Dodaj do ulubionych

piszemy bajkę?!

02.07.06, 00:05
proponuję zabawę - napisanie bajki. Podstawowa zasada: trzy do pieciu zdań. Ostatnie może pozostać "urwane", tak aby było inspiracją dla kolejnej osoby

Zaczynam

Działo się to dawno, dawno temu, w czasach o których nie pamiętają nawet nasze babcie ani nasi dziadkowie. Na wzgórzu stała mała drewniana chatka z maleńkimi oknami wychodzącymi w kierunku wszystkich czterech stron świata, a z jej komina ulatniał się dym tańczący leniwie z obłokami po niebie. Aż po horyzont rozpościerała się soczysta zieleń drzew i traw, przeplatana zółcieniami pól i łąkami kwiatów mieniących się wszystkimi kolorami tęczy. W domku tym mieszkali........
Obserwuj wątek
    • ibulka Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 00:48
      ... w domku tym mieszkali Dziadkowie - przemili staruszkowie, którzy mieli
      tylko jeden cel - sprawić, aby życie ich ukochanej Wnuczusi było jak z bajki...
      Mała dziewczynka codziennie biegała w ślicznych sukienkach po pięknym ogrodzie,
      a jej urodą zachwycali się wszyscy ludzie...

(Nie mam dzisiaj jakoś weny, moje Aniołki pojechały na weekend na wieś sad
      Pomysł na napisane bajki jest super, agaa masz świetny styl pisania smile )
      Pozdrawiam i czekam na rozwój wydarzeń big_grin
      • iwles Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 01:08
        Dziewczynka miała prawie wszystko, co do szczęścia potrzebne:
        ładne zabawki, ładne ubranka, była zdrowa, miała kochających rodziców i
        dziadków.

A jednak czuła się bardzo samotna...

Pewnego pięknego, słonecznego poranka, wyszła na dwór. Spojrzała w niebo,
        zachwyciła się śmietankowymi obłoczkami płynącymi powolutku po błękitnym niebie
        i nawet nie zauważyła, że bardzo oddaliła się od domu.
        • nosmoking1 Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 14:49
          Biegala po lace i zrywala kwiatki. Tanczyla wsrod zboz, nucac piosenki. Nagle
          ujrzala zajaczka i pobiegla za nim ile sil w nogach. Byl taki sliczny,
          puszysty, ze zapragnela go wziac do domu i pokazac dziadkom. Byla juz bardzo
          daleko od domu. Nagle stanela przed nia ciemna sciana lasu a zajaczek zniknal w
          jej czelusciach.
          • ibulka Re: offtopic 02.07.06, 16:59
            Najpierw zaszło na 'Jasia i Małgosię', potem przerodziło się w 'Czerwonego
            Kapturka'... Teraz stoimy u progu 'Alicji w Krainie Czarów' :o))

Co będzie dalej? suspicious
    • aniask_mama Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 17:21
      Przestraszyła się okropnie, bo dopiero teraz zauważyła, że nie wie, gdzie jest
      i nie wie, jak wrócić do domu. Postanowiła zapytać o drogę pierwszą napotkaną
      osobę, ale wokół nikogo nie było. Nagle zobaczyła, że z głębi lasu...
      • iwles Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 21:11
        z głębi lasu wyszedł jakiś starszy pan.
        Ubrany był trochę dziwacznie: spodnie i bluzka były utkane z liści a na głowie
        miał kapelusz z gałęzi i szyszek.
        Szedł tez jakoś dziwnie, właściwie nie szedł tylko jakgdyby płynął kilka
        centymetrów ponad ziemią.
        Wokól niego biegały białe zajączki, na kapeluszu przysiadały małe ptaszki a tuż
        za nim biegła sarenka.
        • ludzikowa1 Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 22:00
          Dziewczynka przestraszona schowala sie za krzaczkiem. Chciala zapytac staruszka
          o droge do domu ale przypomniala sobie przestroge babci, zeby nie rozmawiac z
          obcymi. Postanowila wiec isc za staruszkiem, z nadzieja, ze zaprowadzi ja w
          strone najblizszej osady...
        • agaa_p Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 22:03
          Dziewczynka była niezmiernie uradowana jego widokiem, chociaż nigdy nie widziała tak tajemniczej postaci. Zaczęła biec co tchu w jego kierunku, gałęzie trzaskały pod jej różowymi bucikami i nawoływała:
          - halo, halo. Proszę pana, proszę się zatrzymać, proszę niech pan poczeka.
          Drzewa niosły jej słowa jak echo w górach. Ptaki wwtórowały swoistym trele trele, ćwir, ćwir.
          Kiedy już wydawało się, że nikt jej nie usłyszy...........
    • agaa_p Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 22:04
      kurna za wolno mysle... nastepna ma wersje cdn do wyboru smile))
      • iwles Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 22:10
        Jak było tak było,
        faktem jest, że staruszek się odwrócił i dojrzał małą zagubioną dziewczynkę.
        Skinął na nią palcem.
        • wredna_ja Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 22:49
          ...a ona spojrzala na niego i jego wtretna,diabelska twarz wystraszyla ja tak,ze
          od raz przypomniala sobie droge do domu wink
          Koniec.
          A moral z tej bajki taki...nieposluchane sa dzieciaki ;-P
          Czy pomysl z pisaniem bajki nie pochodzi czasem z Forum Humorum?
          • agaa_p Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 23:16
            hehe myslałam, że się pomyliłam i wlazłam na któryś post na temat domysłów zdrady , pt. jestem tą trzecią, wtrącających się teściowych, sms-owych wibracji, mężów czytających gazetę po pracy czy wyrodnych dających klapsy matek, ale nie.....
            dobrze, że chociaż bajka dobrze się skończyła i dziewczynka trafiła do domu
            forum humorum - musze tam zajrzeć smile

koniec bajki ???? sie zobaczy :]
            • wredna_ja Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 23:23
              To byl Twoj wlasny pomysl? Aaaa...to gratuluje smile
              Nastepnym razem postaram sie wykazac wieksza wyobraznia...ale mnie tak ciagnie w
              strone bajek tych bardziej makabrycznych...za duzo horrorow ogladam ;-P
              A Forum-Humorum polecam dla tych z poczuciem humoru smile
          • iwles Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 23:24
            To że sobie przypomniala nie jest jednoznaczne z tym, że od razu trafiła na
            właściwą ścieżkę.
            Oj, pobłądziło dziewcze, pobłądziło....
            Lecz mimo że zaczęła sobie dziewczynka drogę kojarzyć - to jednak nijak nie
            mogła jej znaleźć
            - zaczarował ktoś, czy co?
            W miejscu gdzie zawsze stał stary dąb z charakterystyczną gałęzią
            przypominającą wielkiego ptaka - teraz stał piękny różany krzak.
            • wredna_ja Re: piszemy bajkę?! 02.07.06, 23:30
              ...inwecji tworczej mi brak...a nie chce skopac bajki wink
              Moze jutro cos madrego wymysle...
            • edytkus Re: piszemy bajkę?! 03.07.06, 03:51
              iwles napisała:

> stary dąb z charakterystyczną gałęzią
              > przypominającą wielkiego ptaka >

he he, a o jakiego ptaka chodzi bo mnie sie skojarzylo bardzo jednoznacznie ale hmm glodnemu chlem
              na mysli wink
            • nosmoking1 Re: piszemy bajkę?! 04.07.06, 11:58
              Podeszla do rozanego krzaczka i zauwazyla ze na jednej z galezi wisi klucz.
              Schowala go do kieszeni i pobiegla dalej szukac drogi do domu. Wszystko
              wydawalo sie obce. Dotarla do miejsa gdzie, jak jej sie wydawalo, znajdowala
              sie kiedys kapliczka. Ale teraz stal tam strach na wroble.
              • ludzikowa1 Re: piszemy bajkę?! 04.07.06, 12:05
                Poczatkowo bala sie do niego podejsc ale zauwazyla, ze cos zablyszczalo przy
                jego kapeluszu. Byl to klebek zlotych nici. Byly przepiekne, polyskiwaly zlotym
                brokatem. Schowala je do kieszeni i pobiegla dalej.
                • nosmoking1 Re: piszemy bajkę?! 04.07.06, 20:45
                  Dobiegla do miejsca gdzie powinien stac jej domek ale przestraszona odkryla ze
                  go tam nie bylo. Na jego miejscu byla wielka dziura. Zaczela plakac i wolac
                  babcie i dziadka ale nikt nie odpowiadal. Nachylila sie nad dziura i ujrzala na
                  dnie mape i dziwaczna czapke z niebieskim bablem. Wskoczyla do srodka zeby je
                  wyciagnac.
                  • beatakat Re: piszemy bajkę?! 05.07.06, 11:50
                    Po chwili wahania założyła czapkę na głowę i w tym momencie czapka się
                    odezwała! - no, w końcu jestem na swoim miejscu, długo czekałam aż po mnie
                    przyjdziesz!
                    Przestraszona dziewczynka rzuciła czapkę na ziemię i zaczęła się jej uważnie
                    przygladać. A czapka zrzędzi i zrzędzi: oj,oj jaki to ja mam los, nikt się mną
                    nie zajmie, leżę tu samiuteńka, opuszczona, ojejej jak mi źle!
                    Ośmielona dziewczynka podniosła czapkę i powiedziała...
                    • ibulka Re: piszemy bajkę?! 05.07.06, 15:10
                      ...i powiedziała:
                      - 'Ja się tobą zajmę, bo mi się spodobałaś. Ale musisz pomóc mi wyjść z tej
                      dziury i dojść do domu. Zgubiłam się!'

Czapka odparła:
                      • nosmoking1 Re: piszemy bajkę?! 05.07.06, 18:52
                        Czapka odparla:
                        -To nie takie proste. Znalazlas sie w krainie "Wszystko na Odwrot", a stad
                        bardzo ciezko sie wydostac. Ale nie martw sie pomoge wydostac ci sie chociaz z
                        tej dziury. Pociagnij za moj babel.
                        Dziewczynka pociagnela niebieskie, puchate cudo i nagle uniosla sie w gore.
                        • ludzikowa1 Re: piszemy bajkę?! 05.07.06, 19:13
                          Szybowali tak nad lasem, jeziorami i rzekami az wreszcie wyladowali na
                          chmurkach.
                          -Jestesmy na miejscu-wykrzyknela czapka
                          Dziewczynka zaciekawiona zaczela rozgladac sie po okolicy, gdzie domy rosly na
                          drzewach, chmury sunely po ziemi a trawa rosla na niebie. Co za dziwna kraina-
                          pomyslala.
    • ibulka Re: up! 04.07.06, 11:37
      No co jest z wami?
      Dalej :o)

Tyle nas jest, a żadna nie ma weny????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka