Dodaj do ulubionych

różnica wieku

02.05.06, 12:02
hej! zastanawiam się jaka jest najlepsza różnica wieku pomiędzy dziećmi?ja mam
prawie 8-letnią córkę i planuję zajść w drugą ciążę w tym lub przyszłym
miesiącu.Wychodzi z tego że różnica to ponad 8 lat,czy to nie za dużo?jakie
jest wasze zdanie?pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • moofka Re: różnica wieku 02.05.06, 12:05
      za duzo - ale czego? o ciebie ci chodzi czy o dzieci?
      jakie masz obawy?

• agus.wysocka Re: różnica wieku 02.05.06, 12:18
        chodzi mi o to żeby dzieciaki miały ze sobą dobry kontakt,mój brat jest młodszy
        ode mnie o 11 lat i chociaż w tym roky skończył 18 to dogadujemy się tak sobie!
        • nglka Re: różnica wieku 02.05.06, 14:45
          Dogadanie się (nie)stety nie jest kwestią wieku a raczej różnicy i podobieńst charakterów. Są plusy i minusy w jednym i drugim.
          Myślę, że różnica 8 lat to nie jest tragedia (a czy w ogóle można mówić o tragedii przy posiadaniu dzieci? smile). Ktoś poniżej dobrze napisał - najważniejsza jest miłość i rodzina.
          Ja do dwudziestego roku życia liczyłam na rodzeństwo (serio!) a moje złudzenia rozwiała operacja mamy. Myślę, że oweszm - stosunek starszego dziecka do rodzeństwa będzie inny, niż gdyby różnica była 1-2 lata. Będziesz miała w starszym dziecku pomoc. Nie jest w wieku buntowniczym, więc sądzę, że będzie się sama garnąć do pomocy przy maluszku - co jeszcze bardziej umocni więź międzi Wami.
          Życzę pomyślnego (a raczej owocnego) przemyślania smile)
    • iziula1 Re: różnica wieku 02.05.06, 12:08
      Hi hi a masz inne wyjście? Czasu nie cofniesz.
      Mój syn bedzie miał 9 lat jak urodzi się jego braciszek.
      Oboje z mężem uwazmy,że jest idealnie.
      Zreszta, gdyby było inaczej też byśmy uważali to za idealne czy to 5,10 lat czy
      rok.

Iza
    • zu2ka Re: różnica wieku 02.05.06, 12:09
      A jakie znaczenie ma różnica wieku między dziećmi? Ja mam siostrę o 6 lat
      młodszą i brata młodszego o 16 lat, no i co z tego? Jesteśmi ze sobą bardzo
      blisko mimo, że mieszkam 180 km od nich. Najważniejsza jest miłość i szacunek w
      rodzinie. Pozdrawiam
    • demarta Re: różnica wieku 02.05.06, 12:14
      mi się ciężko mieszkało razem z siostrą młodszą ode mnie o 6 lat. to jest
      różnica nie do wyrównania, ona była za daleko w tyle i dlatego siostra nabawiła
      się kompleksów przeze mnie (uważa, że wszystko co robię jest super idealne i
      próbuje trochę mnie naśladować), a również przez te kompleksy uwielbia łapać
      mnie za słowa i na forum całej rodziny wytykać mi jakieś drobne potknięcia,
      wyolbrzymiać je i wyśmiewać. ja z kolei nie mogę oprzeć się wrażeniu że to na
      zawsze moja mała młodsza siostra, trzeba ją wiecznie pilotować, we wszystkim
      jej pomagać, bo przecież sama z niczym sobie nie poradzi.... nie ma wiec między
      nami jakiejś idealnej nici porozumienia, jest tylko instynktowne poczucie
      odpowiedzialności za siostrę..... ja wolałabym żeby różnica wieku między nami
      była mniejsza, wtedy dogadywałybyśmy się lepiej.
    • marcik_k Re: różnica wieku 02.05.06, 12:16
      hmmmm teraz to bez różnicy każdy rodzic robi jak uważa i jak dla niego jest
      najlepiej.Ja jednak uważąm że im mniejsza różnica wieku tym lepiej. najlepiej
      jak dzieci wychowują się razem.Starsze dzieci odbierają przyjście na świat
      drugiego dziecka ciężej niż takie mniejsze. Do tej pory były same, uwaga była
      skupiona na nich, wszzystko kręciło się wokół nich także niektórym dzieciom
      jest cięzko bo czemu to nie ją przytulają, czemu jej nie noszą na rękach
      itp.Dzieci starsze dużo rozumieją i tłumaczą sobie to po swojemu. A takie młode
      to inaczej. Dla mnie 3 lata max różnicy między dziećmi to jest ok. Ale nie
      więcej bo już w tym odstepie widać rywalizacje i zazdrość o drugą osobę.Dlatego
      chyba najlepiej rodzić bliźniakismile
      • moofka Re: różnica wieku 02.05.06, 12:53
        nie zgodze sie marcik
        wlasnie dwa-trzy-cztery lata to roznica wieku, kiedy starsze najbolesniej
        odczuwa pojawienie sie mlodszego rodzenstwa sam jeszcze jest malenki, wymaga
        duzo troski i pielegnacji, a juz musi wystepowac w roli tego starszego,
        madrzejszego i czesto ustepującego, do tego dziecko - co naturalne jest w tym
        wieku bardzo egocentryczne i trzeba duzej madrosci zeby go nie ksrzywdzic
        pojawieniem sie mlodszego rodzenstwa
        z tego punktu widzenia najlepsza roznica wieku to albo mniej niz dwa lata, albo
        powyzej pieciu, kiedy dziecko jest juz madzrejsze i rozumie, ze male jest male
        i dlatego wymaga wiecej czasu bo jest male a nie bardziej kochane

niesnaski miedzy rodzenstwem nigdy nie wyniakają z roznicy wieku a
        nieumiejetnego postepowania rodzicow,

sama mam brata mlodszego o lat 9 i chociaz pamietam jak zmienialam mu pieluchy
        teraz to juz prawie dorosly facet i naprawde przyjaciel
        i siostre 16 lat mlodsza, tez sie jakos nie zagryzalyśmy tongue_out
    • rivia Do Agus 02.05.06, 12:17
      Moja droga Agus-ja mam 7letniego syna i jestem w ciązy i licze na to ze 7latek
      jest na tyle samodzielny ze bede miala "do obslugi "tylko noworodka bo taki duzy
      chlopak i sie sam ubierze i zje -choc niejadek-i pomoze mi bardzo,bo sie
      niezmiernie cieszy ,a ze twoja córka to juz duza panna,spokojna samodzielna to
      tez napewno pomoze..bawic sie razem nie bedą no ale nad tym to sie trzeba bylo
      wczesniej zastanowic bo teraz to i tak musztarda po obiedzie...swoją drogą to
      ciekawa wiadomosc i napewno znajomi,szczególnie ci z dziecmi w podobnym wieku
      bedą zaskoczeni waszą decyzją winkmysle ze powinnas o róznicy wieku porozmawiac z
      kolezankami ktore tak mają lub niedługo bedą miec...Pozdrowienia dla męża-zycze
      wytrwałosci w próbach-oraz dla córeczki..mam nadzieję ze uda sie wam dla niej
      siostrzyczka bo to jest to co małe Julki lubią najbardziej...Buziaki.Rivia
      • rivia Re: Do Agus 02.05.06, 12:22
        acha- i jezeli masz zamiar poprzebywac na tym forum dłuzej to musisz sie
        przyzwyczaic ze tu nie wszyscy radzą dobrze i uprzejmie-duzo jest "kipiacych
        hormonami"ponad miare,jak poczytasz zobaczysz..zycze owocnych prób...Rivia
        • agus.wysocka Re: Do Agus 02.05.06, 12:30
          dzięki za życzenia "owocnych prób"to na pewno się przyda,szczególnie po 20 majasmile
          a co do forum to jestem tu pierwszy raz więc dzięki za przestrogę!
        • irek0304 wcale nie jest duza roznica 02.05.06, 12:31
          witam ja mam w domu syna ktory tez bedzie konczyc 8 lat i obecnie jestem w 27
          tc i bardzo sie ciesze syn rowniez ze bedzie mial rodzenstwo.
          Pewnie ze jak by bylo wczesniej to by bylo moze i lepiej dla niego mial by
          rowiesnika do zabawy ale jest tak a nie inaczej i bardzo sie ciesze.
          Takze i ty glowa do gory bedzie dobrze...
      • agus.wysocka Re: Do Agus 02.05.06, 12:26
        Moja droga Rivio! Małe Juleczki na pewno marzą o siostrzyczce,wszystko już
        załatwione,zastanawiam się tylko skąd droga Rivia wie o nas tyle?film Wojtusia
        był bombowy!
        • rivia Re: Do Agus 02.05.06, 12:32
          Rivie wiedzą duuuuuuuuuuuzo.Kobieca intuicja!!!Ale szczerze gratuluje
          decyzji,skąd tak nagle?
          • agus.wysocka Re: Do Agus 02.05.06, 12:49
            trochę do tego dojrzewaliśmy,nie ukrywam że wpływ miało ostatnie spotkanie z
            wami!a poza tym jak nie teraz to kiedy?powiedziałam że rodzę do 30-tki,później
            niech mi nikt nie zawraca głowywinkjak się czujesz?jesteś w domu czy na l-4?
            • rivia Re: Do Agus 02.05.06, 12:55
              jestem w domu ale dlatego ze weekend długi ale chodze normalnie do pracy.Czuje
              sie tak sobie-nie narzekam bo juz niedługo...acha i rozmowe to lepiej przeniesmy
              gdzie indziej -na gg albo jakis czat bo zaraz dostaniemy opr.
              • agus.wysocka Re: Do Agus 02.05.06, 13:00
                będę na gg po 17
                • nadya22 Pediatrzy twierdzą, że najlepsza różnica to 3-4l. 02.05.06, 14:18
                  • moofka Re: Pediatrzy twierdzą, że najlepsza różnica to 3 02.05.06, 14:40
                    smile
                    ktorzy pediatrzy i czym to argumentują?
                    • nadya22 Re: Pediatrzy twierdzą, że najlepsza różnica to 3 02.05.06, 14:50
                      Jakiś tydzień temu oglądałam program o dzieciaczkach i właśnie dr. wypowiadała
                      się na ten temat i twierdziła, że taka różnica jest najlepsza i dla matki( bo
                      organizm już jest dobrze zregenerowany po ciąży) i dla dzieciaczków(niby lepiej
                      się rozwijają ze sobą przy takiej różnicy wieku). Ja osobiście także
                      chciałabym, żeby między moimi dziećmi było ok 3-4 lata różnicy!
                      • gosika78 Re: Pediatrzy twierdzą, że najlepsza różnica to 3 02.05.06, 15:08
                        Moim zdaniem to wkładanie wszystkich do jednej szufladki.
                        • mariolka55 ja miałam duzo młodsze rodzenstwo i bardzo mi to 02.05.06, 15:16
                          doskwierało,jako dzieci ciezko nam sie było razem bawic i bardzo zazdrosciłam
                          innym dzieciom którzy mieli rodzenstwo w zblizonym wieku i juz wtedy sobie
                          myslałam ze chciałabym miec dzieci z nieduza róznica wiekusmile no i dalej tak
                          uwazam (to jest we mnie zakorzenione) i próbuje realizowac planysmile jak wszystko
                          bedzie szczesliwie to bedzie róznica wieku 2,5 roczku

no ale ty nie masz wyborusmilecóra juz duza to ci duzo przy maluchu pomozesmile
    • koza_w_rajtuzach Re: różnica wieku 02.05.06, 14:20
      Moim zdaniem optymalna roznica wieku to od 11 lat w gore.
    • refi1989 Re: różnica wieku 02.05.06, 14:56
      między mną a moim braciszkiem jest dokładnie 8 lat różnicy i dogadujemy sie
      swietnie choc zdazają sie spiecia- jak to w rodzenstwie smile teraz urodze mu małą
      siostrzenicę ktora bedzie od niego 9 lat młodsza i bedziemy mieszkac dlaej
      razem wiec mam nadzieje ze Kuba dogada sie z małą. Pozdrawiam.
    • gosika78 Re: różnica wieku 02.05.06, 15:11
      Między mną a moim bratem jest 7 lat, było darcie kotów w dzieciństwie oczywiście, ale moja mama miała mimo wszystko dużą pomoc we mnie (co zresztą wyprowadzała mnie czasem z równowagi - zbieranie złośliwie rozrzuconych zabawek itd smile ) Ale wspominam to z uśmiechem. Wszystko zależy od rodziców.
    • titta Re: różnica wieku 02.05.06, 15:53
      Ja mam 9 lat mlodszego brata. Zaczelismy sie dogadywac jak mial 14-15 lat i
      teraz - oboje dorosli - jestesmy dobrymi przyjaciolmi. Jakos swiat z "Malym"
      jest piekniejszy (maly ma 190 cm wzrostusmile. Jak byl dzieckiem to roznie bywalo.
      Na poczatku traktowalam go jak lalke, potem denerwowalo mnie, ze zawsze chce ze
      mna byc - nawet jak mialam goscismile. Mam tez przyjaciolke, ktorej brat jest 9
      lat starszy. Byla (i chyba dalej jestsmile jego "oczkiem w glowie". Wyszla za maz
      za jego najlepszego kumpla.
      Wzajemne relacje nie zaleza od roznicy wieku tylko od osobowosci. Rodzice
      (dobre stosunki w rodzinie w ogole) tez pewnie maja swoj wplyw. Pozdrawiam.
    • irish_sun Re: różnica wieku 02.05.06, 17:57
      Ja mam tak samosmile Corka prawie 8 lat i może zajde w ciąże w ciągu kilku
      miesięcy... Myśle, że taka różnica jest OK!
      Trzymam kciuki, powodzenia!!
    • paulka25 Re: różnica wieku 04.05.06, 01:24
      Mysle, ze nie mozna generalizowac. Ja mam brata 2 lata mlodszego i dogadywalismy
      sie tylko jak bylismy malymi dziecmi. Teraz prawie ze soba nie rozmawiamy bo
      zaraz konczy sie klotnia. Zdecydowanie zbyt duza roznica charakterow... Wiec
      wydaje mi sie, że nie ma znaczenia jaka bedzie roznica wieku miedzy dziecmi.
      • thaures Re: różnica wieku 04.05.06, 01:47
        A ja mam siostrę starszą o 13 lat, mój mąż brata młodszego o 7. Nieraz mąż z
        siostrą opowiadają sobie jakie to okropienstwo miec młodsze o tyle rodzeństwo-
        ale wiem,że żartują. Fakt,siostra zaczęła mnie traktować poważnie chyba dopiero
        jak urodziłam dziecko, a mąż brata nadal uważa za dziecinnego,ale nie wyobrażam
        sobie ,że byłabym jedynaczką. I to też jest idealne dla rodziców- jedno
        wychodzi z domu-zostaje drugie. Moja przyjaciółka ma brata o rok młodszego od
        siebie- w przeciągu kilku miesięcy zmienili stan cywilny i wyprowadzili się z
        domu- ich mama nie mogła sobie z tym poradzić przez dłuższy czas.
        • zuzanna56 Re: różnica wieku 04.05.06, 07:54
          U mnie są 4 lata różnicy i jest OK.
          A chyba najważniejsze jest żeby dziecko w ogóle miało rodzeństwo.
          • lola211 Re: różnica wieku 04.05.06, 08:57
            > A chyba najważniejsze jest żeby dziecko w ogóle miało rodzeństwo.

CZy ja wiem? Niekoniecznie.
            • andaba Re: różnica wieku 04.05.06, 09:22
              Nie rozumiem tego pytania. Przecież jeżeli nawet ktoś napisze, że najlepsza
              różnica to rok czy dwa lata, to i tak nie będzie to możliwe. Takie pytania mają
              sens, gdy dziecko ma rok.
              Chyba, że chcesz usłyszeć, czy lepsza różnica to 8 lat, czy 18...
            • zuzanna56 Re: różnica wieku 04.05.06, 09:25
              A jednak myśle ze tak.

Kiedy tak patrzę na to jak moje dzieci bardzo się kochają i razem bawią,
              pamietają o sobie to myśle ze źle by im było gdyby nie miały siebie.

Nawet lepsza jest różnica wieku 10 lat niz nie mieć rodzeństwa.
              Patrzę też na dorosłych ludzi którzy nie mają rodzeństwa...

Wiem że różnie w zyciu bywa. Może kogos nie stac na drugie dziecko, moze ktos
              jest chory.
              Ale jesli tylko można to warto mieć rodzeństwo.
              • lola211 Re: różnica wieku 04.05.06, 10:11
                Wiesz, nieraz juz pisalam, ze sama mam rodzenstwo i naprawde malo to dla mie
                znaczace.Wiele z moich kolezanek ma brata czy siostre i zyja jak pies z
                kotem.Fakt- znam moze ze 2, ktore maja fajne relacje. Niestety, zycie pokazuje,
                ze slodko wcale nie jest, przynajmniej tak, jak tu sie stara to
                przedstawic.Czasem naprawde nie warto zalowac, ze jest sie jedynakiem.
              • isma Re: różnica wieku 04.05.06, 13:00
                No, to ze sie teraz "kochaja" i "bawia" nie znaczy, ze bedzie tak w
                przyszlosci, niestety. Moj Tata jest najstarszy z trojki rodzenstwa. Stryj byl
                ukochanym synusiem mamusi, ciotka - ukochana coreczka tatusia, a on, coz,
                wiecznie chory i upychany po sanatoriach. Oraz angazowany do przymusowej opieki
                nad mlodszym rodzenstwem, jak tylko do domu wrocil, co trwalo do czasow
                studenckich rodzenstwa, ktore (oczywiscie z wielkiej milosci), musial, jako juz
                absolwent uniwersytetu, pod swoj dach przyjac i - jako pracujacy - utrzymywac.
                Ostatecznie dorosle rodzenstwo wybralo emigracje, pozostawiajac pod opieka Taty
                rodzicow oraz - posrednio - wlasna progeniture.

Ja jestem jedynaczka, moja corka jest jedynaczka, i - patrzac tylko na powyzszy
                przyklad, choc przeciez moga byc ich, roznorodnych, setki - nie osmielilabym
                sie ferowac sadu, ze "lepiej" jest miec rodzenstwo, lub go nie miec. To jest
                kwestia wyboru i odpowiedzialnosci rodzicow, i zaden z tych wyborow, jesli jest
                swiadomy i konsekwentny, nie jest lepszy ani gorszy.
                • zuzanna56 Re: różnica wieku 04.05.06, 13:26
                  Nie wiem co bedzie w przyszłości. Może sie pokłócą i nie będą ze sobą rozmawiac.

Ale mam nadzieję ze dzięki wychowaniu w ciepłej i kochającej rodzinie tak się
                  nie stanie. Teraz za sobą przepadają.

Moze macie za soba jakieś złe doświadczenia. Mam siostrę z którą zawsze miałam
                  świetny kontakt. I tak jest do dzisiaj.
                  • lola211 Re: różnica wieku 04.05.06, 16:50
                    Wychowanie to nie wszystko, jest jeszcze kwestia charakteru i osobowosci, cechy
                    wrodzone, na ktore wpływu nie masz.Nie idzie sie dogadac po prostu, nadaje sie
                    na zupelnie innych falach i z bliskich relacji nici.
    • lenka_13 między moimi 7 lat 04.05.06, 09:45
      Teraz synuś ma 9 , a Mała prawie 2 i jak dotąd świata poza sobą nie widzą.
      Zdarz,że się kłócą i troszkę biją , ale jak się razem bawią to poezja.
      Ostatnio mój junior stwierdził , że dobrze mieć młodsze rodzeństwo , bo można
      bawić sią zabawkami ze swojego dzieciństwa i nie być posądzonym
      o "zdziecinnienie" - sam się czuje bardzo dorosły. Oczywiście cieszy się ,bo
      Mała oddaje mu swoje smakołyki.Nie wspomną już o tym,że potrafi Mała się
      zaopiekować ,gdy muszę zająć się czymś innym. Uważam,że tego typu różnice
      dobrze służą wszystkim.
      Życzę powodzenia i spelnienia planów , a to jaki kontakt będą mieć dzieci w
      dużej mierze zależy od nas , a nie różnicy wieku.
      • guderianka Re: między moimi 7 lat 04.05.06, 16:56
        między moimi niemal idealnie 6lat-starsza ma 6-młodsza 4 tygodniewink mimo że
        jest dzieckiem niepełnosprawnym(problemy z chodzeniem i pęcherzem) to
        pomocniczka z niej pierwsza klasa.pomaga w domu przynosząc pampersy,czeszac
        główke po kąpieli, pilnując siostry gdy ja np. robie sniadanie-spiewa jej
        piosenki, masuje stópki, w sklepie ja pcham wózek a ona koszyk. uwazam ze taka
        róznica wieku jest ok-nie zauwazm jak na razie ataków zazdrosci czy agresjiwink
        • zuzanna56 Re: między moimi 7 lat 04.05.06, 17:45
          Widzisz Lola
          o taką miłość mi chodzi. Dzieci które wychowują się wspólnie uczą się pewnych
          zachowań. Pomagają sobie wzajemnie.
          Nie twierdzę że jedynacy się tego nie nauczą. Nauczą na pewno, moze w szkole
          może wśród kuzynów. Uważam że fajnie mieć rodzeństwo. Po prostu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka