Dodaj do ulubionych

Pytanie do właścicieli diesli

14.03.06, 16:59
Mój mąż kupił dziś swojego pierwszego diesla (Mondeo). Nie raz przekonywał
mnie o wyższości diesli nad "benzyniakami" Przyjechał autam do domu i
stwierdził, ze nie bardzo umie nim jeżdzić !!! Wciska pedał gazu, a auto
błyskawicznie przyspiesza, sprzęgło dziwnie działa, biegi też, choć zapewne
juz niedługo będzie się śmiał z tych swoich pierwszych doświadczeń. Chciałabym
was zapytać jakie rady dalibyście początkującym, aby ten dieselek długo
posłuzył w dobrym stanie?
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Pytanie do właścicieli diesli 14.03.06, 17:02
      Ach pomyłka, to pytanie nie było skierowane na to forum sad
      • hanka_79 Re: Pytanie do właścicieli diesli 14.03.06, 17:30
        Nie bardzo rozumiem, chyba nie ma różnicy w dieslu czy benzyniaku, może poza
        tą, że diesel ciężko pali w mroźne dni. Mam i jeden i drugi typ, nie widzę
        żadnej różnicy. Może to od marki samochodu zależy, ale to tylko kwestia
        przyzwyczajenia.
        • kleo1 Re: Pytanie do właścicieli diesli 14.03.06, 17:32
          hmm a mie się wydaje i z tego co mi mówiono to jak sie stoi w korku to dizel
          się tak nie przegrzewa, a jak wóz ma kopa to chyba lżej sprzęgło czasem ciężko
          sie przestawić tongue_out
          • kim5 Re: Pytanie do właścicieli diesli 14.03.06, 19:36
            niech przejrzy instrukcję. W niektórych dieslach faktycznie jest różnica w
            ruszaniu.
    • martaglowacka Re: Pytanie do właścicieli diesli 15.03.06, 10:38
      Hej!! ja jeżdżę dieselkiem (Carisma) po wcześniejszych trzech benzyniakach.
      Rzeczywiście różnice są i to spore. Daje się mniej gazu (przy ruszaniu,
      parkowaniu itp) bo diesle mają wolniejsze obroty. Biegi są krótsze niż w
      benzyniakach więc przy starcie trzeba szybciej przebierać gałką skrzyni biegów.
      Są natomiast dużo bardziej elastyczne np. mając wrzucony 5 bie możesz zwolnić
      do 40 i bez problemu dalej na 5 przyspieszyć bez redukowania. Wszystko kwestia
      wprawy - 2-3 dni i będzie ok.
      Pozdrawiam serdecznie
      Marta
      • jusytka Re: Pytanie do właścicieli diesli 15.03.06, 12:01
        Ja wprawdzie też jeżdżę autkiem - Matizem, ale jak zobaczyłam jak wielkie jest
        to Mondeo i jakie trudności miał mój mąż - mam zamiar trzymac sie od kierownicy
        tego auta z daleka wink
        A jak teraz jeździsz tym dieselkiem to lepiej ci się nim jeździ niż
        benzyniakiem, czy gorzej?
        • martaglowacka Re: Pytanie do właścicieli diesli 15.03.06, 14:00
          Wiesz trudno powiedzieć. Diesla mam 2 razy mocniejszego od poprzednich
          benzyniaków, więc lepiej smile Poza tym duuuużo mniej pali no i ropy (choć teraz
          już różnica w cenie prawie żadna). Poza tym jest dużo mniej usterkowy (jeśli
          chodzi o silnik) niż benzyniaki (to ogólne stwierdzenie, lecz u nas się
          sprawdza w 100%, choć genaralnie większość aut mieliśmy nowych i nie powinno
          być problemów, a w benzynowych były).
          Pozdrawiam serdecznie
          Marta
    • oxygen100 Re: Pytanie do właścicieli diesli 15.03.06, 11:05
      owszem jest roznica miedzy benzynowymi a dieslami. W momencie obrotowym. Diesle
      osiagaja wieksza moc na wyzszych obrotach w przeciewienstwie do benynowych w
      zaiwazku z tym sa bardziej elastyczne i przyspieszajac nie trzeba redukowac
      biegu mozna np. spokojnie wyprzedzac na 5. Cos takiego slubny mi tlumaczyl
    • andzina Re: Pytanie do właścicieli diesli 15.03.06, 11:15
      Hej! to, że w dieslu zanim odpalisz musi koniecznie zgasnąc kontrolka świec
      żarowych to na pewno wiecie? zimą trzeba mu pozwolic trochę pochodzic zanim
      ruszysz - już po odpaleniu, na wolnych obrotach kilka minut. Są specjalne
      dodatki do ropy, które wlewa się do baku, też polecane głównie zimą.
      takie "uszlachetniacze", podobno oczyszczają cały układ. nie są specjalnie
      drogie. mezus jak czasem bralam jego auto zawsze mruczal, ze nie mam ruszac z
      piskiem bo to baardzo niezdrowe dla diesli, ale czy to prawda, czy tylko jego
      zachowawczośc - nie wiem. zakładam, że jedno i drugie smile
      co do sprzęgła i biegów - myślę, że to nie sprawa diesla, tylko po prostu
      innego modelu auta. w każdym samochodzie (szczególnie używanym) inaczej chodzi
      skrzynia biegów, sprzęgło, nawet w tej samej marce, w tym samym modelu mogą byc
      spore różnice. kwestia wyczucia autka i przyzwyczajenia - jego do Was i Was do
      niego. dobry diesel to przyjaciel kieszeni na kilka lat smile
      pozdrawiam i życzę powodzenia

Andzina
    • jusytka Faceci nas niedoceniają ;) 15.03.06, 14:33
      Dzięki dziewczyny, z wami to rzeczywiscie na kazdy temat mozna pogadać wink Wątek
      ten chciałam wrzucic na forum Auto-Moto, ale przypadkiem wkleił mi sie tutaj.
      Teraz nie żałuje, bo widzę, że macie wiedzę na kazdy temat. Osobiscie nie lubie
      forum Auto-Moto, bo jest zdominowane przez facetów, którzy bardzo często się z
      nas nabijają, ale ja myślę, ze nas poprostu niedoceniają ... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka