Dodaj do ulubionych

prosze o porade prawną

IP: *.* 30.07.01, 12:30
Cześć dziewczyny. Jestem tu od niedawna i bardzo mi sie podoba. Dużo tu różnych porad, z których na pewno skorzystam. Ale i sama mam pytanie, tylko troszke inne. A więc tak: jestem zatrudniona na umowę o pracę, na czas nieokreślony i od tego idzie pełne ubezpieczenie. Dodatkowo mam działalnośc gospodarczą, taką niedużą - księgowość dwóch firm, czasami rozliczenia roczne (od firmy płace tylko ub. zdrow.). Firma jest zarejestrowana na dom, tam tez faktycznie wieczorami to robię. A teraz jestem w 4 miesiący ciąży i prawdopodobnie znajdę się na zwolnieniu do końca ciąży. I co teraz ? Czy na czas zwolnienia muszę zawiesić działalność ? A co potem na macierzyńskim ? Proszę, może któraś z was będzie wiedziała jak to jest, bo panie w ZUS-ie albo nie wiedzą, albo każda ma inną odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: prosze o porade prawną IP: *.* 30.07.01, 13:12
      Nie jestem prawnikiem, ale znam podobną sytuację częściowo z autopsji, częściowo z przykładu koleżanki. Ja też pracuję na umowę o pracę i oprócz tego mam własną działalność. Na pewno na urolpie macierzyńskim musisz zawiesić działalność, bo inaczej będziesz musiała płacić wszystkie ubezpieczenia (w sumie ok. 500 zł), a nie tylko zdrowotne. Natomiast kiedy byłam przez dwa miesiące na zwolnieniu w czasie ciąży to tez zawiesiłam działalność dla świętego spokoju znając nasz kochany ZUS, który tez pewno kazałby płacic składki. Zresztą myślę, że byłoby to trochę podejrzane - być na zwolnieniu, czyli niezdolnym do pracy, i prowadzić własną działalność. Ale zapytam koleżanki, która ma trochę inna sytuację, bo swoją działalność ma w formie spółki i na pewno nie zawieszała działalności w okresie zwolnienia. jak będę wiedzieć jak to było u niej, to dam znać.
    • Gość: guest Re: prosze o porade prawną IP: *.* 30.07.01, 14:26
      JoluJestem w podobnej sytuacji. W tej chwili nie planuję "chorobowego", ale nigdy nie wiadomo, jak będę się czuła pod koniec ciąży. Jeśli faktycznie będę musiała iść na zwolnienie, nie zawieszę działalności, ale zatrudnię pracownika na umowę zlecenie. Podobnie zrobię podczas urlopu macierzyńskiego. Jest to wyjście z sytuacji, kiedy nie opłaca się zawieszać działalności, z której mamy dobre pieniądze.Pozdrawiam Dorka
    • Gość: guest Re: prosze o porade prawną IP: *.* 31.07.01, 10:10
      poczytaj w poscie zasiłek maciezrzyński

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka