miłosci do dziecka ktore juz jest? czy żałuje że urodziła?czy ograniczenie z powodu choroby oczu jest dla niej tak bardzo dotkliwe że nie jest w stanie sie z tym pogodzic? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Dokształcić się radzę 09.02.06, 15:06 Pogodziłabys się ze ślepotą? Gdyby ślepota była ceną za urodzenie dziecka? Ja nie. A co do 6 lat... poczytajcie sobie do cholery jakie są procedury. Zanim skarga zostanie złożona przed Trybunałem Praw Człowieka w Strasburgu należy wyczerpać drogę krajową a potem w Strasburgu sprawy czekają na kwalifikację i rozpatrzenie po parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 15:08 > > - po drugie jak to sie ma do miłosci do dziecka ktore juz jest? > czy żałuje że urodziła?czy ograniczenie z powodu choroby oczu jest dla niej tak > > bardzo dotkliwe że nie jest w stanie sie z tym pogodzic? że co Ty piszesz? ślepota to wg Ciebie jakaś tam choroba oczu???? Nie żartuj kobieto... Odpowiedz Link Zgłoś
leli1 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 15:02 licho wie jak było, ale i tak uważam ze nie jest żadną oszzustką. Chciała legalnie skorzystać z możliwości które jej przysługiwały. Legalnie! ale sie nie dało. Czy miała kase na podziemie czy nie (pewnie nie, skoro twierdzi ze utrzymuje sie z renty 480 zl) to należało jej sie to legalnie bez żadnego kombinowania. Kobietka "wygląda" na uczciwą, jeśli przyznane odszkodowanie w jakiś sposób polepszy byt jej rodziny to nic złego w tym nie widzę. To nie jest jakias tam krótkowzrocznosc tylko 26!! no i ta cienka siatkówka która groziła pęknięciem.....myśle ze to wystarczające przeciwwskazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 19:25 Moje pytanie to nie zarzuty wobec tej kobiety..litości. Zastanawiam, bo dziecko juz jest.Bo to tak jakby żałowała ze jest. Nazwałam "slepotę" chorobą ...wybaczcie chciałam zeby wypadło delikatniej skoro kazdy wie o co chodzi a nie dlatego ze lekceważę jej kalectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: włączcie radio trójka 09.02.06, 20:12 luxfera1 napisała: > Moje pytanie to nie zarzuty wobec tej kobiety..litości. > Zastanawiam, bo dziecko juz jest.Bo to tak jakby żałowała ze jest. No w takim układzie gdy nic czlowiek nie widzi, przez co jest do konca zycia jakos ograniczony, szanse na normalna prace ma ZEROWE, skazany na opieke osób obok, gdy traci najwazniejszy zmysł jaki moze miec człowiek - to kurde...ale mozna zalowac. Odpowiedz Link Zgłoś