Dodaj do ulubionych

Urodzona z ...zębami

IP: *.* 08.08.01, 07:00
czy czyjeś dziecko urodziło sie z zębami?Lenci wyrwali je zaraz po porodzie.I teraz dolnych sztachet ani widu ani słychu a na górze już 3 :benetton:
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Urodzona z ...zębami IP: *.* 08.08.01, 10:31
      Wyrwali?!?Taki stres zaraz po urodzeniu?Biedna malutka...Kolezanka mowila, ze gdy rodzila swoje pierwsze dziecko inna kobieta urodzila wlasnie dziecko z zebami. Ale o wyrywaniu nic nie bylo.Biedactwo....laute
      • Gość: guest Re: Urodzona z ...zębami IP: *.* 09.08.01, 07:09
        Moze ja się nie znam, ale wydawało mi się, ze dziecku, które urodzi się z żąbkami NIGDY się ich nie wyrywa!!!!!!! Czym umotywowali tą decyzję lekarze?
        • Gość: guest Re: Urodzona z ...zębami IP: *.* 09.08.01, 07:45
          ja coś słyszałam, że faktycznie takie zęby się wyrywa. Chodzi o to, że one są słabo zamocowane i dziecko mogłoby się udławić, gdyby taki nagle się odłamał.Ale to tylko poczta pantoflowa. też jestem ciekawa opinii ekspertów.
    • Gość: guest Re: Urodzona z ...zębami IP: *.* 09.08.01, 14:52
      Zdarza sie, ze te zeby wrodzone sa zebami nadliczbowymi, lub/i z niewyksztalconymi korzeniami, wtedy rzeczywiscie sie je usuwa. natomiast jesli byly to przedwczesnie wyrzniete zeby mleczne, to raczej nastepne juz nie wyrosna (dopiero stale). Stwierdzic to mozna na podstawie zdjecia rentgenowskiego, ale zdjec rtg u takich malutkich dzieci sie nie wykonuje (bo w tym przypadku ewentualna szkodliwosc promieni rtg przewyzsza korzysci). A jesli sa juz gorne jedynki, to jeszcze nic nie musi oznaczac: wbrew podrecznikom ortodoncji, kolejnosc wyrzynania sie zabkow moze wykazywac duza fantazje. W kazdym razie nie przejmuj sie, trzeba tylko obserwowac rozwoj uzebienia i zgryzu. Bedzie dobrze! Powodzenia!Kasia-dentystka
      • Gość: guest Re: Urodzona z ...zębami IP: *.* 09.08.01, 17:34
        Ja tęż urodziłam się z zebami :)
    • Gość: guest Re: Urodzona z ...zębami IP: *.* 11.08.01, 13:28
      Ja też się urodziłam z dolnymi jedynkami!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka