Dodaj do ulubionych

opiekunka- w jakim wieku?

16.08.06, 16:01
cześć
jestem tutaj nowa, choć od roku wchodzę na forum. jestem mamą dwuletniej
Natalki i mam pytanko do mam zostawiających swoje pociechy pod opieką niań:
jaki wiek opiekunki preferujecie? ja do tej pory miałam studentkę i teraz też
się tak zanosi. rodzina jest nieufna, choć ja byłam zadowolona. co robić?
szukać na siłę dojrzałej osoby jeśli na choryzoncie same młode?
Obserwuj wątek
    • bozenka78 Re: opiekunka- w jakim wieku? 16.08.06, 16:11
      to bardzo indywidualna kwestia, ale ja z "dojrzalymi" opiekunkami doswiadczenia
      mam jak najgorsze, mysle, ze taka pani z doswiadczeniem zawsze ma juz jakis
      model opieki nad dzieckiem wypracowany i niewiele da sie jej powiedziec, jestem
      swiezo po szukaniu niani i ostatnio kobieta pouczala mnie na kazdym kroku,
      wdzieczna bylam losowi, ze juz na tej wstepnej rozmowie nie udawala, ze mnie
      slucha, tylko otwarcie zaczela krytykowac smile i krecic nosem (no moze troszke ja
      podpuscilam wink), dzisiaj pierwszy dzien jest u mnie studentka zaoczna i
      autentycznie slucha wszystkiego co do niej mowie, zycze jej powodzenia, bo do
      mojego synka trzeba miec morze cierpliwosci
      • majan2 Re: opiekunka- w jakim wieku? 16.08.06, 21:31
        Do corki przychodzi na kilka godzinw tygodniu energiczna Pani po 60-tce. Wole
        dojrzal opiekunke od mlodej dziewczyny, tota nie ma dosawiadczenia i pewnie nie
        d konca moze sie skupic na dziecku, ale co osoba to inna opnia.
    • gizmulini Re: opiekunka- w jakim wieku? 16.08.06, 22:37
      Ja chciałam starszą pania. Jednak zycie potoczylo sie tak, ze zaprzyjaznilam
      sie z sasiadka, ktora ma 19 latnia corke. Dziewczyna uwielbia mojego syna i
      odwrotniesmile. Z zamknietymi oczami powierzam jej klucze do mieszkania i dziecko
      i wychodze. Jednak ja nie pracuje tzn nie zawodowo i w sumie opieka w tym
      wypadku sprowadza sie do max. 4 godz. dziennie, ktore dziewczyna przeznacza
      najczesciej na spacery/zabawy z mlodym.
    • mamadominika3 Re: opiekunka- w jakim wieku? 16.08.06, 23:19
      Tak naprawdę to nie o wiek tutaj chodzi, ale o szereg innych rzeczy. Czy Pani
      jest odpowiedzialna, ale nie trzęsąca się nad dzieckiem, jak nad jajkiem, czy
      stosuje się do zaleceń mamy, czy bawi się z dzieckiem, a nie tylko posadzi je
      przed TV, czy dziecko dobrze reaguje na opiekunkę, itd, itp, długo by
      wymieniać. Moja (mojego młodego) pierwsza opiekunka miała 20 lat i była
      świetna, młody ją uwielbiał, ja nie miałam zastrzeżeń. Druga - 50 lat - to była
      porażka, po miesiącu powiedzieliśmy sobie "do widzenia", a trzecia - ok. 40
      była bardzo dobra. Tak więc moja rada - nie sugeruj się wiekiem, tylko
      poobserwuj - jak ona się zachowuje, jak Twoja córcia reaguje na nią. Jeżeli
      młoda dziewczyna spełnia twoje - wasze oczekiwania, to nie patrz na rodzinę i
      ich kręcenie nosami. To w końcu twoje dziecko.
      • kurka.domowa Re: opiekunka- w jakim wieku? 17.08.06, 00:20
        Dokładnie. Wiek jest najmniej istotny. Najwazniejszy - kontakt z dzieckiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka