Dodaj do ulubionych

depresja i nerwica

IP: *.* 12.07.01, 07:48
witam! jestem w 23 tyg ciazy, przed ciaza leczylam sie na depresje i nerwice, teraz wszystko wrocilo, jestem zalamana, nie spie od 7 dni, nie moge jesc i jestem caly czas spieta, zdenerwowana, moj lekarz(psycholog)powiedzial ze nie da mi zadnych proszkow, nie wiem co robic, boje sie jak to wplynie na dziecko, i jak am tak dalej zyc.Moze ktoras z was tez przez to pszechodzila, albo cos o tym slyszala?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: depresja i nerwica IP: *.* 12.07.01, 08:01
      Ino, a co na to Twój mąż? Chyba jego rola jest tu nieoceniona, powinien podtrzymywać Cię na duchu. Ja wiem, że prawdziwa nerwica to nie to samo, co jakieś ciążowe fanaberie (które ma chyba każda przyszła mama, wliczając niżej podpisaną), ale może on by Ci pomógł? Chyba ważne jest, byś miała poczucie bezpieczeństwa. A może nie masz co robić (pracujesz? siedzisz w domu?), i dlatego dręczą Cię lęki? No a co to za psycholog, który mówi tylko że nie da proszków, i nic innego nie potrafi? Może skonsultuj się z innym? Nie znam Twojej sytuacji, nie wiem nic o leczeniu merwic, ale napisałam, co mi przyszło do głowy...
    • Gość: guest Re: depresja i nerwica IP: *.* 12.07.01, 10:24
      ja sie wczesniej leczylam na depresje. potem bylo ok, potem byla ciaza a potem beznadzieja. a potem jeszcze straszne sprawy rodzinno - formalne i kiepska sytuacja osobista. tak czy inaczej zaczelam brac od jakiegos czasu deprim, czasem valdispert. ginekolog powiedzial, ze moge. lepsze to niz seroxat. moze powinnas pojsc do innego lekarza? albo z kims pogadac? jakby co pisz do mnie. jestem w 31 tygodniu ciazy i strasznie sie boje co bedzie dalej. jesli chcesz moge ci podac kilka adresow internetowych oraz telefonow z ktorych korzystalam. nie wiem co jest zle u ciebie, ale ja mam strasznie skomplikowana sytuacje i to sie fatalnie odbilo na mnie. wiem jednak z drugiej strony, ze jak sie z kims pogada to latwiej. jesli chcesz odezwij sie.a co myslisz o grupach wsparcia dla takich jak my (mam na mysli nerwice - depresje - czy inne trudne sytuacje w ciazy?poprzednio tak nie mialam, ale i sytuacja byla inna, ale to juz inna bajka.pozdrawiam, joannaIna napisała/ł:> witam! jestem w 23 tyg ciazy, przed ciaza leczylam sie na depresje i nerwice, teraz wszystko wrocilo, jestem zalamana, nie spie od 7 dni, nie moge jesc i jestem caly czas spieta, zdenerwowana, moj lekarz(psycholog)powiedzial ze nie da mi zadnych proszkow, nie wiem co robic, boje sie jak to wplynie na dziecko, i jak am tak dalej zyc.Moze ktoras z was tez przez to pszechodzila, albo cos o tym slyszala?
    • Gość: guest Re: depresja i nerwica IP: *.* 12.07.01, 11:11
      cześć. ja wcześniej pytałam się o depresję w ciąży i rozmawiałam też o tym z moją panią doktor (psychiatrą). otóż ona powiedziała że starsze leki (np trójcykliczne) można brać w ciąży po 1 semestrze - oczywiście jeśli jest bardzo źle i inne sposoby nie skutkują. zgłoś się do dobrego psychiatry (w Warszawie mogę Ci podać namiary). ale wcześniej może spróbuj terapii? leki w ciąży to oczywiście ostateczność. mogę Cię tylko pocieszyć że temat drąże od jakiegoś czasu, szukałam w amerykańskich bazach (bardzo dobra - www.mentalhealth.com) i w zasadzie nie znalazłam informacji żeby leki antydepr. bezpośrednio szkodziły, w przypadku prozacu podobno wiele kobiet go brało w ciąży i dzieci były zdrowe. czas spieta, zdenerwowana, moj lekarz(psycholog)powiedzial ze nie da mi zadnych proszkow, nie wiem co robic, boje sie jak to wplynie na dziecko, i jak am tak dalej zyc.Moze BTW: psycholog to nie lekarz i nigdy nie może zapisać proszków.
    • Gość: guest Re: depresja i nerwica IP: *.* 12.07.01, 11:25
      joanno, chcialam napisac psychiatra, ja bralam seronil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka