Dodaj do ulubionych

Czy ktoś pamięta DIASKOP?

IP: *.* 02.08.01, 14:55
Czy jeszcze ktoś to pamięta? Kilka miesięcy temu dałam ogłoszenie w GW, że kupię diaskop. Zgłosiła się pani, która za 20 zł sprzedała mi taki mały aparat "Jacek" i kilkadnaście filmów... Niestety, wszystkie dla starszych dzieci (np. Vionetou). Na szczęście teściowa miała jeszcze "Czerwonego kapturka", "Kopciuszka" (Ciapciuszka jak mówi mój Filipek)itp. - wszystkie niestety nie po polsku ale w ślicznym wydaniu (dzięki temu mam nadzieję podciągnąć dziecko w języku tatusia!).Polecam wam tę formę bajek. Moje dziecko jest ZACHWYCONE!!! Co wieczór robimy małą sesję "filmową", a zapach rozgrzanego aparatu i filmów oraz ten specyficzny szumek przypomina mi moje dzieciństwo - bez video, pokemonów itp...EWA
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Czy ktoś pamięta DIASKOP? IP: *.* 02.08.01, 15:03
      Dla mnie to jedno z najcudowniejszych wspomnień wczesnego dzieciństwa. Babcia wyświetlała mi często bajki, które uwielbiałam. Po 3-4 krotnym obejrzeniu umiałam je na pamięć. Potem szpanowałam w przedszkolu, a korzystały na tym panie przedszkolanki, bo sadzały mnie na krzesełku i recytowałam te bajki dzieciom. Pani w tym czasie miała wolne.Poddałaś mi świetny pomysł. Może i ja spróbuję kupić taki stary aparat. Mój Szymek będzie miał w domu starodawne kino!Dzięki za przywołanie pięknych wspomnień.
      • Gość: guest Re: Czy ktoś pamięta DIASKOP? IP: *.* 02.08.01, 15:08
        Agato, jeśli będziesz miała problemy z kupnem - daj mi znać. Mam dwa ale jeden nie jest w Polsce i musiałabym go najpierw przywieźć, a to zajmie trochę czasu...EWAPS A co z filmami? Może ktoś ma "na wymianę"??? Choćby czasową.
      • Gość: guest Re: Czy ktoś pamięta DIASKOP? IP: *.* 02.08.01, 15:44
        Czy to jest taki aparat i do niego filmy, podobne do tych fotograficzynych??? ja ogladalam Spiaca Krolewne, Przygody Cipusia (slow daje, to o kurczaczku), Kota w Butach i wiele wiele innych... KOCHALAM TO!!!! moj brat tez!!! Gdzie mozna kupic to cudo??? i filmy????asia
    • Gość: guest Re: Czy ktoś pamięta DIASKOP? IP: *.* 02.08.01, 15:29
      Faktycznie! Zapomniałam! Ja też dostałam od rodziców diaskop na "gwiazdkę". Rozpoczynam poszukiwania w domu. Może gdzieś jeszcze jest.
    • Gość: guest Re: Czy ktoś pamięta DIASKOP? IP: *.* 02.08.01, 16:11
      Dzięki za przypomnienie!Przy okazji muszę poszukać u rodziców. Na pewno gdzieś jest. Pamiętam też, że miałam całe pudło bajek...
      • Gość: guest Re: Czy ktoś pamięta DIASKOP? IP: *.* 03.08.01, 08:07
        Ja też dziękuję za przypomnienie. Miałam to cudo i stosy pudełek z bajkami (mama szalała :0)Kiedy Martusia była mała, często jej to wyświetlałam. Kurcze, musze poszukac w piwnicy, może jeszcze gdzieś jest?Pozdro :hot:
    • Gość: guest Re: Czy ktoś pamięta DIASKOP? IP: *.* 03.08.01, 08:07
      Oczywiście! Całe godziny przy tym spędzałam i doprowadzałam rodziców do szału, bo moją ulubioną bajką byli "Trzej muszkieterowie", gdzie był prawie sam tekst, bez obrazków, a że Agniesia jeszcze nie umiała czytać, więc .....
    • Gość: guest Re: Czy ktoś pamięta DIASKOP? IP: *.* 03.08.01, 10:21
      Rety, rzeczywiście!!!!U moich rodziców jest po mnie!!!!Dzięki za przypomnienie!!!Jak tylko zrobią się długie jesienne wieczory (teraz siedzimy na dworze całymi dniami) to przywiozę ten sprzęt!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka