Dodaj do ulubionych

Agent Celny

30.04.06, 10:31
Czy któraś z Was ma może testy na Agenta Celnego? I gdybyście mogły mi powiedzieć gdzie robiłyście kursy (chodzi mi bardziej o Warszawę). CZy wiadomości zdobyte na tym kursie sa wystarczające żeby zdać egazmin? Ja mam skończoną obsługę celną, mam jakieś testy i część pytań, zwłaszcza z kodeksu celnego jest dosyć prosta. Gdybyście mogły podesłać jakies testy bardzo proszę na adres gazetowy.
Obserwuj wątek
    • gabrysia_s Re: Agent Celny 30.04.06, 18:57
      Nie wiem jak teraz wygląda egzamin, ja robiłam 10 lat temu. Była część
      praktyczna (wypełnienie SAD w exporcie i imporcie) a jak ktoś zdał, a było to
      około 10 % grupy, dostawał się na egzamin ustny. Ten przechodziła większość. Od
      jakiegoś czasu jest z tego co wiem inaczej, ale niezbyt interesowałam się tym jak.
      Wiem, że nadal jest trudno zdać. Ja oblałam pierwszy raz, potem miałam kolejny
      termnin za 4 miesiące i nie pojechałam, kolejny za następne 4 miesiące i wtedy
      zdałam, ale uczyłam się w międzyczasie u szefa pewnej agencji celnej.

Mam tylko takie drobne pytnie - po co Ci teraz ten egzamin? Czyżbyśmy mieli
      wystąpić z Unii z naszym nowym rządem? Większość moich kolegów "po fachu"
      straciło pracę, z mojej agencji odeszło ponad połowę. Ja jestem
      przekwalifikowana i nie wiem czy teraz napisałabym poprawnie SAD.

Ale jeśli jest Ci to niezbędne to życze powodzenia. Mam nadzieję, że teraz jest
      łatwiej.
      • egoya Re: Agent Celny 30.04.06, 19:05
        na razie tak tylko się zastanawiam siedząc z dziećmi w domu że coś trzeba zrobić, a w niedalekiej przysżłości w mojej mieścinie ma zostać uruchomione lotnisko cywilne i wiąże z tym pewne nadzieje. Mimo że teoretycznie granic nie ma, to nadal jest VAT i akcyza.
        • gabrysia_s Re: Agent Celny 01.05.06, 10:01
          Tak, tyle że do intrastatu nie potrzeba teoretycznie uprawnień agenta celnego.
          Niektórzy ich wymagają, bo dla nich logiczne jest że agent zna lepiej przepisy.
          Ja też pracowałm na lotnisku, ale po wejściu do unii zostało około 30 % pracy.

Ten zawód póki co ma sznasę przetrwania na wschodniej granicy i jeszcze nieco na
          południowej, do czasu aż Rumunia, Bułgaria i była Jugosławia nie wejdą do UE, a
          to już niedługo.
          • magi104 Re: Agent Celny 06.05.06, 09:09
            Oj, Gabrysia ma racjęsmile ten zawód nie ma przyszłości.... Wiem, bo mój mąż do
            czasu wejścia do Unii był agentem celnym.... Kilka jego koleżanek pracuje ciągle
            w zawodzie, ale nie sądzę, żeby potrzebowali "świeżej krwii". Kursy i egzaminy
            na pewno są nadal oraganizowane - ale co się dziwić : ktoś ma z tego kasęsmile więc
            nie powie ci, że po zdanym egzaminie nie znajdziesz pracy....
            • magi104 Re: Agent Celny 06.05.06, 09:10
              magi104 napisała:

> Oj, Gabrysia ma racjęsmile ten zawód nie ma przyszłości.... Wiem, bo mój mąż do
              > czasu wejścia do Unii był agentem celnym.... Kilka jego koleżanek pracuje ciągl
              > e
              > w zawodzie, ale nie sądzę, żeby potrzebowali "świeżej krwii". Kursy i egzaminy
              > na pewno są nadal oraganizowane - ale co się dziwić : ktoś ma z tego kasęsmile wię
              > c
              > nie powie ci, że po zdanym egzaminie nie znajdziesz pracy....

Krwi oczywiście, nie krwii - coś przesadziłam z literkamitongue_outtongue_outtongue_out
            • gabrysia_s Re: Agent Celny 08.05.06, 21:20
              Magi, a w jakiej agencji pracował Twój mąż, jeśli to nie tajemnica?

• magi104 Re: Agent Celny 11.05.06, 22:10
                gabrysia_s napisała:

> Magi, a w jakiej agencji pracował Twój mąż, jeśli to nie tajemnica?
                >

Chyba nie jest to tajemnica smile
                Pracował w Katowicach w STC ....
                • gabrysia_s Re: Agent Celny 12.05.06, 09:54
                  Magi napisałam na priv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka